Læsetid: 4 min.

Oliekatastrofen i Den Mexicanske Golf belaster nu Obama

Den amerikanske præsident er nødsaget til at træde i karakter for at vise, at han har styr på situationen - en måned efter at han gav ordren til, at lækken fra Deep Waters Horizons oliebrønd skulle lukkes
Billeder fra oliekatastrofen i Den Mexicanske Golf viser, hvordan olie og gas fosser ud under vandet. Nu lader det til, at BP efter mere end en måned har haft held med forsøgene på at bremse udslippet.

Billeder fra oliekatastrofen i Den Mexicanske Golf viser, hvordan olie og gas fosser ud under vandet. Nu lader det til, at BP efter mere end en måned har haft held med forsøgene på at bremse udslippet.

28. maj 2010

En lækage fra Det Ovale Værelse tyder på, at det ikke tog Barack Obama ret lang tid at begribe omfanget af den politiske fare, som skyllede i hans retning som følge af olieudslippet i Den Mexicanske Golf.

Under en briefing om perspektiverne i den første uge efter Deepwater Horizon-ulykken, afbrød den normalt ellers så sindsligevægtige præsident sine embedsmænd med en lakonisk kommando: »Se så at få lukket det forbandede hul!«

En måned senere - hvor hullet først - muligvis - blev lukket i går - ser Obama sig nu nødsaget til at træde offentligt i karakter for at demonstrere sin personlige beherskelse af den miljømæssige krise. I går pålagde han således nye og strengere kontrolforanstaltninger over for offshore olieboring, og i dag begiver han sig personligt til Golfen.

Sidder på hænderne

Præsidentens optrapning af sit personlige engagement kommer samtidig med, at der er tegn på, at den amerikanske offentlighed er ved at flytte noget af sin vrede over udslippet bort fra BP og olieindustrien og over mod hans administration. Katastrofens slowmotion-karakter - råolie i større mængder forventes først at skylle i land i denne uge - har fået politiske modstandere til at forsøge at slå mønt af BP's og Obamas tilsyneladende afmagt i forhold til at lægge låg på udslippet.

Louisianas guvernør, Bobby Jindal, der engang blev anset for en stigende ung stjerne i det republikanske parti, har således anklaget Obamas regering for at sidde på hænderne ved ikke at imødekomme hans anmodning om beskyttelsesbarrierer, der kan modvirke olieforurening i hans stat.

Selv den olieboreglade Sarah Palin, som i sin tid gjorde talemåden Drill, Baby, Drill ('bor bare, skat!' - sagt under tv-debat med vicepræsidentkandidat Joe Biden i relation til øget olieudvinding på amerikansk grund, red.) til sin, har på det seneste fundet det opportunt at beskylde Obama for at ligge under for olieindustrien.

Præsidentens hidtidige offentlige koldsindighed har også frustreret dele af det demokratiske parti, som havde håbet, at Obama ville bruge krisen til at presse på for at få ny energi- og klimalovgivning igennem.

Havets svar på Wall Street

Andre havde håbet på, at Deepwater Horizon kunne have bevæget Obama til at omgøre sin beslutning fra marts sidste år om at give grønt lys for udvidet offshore-boring. Men den amerikanske regering erklærede så sent som i går, at den stadig ser en plads for offshore-boring i Amerikas fremtidige energidækning, om end på langt strengere regulerede vilkår. Også den demokratiske partistrateg, James Carville angriber nu Obama for at bevare sin sædvanlige koldsindighed i lyset af denne katastrofe.

»Jeg fatter ikke, at man ikke har reageret skarpere på denne situation,« udtalte den Clinton-loyalistiske Carville til ABC's morgennyheder.

»De Forenede Staters præsident kunne være kommet herned, han kunne have involveret sig personligt i skæbnen for familierne til de 11 mennesker, der blev dræbt under eksplosionen.«

Den voksende harme mod Obama føjer sig til den eksisterende offentlige vrede over økonomi- og finansskandalerne.

»Jeg spekulerer på, om Deepwater Horizon er havets svar på Wall Street, der privatiserer profitterne og lader det offentlige bære risiciene,« udtalte Nick Rahall, formand for udvalget for naturlige ressourcer, i Repræsentanternes Hus under en høring onsdag.

Men de korslagte armes fremgangsmåde - som nu kan være forbi - synes netop at have været en bevidst og velovervejet strategi fra Det Hvide Hus for at holde olieindustrien fast på det økonomisk og moralske ansvar for egen forurening og efterfølgende oprydning.

Svag sherif

Og i modsætning til orkanen Katrina - som republikanerne ynder at sammenligne Deepwater Horizon-udslippet med - så afsatte Obama-administrationen allerede i en meget tidlig fase ressourcer til indsats i Golfen, bl.a. sendte man kabinetssekretærer og mobiliserede inspektions- og oprydningshold. Alligevel besluttede man sig for, at miljøkatastrofen var BP's og i første række måtte være olieindustriens problem.

Administrationen har gentagne gange presset BP til at få styr på lukningen af den lækkende oliebrønd. »Vi har tænkt os at blive ved med at holde en støvle på deres hals, indtil arbejdet er gjort,« erklærede indenrigsminister Ken Salazar tidligere på ugen.

Men en meningsmåling udført af CNN tyder på, at regeringens klare fokus på BP har skygget for dens indsats: For første er gang er det nu et flertal af amerikanerne, 51 procent, der misbilliger Obamas håndtering af krisen. Kommentatorer beklager sig også med stigende styrke over, hvad de ser som myndighedernes alt for lemfældige kontrol før udslippet og alt for afventende holdning efter samme.

Stemningsskiftet i den amerikanske befolkning sker i en situation, hvor både officielle undersøgelser og nyhedsforlydender peger på udbredt korruption inden for det statslige organ, der har ansvaret for at regulere offshore-boringsaktiviteter - bl.a. skal inspektørerne herfra være tilbudt gratis billetter til kampe i den amerikanske football-liga.

Minerals Management Service, som agenturet hedder, har endvidere gentagne gange ignoreret miljøadvarsler fra statslige videnskabelige organer om den potentielle risiko ved disse boringer. Salazar hævder, at der er tale om en nedarvet kultur, der er som »tømmermænd fra Bush-æraen«. Denne forklaring har ikke tilfredsstillet kritikere, der siger, at Obama-regeringen må pådrage sig medansvar for den forvaltning, som er sket over de seneste 15 måneder.

»Du skulle jo forestille at være den nye sherif i byen,« sagde Mike Coffman, et republikansk kongresmedlem fra Californien, til indenrigsminister Salazar, hvem han beskyldte for ikke at være sin opgave voksen.

© The Guardian og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu