Nyhed
Læsetid: 5 min.

Psykedelisk videnskab oplever renæssance

Med opdagelsen af LSD blev en ny videnskabelig disciplin født - den psykedeliske videnskab. Den døde igen, da stoffet blev forbudt. Nu er den genopstået, og i dag er der lige så mange psykedeliske forskningsprojekter, som da stofferne blev forbudt
Den nu afdøde kemiker Albert Hofmann, her i 2006, var manden bag opdagelsen af LSD.

Den nu afdøde kemiker Albert Hofmann, her i 2006, var manden bag opdagelsen af LSD.

Siggi Bucher

Udland
21. maj 2010

I et laboratorium i Basel den 19. april 1943 tog kemikeren Albert Hofmann sine briller af og støttede sig til bordet. I hans hoved skete de besynderligste ting. Hans sanseindtryk var voldsomt forstærkede, og han hallucinerede. Han var sikker på, at han skulle dø. Han ville hellere dø hjemme end i laboratoriet og begav sig derfor hjemad på sin cykel.

En time tidligere havde Albert Hofmann indtaget en minimal dosis af stoffet LSD, som han havde opfundet fem år tidligere, da han arbejdede på et respirations- og cirkulationsfremmende middel. Dengang testede han stoffet på rotter, men de reagerede ikke, og han satte det på hylden sammen med sine hundredevis af andre opfindelser uden nyttevirkning.

Men Hofmann havde på fornemmelsen, at der var noget ved netop dette stof, som burde undersøges nærmere. Så i foråret 1943 lavede han stoffet igen, og trods sin schweiziske pertentlighed fik han en smule af stoffet på huden. Det udløste straks en drømmeagtig tilstand. Hofmann besluttede derefter at tage en dosis på 0,25 mikrogram den følgende mandag, den 19. april 1943.

LSD viste sig imidlertid at være et uhørt aktivt stof, og det var faktisk en ret kraftig dosis, han tog den mandag. Rædselsslagen tilkaldte Albert Hofmann en læge. Han blev tilset i sit hjem, og lægen fastslog, at Albert ikke var døende. Fysisk havde han det fint. Overbevist om, at han ikke var døende, skiftede Albert Hofmanns tilstand fra helvedesagtig til himmelsk. Her lærte han et grundliggende træk ved den psykedeliske oplevelse. At den forstærker alt. Hans frygt for at dø havde først gjort oplevelsen frygtindgydende. Men da han blev beroliget af lægen, oplevede han i stedet stærk samhørighed med naturen og fryd over livet.

Hofmann så straks potentialet i stoffet til bl.a. psykoterapi og sendte gratis prøver til videnskabsfolk mange steder i verden. Hofmanns entusiasme smittede, og den psykedeliske forskning var i gang.

De fjerne galakser

Den dag i dag mindes Hofmanns og verdens første LSD-trip på mærkedagen den 19. april; Bicycle Day, som den kaldes ihukommende Albert Hofmanns cykeltur på syre. Og efter at have ligget underdrejet i en årrække, oplever den psykedeliske forskning nu en renæssance. På konferencen Psychedelic Science in the 21st Century i Californien i april var verdenseliten inden for det psykedeliske forskningsfelt samlet.

»Der er dele af virkeligheden, vores sanseapparat ikke kan nå. Men vi har opfundet teleskopet, så vi kan studere fjerne galakser, og vi har lavet mikroskopet, der viser os den usynlige virkelighed i mikroverdenen. For psykologi var LSD sådan en opfindelse,« forklarede den 79-årige tjekkiske pioner, psykiateren Stanislav Grof på konferencen. Grofs forskning med LSD lagde fundamentet for transpersonel psykologi, førte til opdagelsen af fødselstraumet, og Grofs iagttagelser har siden dannet skole inden for psykoterapi.

LSD mod alkoholisme

I den første psykedeliske forskningsperiode blev LSD også brugt til megen anden videnskab end psykoterapi. Det største område var behandling af alkoholisme. Tusindvis af alkoholikere fik psykedelisk behandling, og resultaterne pegede i samme retning. Misbrugerne blev overvejende ædru. Nogle i uger, nogle i måneder, nogle permanent. Alligevel var det ikke just misbrugsbekæmpelse, LSD blev berømt for.

I 1960'erne førte den begejstrede forskning gennem både universiteter og medier til omfattende rekreativt brug blandt især unge mennesker. Psykedelika gav inspiration til flower power-subkulturen og bevægelsen mod Vietnamkrigen. Denne psykedelisk inspirerede bevægelse var i opposition til det bestående samfund, og selvfølgelig gik det galt. Forbuddet kom i 1968 og boostede udbredelsen af LSD på gadeplan. Men forbuddet afbrød også al forskning med LSD og de lignende stoffer psilocybin og meskalin, som man i mellemtiden havde opdaget, at andre kulturer havde haft centralt integreret i deres samfund siden tidernes morgen.

