Nyhed
Læsetid: 3 min.

Britisk regering vil sende færre i fængsel

Britisk justitsminister varsler en 'rehabilite-ringsrevolution' og mulig afvikling af korte fængselsstraffe
Udland
1. juli 2010

LONDON - Mens den britiske koalitionsregering siden valget har haft travlt med at implementere konservative og liberale valgløfter, gik justitsminister Ken Clarke i går i stik modsat retning og varslede et brud med et konservativt valgløfte: Opførelsen af flere fængsler.

Alt for mange penge bliver i øjeblikket brugt på at opbevare kriminelle i lagerhuse', sagde Clarke i sin første store tale siden valget. Han beskrev det nuværende system som »en dyr og ineffektiv tilgang, der ikke formår at omdanne kriminelle til lovlydige borgere«.

»Bare at bure flere og flere mennesker inde i længere tid uden aktivt at forsøge at ændre dem, er hvad man ville forvente af Victoria-tidens England,« sagde Ken Clarke, der sidst var ansvarlig for landets fængsler som indenrigsminister i 1992-93.

Dengang var antallet af indsatte 45.000. I dag er antallet eksploderet til 85.000 - en stigning som Clarke sagde, han ville have beskrevet som »umulig og latterlig«, hvis nogen havde spået det i 1992.

I et træk, der vil skabe utilfredshed i egne rækker, foreslog den garvede politiker at følge Skotlands eksempel - vedtaget i går - og reducere antallet af korte fængselsdomme, som gør det »stort set umuligt« at rehabilitere indsatte, der i mange tilfælde ender med at »miste deres job, deres hjem og deres familier i løbet af deres korte afsoning«.

Gå efter årsagen

Ifølge de officielle statistikker overtræder næsten halvdelen af alle løsladte igen loven inden for et år, mens det tilsvarende tal for kriminelle idømt en kort fængselsdom er 60 procent. Flere end 75.000 briter afsoner hvert år en dom på mindre end 12 måneder.

»Vi har brug for en mere konstruktiv tilgang. En intelligent og gennemsigtig tilgang til domfældelse, som går efter årsagen til, at forbrydere overtræder loven igen, så vores samfund bliver et sikrere og bedre sted at leve. Vi kalder det for en rehabiliteringsrevolution,« sagde han. »Det betyder, at fængsler er steder for straf, men også for uddannelse, hårdt arbejde og forandring.«

Intern utilfredshed

Ken Clarkes forslag er delvis udsprunget af det faktum, at hans ministerium over de kommende fem år skal spare op mod 33 procent af dets budget. En indsat koster i gennemsnit 40.000 pund om året - mere end det koster at sende en elev på elitekostskolen Eton, påpegede han. Ikke desto mindre er der allerede murren i krogene blandt de konservative, der generelt støtter en hård linje over for kriminelle. Mange støtter den tidligere leder Michael Howards påstand i 1993 om, at »fængsel virker«. De konservative lovede da også i deres valgkampagne at bygge flere fængsler, så der i 2014 er plads til 96.000 indsatte.

Nu vil regeringen i stedet forsøge at inddrage de frivillige og private sektorer, hvis job det bliver at rehabilitere, genhuse og hjælpe løsladte fanger med at finde job. Systemet skal betale for sig selv ved at reducere udgifter andre stedet i systemet. Organisationerne vil modtage penge alt efter, hvor succesfulde de er i at reducere antallet af løsladte, der begår nye forbrydelser.

Juliet Lyon fra Prison Reforn Trust er begejstret for de nye toner:

»Man behøver kun at se på antallet af nye domfældelser for dem, der har afsonet en kort fængselsdom, for at indse, at vi får meget lidt for vores penge,« siger hun til BBC.

Professor Malcolm Davis fra Thames Valley University's juraafdeling mener imidlertid, at det ofte er billigst at sende kriminelle bag tremmer.

»Hvis du udregner den fulde pris, ud over at sende folk i fængsel - hvilket omfatter politiets arbejde, retsprocessen, prisen for forsikring og prisen og traumet for ofrene - så koster det langt mere at have vaneforbrydere på gaden,« siger han til BBC.

Forhenværende justitsminister Jack Straw sagde i går, at stigningen i antallet af forbrydere bag lås og slå var en af hovedårsagerne til, at kriminaliteten gik ned under Labour-regeringen.

»Kan nogen seriøst forestille sig, at kriminaliteten ville være blevet reduceret og forblevet lav uden disse ekstra fængselspladser?« skrev han i the Daily Mail.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her