Baggrund
Læsetid: 6 min.

Det ekstreme højres nye kulørte ansigt

Højreekstremismen er tilbage i de britiske gader. I en ny og voldelig form og med nye deltagere, herunder de homo- og transeksuelle. De er samlet om ét fælles ståsted: antiislamismen. Og i modsætning til tidligere har budskabet bred politisk støtte
Selv om der stadig er vold ved demonstrationerne, og retorikken ikke er blevet pænere, er English Defence League - den rabiate højreorienterede bevægelse - blevet accepteret i bredere kredse af det engelske samfund, fordi de nu først og fremmest har rettet skytset mod landets muslimer.

Selv om der stadig er vold ved demonstrationerne, og retorikken ikke er blevet pænere, er English Defence League - den rabiate højreorienterede bevægelse - blevet accepteret i bredere kredse af det engelske samfund, fordi de nu først og fremmest har rettet skytset mod landets muslimer.

Facundo Arrizabalaga

Udland
16. juni 2010

I baglokalet af en sparsomt udsmykket pub i Bolton i det nordlige England uddeler en mand med barberet isse og tatoveringer, der titter frem over skjortekraven, nogle små pakker til sine venner. De ser ud til at indeholde kokain. Klokken er lidt over 23, men bag ham er pubben allerede tætpakket med unge, hovedsageligt hvide mænd. Så eksploderer det hele.

»Vi kræver vores land tilbage, vi kræver vores land tilbage. Muslimske bombemænd væk fra gaderne!« råbes der, mens borde væltes, og plasticglas med fadøl bundes og kastes i vejret.

»Det bliver en god omgang i aften,« siger manden med den glatragede isse, læner sig hen over bordet og kigger mig i øjnene.

»Vi kommer til at smadre perkere ... det kan jeg mærke.«

Pubben, som ligger få hundrede meter fra Boltons hovedbanegård, er det seneste samlingssted for den mest markante højreekstremistiske gadebevægelse, Storbritannien har oplevet siden National Fronts glansperiode i 1970'erne.I fire måneder har The Guardian været til stede ved English Defence Leagues (EDL) demonstrationer.

Her har vi set, hvordan bevægelsen har opnået voksende popularitet - fra protester, der ved udgangen af sidste år blot kunne samle nogle få hundreder hardcore-aktivister, til massemøder og marcher, kan EDL i dag mønstre tusinder til at gå på gaden - og ind i direkte sammenstød med politi og muslimske indvandrermiljøer.

Over de kommende måneder vil EDL optrappe sin kampagne. Den skal kulminere med demooptog igennem nogle af Storbritanniens mest kendte muslimske kvarterer. Det varsler uroligheder og voldsudbrud. En af bevægelsens ledere, Alan Lake, fastholder, at der er tale om en ikke voldelig protestbevægelse, men:

»Nej, disse mennesker er ikke middelklasse-skolefrøkener, men hvis man bliver ved med at prøve på at holde dem nede, så skal det jo blive grimt på den ene eller på den anden måde. Vi er gået fysisk på gaden, for det nytter ikke noget at skrive læserbreve til The Times. Og får vi ballade, er det kun mere vand på vores mølle.«

Tilbage til gaden

Mens British National Party i denne tid må slås med indre rivninger og gensidige beskyldninger efter sit ringe resultat ved det nylige parlamentsvalget, står Storbritannien nu i stedet for højreekstremistiske grupperinger, der ser ud til at have opgivet at skaffe sig indflydelse via stemmeboksen og for første gang i tre årtier er søgt tilbage mod gaden. English Defence League spirede frem i Luton sidste år. Angiveligt som reaktion på at en lille gruppe ekstremistiske islamister iscenesatte en demonstration, der forsøgte at genere en hyldestparade for hjemvendende britiske soldater fra Royal Anglican Regiment.

Lige siden har organisationen tiltrukket tusindvis af mennesker til kamp imod, hvad den selv betegner som »islamisk ekstremisme«.

I telefonsamtaler og ansigt til ansigt har medlemmer af EDL's hemmelighedsfulde ledelse flere gange gentaget over for The Guardian, at 'forsvarsligaen' ikke ser sig selv som racistisk, men alene ønsker at gennemføre fredelige protester imod »militant islam«. Men ved alle de demonstrationer, The Guardian overværede, blev vi hyppigt konfronteret med udbredt, brutalt had til muslimer og trusler om vold.

Da vi kom ud til demoen - hvor en gruppe voldelige demonstranter straks kom i sammenstød med politiet - bad en kvinde mig om at donere et pengebidrag til »støtte for vores helte, som kommer sårede tilbage fra Afghanistan.«

Jeg puttede et pund i hendes raslebøsse. »Tak skatter,« sagde hun. »De tager derover for at kæmpe for vores land, og når de så kommer tilbage, skal de se på perkere over det hele.«

Hun tøvede lidt og tilføjede så: »Men ærligt talt, er det niggerne, jeg ikke kan udstå.«

EDL hævder, at man gør, hvad man kan, for at holde racistiske elementer og voldsdømte hooligans væk, men erkender også, at det i praksis kan være vanskeligt.

»Tidligere har højreekstremistiske grupper som Combat 18 sluttet sig til vores demoer,« siger EDL's erklærede leder, som anvender pseudonymet Tommy Robinson. »Så derfor kan vi umuligt udstede garantier for, at det ikke kommer til vold. Det ville være naivt.«

Nye ansigter

Men EDL samler ikke bare eksisterende højreekstreme grupper. Ved bevægelsens demoer er der også brune ansigter som f. eks. Guramit Singh, en britisk født sikh.

Ja, faktisk ser dens islamofobiske budskab ud til at fungere som lynafleder for en umage koalition, der strækker sig fra højrekristne til homoseksuelle aktivister, der føler sig forenet i den globale kamp mod islam. Forrest i EDL-demoen i Bolton i marts blandt bannere med hadske slagord mod islam stod en mand med en lyserød trekant på tøjet. På spørgsmålet om, hvad budskabet var, svarede manden, synligt forlegen.

»Den lyserøde trekant var dét symbol, bøsser blev tvunget til at bære under Hitler. Nu stiller islam os over for samme trussel, og det er vi kommet her for at udtrykke vores protest imod.«

Det viste sig, at han var medlem af EDL's fraktion for lesbiske, bøsser, biseksuelle og transseksuelle, som tæller 115 medlemmer.

Ej heller tiltrækker EDL kun forurettede mænd fra den britiske arbejderklasse. Alan Lake er en velklædt mand midt i fyrrene, som jeg møder i en mondæn café i det centrale London. Lake, som er blevet en ledende figur i EDL, går lige til sagen.

»Storbritannien får sharialove inden for 40 år, hvis vi ikke gør noget nu,« advarer han. Lake, som er IT-konsulent og bor i London, har talt ved flere EDL-møder og ser sig selv som en af bevægelsens tænkere.

»Vi tiltrækker også middelklasseintellektuelle og har kontakt til amerikanske meningsdannere - nogle af dem ret berømte, men jeg kan ikke oplyse navne nu. De er ret begejstrede over, at vi har folk, vi kan sende på gaden.«

EU-modstand

Lake siger, at han er ved at undersøge mulighederne for en politisk fremtid for EDL. En af overvejelserne er at gå sammen med partiet UK Independence. Han introducerer mig til en kandidat fra det euroskeptiske parti, Magnus Nielsen, som har indvilget i at tale ved kommende EDL-demoer. Nielsen, der betegner profeten Muhammed som »kriminel psykopat«, siger, at der er en vis synergi imellem de to grupperinger.

Disse tilnærmelser ser ud til at være del af tentative bestræbelser hos EDL for at strække sin appel ud over gadedemonstrationerne. I marts deltog en delegation af aktivister fra bevægelsen på et antiislamisk massemøde i Berlin til støtte for den indvandrerfjendske hollandske partileder, Geert Wilders. EDL har også knyttet bånd til antiislamiske grupper i USA som Stop the Islamification of America.

Og skønt bevægelsen officielt tager afstand fra vold som politisk kampmiddel, vokser faren for alvorlige konfrontationer. I april affyrede demonstranter raketter mod politiet og drog hærgende gennem byen Dudleys gader. I Aylesbury nogle få uger senere kom det til nye sammenstød med politiet. Listen over byer, som EDL har tænkt at marchere igennem over de kommende måneder, er lang, så det kan blive en hed varm sommer i Newcastle, Cardiff og Bradford.

