Nyhed
Læsetid: 4 min.

Den gådefulde kriger

General McChrystal er en sammensat mand, der både er kendt for sin uforsonlighed i Pentagon og sin lydhørhed i forhold til befolkningen i Afghanistan. 'Måske er han endda en gåde for sig selv', foreslår en dansk ekspert
Udland
24. juni 2010
General Stanley McChrystal, der i går trak sig som øverst-befalende i Afghanistan, har et godt forhold til landets leder, Harmid Karzai, og US kan blive skadet af den åbenmundede generals afgang.

General Stanley McChrystal, der i går trak sig som øverst-befalende i Afghanistan, har et godt forhold til landets leder, Harmid Karzai, og US kan blive skadet af den åbenmundede generals afgang.

Shah Marai

»Hvem har taget røven på mig med den her middag?!«

Det er eftermiddag på Hotel XXX i Paris, og general McChrystal er tydeligt irriteret. Han går nemlig ikke til middage med lys på bordet. Basta. 'Gucci-agtigt', kalder han den slags.

»Det følger desværre med jobbet,« må en af hans stabsmedlemmer oplyse.

»Hvad med den her?« spørger McChrystal og viser ham fuck-fingeren. »Følger det også med jobbet?«.

Hvad er det for en middag, den amerikanske general skal til, spørger journalisten. »Med nogle franske ministre. Det er bøsset,« lyder svaret.

Sådan starter den artikel i det amerikanske magasin Rolling Stone, der har rystet det politiske Amerika og fået alle til snakke om generalen, der talte dårligt om sin præsident og alle hans mænd til et rock-magasin. Men hvem er han, denne Stanley McChrystal?

Ifølge den danske USA-ekspert Mads Fuglede er han noget af en enigma.

»Det, der går igen i mediernes beskrivelse af ham, er, at han er en meget firkantet mand, der lever et liv meget langt fra det, de fleste af os gør. Han løber kilometervis hver dag, spiser kun et måltid dagligt, sover meget få timer og har i det hele holdt sig selv i meget stramme tøjler,« fortæller Mads Fuglede.

Det har efterladt et billede af en mand, der er mere maskine end menneske og de amerikanske medier har blandt andet døbt ham 'den asketiske kriger'.

Nuancer

Men billedet er noget mere nuanceret, understreger Mads Fuglede.

»McChrystal er af medierne blevet presset ned i en til tider noget letkøbt journalistik figur af en meget firkantet, principfast, næsten robot-agtig militærmænd, der tror på, at han har ret ud i det blinde,« fortæller Mads Fuglede.

Selv har McChrystal i flere interviews forsøgt at tegne et andet billede. Et billede af en mand, der er alt andet end firkantet, men som derimod - ikke mindst i kraft af sin fortid i specialstyrkerne - har lært at spille efter gehør og tænke uden for rammerne, fortæller Fuglede og tilføjer: »Det gode ry, som han har blandt de lokale i Afghanistan, kunne tyde på, at der også er en del sandhed i den version.«

Men uanset, så er McChrystal en mand, der deler vandene - også inden for det militære system.

»Fornemmelsen er, at her er en mand, som det er meget svært at blive klog på. Måske er han endda en gåde for sig selv«.

Familie af soldater

Stanley Allen McChrystal er født i 1954 som søn af en general og ind i en børneflok med seks søskende, der alle enten fik en militærkarriere eller giftede sig med en soldat.

Han blev uddannet ved det amerikanske militærakademi West Point i 1976 og tog derefter fat på en karriere på op mod tre årtier som del af mere eller mindre mørkelagte specialoperationer, der kulminerede i, at han landede stillingen som chef for eliteenheden Joint Special Operations Command, der blandt andet blev krediteret for at have fået ram på den højtstående oprørsleder Abu Musab al-Zarqawi i Irak i 2006.

Og hans karriere har været langt fra skandalefri. Ud over mistanke om brutal fremfærd under de hemmelige operationer, blev han undersøgt i forbindelse med korporal Pat Tillmans død i Afganistan. Den tidligere NFL-stjerne var blevet dræbt ved en fejl af sine egne, men da han blev indtillet til en medalje, oplyste McChrystal, at der var tale om en heltedød ved fjenders kugler. Den firestjernede general overtog kommandoen over USA's og NATO's styrker i Afghanistan i juni 2009 med den klare opgave at vende krigen ved, med forsvarsminister Robert Gates ord 'at se med friske øjne på problemet.'

Løsningerne blev dog hurtigt lige friske nok for nogle, da han allerede i august advarede i barske vendinger om, at man ville ende i en fiasko-mission, hvis der ikke straks kom flere soldater. Han fik 30.000 mand, men også en mindre glad politisk ansvarlig i vicepræsident Joe Biden, der åbent gik imod generalens plan.

Krænket af Obama

Tirsdag udtalte journalisten bag den afslørende artikel, Michael Hastings, at han - trods undskyldningen fra McChrystal - stadig mente, at generalen havde et klart motiv bag interviewet: At gøre det helt klart i Det Hvide Hus præcis, hvor massiv frustationen med krigen i Afghanistan er i militærets top.

Mads Fuglede vurderer, at de skrappe udtalelser bunder i oplevelsen af, at krigen er underfinansieret, underbemandet og underprioriteret. Men der kan også ligge mere personlige gnidninger bag udfaldene mod præsident Barack Obama og Joe Biden.

