Nyhed
Læsetid: 3 min.

Konservative skal kapre de marginale kredse

De britiske konservative skal i dag vinde 133 marginale valgkredse fra Labour og Liberaldemokraterne for at sikre sig flertal i parlamentet
Udland
6. maj 2010
David Cameron og hans konservative parti har sat slutspurten ind for at vinde de marginale kredse, som kan tippe sejren over til de konservative.

David Cameron og hans konservative parti har sat slutspurten ind for at vinde de marginale kredse, som kan tippe sejren over til de konservative.

Der er godt tempo på, når William Hague - den konservative udenrigspolitiske talsmand - er ude for at møde folket.

»Goddag, jeg er William Hague. Kender du Mary MacLeod? Hun er jeres konservative kandidat,« siger han, mens han med den ene hånd trykker en cafégæsts nævne og med den anden præsenterer den blonde, blåklædte konservative kandidat for Brentford & Isleworth valgkreds.

»Kan jeg regne med din stemme på torsdag?« følger Mary MacLeod op.

Den befippede mand siger ja og får et 'god mand'-klap på skulderen af Hague, inden makkerparret hastigt skridter videre op ad Chiswick High Road i Vestlondon.

De forbipasserende kigger nysgerrigt, fnisende på den mand, der i morgen kan være deres nye udenrigsminister, og Hague og MacLeod får mange løfter på dagens spadseretur. Selv hvis kun nogle af disse løfter materialiserer sig, er det spadsereturen værd. Dette er nemlig en af de 133 marginale valgkredse, som Hague og de andre 'store' konservative navne er på rundtur i i valgkampens sidste uge. Vinder de ikke disse kredse, vil de nemlig ikke sikre sig det ønskede flertal efter valget.

»Det her er en af de kredse, som kan afgøre valget og afgøre, om vi slipper af med Gordon Brown,« tordner William Hague, stående på en kasse omgivet af frivillige konservative hjælpere og nysgerrige forbipasserende.

»I er heldige, at I har en fantastisk kandidat i Mary, og om en uge vil jeg se hende gå gennem dørene til Westminster,« fortsætter han til klapsalver fra tilhængerne, mens en rød dobbeltdækkerbus giver ham tre hurtige dyt med på vejen.

»Se - en hel busfuld vælgere er enige i, at den eneste måde at stemme for forandring er ved at stemme konservativt,« siger han.

Kreds skal vindes

De konservative fører fortsat i meningsmålingerne med ca. 35 procentpoint. Men i Storbritannien er det kun vinderen i hver enkelt valgkreds, der får sin kandidat i parlamentet. Det er derfor ikke nok for de konservative at være størst i procent for at sikre sig et absolut flertal talt i mandater. Og uden denne valgkreds - der har været Labour-domineret de sidste 13 år - vil det ikke ske.

»Vi er nummer 74 på listen over kredse, der skal vindes. Cameron har brug for at vinde her for at sikre sig regeringsmagten,« fortæller Mary MacLeod, der har arbejdet på at vinde kredsen de seneste tre år.

»Jeg føler, at jeg får en rigtig positiv velkomst, når vi banker på døre. Folk ønsker forandring. De er meget vrede over deres Labour-parlamentsmedlem, som havde nogle udlæg, folk ikke bryder sig om,« siger en optimistisk MacLeod.

Strategiændring

I mange valgkredse har de konservative imidlertid måttet ændre strategi på grund af den uventede stigning i tilslutningen til Liberaldemokraterne, men ikke her.

»Lokalt har vi ikke mærket til det,« siger Mary MacLeod. »Der er mange, der endnu ikke har besluttet sig, og nogle af dem vil stemme liberalt, så vi tager ikke valgsejren for givet.«

»Man ved jo ikke, hvad der kan ske i de sidste dage,« påpeger Lin Davis, der stiller op til byrådsvalget, som ligeledes finder sted i dag, med henvisning til Gordon Browns brøler, da han i sidste uge kaldte en livslang Labour-vælger for 'snæversynet'. Overraskende nok er det konservative hold ikke skadefro.

»Jeg har faktisk lidt ondt af Brown,« siger den ca. 55-årige fyldige kvinde. »Vi har jo alle sammen gjort det,« indrømmer hun.

Tilbage på Chiswick High Road gør William Hague sit bedste for at vise reel interesse i vælgerne. En midaldrende mand med en lille dreng på skuldrene vil høre, hvor Hague står i forhold til at beskytte det ufødte barn.

»Jeg har altid stemt for at begrænse abortmulighederne,« siger Hague.

»Og det vil jeg også gøre,« skynder Mary MacLeod sig at tilføje.

Manden lader det stå hen i det uvisse, om de konservative fik overbevist ham - lige som resten af denne valgkreds først i nat vil afsløre, om den har skiftet farve.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her