»Psykedelisk forskning var begyndelsen på moderne hjerneforskning. Det gav os serotonin-revolutionen, vores første rigtige billede af det underbevidste, en potentiel kur mod nogle af de mest alvorlige sygdomme i verden. Det er ret utroligt, at de fleste ikke ved det,« fortalte ph.d. Rick Doblin på konferencen i Californien.

Doblin er for ung til at have oplevet den psykedeliske forsknings første storhedstid i 40'erne og 50'erne, men han nåede at opleve den håbefulde stemning, der opstod, da stoffet MDMA's psykoterapeutiske potentiale blev opdaget i 1976.

Den psykedeliske forskerverden anså MDMA for muligvis at være et endnu bedre terapeutisk stof end LSD. Og i begyndelsen af 1980'erne brugte tusindvis af terapeuter MDMA i behandlinger. De var forsigtige, for det måtte endelig ikke gå galt igen. MDMA skulle forblive et forskningsstof. Så de holdt lav profil. Og derfor var stoffet slet ikke blevet medicinalt etableret igennem den videnskabelige litteratur, da det under navnet 'ecstasy' blev et rusmiddel, og myndighederne forbød det i 1985.

Rick Doblins drøm var at blive psykedelisk psykoterapeut. En disciplin, der fortsat praktiseres illegalt. Men i stedet for at arbejde ulovligt, besluttede han at kæmpe for tilladelser til ny psykedelisk forskning. Han droppede psykologistudiet og tog en ph.d. i public policy på Harvard.

»I stedet for at behandle syge mennesker, behandler jeg nu et sygt lovsystem,« siger han og griner. Og det er nu lykkedes så godt, at der i 2010 laves mere psykedelisk research end på noget tidspunkt de sidste 40 år. Takket være Rick Doblins non-profit medicinalfirma MAPS - den Multidisciplinære Association for Psykedeliske Studier.

Tidskrifter afviser

Det er netop MAPS, der arrangerer konferencen, og den californiske forårsluft summer af forventninger til fremtiden. Succesfulde pilotprojekter er gennemført og viser bl.a. tegn på, at psilocybin virker mod dødsangst hos terminalpatienter, og MDMA er effektivt mod PTSD. Nu forberedes projekter med MDMA-behandling af PTSD i områder som Jordan og Israel og hos højrisikogrupper som politibetjente og krigsveteraner fra Afghanistan- og Irak-krigen. At MAPS satser på store sygdomme som PTSD og sympativækkende grupper som krigsveteraner, er en bevidst strategi imod det stigma, der hænger ved psykedelika.

»Hvis nogen anden tilgang til behandling af PTSD opnåede resultater tilsvarende dem, vi har med MDMA, ville folk være overrumplede. Vi behandlede folk, der havde haft PTSD i gennemsnitligt 19 år. 80 pct. af dem har ikke længere PTSD. Tre af dem var førtidspensioneret, men gik tilbage på arbejde. Og alligevel er vi allerede blevet afvist af tre akademiske tidsskrifter,« siger Rick Doblin.

Men nu er metoderne afprøvet, og alt er klar til næste fase: behandling af store antal patienter. Det er den sidste fase, et stof skal igennem, før det kan markedsføres som medicin. Og hvis resultaterne forsætter tendensen, vil fornuften vinde over fordommene, mener Rick Doblin.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Skaarup

Interessant artikel.

Det er spændende at følge udviklingen af psykedelisk terapiformer, og i den forbindelse, husker jeg et medicinsk forsøg fra 2009 med bromo-dragonfly ift. mennesker der lider af ekstrem migræne på et tysk universitet.

Jeg tror på at psykedelisk stoffer kan under de rette omstændigheder afhjælpe psykiske vanskeligheder, og medvirke til at skabe en ny erkendelsesgrundlag, der kan hjælpe psykisk syge i deres behandlingsforløb.

Gorm Petersen

"Hofmann besluttede derefter at tage en dosis på 0,25 mikrogram den følgende mandag, den 19. april 1943."

LSD er kraftige sager men 0.25 mikrogram kan ingen mærke. Hvis der i stedet skulle have stået 0.25 milligram - altså 250 mikrogram er det en overordentlig høj dosis. Mener Stanislav Groff brugte mellem 10 og 50 mikrogram til sine forsøg.

I need

I need to dream compensating dreams within every dream,

so sweet and compensating dreams - as only

sweet and compensating dreams can be.

but' 'bout dreams shakespeare was wrong - 'cause we are made out of such stuff

as: coke, extacy and lsd.

Peter Jensen

Nå, fik CIA ikke forsøgsdyr nok sidst ?
Hvordan kan man skrive en lang artikel om LSD's
historie uden med ET ORD at nævne de groteske eksperimenter i kældrene under Frederiksberg Hospital ? Eller et af de MANGE andre hospitaler det også foregik på ?

