Baggrund
Læsetid: 3 min.

Kritisk oligark er Medvedevs store demokratiprøve

Sagen mod den fængslede rigmand Khodorkovskij har sat præsident Medvedev på en alvorlig prøve - er det ham eller Putin, der bestemmer i Rusland?
Udland
21. maj 2010

»Det er enten Khodorkovskij eller Putin - de kan ikke begge være uden for tremmerne i dagens Rusland,« siger den kendte russiske kommentator Pavel Felgenhauer over en tydeligvis aflyttet telefon fra Moskva.

Felgenhauer er ansat ved den stærkt regeringskritiske avis Novaja Gazeta, hvor også den dræbte journalist Anna Politkovskaja i sin tid arbejdede. Felgenhauer mener ikke, at præsident Dmitrij Medvedev har en chance for at gribe ind i den mere og mere absurde retssag nummer to imod den tidligere oliemilliardær Michail Khodorkovskij, som nu i snart syv år har siddet i fangelejr i den sibirske provins Tjita for skatteunddragelser i milliardstørrelsen.

Khodorkovskij blev idømt otte år i fængsel for at have svindlet og undladt at betale skat fra sit succesrige olieselskab, Youkos. Og nu hvor straffen er ved at udløbe er han igen blevet anklaget for ulovligt at have tilegnet sig olie for 7,5 milliarder dollar fra Youkos.

Det absurde i sagen er ifølge Khodorkovskijs forsvarere, at anklagerne modsiger sig selv: Hvordan kan han blive dømt for ikke have betalt skat af Youkos-pengene, når han samtidig angiveligt har stjålet mere olie, end selskabet havde produceret i hele den periode?

Pinligt for Medvedev

»Der er tale om en ren politisk beslutning,« siger Felgenhauer.

»Beslutningen om at stoppe sagen og løslade ham ligger ifølge forfatningen i Medvedevs hænder, men reelt er det Putins sag, og det er ham, der bestemmer. Retssagen er det rene cirkus, og Putin lukker ham aldrig ud. Dermed er Medvedev i en dybt pinlig situation, som afslører, at han ikke reelt er bestemmende præsident i Rusland. Samtidig sidder Khodorkovskij i fængsel og rådner op. Men hvem ved, han kommer måske ud igen, hvis Putin bliver fjernet fra magten, og så er Khodorkovskij Ruslands svar på Nelson Mandela«.

Forleden tiltrak Khodorkovskij sig opmærksomheden ved at indlede en sultestrejke. Dommeren i den nye sag havde nemlig ikke fulgt et dekret, som Medvedev havde udarbejdet og underskrevet og som betød, at myndighederne ikke kan holde anklagede for økonomisk kriminalitet i isolation, medmindre de har forsøgt at hindre efterforskningen.

Khodorkovskij krævede, at Medvedev skulle erklære, at han var informeret om, at hans dekreter og dermed loven ikke bliver fulgt i de russiske domstole. Til alles forbløffelse lod Medvedev hurtigt sin talskvinde meddele, at han var informeret, hvorefter Khodorkovskij sluttede sin sultestrejke.

Resultatet var et gigantisk PR-stunt for den tidligere milliardær. Medierne, naturligvis især de skrevne og netmedierne, er fulde af forklaringer og spekulationer om, hvad det betyder.

Hvem bestemmer?

Den kendte kommentator Natalija Gevorkjan skriver i netavisen gazeta.ru, at der her er tale om en af de største prøver for Medvedev. Han skal nu bevise, om det er ham, der bestemmer i Rusland, eller om det er Putin.

Ruslands førende menneskerettighedsforkæmper, den 82-årige Ljudmila Aleksejeva, formand for Helsinki Gruppen og medlem af præsident Medvedevs Menneskerettighedskommission, siger over telefonen fra Moskva til Information:

»Medvedevs meddelelse var en sejr for Khodorkovskij og et slag i ansigtet på Putin. Medvedev tog et fornuftigt skridt og kom Khodorkovskij i møde, selv om alle ved, at Putin ikke lader sig presse til at opgive denne dybt absurde og personligt hadefulde sag imod Khodorkovskij. Khodorkovskij gjorde jo bare det i 1990'erne, som alle andre dygtige folk gjorde: Udnyttede situationen, hvor der ikke var nogen reel lovgivning i forbindelse med privatiseringen. Han har efter min mening ikke gjort noget juridisk ulovligt, men det kan godt være, at hans og andre oligarkers handlinger var umoralske. Det skal man da ikke sidde i fængsel for i mange år, og det skal ikke betyde, at dommerne af frygt for Putin skal overtræde regler og love, som præsident Medvedev har udstedt.«

Rusland til stor eksamen

Ifølge Aleksejeva er der i den givne situation ikke blot tale om en prøve af Medvedevs vilje og styrke til at gennemtvinge sin vilje, men en test af hele Rusland som et retssamfund.

»Medvedev siger ofte de helt rigtige ting, som vi bifalder og støtter, men som regel sker der ingenting, formentligt fordi han ikke har magten til at gennemføre dem. Han beslutter ikke alene, men har brug for støtte og hjælp. Det er en kolossal udfordring for ham og for hele Rusland, hvis vi skal have oprettet et rigtigt demokratisk retssamfund. Det vil være fantastisk, hvis Medvedev giver amnesti til Khodorkovskij. Et kæmpe skridt fremad og væk fra totalitarismen og frem imod overholdelse af menneskerettighederne,« siger Ljudmila Aleksejeva.

Hun bliver arresteret hver eneste måned med 31 dage, fordi hun og hendes støtter forsøger at demonstrere på Sejrspladsen i Moskva hver 31. dag. Paragraf 31 i Ruslands forfatning handler nemlig om forsamlings- og ytringsfrihed i Rusland.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her