Baggrund
Læsetid: 3 min.

Myanmar-valg skaber narko-eksplosion

Myanmarske oprørsgrupper er ved at ruste sig til krig med landets militærjunta før det tvivlsomme valg til efteråret - det sker ved at handle amfetamin for ammunition og geværer
En ensom politimand fra Myanmar i en by i Wa-provinsen. Wa-folket har optrappet deres narko-produktion for at kunne finansiere deres oprørskamp mod landets centralregering, som har bebudet et - næppe specielt demokratisk - valg i år.

En ensom politimand fra Myanmar i en by i Wa-provinsen. Wa-folket har optrappet deres narko-produktion for at kunne finansiere deres oprørskamp mod landets centralregering, som har bebudet et - næppe specielt demokratisk - valg i år.

Udland
28. juni 2010

Det lovede valg i Myanmar i år har udløst en sand eksplosion i den narkotikahandel, som finder sted over grænsen til Thailand, og det er i alt overvejende grad lokale oprørsgrupper, som bytter heroin og amfetamin for ammunition og geværer. Det sker, fordi de ønsker at ruste sig til den offensiv fra regeringshæren, som alle frygter vil komme før valget.

I årtier har oprørshære, først og fremmest Wa-statens Hær, finansieret deres kamp mod Myanmars undertrykkende junta ved at smugle narkotika over grænsen, hvorfra det smugles videre til hele verden.

For 10 år siden leverede Den Gyldne Trekant, der strækker sig mellem Thailand, Myanmar og Laos, omkring halvdelen af verdens heroin. Trekanten er for længst blevet overhalet af storproducenten Afghanistan, men narkobaronerne i Myanmar er til gengæld gået over til at fremstille massive mængder af amfetamin og methamfetaminer, stoffer som kan fremstilles billigt i små, skjulte laboratorier, uden behov for store udstrakte og derfor udsatte dyrkningsarealer.

Frist udløbet

Nu ser Myanmars ulovlige narkotikahandel og landets tvivlsomme valgproces ud til at kollidere. Den myanmarske junta har lovet valg engang i år, sandsynligvis til oktober, men kun de færreste i det internationale samfund forventer, at de vil blive frie eller retfærdige. De regerende generaler har svoret, at man vil bringe de oprørske hære ind under deres egen kommando, og gøre dem til grænsepatruljeenheder, før valget skal afholdes.

Men siden fristen for Wa til at lægge sig ind under statens kontrol er udløbet, er befrielsesbevægelsens ledere blevet stadig mere bekymret for at blive angrebet af regeringstropper. Oberst Peeranate Gatetem, leder af den thailandske hærs Pha Muang-task-force til bekæmpelse af narkokriminalitet, oplyser, at antallet af narkotikarelaterede smugleroperationer er steget eksponentielt i de seneste måneder, i takt med, at et desperat Wa - der er talmæssigt underlegne over for juntaen i både soldater og våben - gør sig klar til kamp.

»Dette år bliver det største, vi har haft for amfetamin,« siger Peeranate. »Hele sidste år opsnappede vi 1,2 millioner piller. I år på bare seks måneder har vi allerede beslaglagt fem millioner.« Han tilføjer, at det thailandske myndigheder efter alt at dømme kun får fat på en lille brøkdel af, hvad der bliver ført over grænsen - ifølge de fleste estimater drejer det sig om mellem en og to procent.

»Amfetamin-handlen boomer enormt lige nu: Vi tror, den når op på mellem 300 og 400 piller millioner i piller i år. Men det er svært at vide.«

Forbereder sig på krig

Kilder fra Myanmar siger, at narkolaboratorierne arbejder døgnet rundt, og at flere er under opførelse. I februar blev 15 smuglere pågrebet med skønsmæssigt 1,2 millioner piller på sig, og der har været rapporter om op til 30-Wa soldater i fuld uniform, som skal være set marchere gennem junglen, fuldt lastet.

FN's Kontor for Narkotika og Kriminalitet har også registreret en stigning i narkotikahandlen.

»Minoritetsgrupper, der føler sig truet af centralregeringen, bruger narkohandel til at finansiere sig selv og bevare kontrollen over deres territorier,« siger Gary Lewis, en talsmand for FN-kontoret.

Med de penge, grupperne tjener, tilføjer Peeranate, har Wa kunnet bevæbne sig med jord-til-luft missiler, købt fra Kina, og AK-47 rifler.

»De er ved at forberede sig på krig. Den myanmarske regering ønsker Wa afvæbnet, at bevægelsens militser kommer under regeringens kontrol og bliver til et grænseværn. Men Wa vil aldrig gå med til dette, så nu forbereder de sig på, at regeringens tropper skal indlede et felttog mod dem. De er klar til kamp. De sælger flere og flere stoffer, så de kan købe våben for at bekæmpe regeringen.«

The Guardian har talt med Wa-soldater umiddelbart på den anden side af grænsen til Myanmar, halvvejs mellem den thailandske hærs grænselejr og Wa-lejren.

»Den myanmarske hær er slem. De kommer for at skyde,« siger en soldat gennem en tolk, og efterligner lyden af knitrende maskingeværild.

Wa-folket vil ikke deltage i valget, tilføjer han, fordi det nægter at samarbejde med juntaen, som det opfatter som illegitim og brutal.

»Vi beskytter vores område. Vi kæmper for [vores] folk,« siger en soldat.

Wa-folkets befrielsesbevægelse nægter at drøfte narkotikaspørgsmålet, men soldaterne tilføjer: »Vores liv her er hårdt ... vi er altid nødt til at tjene pengepå en eller anden måde, så vi kan forsørge vores folk. Vi har brug for at overleve.«

De vil kæmpe

Tilbage i Thailand fortæller en tidligere Wa-narkosmugler, der nu arbejder undercover for den thailandske hær med at indsamle efterretninger:

»Wa'erne er meget bekymrede. De tror, juntaens soldater kommer snart ... soldaterne er bange. De sælger narkotika, så de kan købe mange, mange våben, så de kan kæmpe. Og Wa-krigerne vil være klar, og de vil kæmpe.«

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

internationalinformation.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her