Læsetid: 3 min.

Shia-koalition truer med at marginalisere sunnier

Den vindende premierminister-kandidat, Lyad Allawi, forudser ny sekterisk borgerkrig efter gendannelsen af Nouri al-Malikis gamle shia-alliance
Den vindende premierminister-kandidat, Lyad Allawi, forudser ny sekterisk borgerkrig efter gendannelsen af Nouri al-Malikis gamle shia-alliance
12. maj 2010

ANKARA - Så er irakerne vendt tilbage til de abnorme tilstande, der var normen i ugerne forud for parlamentsvalget den 7. marts: Terrorangreb i 10 byer med bilbomber i to af de shiitiske centre, Hillah, hvor 50 blev dræbt, og Basra med 30 dødsofre, resulterede sammenlagt i 119 dødsofre og flere end 300 sårede.

I Bagdad blev politistationer angrebet af militante med lyddæmpede håndvåben, der dræbte et dusin politifolk.

Den vindende premierministerkandidat, shiitten Iyad Allawi, hvis Iraqiya- alliance af sunni-muslimske grupperinger fik 91 af parlamentets 325 sæder, advarede i går i et interview med The Guardian mod, »at den sekteriske vold vil udarte«. Han beskyldte det internationale samfund for at have »svigtet Irak« og erklærede, at »konflikten kan brede sig ikke kun til nabolande, men til verden«.

Men alt tyder på, at det er Allawis sunni-bagland, der inspirerer den nye terror- bølge - som ganske vist rutinemæssigt tilskrives al-Qaeda. Og intet tyder på, at Iran har en hånd med i eskaleringen af den politiske vold, selv om Allawi - igen rutinemæssigt - udpeger Teheran som opvigler. Han antyder også, at Tyrkiet er blandt de lande, der »blander sig«, men nævner ikke Saudi- Arabien, som er den mest sandsynlige infiltrator i Iraks indre anliggender, og uden hvis passive støtte al-Qaeda-grupperne for længst ville have været elimineret.

Allawi ude i kulden

En mere plausibel forklaring på den nye voldsbølge er, at Allawis sunni-koalition efter alt at dømme sættes uden for indflydelse, når der dannes ny regering, hvilket formentlig sker inden for en overskuelig tid.

Den siddende premierminister, Nouri al-Maliki, hvis 'Lov og Orden-alliance' primært bestående af shiitter med mindre sunnipartier som 'vinduespynt' - blev i sidste uge enig med den rent shiamuslimske Iraks Nationale Alliance, domineret af præsten Muqtadar al-Sadr, om en sammenslutning af de to grupperinger, der hver især har henholdsvis 89 sæder (al-Maliki) og 70 sæder (INA) - og mangler således fire mandater til et flertal. Dem har den kurdiske leder, Jalal Talabani, lovet at levere, og således er Allawi ude i kulden.

Samtidig har al-Maliki som 'vicevært'-premier- minister beordret omtælling af stemmerne i Bagdad - der vælger 70 af parlamentets medlemmer - i et forsøg på selv at blive topscorer ved at reducere Allawis valg- gevinst. Endvidere har al-Maliki iværksat en ny runde 'af-baathificering' - altså udrensning af politikere med en fortid i Saddam Husseins nu forbudte Baath-parti - hvor seks af Iraqiya-listens nyvalgte er i risiko-zonen.

Al-Maliki næppe leder

Allawi, der er den kandidat, amerikanerne helst ser som premierminister, har på sin side søgt en udsoning med Iran efter sin valgsejr, men er blevet afvist. Ikke direkte af Teheran, men af Muqtadar al-Sadr, der har opholdt sig i Iran de sidste par år, og som har tilkendegivet, at Allawi stadig er persona non grata.

I sin periode som USA-sponseret leder af den første interim-regering efter invasionen i 2003 kom Allawi i voldsomt modsætningsforhold til iranerne, som han beskyldte for at bevæbne og finansiere al-Sadrs shia-milits, der op til 2007 bekæmpede den amerikanske besættelsesmagt sideløbende med de sunnimuslimske oprørere - eller frihedskæmpere, alt efter hvilken politisk vinkel, man anlægger.

I disse dage forhandles der om sammensætningen af en ny regering, og der er tegn på, at Nouri al-Maliki ikke fortsætter som regeringsleder. Nogle måneder før valget brød hans fundamentalistiske Dawa-parti med den irakiske koalition, som havde båret ham ind i premierminister-kontoret efter valget i 2005 - og i de forhandlinger efter valget, der nu har ført til en ny fusion af de shiitiske partier, har al-Malikis person været et stridspunkt. Den shia-muslimske alliance har hidtil stillet som betingelse, at en anden end al-Maliki bliver leder af regeringen.

