Nyhed
Læsetid: 1 min.

Når der er krig stiger overskuddet

En række lande står på det nærmeste i kø for at levere våben til Somalias stridende parter, fortæller en våbenhandler
En række lande står på det nærmeste i kø for at levere våben til Somalias stridende parter, fortæller en våbenhandler
Udland
22. juni 2010

MOGADISHU - Farah, en tidligere officer i De Islamiske Domstole, er nu en velanskrevet våbenhandler på Huwalka-markedet i Mogadishu. Han er overvægtig og går med krykker, efter at han mistede et ben, da en mortergranat eksploderede ved siden af ham.

Farahs fortælling om, hvordan parterne i borgerkrigen skaffer våben, gør det klart, hvor dystre udsigterne er for Somalia:

»Etiopierne bevæbner sufi-militserne, europæerne og USA bevæbner regeringssoldaterne, Eritrea bevæbner Hizb, og regeringshærens officerer sælger os deres våben, som vi sælger videre til Shabaab.«

Farah forklarer, at økonomien i Mogadishu er en del af en større sammenhæng:

»En Kalashnikov plejede at koste 150 dollar, nu koster den 500 dollar, og prisen stiger. Når der er krig, stiger overskuddet. Alle køber.«

Ingen tabere

Når han redegør for våbenleverancernes oprindelse, bliver billedet mere kompliceret. Den konstante levering af våben betyder, at der hverken er sejrherrer eller tabere. Hver gang den ene part er ved at tabe slaget, giver et naboland eller en anden fremmed magt dem våben nok til at kæmpe videre:

»Etiopien er den største leverandør til dem, der bekæmper al-Shabab. Enhver, der deltager i kampen mod Shabab, får våben fra Etiopien. Eritrea leverede våben til De Islamiske Domstole under den etiopiske invasion, men nu leverer de til Hizb. Shabab køber deres våben på markedet,« siger han og gnider tommel- og pegefinger mod hinanden.

Hærens officerer sælger ammunition og våben i løs vægt, mens fodfolket kun kan sælge deres våben, hvis de forlader kasernen:

»Når deres koner siger, at de ikke har penge til mad, kommer soldaterne til mig for at sælge deres våben.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John Houbo Pedersen

Intet nyt under solen !!!!