Læsetid: 3 min.

Israel får lov til at undersøge sig selv

FN kræver 'uafhængig undersøgelse' af kommandoaktionen ud for Gaza, mens USA erklærer sin tillid til, at Israel selv kan gennemføre efterforskning af egne handlinger - Tyrkiets premierminister taler om 'blodig massakre'
FN kræver 'uafhængig undersøgelse' af kommandoaktionen ud for Gaza, mens USA erklærer sin tillid til, at Israel selv kan gennemføre efterforskning af egne handlinger - Tyrkiets premierminister taler om 'blodig massakre'
2. juni 2010

BEIRUT - Det betegnes som en diplomatisk sejr for Israel, at FN's sikkerhedsråd, der var hasteindkaldt af Tyrkiet mandag aften, efter 10 timers møde landede på en erklæring, der fordømmer den israelske frømandsaktion mod det tyrkiske skib, Mavi Marmara (Det Blå Marmara) og opfordrer Israel til en 'uafhængig undersøgelse' af forløbet, der resulterede i adskillige dræbte nødhjælps-aktivister. Tyrkiet og arabiske lande havde ønsket en egentlig resolution med et skarpere indhold, men USA insisterede på den blødere formulering.

Samtidig meldes der om nye nødhjælpsskibe på vej til Gaza fra bl.a. Irland. Greta Berlin fra Free Gaza Movement, der står bag nødhjælpsaktionerne, oplyser, at to andre skibe er på vej med ca. 150 passagerer.

»Dette initiativ vil ikke stoppe,« siger hun til nyhedsbureauet AP, »og vi tror på, at Israel omsider vil komme til fornuft.«

I Israel har aktionen udløst voldsom kritik i medierne. Pensioneret general Shlomo Brom spørger, hvorfor man ikke nøjedes med at sabotere Mavi Marmaras maskine. Hertil har den israelske flåde svaret, at man ville »undgå en humanitær katastrofe«, da man ikke var sikker på, at skibet kunne slæbes i havn, men ville drive rundt i rum sø.

Brom siger videre: »Der var to mål med aktionen - det ene var at hindre skibet i at nå Gaza, det andet at det skete uden skade på Israels image.«

De israelske frømænd var udstyret med relativt uskadelige pop-guns, der bruges til kontrol af demonstrationer, og havde ellers kun pistoler. Angiveligt fravristede nogle aktivister to frømænd deres pistoler, hvorefter deres kolleger trak deres håndvåben og skød med de fatale følger.

Tyrkiet raser

I går blev 50 af de i alt 679 aktivister deporteret fra lufthavnen i Tel Aviv. De øvrige har fået tilbud om deportation eller retsforfølgelses i Israel. Amerikanske politikere og eksministre og tyske medlemmer af Forbundsdagen var om bord på skibet tillige med svenskere, briter og grækere. Flere af de tilbageholdte har afvist at opgive navn og adresse, og er fortsat fængslede. Andre, bl.a. australske og arabiske journalister, er ligeledes tilbageholdt med deres kameraer konfiskerede.

Omkring 400 af de 679 er tyrkiske, hvoraf mange har tilknytning IHH med islamiske rødder. (IHH - Iyilik Her zaman Her yerde = 'Hjælp til Hver en tid og Overalt'), som er tilknyttet ngo'en Insani Yardin Vakfi (Humanitær Hjælpeorganisation).

Israel har beskyldt organisationen for forbindelser til al-Qaeda-netværket, hvilket afvises fra tyrkisk side.

I en flammende tale til sin parlamentsgruppe kaldte Tyrkiets premierminister, Recep Tayyip Erdogan, Israels aktion for 'statsterrorisme' og 'blodig massakre', der krænker international lov og bør straffes.

Vicepremierminister Bülent Arinc, en tidligere parlamentsformand og betragtet som islamisk hardliner i regeringspartiet AKP, kundgjorde i går en ordre til den tyrkiske anklagemyndighed om, at de 'ansvarlige i Israel' - politikere og militærfolk - dersom de sætter deres ben i Tyrkiet, bliver tiltalt efter to paragraffer i den tyrkiske straffelov, 77, der omhandler 'forbrydelser mod menneskeheden' og 13, der omhandler 'pirateri'. Israel har siden 1996 haft en militær samarbejdsaftale med Tyrkiet, der bl.a. giver israelske kampfly ret til at træne over tyrkisk territorium (og kigge ind i Iran) til gengæld for opgraderinger af kampvogne og salg af våben, som ellers er udenfor det tyrkiske militærs rækkevidde på grund af restriktioner, vedtaget i den amerikanske kongres med 'bistand' af den græske Washington-lobby.

Egypten åbnede i går sin Rafah-grænse til Gaza i tre dage som en gestus efter Israels aktion. Normalt er grænsen kun åben hver anden måned med et utal af restriktioner for dem, der krydser den.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Madsen

Der var jo ingen der havde forventet andet af usa's regering. Og det vil nok være lovligt optimistisk at tro Lene E. vil gå nogen fra den gren på klingen med krav om en åben undersøgelse.