Nyhed
Læsetid: 3 min.

Britisk finansminister under angreb

George Osborne kritiseres fra alle sider forud for annonceringen af rekordstore velfærds-nedskæringer i dag
'Vi bliver nødt til at tackle vores velfærdsprogram. Det er spundet fuldstændigt ud af kontrol i de seneste år,' sagde George Osborne (tv.) på BBC's Andrew Marr Show søndag morgen. I dag fremlægger han den nye koalitionsregerings nødfinanslov, der erstatter den forrige Labour-regerings planer.

'Vi bliver nødt til at tackle vores velfærdsprogram. Det er spundet fuldstændigt ud af kontrol i de seneste år,' sagde George Osborne (tv.) på BBC's Andrew Marr Show søndag morgen. I dag fremlægger han den nye koalitionsregerings nødfinanslov, der erstatter den forrige Labour-regerings planer.

Udland
22. juni 2010

LONDON - Den britiske finansminister, George Osborne, har lovet rekordstore nedskæringer af det, han kalder for et velfærdssystem »ude af kontrol«, når han i dag fremlægger den nye koalitionsregerings nødfinanslov, der erstatter den forrige Labour-regerings planer.

»Vi bliver nødt til at tackle vores velfærdsprogram. Det er spundet fuldstændigt ud af kontrol i de seneste år,« sagde George Osborne på BBC's Andrew Marr Show søndag morgen.

»Jeg ønsker at belønne arbejde. Jeg vil støtte de personer, som forlader deres hus klokken seks eller syv om morgenen for at udføre et måske lavt betalt arbejde for at forsørge deres familie, og som er frustrerede over at se, at personen på den anden side ad gaden sidder med nedrullede gardiner og lever et liv på støtten,« fortsatte han med henvisning til, at fem millioner briter lever på overførselsindkomster.

Osborne vil ifølge de britiske aviser afsløre 40 mia. pund i besparelser såvel som skattestigninger i omegnen af 10 mia. pund som del af en overordnet spareplan på ca. 85 mia. pund, som regeringen forventes at gennemføre i løbet af de næste fem år.

Løftebrud

Men trods løfter om, at han har designet besparelser og skattestigninger på en måde, som sikrer, at alle dele af samfundet yder deres til nedbringelsen af landets enorme underskud, er finansministeren allerede kommet under voldsomme angreb fra både fagforeninger, hjælpeorganisationer, industrien og sit eget konservative bagland.

Især de forventede nedskæringer i velfærdsbudgettet, der koster 180 mia. pund om året, kritiseres af fagforeningerne og hjælpeorganisationerne, der i weekenden beskyldte regeringen for løftebrud med henvisning til dets valgløfter, hvor begge koalitionspartier lovede retfærdige nedskæringer.

»På trods af løfter om retfærdighed fra koalitionsregeringen, synes den ikke at have nogen plan på plads til at udføre dem. Vi vil vide, hvorfor folk på lave indkomster bliver ramt af nedskæringer såsom gratis skolemad og den planlagte jobfond, mens mange højere oppe på indkomstskalaen knap nok mærker et nap,« siger Tim Nichols fra Child Poverty Action Group.

Nedskæringerne af velfærdsbudgettet vil ifølge den britiske avis The Observer være de største nogensinde og vil sandsynligvis især ramme middelklassen hårdt, idet bl.a. skattefradrag for børnefamilier og andre støtteordninger såsom varmetilskud til pensionister vil blive skrottet eller indkomstregulerede. Offentlige ansatte vil opleve lønstop i mindst et år og vil sandsynligvis fremover blive tvunget til at betale mere af deres løn ind i pensionsopsparinger.

Bekymring over skat

Skattestigningerne vil sandsynligvis bestå af bl.a. en stigning fra 18 procent til tæt på 40 procent på kapitalgevinster og en momsstigning fra 17,5 procent til 19,5 procent. Især eksplosionen i beskatningen af kapitalgevinster har fået industrien og Osbornes bagland til at stejle. I et åbent brev til finansministeren advarer 110 entreprenører om, at skatten vil få »nye virksomheder, talent, investeringer, job og skatteindtægter til at rykke andetsteds i de kommende år«.

David Camerons modstander i 2005-slaget om formandskabet af partiet, David Davids, udtrykte i går bekymring over skatten, som han mener, vil ramme de forkerte - ikke de rige.

»Når disse mennesker når pensionsalderen, vil de ikke kunne udsætte salget af deres værdipapirer, sommerhus eller udlejningslejlighed. De vil have brug for pengene. Så hvis vi ikke er meget forsigtige, vil vi ende med at straffe de flittige,« siger Davis til The Guardian.

Labour har beskyldt regeringen for at sætte den skrøbelige økonomiske genoprejsning på spil ved at foretage for voldsomme nedskæringer for tidligt. Ifølge Labours valgplaner ville partiet have skåret 34 mia. pund mindre end de konservative over fem år. Tidligere rådgiver for Gordon Brown i hans ti år i finansministeriet og kandidat til formandskabet af Labourpartiet Ed Balls beskyldte i weekenden Osborne for at være økonomisk analfabetisk.

»Osborne har trukket sig ind i 1930'ernes økonomiske tænkning. Hans tilgang står i modstrid til de seneste 100 års erfaringer,« sagde Balls til The Sunday Times.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her