Antiislamisk dagsorden

Matthew Goodwin, der forsker i højreradikale bevægelser på Manchester Universitet, ser en afgørende forskel mellem EDL og andre højreekstreme gadegrupper.

»Det nye er, at EDL har valgt at basere sig på en antiislamisk dagsorden. National Front dyrkede i 1970'erne antisemitismen, og det bidrog til at marginalisere den bevægelse. Men i dele af medierne og establishment ser vi nu en relativ sympati for islamofobiske budskaber,« siger Goodwin, i modsætning til 1970'erne, hvor sympati for antisemitisme var noget nær totalt fraværende i pressen og den politiske mainstream.

»Når den almindelige vælger ser EDL marchere gennem deres gader og råbe om, hvordan landet bliver overtaget af muslimer og islamificeret før 2040, så hører de nogle af de samme stikord fra andre dele af det britiske samfund. Hvis det bliver ved på den måde, kan det ende med, at EDL's budskab vil fremstå som legitimt.«

Det synspunkt vækker genklang hos Mujibul Islam, formand for ungdomsafdelingen af Muslim Council of Britain.

»Klangbunden for EDL's holdninger er ikke lagt af ekstremister. Den er lagt af talrige politiske taler og avis- artikler. Det er simpelthen blevet acceptabelt at sige ting om muslimer, som man aldrig ville finde på at sige om andre grupper - sorte, jøder osv.« Han hævder, at EDL's fremmarch allerede har påvirket den måde, almindelige muslimer bliver behandlet på. »En kvinde, jeg kender, blev groft overfuset af EDL-tilhængere i et undergrundstog. En mand blev overfaldet på vej hjem i toget. Her ser vi konsekvenserne af disse folkestemninger. Det her er ikke bare en teoretisk debat om ytringsfrihed.«

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik Jensen

Muslim Council of Britain - var det ikke deres formand, Iqbal Sacranie, der sagde, at døden var for "let" en straf til Salman Rushdie....

Jeg vil hævde, at det er Sacranie og hans konsorter, som har skabt grobunden for EDL....

Giacomo Matteotti

Hvorfor skal uskyldige fodboldfans på billedet sammenkædes med EDL? Det er ufattelig dårlig journalistisk praksis. Skandaløst.

Max Andersen

Islam skaber glæde overalt hvor den vinder frem.

EDLs fremgang skyldes at der ikke har været taget hånd om de problemer ukontrolleret indvandring har givet for England.
Der er ghettodannelser i England, det samme som andre steder i Europa hvor der heller ikke fra politisk side er gjort noget effektivt for at stoppe den gruppe af ekstreme invandrere der dominerer samfundsbilledet.
Stigende kriminalitet og konflikter i samfundet giver grobund for nationalistiske og fascistiske bevægelser. Men dette ved politkerne også godt.

erik winberg

Ja ! - Hvad har det nu med fodbold at gøre ? der er jo også danskere der spiller fodbold ! - er det nu,det er foruroligende.

martin sørensen

citalt, fra Nelson Mandela Mennesket er ikke bange for mørke men for lyset. Deres eget lys. Deres eget lys rækkevidde.

Vi mangler navigatøre der som mandela kan vise os vej til vores eget lys, så vi ikke længere er bange for den klare lys vi alle indeholder,, Der er ikke intet svar i fremmed hadet, kun angst for sit eget lys. og det ender altid i mørke.

Christian Larsen

Tænk, jeg troede overskriften relaterede sig til konstruktionen islam.

Problemet er mest kolonialismen v.2. Eftersom det stadig er nødvendigt at påføre tredjeverdenslande krig for at tilrane sig deres ressourcer, eller måske endda blot gøre deres land sikkert for kapitalismen, så må der nødvendigvis være noget udfald i form af flygtninge. Osse selv om mange af problemerne ikke er direkte relateret dertil, men hidrører fra de tilfældige grænser der blev tegnet i sandet under kolonialismen v.1.
Jeg vil påstå at en væsentlig grund til at folk er uvelkommende over for flygtningen fra disse lande er at de godt er klar over at grunden til at de skal have med disse anderledes mennesker at gøre er, at de kommer her som resultat af kolonialistiske krige, som de invaderende landes befolkninger aldrig har bedt deres regeringer om at føre. De skal betale krigen, og nu skal de så endda påduttes flygtningene.

