Læsetid: 3 min.

Udbredt kaos i Thailand efter konflikt

Bangkok er hærget af kaos, efter at lederne for regeringsfjendtlige demonstranter har givet op. Bygninger er sat i brand og butikker plyndres. Militæraktionen kostede i går mindst seks personer livet. Regeringen ønsker at genoprette ro og orden
20. maj 2010

Bangkok var lammet af kaos i aftes, efter at demonstranter onsdag opgav en over to måneder lang protest mod regeringen, da politi og militær blev sat ind. Byens største indkøbscenter, Central World, Thailands børs og en regeringsvenlig tv-station blev sat i brand. I alt 17 bygninger blev hærget af brande i Bangkok, rapporterer nyhedsbureauet Reuters.

Thailands premierminister, Abhisit Vejjajiva, sagde i en tv-tale i aftes, at hans regering efter de seneste dages blodsudgydelser meget hurtigt agter at genoprette ro og orden i landet.

Han tilføjede, at i går formiddags militæraktion mod de rødklædte i Bangkok har fulgt de internationale konventioner. Alligevel har mindst seks mennesker mistet livet i forbindelse med militærets rydning af lejren i byens centrum.

Lederne for demonstranterne, kaldet rødskjorterne, overgav sig til politiet, mens soldater drev deltagerne i protesterne væk fra centrale dele af byen, hvor de har haft lejr siden begyndelsen af april.

Censur og forbud

Regeringen indførte natlig udgangsforbud i 17 provinser, som uroen har bredt sig til fra Bangkok, efter at hæren og politiet tog kontrol med hovedstadens centrum. Regeringen indførte også censur og lukkede en række medier, især tv-stationer, som ikke var autoriseret af regeringen.

Flere ministerier og andre offentlige institutioner blev ligeledes lukket, og de ansatte sendt hjem resten af ugen.

Men hvis regeringen håbede på ro efter aktionen, der blev indledt natten til onsdag, tog den fejl.

Grupper af demonstranter ville ikke acceptere nederlaget og gik i stedet løs på forretningskvarterer, hvor de plyndrede butikker eller satte dem i brand.

I går eftermiddag dansk tid, bredte uroen sig til andre dele af landet, hvor offentlige bygninger også blev sat i brand. Det skete i de nordøstlige provinser som Khon Kaen, Mukdahan og Udon Thani og storbyen Chiang Mai i nord, skriver det tyske nyhedsbureau DPA.

Ukontrollable følger

Under hærens og politiets indsats blev seks personer dræbt i Bangkok, heriblandt en italiensk journalist. I provinsen Ubon blev to demonstranter skudt og dræbt af politiet, rapporterer lokalt tv.

»Uroen og volden er nu mere udbredt og mere ukontrollabel end nogensinde set tidligere i Thailand,« siger Charnvit Kasetsiri, en kendt politisk kommentator og historiker, til Reuters.

Andre iagttagere siger, at konflikten er meget værre end ventet af både myndighederne og demonstranterne, og at situationen bliver meget svær at bringe under kontrol igen.

Lederne for rødskjorterne eller Den Forenede Front for Demokrati og mod Diktatur (UDD), som oppositionen hedder, sagde, at de overgav sig for at hindre yderligere blodsudgydelser.

»Selv om vi giver op nu, betyder det ikke, at vi har tabt. Vi vil kæmpe igen. Men vi slutter nu for at undgå flere døde,« sagde en af rødskjorternes ledere, Jatuporn Prompan ifølge DPA.

Regeringen meddelte kort før midnat lokal tid, at politiet og hæren har fået ordre til at skyde på ildspåsættere og tyve. Samtidig sagde premierminister Abhisit Vejjajiva, at han tror, at det er muligt hurtigt af få situationen under kontrol.

Netop Abhisit er en torn i øjet på rødskjorterne. De anser ham for at være i lommen på militæret og landets økonomiske elite og for ikke at tage fattigdom og arbejdsløshed blandt de fattige i provinsen alvorligt.

Aktionen mod rødskjorternes lejr i Bangkok onsdag kom en dag efter, at spæde forhandlinger mellem regeringen og demonstranterne brød sammen.

Rødskjorterne kræver regeringens afgang og nyvalg. Abhisit er delvist gået med til nyvalg, men først til november. Situationen betegnes som helt uforudsigelig af flere thailandseksperter.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu