Læsetid: 4 min.

Nordkorea trues med informationer udefra

Krigerisk retorik og eventyrlige beskrivelser af styrets formåen er den daglige propagandadiæt for befolkningen i Nordkorea. Men nu vil Sydkorea straffe naboen for militært angreb ved at sende information ind over grænsen. Det samme gør nordkoreanske afhoppere
Den nordkoreanske afhopper og radiovært Kim Seung-chul kæmper mod Nordkoreas ensidige kommunikation i et håb om at åbne det lukkede samfund op. De fleste nordkoreanere tror dog ikke på Pyongyangs version længere, siger han.

Den nordkoreanske afhopper og radiovært Kim Seung-chul kæmper mod Nordkoreas ensidige kommunikation i et håb om at åbne det lukkede samfund op. De fleste nordkoreanere tror dog ikke på Pyongyangs version længere, siger han.

Martin Gøttske

25. maj 2010

SEOUL - Personlige fornærmelser, politiske provokationer og krigerisk retorik er næsten en daglig del af Nordkoreas nyhedsbulletiner. Det officielle nordkoreanske talerør, nyhedsbureauet KCNA, har længe beskrevet amerikanske politikere som »kapitalistiske hunde«, »sjakaler« og »krigsmagere«. Japanerne anklages for at være »sindssyge militarister«. Og den sydkoreanske præsident, Lee Myung-bak, ydmyges som en »politisk charlatan«, der er USA's »lakaj«.

De bombastiske gloser fylder i disse dage ekstra meget i de nordkoreanske avisspalter, efter Sydkorea sidste uge officielt anklagede Nordkorea for at have sunket et sydkoreansk krigsskib og dræbt 46 sømænd i marts. Den sydkoreanske regering vil indbringe Nordkorea for FN's Sikkerhedsråd på grund af sænkningen.

Hårde vendinger

Sydens præsident, Lee Myung-bak, sagde i går, at Sydkorea vil gengælde den »militære provokation« ved at lukke for næsten al handel med Nordkorea, og samtidig nægte nordkoreanske handelsskibe adgang til de sydkoreanske skibsruter.

»Vi har altid og gang på gang tolereret Nordkoreas brutalitet. Men denne gang skal det være anderledes. Nordkorea vil betale en pris, som svarer til landets provokerende handlinger,« erklærede Lee, der samtidig sagde, i usædvanligt hårde og direkte vendinger for en sydkoreansk præsident, at »det er på tide, at det nordkoreanske regime ændrer sig«.

Nordkorea har beskrevet Seouls anklager som »et komediespil«, og truer med »totalkrig« på den koreanske halvø.

»Hvis marionetdukkerne i syd kommer med en 'reaktion' eller 'gengældelse', så vil vi svare igen med en skånselsløs straf,« hed det i sidste uge fra KCNA.

Retorikken skal i høj grad ses som styrets forsøg på at legitimere sig selv over for den nordkoreanske befolkning.

»Det vil vise, at det ikke bøjer sig for nogen, og er stærk nok til at kunne knuse enhver fjende,« mener Andrei Lankov, en Korea-ekspert fra Kookmin Universitet i Seoul.

»Den nordkoreanske befolkning bombarderes konstant med advarsler om en udefrakommende fjende, så styret kan aflede folks opmærksomhed fra de indenrigspolitiske problemer, og Kim Jong-il kan skyde skylden for landets miserable forfatning over på de udenlandske imperialister,« siger Lankov. Imens præsenterer KCNA landets diktator, Kim Jong-il, som »den elskede store leder«, der er en »uforlignelig og strålende hærfører«.

Ikke troværdigt

»De fleste nordkoreanere tror dog ikke på Pyongyangs version længere,« siger Kim Seung-chul, en nordkoreansk afhopper.

»Nordkoreanske medier bruger det samme sprog, som de altid har gjort, men i dag kan ikke engang nordkoreanerne selv forstå det længere. De har forsøgt at holde nordkoreanerne isolerede fra omverdenen, men nu er propagandamuren ikke længere intakt, og det er de færreste, der stadig tror på, at de lever i det paradis, som de ellers får at vide.«

Nordkoreanske afhoppere i Seoul beskriver en informationsrevolution i Nordkorea. DVD'er, mobiltelefoner og radioer, der ikke, som de normalt tilgængelige i Nordkorea, kun kan modtage nordkoreansk radio, smugles i stor stil ind i landet fra Kina.

»Nordkoreanerne er ivrige efter at få oplysninger udefra,« siger Kim Seung-chul. Det er en efterspørgsel, han er med til at tilfredsstille. For tre år siden oprettede han Nordkoreas Reformradio, og hver dag fortæller han lyttere i Nordkorea om situationen uden for deres land, og opfordrer til politiske reformer.

Adgangen til informationer er en trussel for det nordkoreanske regime.

»Når folk kender virkeligheden, vil de ikke længere acceptere regimet og dets version,« siger Kim Seung-chul.

Udviklingen tvinger Pyongyang til indrømmelser. En ny økonomisk politik, indført i december, som strammede grebet om befolkningens småhandel uden om det statslige system, førte til en økonomisk katastrofe. Styret erkendte få måneder senere fejltrinnet, og løsnede igen op.

»Det nordkoreanske regime har tidligere begået langt mere alvorlige fejl, men har aldrig før erkendt én eneste af dem. Det er anderledes nu, for lederne ved også, at befolkningen er bedre oplyst end før, og de har ikke længere lige så let ved blot at undertrykke utilfredshed, og give andre skylden,« siger Kim Seung-chul.

Åbner øjnene

Han blev uddannet i Nordkorea som ingeniør, og igennem sit arbejde havde han adgang til japanske blade om teknologi. Her kunne han læse om en verden, som teknologisk var årtier foran Nordkorea. Det motiverede ham til at flygte til Sydkorea i 1994.

»Før da vidste jeg ingenting om verden udenfor. Men i bladene fik jeg øjnene op for, at Nordkorea ikke bevægede sig i den rigtige retning,« siger han.

»Det er den indsigt, jeg gennem mine radioprogrammer vil give videre til mine tidligere landsmænd.«

Der er fire radiostationer, alle drevet af nordkoreanske afhoppere, der fra Sydkorea sender programmer nordpå.

Kim Seung-chul siger, at målgruppen for hans udsendelser er den nordkoreanske elite, intellektuelle og studerende.

»Vi vil være med til at skabe en ændring i lederskabets tankegang, til at skabe en atmosfære, der vil lette en åbning af samfundet og økonomiske og politiske reformer,« siger han.

På grund af det koreanske samfunds fortsatte lukkethed, er det svært at vurdere, hvor mange, der faktisk lytter med. Mellem 40 og 50 procent af de nordkoreanske afhoppere, der inden for de sidste år er kommet til Sydkorea, siger dog, at de i Nordkorea jævnligt hørte radioudsendelser udefra.

Pengene til at drive radiostationen kommer udelukkende fra vestlige lande. Der er ingen penge at hente i Sydkorea.

»Det sydkoreanske samfund er generelt ret ligeglad med situationen i Nordkorea. Folk her vil helst glemme, at naboen eksisterer,« siger Kim Seung-chul.

»Og den sydkoreanske regering er nervøs for, at vores radioprogrammer vil provokere Kim Jong-il.«

Regeringen i Seoul er dog tilsyneladende nu klar til at tage fløjlshandskerne af og deltage i propagandakrigen. Sydkoreas militær meddelte i går, at det efter seks års pause igen vil gøre brug af »psykologisk krigsførelse«, og ved hjælp af højtalere langs de to landes svært bevogtede grænse sende propaganda ind i Nordkorea.

Nordkoreas militær meddelte med det samme, via nyhedsbureauet KCNA, at hvis Syden gør alvor af sin trussel, vil det smadre højttalerne med artilleri.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu