Nyhed
Læsetid: 3 min.

'Saakasjvili har mistet jordforbindelsen'

En af Georgiens førende oppositionspolitikere siger, at den voldelige opstand i Kirgistan sagtens kan gentage sig i Georgien, hvor stemningen er på kogepunktet
Udland
10. maj 2010

TBLISI - »Stemningen er så anspændt i Georgien, at jeg ikke kan udelukke, at det kan komme til et voldeligt oprør imod regimet, som det skete i Kirgistan,« siger Nino Burjanadze, der er en af Georgiens mest respekterede oppositionspolitikere og leder af partiet Georgiens Forenede Demokrater, i et interview til Information.

»Jeg vil gøre alt, hvad der står i min magt, for at undgå en sådan udvikling, men præsident Saakasjvilis styre er så udueligt og korrupt, at vi er ved at nå grænsen for, hvad folk vil finde sig i,« fortsætter Burjanadze, der selv tidligere har været en af Saakasjvilis støtter, ligesom hun var den foregående præsident, Eduard Sjevardnadses, støtte i en periode.

Hun har været parlamentsformand i to perioder og to gange fungerende præsident i Georgien, men selv om hun går ind for Georgiens integration i EU og NATO, blev det for meget, da præsident Saakasjvili kastede sig ud i en håbløs krig med russerne i Sydossetien. En krig, som førte til Sydossetiens og Abkhasiens løsrivelse fra Georgien.

»Saakasjvili lignede den rette mand, da han blev valgt, han sagde de rigtige ting og var populær. Men efterhånden mistede han jordforbindelsen, blev mere og mere autoritær, styrer medierne og sætter oppositionsfolk i fængsel. Vi har i dag 48 oppositionsaktivister i fængsel. I alt 100 politiske fanger. Men krigen mod Rusland var det værste - vi mistede 25 procent af vores territorium i den absurde krig,« siger Burjanadze ivrigt.

En snak med Putin

Hun mener, at en normalisering af forholdet til Rusland er altafgørende for Georgiens fremtid og hævder, at ingen af de nye tiltag, som regeringen har planlagt i et forsøg på at lokke Sydossetien og Abkhasien tilbage i en slags føderation med Georgien, kan gennemføres uden samarbejde med Moskva. Derfor tog hun i forrige måned, til Saakasjvilis og regeringens højlydte protester, til Moskva og havde en snak med premierminister Vladimir Putin. Hvilket førte til beskyldninger om landsforræderi i medierne og fra regeringen.

»Putin tog venligt og høfligt imod mig. Han sagde, at krigen i august 2008 var vores fælles tragedie, som aldrig må gentage sig. Han sagde, at også Rusland ønsker en normalisering af forholdet til Georgien, i det mindste en tilbagevenden til situationen før krigen. Han var villig til at mødes med alle politiske kræfter i Georgien på nær præsident Saakasjvili. Han talte ikke som sejrherre i krigen, men som ligestillet. Og det sker samtidig med, at vores præsident i taler og i medierne himler op om, at det var ham, der i virkeligheden vandt krigen, selv om vi har russiske kampvogne stående 40 kilometer fra Tblisi. Det er jo helt absurd,« siger Nino Burjanadze, som indrømmer, at hun stiller op imod Saakasjvili ved næste valg. Og hun mener, at oppositionen vil samles bag hende.

Det meste af oppositionen er nemlig, siger hun, enig i den politik, der er nødvendig for Georgien: økonomiske og politiske reformer, fortsat tilnærmelse til EU og NATO, men samtidig tættere forbindelser til Moskva.

»Men jeg vil gerne understrege, at situationen kan komme ud af kontrol. Vi går en urolig tid i møde, for stemningen i befolkningen er radikal og eksplosiv, og hvis Saakajsvili lader politiet gå til angreb og skyde mod demonstrationer, som de gjorde i Kirgistan, så kan alt ske. Der er en dyb frustration i befolkningen og den er forståelig. Det største problem er, at Saakasjvilis styre ikke fører nogen dialog med hverken befolkningen eller oppositionen. Der er kun tale om envejskommunikation, og parlamentet fungerer reelt som i et etpartisystem.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bill Atkins

efterhånden mistede han jordforbindelsen, blev mere og mere autoritær, styrer medierne og sætter oppositionsfolk i fængsel.

Per Stig Møller fastslog i en udtalelse fra november 2008 til Politiken,

”Georgien og de andre lande ønsker at stå på egne ben, og det må vi hjælpe dem med”. ”Vi vil ikke tolerere, at udviklingen mod øget demokrati, overholdelse af menneskerettigheder og økonomisk integration i det 21. århundrede lader sig knægte af rå magtanvendelse, som vi så det udstillet i Georgien denne sommer.”

...ja, det var dengang der var kræfter der arbejdede for en militær inddæmning af Rusland...

EU undgik heldigvis at lade sig trække med i en konflikt og nu er EU faldet til Gazpatten - Per Stig Møller han er gledet ud af fokus (han troede ellers han skulle være statsmand)

"…ja, det var dengang der var kræfter der arbejdede for en militær inddæmning af Rusland… "

Ja, "Bill Atkins" - er det ikke dét , det hele handler om?

Bill Atkins

@Steen Sohn

Inddæmningen af Rusland er en neokonservativ strategi som Brzezinski beskriver i The Grand Chessboard - en strategi som i dag er historie...

Verden har forandret sig væsentligt efter Østeuropas kollaps. EU indlod sig heldigvis ikke på en væbnet konflikt med Rusland i forbindelse med Georgienkrisen til åbenlys ærgrelse for eksv Per Stig Møller og Uffe Elleman. EU skal nu til at finde sin rolle i en verden bestående af stormagtsregioner, hvor nogle godt nok er de rigeste men ingen er hegemonistiske.

Denne nye verdensorden, tegnes gennem opkomsten af de nye Øko-Atomare verdensaktører med egne rumprogrammer og nationalistiske intelligentsiaer - USA, EU, Japan, Syd- og mellemamerika, Rusland, Indien, Kina, Sunistan, Shiastan, Sydafrika - Ingen enkelt verdensaktør er længere den dominerende.

Det bedste bevis på denne nye verdensorden er NATOs senest forsøg med at tilbyde sig som en global militær alliance...

De neokonservatives blodige drøm om et Haliburtonstan i Irak, Iran og Afghanistan med de store multinationale konglomerater som drivkraft, ser ud til at mislykkedes...

Til gengæld vil disse multinationale konglomerater med deres enorme formuer stadig forsøge at flå verdensøkonomien i stykker...

Hej @Atkins

jeg er enig med dig vedr. inddæmningen; faktisk skrev en kommentar herom for nogle år siden:

http://www.information.dk/59789

Karsten Johansen

'Saakasjvili har mistet jordforbindelsen'

For å si det med et understatement:

Han er på ingen måte alene om det blant nåtidens "ledere" og "politikere". Han representerer i så måte den altdominerende normen og ikke avviket.