Og man skal være sig bevidst, at hvis det ikke var for kolonialismen, så ville disse anderledes folk være blevet hjemme og passet sig selv.

Nå men nu hvor de er her, hvad så? Ja der er ikke megen god undskyldning for vold, det er mest bare underklasseafreageren, men på den anden side, så er der nok lidt for megen generel imødekommenhed på visse måder. På den anden side er der heller ikke megen god undskyldning for den måde psykisk syge flygtninge bliver behandlet, eller den måde flygtningene generelt bliver holdt i koncentrationslejr.
Det er helt bestemt ikke noget nemt problem, men det bedst ville sikkert være om man var skrappere med at holde folk ude, siden det generelt ser ud til at det er den fremherskende præference, og så samtidigt gjorde meget mere for integration af dem der nu engang er her, ikke nødvendigvis i form af støtte til deres medbragte kultur, den kan de selv varetage, men i form af massiv støtte til frivillige former for integration i deres nye landes kultur, eftergivenhed med SU efter endt eksamen for eksempel, især for kvinder, ting der virkelig kunne trække disse folk ind i samfundet, osse selv om det kostede lidt.

Jesper Wendt

"Kristendommens Gud er kærlighed til alle mennesker."

Hvem er det lige der tager en morfar der?

Gud er en metafor, intet andet, det gode og det onde i mennesket, en eller anden knaldhætte fik det så galt i halsen, det har så forgrenet sig til Islam, så skulle vi ikke lige luge ud i egen kirkegård.

Jeg er dog enig i at Islam ikke er gangbar i det moderne samfund, så kan man så diskutere om det morderne samfund er gangbart.

Max Andersen

Kom nu videre, Bob Jensen.

Din marxistisk-elitære "analyse" af bekvemmelighedsflygtningene er jo direkte pinlig.

Send flere penge, luk øjnene for kriminaliteten, ghettodannelserne og de præmoderne kultur- og kønsrollemønstre, og hold så vejret en 4-5 generationer, så skal det hele nok blive godt. Og forøvrigt er vi selv ude om det, fordi vi engang havde nogle kolonier. Gaaab!

Disse mennesker er produkter af fejlslagne regimer og kulturer der, med eller uden kolonialismen, aldrig ville evne at producere andet end fattigdom og konflikt.

Werner Laden

a) Religion er ikke gangbart i noget samfund.

b) Det er had heller ikke.

Hvis nu religion var en non-profit organisation, uden reel indflydelse, blev den måske anskuet anderledes. Ligesom at tage i svømmeren eller til banko. Et sted hvor folk mødes for at dyrke en fritidshobby.

Nu hedder det sig så desværre, at en god procentdel af verdens befolkning tror på det unaturlige og har helvedes magter bag sig, (læs her: Religionens magtfulde økonomer), der står klar til at vende alle onde ting mod guds vilje og alle gode i hans ånd.

Om 1000 år griner de af os som vi er, ligesom vi nogen gange smiler af oldnordiske mytologier. De vil stadig være dybt splittede på andre punkter - men hey vi er følelsestyngede dyr, der altid ser grønnere græs i naboens have.

Amen.

Jesper Wendt

Max jeg tvivler på det er bekvemmelighed der er overvejende for flygtninge i Danmark, der skal vi nok 20 år tilbage i tiden.

@Karsten Larsen

Det ville give mere mening at forbyde alt religion, det bunder i uvidenhed, og skulle du sælge den historie anno 2010, kunne du lige overbevise dem om julemanden nu du er i gang.

Werner Laden

@ Max Andersen:

Men du synes altså, at de kulørte anti-islamister fungerer godt for dig?

Claes Pedersen

@ Bob Jensen

Jeg st¢tter dit foreslag om et stop for flygtninge og indvandring til Danmark i en årrække og l¢ser de sociale problemer vi har i Danmark.

Og giver de indvandre der her en værdig behandling, men ellers er det langt fra alle fra den muslimske verden der kommet her til som flygtninge og de bliver sekulariseret og lære bekende sig til mennesker har rettigheder og de selv i muslimske lande lære at behandle mennesker med respekt og det er det vi pt. oplever i de rige muslimske lande, hvor udnyttelsen og misbruget af fattige er meget være end i Danmark.