@Peter Jensen:
Der er en verden til forskel på patienter der har givet samtykke og gennemgår kontrollerede sessioner under kyndig vejledning (ovenstående artikel), og så til de forsøg som tidligere er foregået med patienter der uden samtykke fik høje doser LSD - for nogles vedkommende mens de lå fikseret til en briks. Den slags eksperimenter var helt uansvarlige.

Men jeg er enig i, at det er et stykke historie man herhjemme må gøre klart op med, i forhold til at skulle påbegynde egentlige LSD/MDMA/etc. sessioner.

Der ligger i mine øjne et stort potentiale i denne type behandlingsform, såfremt den udføres ansvarligt og seriøst. Læs evt. mere på MAPS, som blev nævnt i artiklen: http://www.maps.org

siden freud blev psykologien om ikke mere logisk, så mere: kosmologisk: fra navlestrenge til superstrenge.

Brian Nocis Jensen

Gorm Petersen:

Der skulle vist i stedet have stået '0.25 milligram'

http://www.information.dk/158981

Peter Jensen

@ Jesper Lykke Lisby :
Ja tak, jeg har set resultatet af begge dele og for en
del er det helt ligegyldigt om der er en Verden til forskel på den ene eller anden anvendelses-måde, de er ikke længere til stede i den .
( og det skal forståes på det helt banale fysiske plan ) .
Det vil være omtrent lige så ansvarligt bare at stikke dem en tromle-revolver med en patron i, et ansvarligt menneske kan i mine øjne ganske enkelt ikke anbefale nogen at tage LSD .
Hvordan vil du i øvrigt dokumentere "lægemidlets"
effekt når det er så individuelt hvordan det virker ?
Og hvad med bivirknings-listen ?
"Patienten kan i sjældne tilfælde udvikle erotiske følelser for træer, kampesten og andre i naturen forekommende objekter og forsøge at gennemføre samleje med disse .."

Michael Skaarup

Peter Jensen

At sammenligningen mellem en pistol for panden og LSD er for barnlig.

Det er fint nok at du er skeptisk overfor brugen af psykedelisk assisteret terapi, men der en kæmpe forskel imellem de LSD forsøg man foretog 60'erne og de terapi forløb som omtales i artiklen.

Michael Skaarup

This documentary offers a compassionate, open-minded look at LSD and how it fits into our world. Long before Timothy Leary urged a generation to "tune in, turn on and drop out," the drug was hailed as a way to treat forms of addiction and mental illness. At the same time, it was being touted as a powerful tool for mental exploration and self-understanding. Featuring interviews with LSD pioneers, beautiful music and stunning cinematography, this is much more than a simple chronicle of LSD's early days. It's an alternative way of looking at the drug... and our world.

http://www.nfb.ca/film/hofmanns_potion/

Brian Larsen

Husk nu også på, at der er forskel på lave og høje doser. Det tror jeg mange glemmer.

Her kan i forresten se noget om Psilocybin fra CNN http://www.youtube.com/watch?v=u7yKpvBQhTw

Bevidsthedsudvidende stoffer har mange kvaliteter, men de ligger selvfølgelig langt fra vores kultur. Hvor vi bruger bevidsthedsindskrænkende stoffer

Peter Lauritzen

White Rabbit - Jefferson Airplane
One pill makes you larger
And one pill makes you small
And the ones that mother gives you
Don't do anything at all
Go ask Alice
When she's ten feet tall

And if you go chasing rabbits
And you know you're going to fall
Tell 'em a hookah smoking caterpillar
Has given you the call
Call Alice
When she was just small

When men on the chessboard
Get up and tell you where to go
And you've just had some kind of mushroom
And your mind is moving slow
Go ask Alice
I think she'll know

When logic and proportion
Have fallen sloppy dead
And the White Knight is talking backwards
And the Red Queen's "off with her head!"
Remember what the dormouse said;
"Keep YOUR HEAD

@Peter Jensen

jep! og

Temmeligt mange spor bag det new age ævl peger til: sweitz, og det er ikke sikkert at det er jung der er skurken bag.

at jung's given den som en ligth-udgave af hegel har samme fejl og mangler: forløber med fødderne
opad og hovedet nedad.

A'propo: psykologien: fra navlestrenge til superstrenge:

nogen betvivler jo hvorvidt nogen ægte (natur)videnskab egentlig kan være mulig under førrevolutionære samfundsforhold, at vi derunder er for fremmedgjorte til at kunne vide ret meget.

og ved ikke lige hvorfor psykedlisk videnskab så ofte
vil blande kosmologi ind i sagerne:

for astronomien har jo forlængst fundet en langt fornuftigere forklaring på ormehullerne og de kæmpe-nisser
der bor indeni hver af dem, end asetroens ævl om at de huller skyldes madikker i ymer's krop.

eller bør man lige kigge endnu en gang på de pengebevillinger astronomerne får ?