Nyhed
Læsetid: 1 min.

Iran underskriver historisk atomaftale

Iran har underskrevet en aftale om udveksling af atommateriale, der skal medvirke til at dæmpe den internationale bekymring over landets omstridte atomprogram
Iran har underskrevet en aftale om udveksling af atommateriale, der skal medvirke til at dæmpe den internationale bekymring over landets omstridte atomprogram
Udland
17. maj 2010

Efter intense forhandlinger med Tyrkiet og Brasilien har de iranske myndigheder underskrevet en historisk atomaftale, som kan bidrage til at løse den langvarige strid om landets atomprogram.

Tyrkiet og Brasilien har fungeret som mæglere i bestræbelserne på at finde en løsning på konflikten, mens verdens stormagter nærmer sig enighed om en fjerde runde af FN-sanktioner mod Iran.

Aftalen pålægger landet at sende 1200 kilo uran ud af landet til berigelse, og som modydelse får det iranske præstestyre atomar brændsel til en af sine forskningsreaktorer.

Tyrkiets udenrigsminister, Ahmet Davutoglu, siger, at der derfor ikke længere er grundlag for nye sanktioner mod Iran.

- Aftalen om udveksling, som Iran underskrev i dag, viser, at de iranske myndigheder ønsker at åbne en konstruktiv vej. Der er ingen grund til nye sanktioner og pres, fastslår Davutoglu.

En talsmand for det tyrkiske udenrigsministerium siger, at udvekslingen vil finde sted i Tyrkiet, og at de tyrkiske myndigheder herefter får ansvaret for at huse 3,5 procent af Irans uran.

Iran har tidligere insisteret på, at en sådan udveksling skulle finde sted inden for landets egne grænser.

Men mandag satte Iran sin underskrift på aftalen, som søndag blev forhandlet færdig efter et 18 timers møde mellem de tre parter.

I Vesten betragtes aftalen som Irans sidste chance for at dæmpe spændingerne over landets omstridte atomprogram og for at afværge endnu en runde af FN-sanktioner.

De iranske myndigheder afviser vestlige beskyldninger om, at landet har ambitioner om at udvikle atombomber.

/ritzau/Reuters

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hans Storgaard

Fint, nu mangler vi bare at Israel.

Per Jongberg

Har vores udenrigsminister svært ved at få grønt lys til en udtalelse fra USA, eller har hun for travlt med journalist Andersens skæbne i Pakistan til at beskæftige sig med ligegyldigheder som Irans atomprogram ?

Gissi Gadekat

Hun er på en ny charte ferie

Travis Malmzon

Ifølge ovenstående løser aftalen vel ikke problemerne med kontrolforanstaltninger, som vel er stridens kerne.

Troels Ken Pedersen

@ DKH:

."1. offcicielt erklære at det ikke ønsker at få a-våben"

Det har de faktisk erklæret et utal af gange. Vesten/Israel tror bare ikke på det.

Peter Lauritzen

Og det med god grund.

Arash Shariar

Peter Lauritzen

De samme gode grunde som da man invaderede Irak?

Men jeg må ærligt skrive at jeg godt kan forstå tanken, om at besætte lande for egen økonomiske fordele.Præmissen for disse tanker må så være at der ikke findes noget der ophæver os mennesker fra dyr.

- Arash

Peter Lauritzen

Nej, men fjolset Bush viste jo med sin ulyksalige invasion af Irak,at hvis man ikke er USAs ven, så er det nok at præsidenten og hans rådgivere "er sure på en" til at starte en invasion - som en slags personlig hævn for, at Saddam overlevede hans far - og at den bedste forsikring mod ikke at blive invaderet er - at skaffe sig atomvåben.