Selvom om vi klart kan blive bedre til behandle irakkiske flygtninge så er de tros alt ikke n¢d til sælge sex for overleve, som de er stor grad er i Syrien.

Men ellers har Venstre fl¢jen !mig selv med! en stor del af ansvaret for problemerne er blevet så store ved at benægte de var der, og vi set al kritik af muslimmer som racistisk og med gæster arbejdernes indtog i Danmark forestillede vi os bare, ved fuld bekiftigelses ville problemerne l¢se sig selv, problemet er bare i dag der stilles helt andre krav til at begå sig i samfundet, hvad angår uddannelse og faglige og sociale kompetancer og tunsindevis af job som både dansker og indvrandre med ringe uddannelse kunne varetage er væk idag.

Og mennesker der altid får at vide de ikke er gode nok opbygger indre frustrationer og had og det gælder både mennesker fra den arabiske og dansker, der for bliver n¢d til udvikle et samfund med plads til alle der vil, og det g¢r vi pt ikke i Danmark. og en avis som Information g¢r slet ikke, men henvender sig kun til en belæst elite og skriver aldrig om den undertrykkelse og udnyttelse der finder sted i rige muslimske lande af Philippinske immigrant arbejder.

Samt når grupper af transeksuelle st¢tter bevægelser der har radikale synspunkter så er det udtryk for de i den grad er blevet udsat for had crime og omgivelserne lykker ¢jne for det finder sted og begås hovedsagligt af muslimmer der intolerante over for alle der ikke f¢lger deres syge normer.

Så lad få et stop for flygtninge og bruge felere penge i nær områderne og vi Danmark er erkender alle kan ikke lide klare en uddannelse, men vi kan ændre vores skoler så der bliver mere plads til praktriske fag og idræt da ud over idræt og motion er sundt og forbedre indlærring og forebygger overvægt, så er det også en af de bedste måder hvorpå man kan opbygge sociale netværk og m¢de nye mennesker.

Claes Pedersen Caloocan Metro Manila

Per Erik Rønne

Fremkomsten af ekstremt voldelige anti-islamiske grupper i UK har naturligvis noget at gøre med, at briterne ikke har et valgsystem, der sørger for at anti-islamister også kan blive repræsenteret i parlamentet, og opnå politisk indflydelse.

Vi har da heldigvis ikke selv sådanne grupper.

Og når også homoseksuelle tilslutter sig disse grupperinger er det naturligvis fordi islamisterne er så ekstremt /anti-gay/. På samme måde som de er jødehadske.

Alexander Carolinus

Globalisterne har hele tiden vidst, at den engelske kultur var en af de stærkeste i Europa, og at man kun ved at ødelægge fuldkommen kan gøre sig forhåbninger og at få England integreret i Europa. Derfor har man i årevis ført en uansvarlig indvandringspolitik, ødelagt landets industri, saboteret begge partier og sænket niveauet på medierne. Målet er at fuldkommen smadre den engelske selvbevidsthed - men det giver nu bagslag. Den åbenlyse fjende er selvfølgelig muslimerne, som efter 7/7 bomberne har været forfulgt i medierne på samme måde som det var tilfældet efter 9/11 i USA.
Men mon ikke de før eller senere finde ud af, hvem den rigtige fjende er? Kyniske elitister med dobbelt statsborgerskab ala Lord Mendelson

Mia:

Nu har jeg boet i Storbritannien i 3 år, og har oplevet at her ikke tilnærmelsesvis er de problemer der er derhjemme, idet befolkningen fra imperiets tid er langt mindre homogen end den er i Danmark.
På samme måde er islamisme-debatten, skønt den eksisterer, en debat på lige fod med andre debatter i det offentlige rum, istedet for den sygelige besættelse den snart har været i 10 år i Danmark.
Langt de fleste briter jeg kender bryder sig ikke om nationalisterne. De bliver set ned på, og det er velfortjent!

Ud over det synes jeg det er utroligt som der er folk her i debatten der fuldstændigt kan ignorere hele indholdet af den artikel der er oplæg.
Lad os lige få den én gang til for kong Knud:

Homofobi - er i stor udstrækning - eksporteret - fra - VESTEN!!

Er man i tvivl så tag til Algeriet eller Marokko og gå i 'mandebadene'.

