Læsetid: 1 min.

Dagbog kaster lys over massakre på Den Himmelske Freds Plads

Deng Xiaoping gav ordre til at lade "noget blod flyde" op til massakren i Beijing i juni 1989, viser dagbog fra tidligere premierminister
Deng Xiaoping gav ordre til at lade "noget blod flyde" op til massakren i Beijing i juni 1989, viser dagbog fra tidligere premierminister
Udland
7. juni 2010

Den tidligere kinesiske premierminister Li Peng handlede efter ordrer fra den afdøde leder Deng Xiaoping, som havde givet ham besked om at "lade noget blod flyde", da han sendte soldater ind mod ubevæbnede studenter, der krævede demokratiske reformer.

Det viser den tidligere regeringschefs dagbog.

Uddrag af dagbogen fra Li Peng har været en sensation på internettet, da den kaster lidt lys over de beslutninger, som førte til blodbader på Den Himmelske Freds Plads natten mellem den 3. og 4. juni 1989.
Det hedder i dagbogen, at Li Peng, der blev kaldt "Beijings slagter", handlede efter ordre fra Deng, da Kommunistpartiets øverste ledelse besluttede at gribe ind over for studenterne efter seks uger med uroligheder.

- For at få ændret situationen med uroligheder foreslår jeg indførelse af undtagelsestilstand, siger Deng ifølge dagbogen den 19. maj 1989 til andre topledere i kommunistpartiet.

- Vi må indføre undtagelsestilstand på en stabil måde, vi må gøre alt, hvad vi kan for at begrænse tab, men vi må være parate til at lade lidt blod flyde, udtaler Deng.

Det er uvist, om hundredvis eller tusindvis af demonstranter blev dræbt, da kampvogne kørte ind på pladsen, hvor de ubevæbnede aktivister sov.

- Dagbogen viser klart, at Deng Xiaoping spillede en stor rolle i beslutningen og ville bruge militær fra begyndelsen. Den støtter ikke den populære antagelse, at Deng kom frem til en smertelig beslutning og var blevet ført lidt bag lyset, siger Bao Pu nyhedsbureauet New Century Press i Hongkong.
Li havde angiveligt planer om at offentliggøre dagbogen i 2004 i Kina, men det blev forbudt af partiet.

Dagbogens autenticitet er ikke bekræftet at uafhængige kilder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her