»Obama har valgt kun at mødes med McChrystal få gange. Og det faktum, at hans første møde med Obama fandt sted på Air Force One i Københavns lufthavn, hvor præsidenten åbenlyst prioriterede at bruge sin tid på at få OL til Chicago fremfor at tale om Afghanistan med sin nye general, har han sandsynligvis oplevet som en hån og en utilgivelig markering af, at præsidenten ikke fandt ham vigtig nok. For der er nok ingen tvivl om, at her er tale om en mand, der opererer med nogle lidt andre æresbegreber end os andre,« siger Mads Fuglede.

Dansen om magten

Og selvom der fra Obmas side er tale om, at det er en helt bevidst uddelegering af ansvar, at det er vicepræsidenten Joe Biden, der tager sig af Afghanistan, er det hans opgave at formulere det klart for generalerne, hvis han skal undgå ballade.

»Og så må han være bevidst om, at mange af dem oplever Joe Biden som et akademisk snakkehoved, der lidt for hyppigt gør sig klog på, hvad man skal gøres på jorden, uden at have megen praktisk erfaring.«

Men før man tyer til fortællinger om den koleriske og ærekære general vs. den famlende og konsensussøgende præsident, skal man huske, at kampen om den civile kontrol med militæret altid har været en gigantisk udfordring for præsidenter i USA, understreger Mads Fuglede:

»Det har altid været klart for Pentagon, at der er en grænse for, hvor meget politikerne kan bestemme, når det kommer til krig. Stiller de sig nok på bagbenene, vinder de ofte.«

Denne gang betalte det sig så ikke.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Karsten Johansen

Enda en fascistisk moralitet i form av en mikroroman av artikkeldikteren ovenfor.

Små- og spissborgerskapet har jo alltid i slike tider som denne pirret seg selv grenseløst med fantasier om (hær)førernes "mystiske natur".

Dette er minst like gammelt som Cæsar. Man drømmer om ridderen på den hvite hest som med ett hugg skal løse alle gordiske knuter.

Selvsagt kan vi ikke forvente analyser eller bare noe som ligner fra vår tids mediatur, og allerminst fra dettes søvnige bakevjer for akademiske karrieremakere, som er ute for å innstille sine opportunistiske antenner på rette frekvens før den neste "samtale" med sjefens lokale utgave av STOREBROR. I vår tid hjernevasker "individet" seg selv.

""Mr. Gates, who repeatedly told the Pakistanis that he regretted their country’s ‘trust deficit’
with the United States and that Americans had made a grave mistake in abandoning Pakistan
after the Russians left Afghanistan, promised the military officers that the United States would
do better.

"His final message delivered, he relaxed on the 14-hour trip home by watching Seven Days in May,
the cold war-era film about an attempted military coup in the United States."

Just in case you’ve forgotten, three major cautionary political films came out in the anxiety-ridden year of 1964, not so long after the Cuban Missile crisis – of which only Dr. Strangelove, Stanley Kubrick’s classic vision of the end of the world, American-style, is much remembered today. ("I don’t say we wouldn’t get our hair mussed, but I do say no more than ten to twenty million people killed.")

All three concerned nuclear politics, "oops" moments, and Washington. The second was Fail Safe, in which a computerized nuclear response system too fast for human intervention malfunctions and fails to stop an erroneous nuclear attack on Moscow, forcing an American president to save the world by nuking New York City. It was basically Dr. Strangelove done straight (though it’s worth pointing out that Americans loved to stomp New York City in their fantasies long before 9/11).

The third was the secretary of defense’s top pick, Seven Days in May, which came with this tagline:
"You are soon to be shaken by the most awesome seven days in your life!" In it, a right-wing four-star
general linked to an incipient fascist movement attempts to carry out a coup d’état against a dovish
president who has just signed a nuclear disarmament pact with the Soviet Union.(...)

Think of the week after the secretary of defense flew home, for instance, as Seven Days in January.

After all, if Gates was blindsided in Pakistan, he already knew that a $626 billion Pentagon budget,
including more than $128 billion in war-fighting funds, had passed Congress in December and that his next budget for fiscal year 2011 (soon to be submitted) might well cross the $700 billion mark.
He probably also knew that, in the upcoming State of the Union Address, President Obama was
going to announce a three-year freeze on discretionary domestic spending starting in 2011, but leave national security expenditures of any sort distinctly unfrozen. He undoubtedly knew as well
that, in the week after his return, news would come out that the president was going to ask Congress
for $14.2 billion extra, most for 2011, to train and massively bulk up the Afghan security forces,
more than doubling the funds already approved by Congress for 2010.

Or consider that only days after his plane landed, the nonpartisan Congressional Budget Office
released its latest "budget outlook" indicating that the Iraq and Afghan Wars had already cost
the American taxpayer more than $1 trillion in congressionally approved dollars, with no end in
sight. Just as the non-freeze on defense spending in the State of the Union Address caused
next to no mainstream comment, so there would be no significant media response to this (and
these costs didn’t even include the massive projected societal price of the two wars, including
future care for wounded soldiers and the replacement of worn out or destroyed equipment, which will run so much higher).

***Each of these announcements could be considered another little coup for the Pentagon and the U.S. military to count. Each was part of Pentagon blank-check-ism in Washington. Each represented a national security establishment ascendant in a way that the makers of Seven Days in May might have found hard to grasp.***" (Min utheving, KJ.)

http://original.antiwar.com/engelhardt/2010/01/31/seven-days-in-january/

Når både McChrystal og hans "Team America" av
"drinking buddies" og den evige krigsminister Gates
bruker sin fritid på fiksjoner om militærkupp i USA er det kanskje ikke tilfeldig.

Mens journalistikkens oppgave er å forberede offentligheten på det lenge varslede "sjokk" at demokratiet nå også formelt skal avskaffes og tenkning erklæres som tankeforbrytelse a la Orwell.