Den eneste grund til at vestlige homoseksuelle såvel som kvinder bliver mindre (!) korporligt overfaldet (læg mærke til, MINDRE - for det sker også her!) er vores høje levestandard, hvor de fleste ikke ligefrem skal slås for tilværelsen hver dag.
Sænk levestandarden, tag fladskærmene fra vesterlændingene, og du vil se forrået behandling af homoseksuelle såvel som kvinder, og det lige på stedet!

Nic Pedersen

" Højreekstremismen er tilbage i de britiske gader. I en ny og voldelig form og med nye deltagere, herunder de homo- og transeksuelle. De er samlet om ét fælles ståsted: antiislamismen. Og i modsætning til tidligere har budskabet bred politisk støtte"
Hmmm..transseksuelle højreekstremister med bred politisk støtte?
Monty Python fandtes ikke forgæves!

Peter Jensen

Og medens hele den Vestlige Verden er sovset ind i
"anti-islamisme" der i sin retorik ikke er afgørende forskellig fra 1930'ernes jøde-hetz, sidder Lord Rothschild og skriger af grin og tæller alle de billarder af juan som Kissingers aftale med fascist-maostierne om udflytningen af produktionen til arbejdslejrene i arbejder- og bonde-paradiset har tjent ham og stammen ..

Mia C. Jensen

Marie Spliid Clausen:

“Nu har jeg boet i Storbritannien i 3 år, og har oplevet at her ikke tilnærmelsesvis er de problemer der er derhjemme, idet befolkningen fra imperiets tid er langt mindre homogen end den er i Danmark.
På samme måde er islamisme-debatten, skønt den eksisterer, en debat på lige fod med andre debatter i det offentlige rum, istedet for den sygelige besættelse den snart har været i 10 år i Danmark.
Langt de fleste briter jeg kender bryder sig ikke om nationalisterne. De bliver set ned på, og det er velfortjent!”

Du taler ned til den forkerte. Jeg har selv både boet og studeret i England, har engelsk familie og holder grå jul i England hvert år. Måske studerede du også derovre? I så fald har du nok haft meget lidt at gøre med den engelske arbejderklasse, og det er netop den arbejderklasse, der udgør størsteparten af EDL. Og de er udmærket klar over, at de universitetsstuderende, middelklassens ulidelige afkom, ”med rette” ser ned på dem, men hey, everybody hates a tourist! De englændere, jeg kender, er under al høfligheden meget utrygge ved masseindvandringen og specielt muslimsk masseindvandring.

“Ud over det synes jeg det er utroligt som der er folk her i debatten der fuldstændigt kan ignorere hele indholdet af den artikel der er oplæg.
Lad os lige få den én gang til for kong Knud:

Homofobi - er i stor udstrækning - eksporteret - fra – VESTEN!!”

Og lad os endelig tage den én gang til for prins Knud: Artiklen handler om den nye højrefløj, der er sprunget frem. En højrefløj, der bl.a. ser umage par som transeksuelle og deciderede racister forene sig i global kamp mod islam; og en højrefløj, der denne gang også høster sympati fra medierne og etablissementet. Vestlig homofobieksport er derimod ikke hovedtema.

Werner Laden

@ Mia

Enormt velskrevet. Men hvad er dit synspunkt og hvad burde gøres hos venstre-orientererde medier i denne sammenhæng- du må gerne name-droppe nogle britiske interessante onlinemedier i denne sammenhæng?!

Martin Vindum

@Marie Spliid Clausen
Jamen Marie hvad laver du dog i mandebadende i Algeriet ;o)
Ellers er jeg helt enig i din udlægning, og det er jo indlysende at i lande hvor man har haft kontakt, og indvandring fra andre lande, er tolerencen større.
Se bare hvem der er mest mod Christiania, det er ikke folk fra nærområdet, men folk i jylland og fyn, og typisk folk der aldrig har været på stedet

Nic Pedersen

@Martin Vindum
" det er jo indlysende at i lande hvor man har haft kontakt, og indvandring fra andre lande, er tolerencen større."
Ja, det ser man tydeligt i f.eks: Palæstina/Israel, Sri Lanka, Tibet og flere indianerreservater!
@ Marie Spliid
Det der med homofobiens oprindelse kan nok diskuteres. De gamle grækere, som vist anses for "opfindere" af den vestlige kultur var vist f.eks alt andet end homofober! Der er næppe nogen, der har "ophavsret" til fobier!?

