Guatemala er et godt eksempel på, at virkeligheden overgår fantasien.
Da den forholdsvis ukendte, men pletfrie, advokat Rodrigo Rosenberg sidste år blev likvideret, gav det genlyd i den internationale presse. Forud havde Rosenberg ladet en video optage, hvori han beskyldte Guatemalas præsident, Álvaro Colón, for at stå bag en eventuel likvidering.
»Hvis i ser dette, er det fordi jeg er død. Og bag mordet står landets præsident Álvaro Colón og landets førstedame,« sagde Rosenberg på optagelser, der blev offentliggjort efter hans død.
At Guatemalas præsident skulle have bestilt et mord på en tilsyneladende harmløs advokat lød ikke rigtigt. Og at advokaten Rosenberg - en mand i sin bedste alder og med to døtre - skulle have ladet sig likvidere for at sende landet ud i en politisk krise med det formål at vælte præsidenten, virkede næsten lige så usandsynligt.
Men efter at Guatemalas eneste troværdige organ, FN-kommissionen for bekæmpelse af organiseret kriminalitet i Guatemala, CICIG, i januar havde efterforsket sagen, kunne det dokumenteres, at det forholdt sig præcis sådan: Mordet var bestilt af ofret selv for at miskreditere præsidenten, og ingen omkring præsident Colóm havde noget med sagen at gøre. Det havde derimod to brødre med efternavnet Paíz med tætte forbindelser til organiseret kriminalitet.
Ekspræsident anholdt
Det bragte FN-kommissionens chef, den spanske jurist Carlos Castresana, på direkte koalitionskurs med den organiserede kriminalitet i Guatemala, som ifølge FN chefen, »har infiltreret 99,5 procent af det juridiske system«.
Da FN-kommissionen et par uger senere - stadig i januar i år - fremlagde dokumentation for, at landets ex-præsident, Alfonso Portillo, var dybt involveret i organiseret kriminalitet og havde beriget sig med godt 15 mio. dollar af statens midler, gav det endnu engang genlyd i både guatemalansk og international presse. Ex-præsidenten, der for længst er flygtet til Mexico, blev udleveret til retsforfølgelse i Guatemala. På det tidspunkt havde FN-chef Castresana stået i spidsen for FN-kommissionen i to af de fire år, som kommissonen har mandat til at operere i Guatemala. Og Carlos Castresana og kommissionens ansatte havde allerede sørget for, at mere end 2.000 politifolk og embedsmænd, to politichefer og hele fem indenrigsministre var anholdt eller fjernet fra deres poster på grund af forbindelser til den organiserede kriminalitet og narkosmugling.
Modtrækket til Castresana og FN-kommissionens effektive oprydningsarbejde kom i slutningen af maj i år, da Guatemala skulle udnævne en ny øverste statsanklager.
Under en proces i landets højesteret, der varede 15 minutter, valgte landets øverste dommere blandt seks mulige kandidater den notorisk kriminelle Conrado Reyes som ny øverste chef for statens anklagemyndighed. Samme dag fyrede den nye chef tyve af anklagemyndighedens øverste medarbejdere og krævede at al fremtidig telefonaflytning af kriminelle skulle gå igennem ham og kun ham.
For FN-chefen var det dråben. Efterfølgende indgav Carlos Castresana sin afsked med følgende bemærkning:
»Vi har over det seneste år slået ned på den organiserede kriminalitet og indskærpet deres manøvrerum. Nu slår de tilbage.«
Castresana sagde derefter, at han følte, at han personligt »ikke kan gøre mere for Guatemala,« men at han bliver på sin post indtil FN's generalsekretær Ban Ki-Moon har fundet hans afløser.
Castresana lovede samtidig, at han snart ville fremlægge dokumentation for, at den nye øverste statsanklager er dybt infiltreret i den organiserede kriminalitet.
Tæt på kaos
I sidste uge afholdt FN-chefen et knap én time langt pressemøde, hvor han afspillede telefonsamtaler, fremlagde håndskrevne noter, bankudskrifter og drejebøger i systematisk manipulation af landets medier. Alt sammen dokumentation, der beviser af FN-chefens påstande om den organiseret kriminalitet holdt stik. Foruden en del materiale, der viser, hvordan der er blevet orkestreret smædekampagner mod FN-kommissionens arbejde, pegede det meste dokumentation på, at to Paízbrødre sirligt har bestukket stort set hele landets juridiske apparat for at få »deres mand« på posten, som det lyder på telefonsamtalerne.
»De (brødrene Paiz) opererer i et netværk, der står bag omfattende narkosmugling, menneskesmugling, hvidvaskning og anden organiseret kriminalitet,« fortalte og dokumenterede Carlos Castresana.
Efter FN-chefens pressemøde er Conrado Reyes nu fjernet som øverste statsanklager. De to brødre Paíz er samtidig gået under jorden, men tilbage står et guatemalansk juridisk system uden nogen form for legitimitet.
I en netop udkommet rapport fra International Crisis Group hedder det, at »Guatemala er blevet et paradis for kriminelle, der intet har at frygte fra den offentlige anklagemyndighed«.
International Crisis Group peger på, at Guatemala er på randen af kaos og opfordrer det internationale samfund til hurtigst muligt at reagere på truslen fra den organiserede kriminalitet i Mellemamerika.