Bundlinjen er imidlertid, at Irak endnu ikke er moden til en samlingsregering af sunnier og shiitter - alternativet er, som Allawi påpeger i Guardian, sekterisk volds genopblussen. Allawi har derfor opfordret amerikanerne til at indstille deres afvikling af det militære engagement, der er igangsat, og hvor den nuværende troppestyrke på 92.000 skal halveres senest i august.

Vi får se.

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jesper Wendt

USA kan have tropper der de næste 100 år, det løser intet, de er nød til selv at løse det. Det samme gælder Afghanistan, man kan ikke trække noget ned over hovedet på folk.

Drop militæret i de lande, og brug dem til at øge sikkerheden i de pågældende lande i stedet, det ville give mere mening.

Karl Lassen

Vesten har indført demokratiske valg i Iraq. Nu, mange år efter, må de selv vurdere om de ønsker demokratiske valg eller de hellere vil have en styreform, som dikteret af Profeten, Islam, Koranen, Sharia.

Araberne elsker at være Store Krigere. Lad dem dog slå hinanden ihjel, så glemmer de måske os sålænge. Forskellen på de fleste danskerne og muslimerne er krigergenet hos muslimerne.

Arash Shariar

Karl Lassen

Tror at du har sovet i dine historie timer. Fra alle de europæiske krige fra tidernes morgen med til de amerikanske Indianernes udryddelse til Afrikas slave krige til aboriginalsog ikke mindst til begge verdenskrigene til denne meget aktuelle Irak krig, har det vist sig at det nok har været den europæiske 'krigersgen' der aldrig kan tilfredsstille. Jeg undrer mig hvordan du kan tage så grusomt fejl?

- Arash

Thomas H. Pedersen

dvs. de europæiske krige blev udkæmpet af europæer!? No Way!..

bare rolig min ven, der har skam også været krig i både Asian, Afrika og Amerika som ikke har noget med europæerne at gøre. glem ej perserne,ottomansriget, azteker,kineserne osv. osv. osv. europæerne er hverken mere krigeriske end andre folk. at vi så idag er teknologisk bedre end de flest, det er så en anden side af sagen.

Arash Shariar

Thomas H. Pedersen

Så du argumentere for Karl Lassens påstand? At muslimer har et krigergen? Uhh jeg elsker dog at tage disse diskussioner op med uvidne folk. For ser du du bevæger dig på dybt vand. :o)

Øhh kære ven, skulle du også have haft 2 timers historie læsning vil du opdage at den vestlige verden har vist utrolig mere grusomhed end andre folkeslag på hele kloden. Mon du kender til Stallin? Til Holocaust? Til Hiroshima? Til kolonisationer? Til afrikanske slaver? Siger trekants handelen dig noget?

Jeg ved så heller ikke hvordan du sammenligner grusomheder. For ser du jeg gør det op i antal dræbte, antal begivenheder og omfang.

At du sammenligner holocaust med perserkrigene er latterligt. Eller at du sammenligner Stalins forbrydelser i 1900 tallet med kinesiske krige hvornår?? Jeg undrer mig hvad vores skoler lærer i historietimerne?

Kære ven der er til dato ingen historisk begivenhed der kan måle sig til de forbrydelser vesten har været årsag til. Fra korstogterne til afghanistan i dag.

Skal jeg måske give dig en hurtig matematik time også? At sætte tal sammen er en af mine specialiteter. :o)

Jeg vender tilbage til ordet krigsgen. Det er ret klart at hvis der er nogen der besidder denne, må det være den vestlige civilisation.

- Arash

Thomas H. Pedersen

Nej nej slet ikke muslimer er ligeså krigeriske som alle os andre.
Jeg er udemærket klar over hvad vesten har gjort gennem historien men jeg er ligeså klar over at det samme er sket i asian, mellemøsten og Afrika. men du har ret at i nyere tid har vesten stået for de mest blodige kampe. mest pga. teknologien til at slå ihjel er blevet rafineret og fordi vi er langt flere mennesker end f.eks. vi var da Kina blev et stormagt.

Krigsgenet er i alle mennesker og alle folkeslag, vi har altid været i krig og vi vil altid være i krig. det er ikke kun begrænset til hvide europærere uanset hvor blodig vores historie end har været.

Lad dem dog selv ordne regnskabet. Begge parter bruger de metoder, som nu engang bruges i den kultur. Hvis de stadig synes, at det er ok og ikke kan se, at det ikke gavner nogen, men kan blive ved i een uendelighed, lad dem dog.
Tiden er kommet til at holde os andre udenfor. Vi er kommet videre ogt ordner konflikter anderledes i vores del af verden, ikke mindst efter to blodige verdenskrige. Heldigvis og tak for det.