Martin Vindum

@Nic Pedersen
Ja sådan går det jo når man generaliserer, men min basis er nu, at hvis man får bedre kendskab til de etniske befolkninger, man bor ved siden af, så forstår man bedre deres skikke etc.
Om de gamle grækere var homofile, kan nok debatteres, det var nok mere et spørgsmål om seksualitet. jvf. mange af de unge kvinder der erklærer sig som lesbiske, for pludselig at føle sig bedre tilpas i et heterogent forhold, fred med det, men det har nok mere med seksualitet at gøre.

I UK dominerer det yderste højre gaderne. I Danmark har det yderste højre rollen som støtteparti for regeringen og dikterer lovgivningsarbejdet på flere centrale politikområder.

Hvad er værst?

Peter Hansen

Seksualitet i det græske oldtidssamfund er en kompleks størrelse. Dels var kvinderne jo hjemme under lås og slå (mere eller mindre) i Athen, men mere ligestillede i det egentlig mere autoritære Sparta.
Homoseksualitet forekom bestemt blandt mændene begge steder, men var ikke accepteret, det var det mere ulige forhold mellem ynglinge og voksne mænd derimod, der sås som et læreforhold.
Man skal også passe på med tidsblandinger - Sapfo levede flere hundrede år før Grækenlands storhedstid, og hendes egentlige 'lesbianisme' - i en videre forstand end den geografiske - er omstridt. Lidt ligesom Walt Whitman.
Mange transseksuelle mænd er ufatteligt konformistiske i deres samfundssyn, mange transseksuelle kvinder temmelig mandschauvinistiske - det er ikke fordom, men erfaring, jeg lufter her (ikke seksuel erfaring, men fra samtaler gennem tiderne, og så fra en del litteratur); mange homoseksuelle er selvfølgelig grebet af det samme angreb på deres livsstil, som så mange andre; men det er falske problemstillinger: det handler om, at folk giver plads for hinanden, så muslimer kan leve efter Islam (hvis de vil), mens andre kan leve efter de konventioner, de hylder.
Arven fra Grækenland i dens mere organiserede former som mandefællesskaber er desværre undertiden en fristelse for mange homoseksuelle.

Audur Thorsdottir

@ Marie Spliid Clausen
Det med at homofobi kommer fra vesten... har jeg aldrig hørt før... interessant... hvor meget ved man om homoseksuelle i muslimske lande for, ja, måske 50 eller 100 år siden ?

Audur Thorsdottir

sorry,
@ Marie Spliid Clausen skulle have været:
@ Mia C. Jensen

:)

Mia C. Jensen

@ Stephan Hartmann

Jeg ved ikke, om der findes nogen god løsning på de problemer en, i mine øjne, uansvarlig indvandringspolitik har skabt; men jeg skal ærligt indrømme, at ovenstående billede for mig at se blot viser englændere, der forsøger at give deres børn en national stolthed og identitet, og at jo flere dæmoniserende artikler jeg læser om denne stolthed, desto mere begejstret bliver jeg for Dannebrog, kolonihaver og kakkelborde.

For mig at se er de venstre-orientererde mediers største problem i England, at de i forsøget på at holde hånden over reelt udsatte indvandrere måske i virkeligheden kommer til at promovere de mest konservative af alle, islamisterne.
De engelske mediers konstante afetnificering af kriminalitet er kun med til at støtte EDL og BNP og leder uafværgeligt til konspirationsteorier.

I Danmark har venstrefløjen endvidere været de første til at gøre grin med "hjemmehjælperen Pia", i mine øjne et lidet folkeligt træk fra partier med en mindst lige så markant politisk arvefølge som højrefløjen (Auken, Helveg, Hækkerup osv.), for kan man da ikke være højt begavet og hjemmehjælper, fabriksarbejder eller taxachauffør?

Mia C. Jensen

@ Audur Thorsdottir

Jeg citerer blot Marie Spliid Clausen for at have sagt det (og egentlig er jeg mere optaget af, hvem der dyrker homofobien i dag, frem for hvad der var homofobiens historiske epicenter, som jeg tvivler på, vi med sikkerhed kan oprindelsesbestemme), så din adressering var korrekt til at begynde med ;)