Læsetid: 3 min.

G20 freder subsidier til fossil energi

Lækket udkast til sluttekst fra den kommende weekends G20-møde tyder på, at de store lande skyder løftet om at afvikle statsstøtten til kul, olie og gas foran sig
Kulminearbejdere holder en pause i Zonguldak i Tyrkiet, men G20-landene har ingen planer om at skære ned for kullene.

Kulminearbejdere holder en pause i Zonguldak i Tyrkiet, men G20-landene har ingen planer om at skære ned for kullene.

Osman Orsal

24. juni 2010

Det var på præsident Obamas personlige initativ, at G20-lederne fra verdens mægtigste økonomier sidste år i Pittsburg besluttede at gå i aktion mod de enorme statslige subsidier til den fossile energi-industri. Subsidierne fastholder afhængigheden af kul, olie og gas og fremmer de fortsatte udledninger af klimaforstyrrende CO2-gasser.

Knap et år senere - i den kommende weekend - samles G20-lederne igen. Det sker i Toronto, Canada, og i en situation, hvor olieudslippet i Den Mexicanske Golf har forårsaget, hvad Obama kalder »den værste miljøkatastrofe nogensinde« i USA's historie. BP-ulykken har skærpet argumenterne for at gøre op med statsstøtten til den fossile energiindustri, som alene i i-landene anslås at modtage 100 milliarder dollar om året.

Men mens olien lækker, tyder et lækket udkast til sluterklæring fra det forestående G20-møde på, at de politiske ledere viger tilbage fra det løfte, de gav i Pittsburg.

Erklæringen fra Pittsburg-mødet lovede, at man vil »udfase og på mellemlang sigt rationalisere ineffektive subsidier til fossile brændsler og samtidig sikre målrettet støtte til de fattigste.«

»Ineffektive subsidier til fossile brændsler opmuntrer til energispild, reducerer vor energimæssige forsyningssikkerhed, hæmmer investeringer i rene energikilder og undergraver bestræbelserne på at håndtere klimatruslen,« sagde statslederne.

Frivillighed, ingen frister

I det lækkede udkast til sluterklæring fra det forestående møde hedder det blot:

»Vi gennemgik fremskridt gjort til dato for at identificere ineffektive subsidier til fossile brændsler, som opmuntrer til energispild, og vi er enige om at arbejde videre med at udvikle frivillige, medlemsspecifikke tilgange til rationalisering og udfasning af sådanne ordninger.«

Altså ingen konkrete opfølgninger i form af egentlige beslutninger om subsidie-stop og ingen tidsfrister. Tværtimod taler G20-lederne nu om »frivillige« og »medlemsspecifikke« skridt, hvad der ifølge kyndige iagttagere er udtryk for, at man skyder sagen fra sig som G20-anliggende: »Sidste år hilste vi præsident Obamas lederskab og G20's vilje til at fjerne tilskud til fossile brændsler velkommen. Nu ser det ud til, at deres løfte om fossile brændstofsubsidier var lige så velgennemtænkt som dybhavsboringer,« siger Steve Kretzmann, direktør i ngo'en Oil Change International.

Generalsekretær i Greenpeace International Kumi Naidoo appellerer til G20-lederne om at gå videre end den foreslåede tekst.

»At subsidiere BP, oliekatastrofer og klimaændringer er intet mindre end vanvid. Oliekatastrofen i Den Mexicanske Golf har atter dokumenteret behovet for at stoppe vores olieafhængighed og starte en energirevolution. Vi skal fokusere på det påtrængende behov for at flytte massive ressourcer over til energieffektiviseringer og vedvarende energikilder,« siger Kumi Naidoo.

Blindtarmsbetændelse

I et fælles brev til G20-mødet lagde USA's finansminister Timothy Geithner og Det Hvide Hus' økonomiske rådgiver Lawrence Summers i går op til, at det er de andre lande i G20-kredsen - der bl.a. omfatter EU, de øvrige store vestlige økonomier, Rusland, Kina, Indien og Brasilien - som er bagud med at afvikle subsidierne.

»USA har beskrevet, hvordan vi har tænkt os at nå dette mål, og vi appellerer til andre G20-lande om at demonstrere deres vilje til at nå dette vigtige mål,« skriver Geithner og Summers.

Det Internationale Energiagenturs (IEA) cheføkonom Fatih Birol sagde for nylig, at »jeg ser subsidierne til fossile brændsler som en blindtarmsbetændelse i det globale energisystem, som nødvendigvis må fjernes for at sikre en sund og bæredygtig fremtidig udvikling.«

IEA har netop opjort de fossile energisubsidier til landene uden for OECD til hele 557 mia. dollar årligt. Blev de fjernet, ville det bl.a. sænke det globale olieforbrug med, hvad der svarer til en tredjedel af USA's forbrug. Samtidig ville de globale CO2-udledninger blive reduceret med 6,9 pct. i 2020.

»Det svarer til dagens udledninger fra Frankrig, Tyskland, Italien, Spanien og Storbritannien tilsammen,« oplyser IEA.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

@ JF
Et glimrende link til at illustrere, at verden har talt om svindende oliereserver (og ikke kun udfra et sikkerhedsmæssigt perspektiv) i årtier. At det er blevet ved snakken må tilskrives enten grufuld ineffektivitet (hvordan kan det ske i private virksomheder?), manglende vilje (og altså manglende præsidentiel indflydelse), eller foretagendets umulighed (at der ganske enkelt mangler teknologi og ressourcer til at gennemføre en omstilling).

Forklaringen er måske ikke et enten/eller - men nok snarere en kombination af alle tre.

Karsten Johansen

Hele kapitalismens historie er helt utenkelig uten de fossile brennstoffene.

Hele "globalsering"sfantomet baserer seg på, at homo sapiens på mindre enn 150 år fyrer store lagrede deler av hva naturens primærproduksjon skapte på flere hundre millioner år. Det sier seg selv at en slik begivenhet er enestående i klodens geologiske historie, og katastrofal på samme nivå som meteornedslaget som utryddet de fleste av dinosaurene.

Artens mest imbesile er totalt dominerende og dyrkes nesegrus av flertallet for denne magiske
produksjonsmakt, som imidlertid ikke de har, men kun naturkreftene.

Straffen for denne hybrisen og dumskapen er av James Lovelock presist kalt "Gaias Hevn".

Vår såkalte "offentlighet" er per i dag kun opptatt av å fortrenge dette. Det det gjelder om for våre herskere og deres talløse medløpere er nå utelukkende å sikre at fossilgalskapen fortsetter til den bitre enden med stadig større fart, slik at alle kapitalkonti er maksimert når klimasammenbruddet kommer.

G20 jobber etter en nøye fastlagt plan for å sikre katastrofen.

Karsten Johansen

Det som ikke står i artikkelen er, hvordan flygalskapen er gjennemsubsidiert av de samme kreftene.

De såkalte "billigfly"selskapene flyr folk omkring for ingenting, mens politiske mafiosoer med human maske gjør alt de kan for å ødelegge det lille som er igjen av fornuftige transportløsninger.

Vår tids politikere og makthavere hører hjemme foran en domstol. Men det blir naturkreftene som kommer til å være denne domstolen, er jeg redd.