Læsetid: 4 min.

Kina vil ses som økonomisk redningskrans og ikke som en blokering

Forud for G20-mødet har Kina forsøgt at positionere sig som en ansvarlig spiller på den internationale økonomiske scene. Kinas udmelding om en mere fleksibel valuta giver international goodwill, men er også til gavn for Kina selv
Forud for G20-mødet  har Kina forsøgt at positionere sig som en ansvarlig spiller på den internationale økonomiske scene. Kinas udmelding om en mere fleksibel valuta giver international goodwill, men er også til gavn for Kina selv
25. juni 2010

BEIJING - 'Lad os ikke tale om os, men om jeres problemer,' syntes meldingen at være fra Beijing. Der var ellers udsigt til, at præsident Hu Jintao i denne weekend skulle udsættes for massiv kritik fra de øvrige lande i G20. Kinas kunstigt lave valuta, som vidt og bredt anses som en unfair fordel for kinesisk eksport på bekostning af økonomisk genopretning i resten af verden, ville stå højt på dagsordenen ved G20-topmødet i Toronto.

Men den kinesiske leder kan nu se frem til en mildere behandling, efter at den kinesiske centralbank i lørdags overraskende annoncerede, at den var klar til at gøre landets valuta mere fleksibel. Og dermed bliver kinesiske produkter potentielt dyrere.

Og selv om den kinesiske centralbank kun i meget begrænset omfang har ladet valutaen bevæge sig siden meddelelsen lørdag, er budskabet, Beijing ønsker at sende til omverdenen tydeligt: Kina er en ansvarlig spiller på den internationale økonomiske scene. Sidste år stod Kina sammen med andre G20-lande og lovede en indsats for at rebalancere den globale økonomi og fremme vækst midt i den dybe finanskrise. For Kinas vedkommende ville det betyde tiltag for at styrke den kinesiske befolknings forbrug, importere mere og eksportere mindre. En opskrivning af den kinesiske valuta kan være et vigtigt instrument for at nå det mål.

Egne interesser

Med udmeldingen før mødet i Canada forsøger Beijing at minimere et kritisk fokus på landets valutapolitik og i stedet flytte det over på de udviklede landes enorme budgetunderskud. Forsøget på at fremstå som landet, der kommer med løsninger frem for blokeringer, vil stille Beijing i en mere favorabel position for at fremme sine egne interesser. Viceudenrigsminister Cui Tiankai understreger, at Kina kommer til G20 med krav om, at verdens finansielle struktur - specielt Verdensbanken og den internationale valutafond IMF - skal reformeres for at afspejle Kinas nye økonomiske magt.

Kinas stemme er blevet kraftigere indenfor finansstrukturen i takt med, at landets økonomi vokser. Og den økonomiske krise har stillet Beijing i en stærkere position, da vestlige lande sank i knæ, mens Kina kom ud af den globale recession med en vækst på 8,7 procent. Før G20-mødet i april sidste år havde Kina sjældent afveget fra sin politik om at holde en lav profil i internationale anliggender. Men sidste år gik Kinas regering aktivt og højlydt ud for at promovere en ommøblering af det finansielle system, der vil være i Kinas interesse - for eksempel med større bestemmelsesret i IMF.

Respekten for Kina er vokset under den økonomiske krise, og Beijing vil ikke, at omverdenen ved weekendens G20-møde vender tilbage til det gammelkendte mønster, hvor Kina anses for syndebuk for verdens økonomiske problemer i stedet for den globale økonomis redningskrans.

Kina har længe set værdien af den kinesiske valuta, Renminbi som et suverænitetsspørgsmål, og ikke et emne, der skal diskuteres i et internationalt forum som G20. Præsident Hu Jintao sagde i april til USA's præsident Barack Obama, at Beijing »ikke vil lade sig skubbe til reformer af udefrakommende pres«.

Ikke på grund af pres

Og fredag, dagen før det tilsyneladende store skifte i valutapolitikken, snærede højtrangerende embedsmænd af antydninger om, at Kinas valuta ville blive et hovedemne i Canada. De politiske beslutningstagere i centralbanken understregede da også, at der var tale om en uafhængig beslutning, som afspejlede økonomiske forandringer og ikke pres fra udlandet.

Men Kina var presset. Ikke kun USA, men også Japan, Indien, Brasilien og andre G20-lande har argumenteret for, at den lave renminbi destabiliserer væksten.

Værdien af den kinesiske valuta har i godt to år været fastlåst i forhold til den amerikanske dollar. Men på trods af den seneste udmelding fra centralbanken har Beijing ikke travlt med at opskrive valutaen. Udmeldingen fra Kina var vag. Der var ingen indikation om, hvornår og hvor meget valutaen ville blive opskrevet - Beijing har dog udelukket en stor engangsopskrivning. Og under alle omstændigheder forventes det, at tempoet vil være langt lavere end udenlandske kritikere kræver.

Uenighed i Beijing

Inden for det kinesiske lederskab er der da også voldsom uenighed om, hvilken retning landets valutapolitik skal tage. Førhen har Beijing tøvet med at gøre valutakursen mere fleksibel, og lederskabet er ofte offentligt kommet med modstridende meldinger. De politiske ledere er tvunget til at gå en balancegang mellem modsatrettede interesser inden for systemet. Handelsministeriet er stærkt imod en stærkere Renminbi af frygt for, det kan skade Kinas eksport - specielt i en tid, hvor eksportfabrikker i landet er blevet ramt af større uroligheder, da arbejdere kræver højere lønninger. Men centralbanken, Folkets Bank, som er ansvarlig for økonomiens overordnede tilstand, ser en stærkere valuta som et effektivt middel til at rebalancere den kinesiske økonomi. Den ensidige afhængighed af eksport og kinesiske forbrugeres manglende købekraft er Kinas økonomis svaghed. Ved at gøre landets valuta stærkere og dermed putte mere værdi i hånden på de kinesiske forbrugere, kan regeringen være med til at rette op på det.

Samtidig kan det bekæmpe den kinesiske økonomiske overophedning og inflationen ved at sænke prisen på importvarer. Inflationen ligger nu på 3,1 procent - højere end Beijings målsætning. Den kinesiske regering er overordentlig nervøs for, at høj inflation kan føre til voldsom social uro, som det før er set i landet. Beijing har derfor ikke kun sin angst for international kritik ved G20-topmødet at tage hensyn til.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu