Nyhed
Læsetid: 2 min.

Mærsk-plantage bliver sag i EU

Danske EU-politikere vil se nærmere på støtte fra den Europæiske Investeringsbank til bananplantage, der anklages for sundhedsfarligt arbejdsmiljø i Cameroun
Den Europæiske Investeringsbank har investeret i en bananplantage i Cameroun med dårlige arbjedsvilkår, og det får nu flere EU-parlamentarikere til at råbe vagt i gevær.

Den Europæiske Investeringsbank har investeret i en bananplantage i Cameroun med dårlige arbjedsvilkår, og det får nu flere EU-parlamentarikere til at råbe vagt i gevær.

Ernesto Benavides

Udland
30. juni 2010

A.P. Møller-Mærsks omstridte bananplantage i Cameroun bliver nu en sag for EU.

Bananplantagen Societé de Plantations de Mbanga (SPM), der er delvist ejet af Mærsk, får hård kritik for sit arbejdsmiljø af lokale menneskeretsforkæmpere og arbejdere på plantagen. Danske EU-parlamentarikere tager nu sagen op, fordi SPM har modtaget millioner i støtte fra Den Europæiske Investeringsbank siden 2008.

Søren Søndergaard fra Folkebevægelsen mod EU vil rejse sagen i EU's budgetkontroludvalg, der blandt andet fører kontrol med investeringsbankens projekter. Han mener, at sagen kan få alvorlige konsekvenser for banken.

»Det er vanvittigt, hvis EU støtter forhold som disse. Hvis det viser sig, at skatteborgernes penge via EU er blevet brugt til et projekt med de arbejdsforhold, vil det være en grov tilsidesættelse af reglerne. I sidste ende kan det betyde, at investeringsbankens regnskab ikke bliver godkendt,« siger Søren Søndergaard.

Han mener ikke, at Den Europæiske Investeringsbank skal støtte plantagen yderligere, før forholdene er bragt i orden.

Udvalget begynder sin kontrol af sidste års regnskab i den kommende måned.

Politikere kritiske

Den Europæiske Investeringsbank påbegyndte samarbejdet med SPM i oktober 2008 og har investeret 30,5 millioner kroner i en udvidelse af plantagen. Banken har en række etiske regler, der skal sikre, at den ikke finansierer krænkelser af miljøet eller de ansattes rettigheder. Alligevel anklager menneskeretsorganisationen Acat plantagen for at udsætte arbejderne for særdeles farlige sprøjtegifte, uden at de bliver beskyttet. Arbejdere fortæller selv, hvordan de arbejder med pesticider uden masker, handsker eller fodtøj.

Cameroun er et af de lande, der modtager kontant støtte fra EU til bananproduktion og toldfrit kan eksportere bananer til EU-landene. Det sker som led i en aftale mellem EU og de såkaldte AVS-lande (78 tidligere kolonier i Afrika, Vestindien og Stillehavsområdet).

Handelssamarbejdet med Cameroun gør sagen ekstra alvorlig, mener Anne E. Jensen, der er medlem af Europa-Parlamentet for Venstre.

»Jeg vil stille spørgsmål til Kommissionen om, hvordan man sikrer arbejdsforholdene, når der indgås aftaler med AVS-landene. Der er ingen tvivl om, at de forhold, der beskrives, er uacceptable,« siger Anne E. Jensen.

Socialdemokraten Ole Christensen kalder beskrivelsen af forholdene på plantagen for »rystende«. Han har derfor skrevet et brev til Kommissionen og bedt den undersøge, hvilket kendskab investeringsbanken har haft til arbejdsforholdene, før projektet trådte i kraft.

Sagen blev i sidste uge rejst i Folketingets Udenrigsudvalg, da det kom frem, at ulandsfonden IFU har støttet bananplantagen med 57,1 millioner kroner i lån og investeringer. IFU og Mærsk er i øjeblikket ved at undersøge forholdene nærmere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Robert Kroll

Det er selvfølgelig helt forkasteligt - men kunne man ikke i samme omgang lige se på de vilkår , som nordafrikanske ( legale og illegale)gæstearbejdere arbejder under i Italiensk og spansk landbrug og gartneri ?