Baggrund
Læsetid: 3 min.

Thailands regering afviser forhandling

Regering og rødklædte demonstranter i Thailand kan stadig ikke samles om forhandlingsbordet, men protestbevægelsens styrke svinder i antal og kampgejsten mindskes. Lene Espersen er bekymret over situationen og over, at 38 er blevet dræbt på fem dage i det asiatiske demokrati
De regeringsbekæmpende 'rødskjorter' er kørt lidt trætte og er underlegne i forhold til Thailands veludrustede militær, der også i går skød med skarpt mod dem. Her fyres nytårsraketter af mod soldaterne bag en barrikademur nær Bangkoks Victory Monument.

De regeringsbekæmpende 'rødskjorter' er kørt lidt trætte og er underlegne i forhold til Thailands veludrustede militær, der også i går skød med skarpt mod dem. Her fyres nytårsraketter af mod soldaterne bag en barrikademur nær Bangkoks Victory Monument.

Adrees Latif

Udland
19. maj 2010

Den politiske krise i Thailand fortsætter, da landets regering afviser nye forhandlinger med den rødklædte protestbevægelse, hvis demonstranterne ikke først opløser deres lejr og indstiller alle aktioner i det centrale Bangkok.

Den rødklædte protestbevægelse havde sagt god for forhandlinger med regeringen, hvis formanden for det thailandske parlament ville agere mellemmand.

»Vi vil deltage uden nogen krav, det står parlamentsformanden frit at komme med forslag, og vi er villige til at overveje dem,« siger Nattawut Saikuar, en af lederne for de rødklædte ifølge nyhedsbureauet AFP.

Men regeringen vil kun deltage i nye forhandlinger, hvis protestbevægelsen opgiver yderligere demonstrationer og opløser den lejr, som de har bygget i Bangkoks kommercielle centrum.

»Situationen kan løses og føre til forhandlinger, når demonstranterne går hver til sit,« siger Satit Wonghnongtaey, en højtstående embedsmand ved premierminister Abhisit Vejjajivas kontor ifølge AFP.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters var kun 3.000 rødklædte i går samlet i Bangkok, hvor de har barrikaderet sig i en lejr indhegnet af bildæk, bambuspæle og bunker af skrald. Da protesterne var på sit højeste, var titusindvis samlet i den thailandske hovedstad.

De seneste fem dage er 38 personer blevet dræbt i kampe mellem regeringssoldater og demonstranter.

Udenrigsminister Lene Espersen (K) finder den højspændte situation mellem Thailands regering og de rødklædte demonstranter dybt bekymrende og håber, at parterne snarest vil sætte sig til forhandlingsbordet.

Skyder stadig med skarpt

» Jeg vil gerne opfordre alle parter - regeringen og demonstranterne - til at udvise den største tilbageholdenhed i den meget spændte situation,« siger hun.

Thailands militær sagde i aftes, at det så vidt muligt har begrænset brugen af magt og kun affyret skud for at forsvare sig.

»Hvis de ikke bevæger sig tættere på, bliver der heller ingen tab,« siger militærtalsmand oberst Sansern Kaewkamnerd til den amerikanske avis Daily Herald.

Demonstranterne bruger hjemmelavede bomber, slangebøsser, flasker og molotovcocktails i kampen mod myndighederne, der til gengæld skyder med skarpt.

I går var der forsat spredte gadekampe mellem parterne.

To separate forsøg på at gennemføre en forsoningsproces i Thailand er endt i det rene ingenting.

Regeringen siger, at »det skyldes indblanding fra folk i udlandet«, hvilket er en klar reference til Thailands tidligere premierminister Thaksin Shinawatra, der blev afsat ved et kup i 2006.

De rødklædte demonstranter siger, at landets regering er kommet til magten på ulovlig vis. Mange af demonstranterne kommer fra landlige distrikter og tilhører Thailands arbejderklasse, som de ikke mener bliver tilgodeset af den nuværende regering.

De rødklædte har tidligere forlangt en opløsning af det thailandske parlament og et nyvalg for at stoppe protesterne, men da regeringen gik med til disse vilkår, forblev flere tusind demonstranter på barrikaderne.

Regeringen havde givet demonstranterne indtil mandag til at forlade protestområdet i Bangkoks centrum, men valgte i går at forlænge en national helligdag frem til fredag i et forsøg på at stoppe den politiske uro i landet.

Vor ambassade i orkanen

Udenrigsminister Lene Espersen (K) opfordrede i går via Ritzau til at få de to fronter samlet omkring et forhandlingsbord, som en løsning kan stoppe den blodige konflikt.

»Samtidig opfordrer jeg parterne til hurtigst muligt at iværksætte forhandlinger, så der snarest bliver sat en stopper for urolighederne, men også så de stridende parter kan få taget hånd om de grundlæggende problemer, Thailand står overfor.«

Udenrigsministeriet oplyser, at den danske ambassade i Bangkok følger situationen tæt.

Det understreges, at det for tiden ikke er muligt at opsøge ambassaden, da den ligger i et område, der også er ramt af urolighederne.

Adgangsforholdene til ambassaden er ifølge Udenrigsministeriet ikke længere sikkerhedsmæssigt forsvarlige for offentligheden. Ambassaden og Udenrigsministeriets døgnåbne vagtcenter vil dog fortsat kunne bistå danskere, hvis der opstår akut behov for hjælp.ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nina Larsen

Som et frugtbart supplement til ovenstående artikel kan man også se en fascinerende Internet TV dialog mellem en tilhænger og en modstander af Rødskjorterne - klik på:
http://www.democracynow.org/2010/5/18/debating_the_crisis_in_thailand_is

"Debating the Crisis in Thailand: Is Red Shirt Movement a Genuine Grassroots Struggle, or Front for Ousted Ex-PM, Billionaire Tycoon?"

Rødskjorterne har fuldstændig ret når de siger at den ulovlige regering er kommet til magten som resultat af et militærkup og derfor naturligvis stiller legetime krav om at opløse den ulovlige regering og at gennemføre et demokratisk valg til at afgøre sagen.

Information: "De rødklædte demonstranter siger, at landets regering er kommet til magten på ulovlig vis."
Det er ikke kun noget Rødskjorterne siger, de har de facto ret heri.

Jeg ved ikke hvorfor Information underdriver de kendsgerninger som alle kan være enige om, nemlig:
At den tidligere demokratisk valgte regerings, miilioner af Rødskjorter (bønder og fattige i hele landet også i byerne), fik bl.a. gennemført en sygesikringsordning, som de nu også kæmper for. Sygesikringen er bedre end f.eks. den netop vedtaget amerikanske ditto.

Information:
"Mange af demonstranterne kommer fra landlige distrikter og tilhører Thailands arbejderklasse, som de ikke mener bliver tilgodeset af den nuværende regering." Hvorfor overser Information at "The Urban Poor", som omfatter flere end "arbejderklassen" også er en del af det legitime oprør?

Den nuværende ulovlige regering benytter sig af fascistoide kampmidler som snigmorder, dødspatruljer, drab og forsøg på drab på flere journalister.

Information:
"De rødklædte har tidligere forlangt en opløsning af det thailandske parlament og et nyvalg for at stoppe protesterne, men da regeringen gik med til disse vilkår, forblev flere tusind demonstranter på barrikaderne."

Mig bekendt har den nuværende regering ikke indfriet løfter om at opløse parlamentet, samt udstede et nyvalg. Hvis dette alligevel er tilfældet kan man ikke betænke Rødskjorte-demonstranterne, for en sikkerheds skyld, at blive på barrikaderne indtil løfterne er blevet opfyldt, da der er tale om en ulovlige, militærkup indsat regering.

Se en fascinerende, kort Internet TV dialog mellem en tilhænger og en modstander af Rødskjorterne - klik på:
http://www.democracynow.org/2010/5/18/debating_the_crisis_in_thailand_is

"Debating the Crisis in Thailand: Is Red Shirt Movement a Genuine Grassroots Struggle, or Front for Ousted Ex-PM, Billionaire Tycoon?"

Slettet Bruger

Det er lidt pinligt med det danske ’bidrag’ til demokrati, når man nu ellers er så emsige med at få det indført alle mulige andre steder. Men vi er vel også selv i en situation, hvor man efterhånden blot kan håbe på at dronning Margrethe griber knoglen og ringer til (rejse)kongen, som siges at have gode forbindelser til militærdiktaturet.