Baggrund
Læsetid: 4 min.

Olieindustrien føler sig misforstået

Den politiske målsætning om at gøre Danmark uafhængigt af fossile brændsler har haft uheldige konsekvenser for olieindustrien. Derfor vil industrien nu opjustere de politiske aktiviteter, så olie igen bliver stueren
Det var ikke billeder af olieindsmurte fugle langs kysten i Den Mexicanske Golf, som prægede en konference 
 i olieindustrien i går, men derimod billeder af boreplatforme i solnedgang

Det var ikke billeder af olieindsmurte fugle langs kysten i Den Mexicanske Golf, som prægede en konference
i olieindustrien i går, men derimod billeder af boreplatforme i solnedgang

Sean Gardner

Udland
9. juni 2010

Billeder af olieindsmurte fugle, døde fisk og smadrede kyststrækninger i Den Mexicanske Golf kan ikke undgå at tone frem på nethinden, når talen falder på olieindustrien i disse dage.

Men til konferencen i Danish Offshore Industry, afholdt i Industriens Hus i København i går, er der ingen døde fugle at se. Foldere og hæfter med boreplatforme i smuk rødgul solnedgang og smilende borebisser med hvide hjelme ligger spredt omkring på bordene og leder tankerne langt væk fra miljøkatastrofen i USA.

Dansk olieindustris topchefer er samlede for at tale om de udfordringer, som industrien står over for i lyset af klimaforandringerne og regeringens målsætning om at gøre Danmark uafhængig af fossile brændsler på sigt.

Problemet er, at al den snak om uafhængighed af fossile brændstoffer giver indtryk af, at industrien skal afvikles i stedet for udvikles, lyder det fra konferencens talerstol. Det skal imødegås med en offensiv og »et gearskifte i de politiske aktiviteter«.

»Det vil være et fejlskud af historiske dimensioner, på linje med da Nordsøen blev opdelt, hvis vi i Danmark ikke gør alt, hvad der står i vores magt, for at udvinde de resterende ressourcer,« siger John Sørensen, der er administrerende direktør i Rambøll Oil & Gas og næstformand i Danish Offshore Industry.

Få timer efter konferencen vil tusindvis af demonstranter passere forbi Dansk Industri for at demonstrere mod regeringens genopretningsplan, og beskeden fra olieindustrien er klar: Uden olie - ingen velfærd.

»Det er vigtigt, at vi får kommunikeret til befolkningen, at der skal produceres så meget, som overhovedet muligt med henblik på at få støttet vores velfærd« siger koncerndirektør i Dong E&P, Søren Gath Jensen.

»Men det er op ad bakke, når der er så massivt et fokus på, at vi bare skal lave vedvarende energi,« tilføjer han.

Hellere på bordel

Olieindustrien føler sig misforstået og ramt af offentlig uvidenhed med negative billeder af industriens aktiviteter. Samtidigt har hele debatten om klimaforandringer gjort det mindre attraktivt at arbejde i industrien. Branchen frygter, at de mister muligheden for at tiltrække nye talenter.

»Det med at beskrive oliebranchen som et sted, hvor man skammer sig over at gå på arbejde, skal vi stoppe med,« siger Søren Gath Jensen:

»En af mine medarbejdere har en planche hængende på sin væg, hvor der står: 'Fortæl ikke til min mor, at jeg arbejder på en olieplatform, hun tror jeg spiller klaver på et bordel',« fortæller han.

Industriens blakkede ry kan mærkes på uddannelsesinstitutionerne, mener professor på Danmarks Tekniske Universitet Erling H. Stenby: »Unge mennesker bliver påvirket af, hvad de ser og hører i medierne. Hvorfor skulle dygtige talentfulde mennesker gå ind i oliebranchen, hvis der fra politisk side bliver sendt et signal om, at man gerne vil have pengene fra industrien, men ikke vil give den nogen opmærksomhed,« siger han.

Positiv klimaminister

Det er dog ikke kun dårlig omtale og manglende forståelse i befolkningen, som olie- og gasindustrien mener at døje med. Ifølge brancheorganisationen skal skatter og afgifter sættes ned, mens rammebetingelserne skal gøres bedre, så det bliver mere attraktivt at investere. De krav var i høj grad rettet mod klima- og energiminister Lykke Friis, der på konferencen forsikrede branchen om sin støtte:

»Det vigtigste er signalet om, at vi vil det her. For hvis industrien bliver lagt for had, så bliver det vanskeligt at tiltrække investeringer. Vi vil den her industri i høj grad,« siger hun.

Lykke Friis holder fast i regeringens vision om at gøre Danmark uafhængig af fossile brændsler, men mener ikke, at branchen har noget at frygte:

»Der er store indtjeningsmuligheder for Danmark, og det tror jeg godt, folk forstår. Det er godt for den danske økonomi, og godt at vi ikke bliver nødt til at importere fra lande, som ikke deler vores værdier,« siger hun og peger på, at klimatopmødet har skabt forvirring blandt befolkningen.

»Jeg forstår godt, hvis der er lidt forvirring, fordi der er så massiv fokus på, at vi skal omstille os. Jeg vil godt tage med mig hjem, at vi skal blive bedre til at forklare, at vi befinder os i en langvarig overgangsfase, hvor vi naturligvis skal fortsætte med at udnytte vores olie og gas«.

Ifølge bestyrelsesformand i Danish Offshore Industry, Verner Andersen hænger omstilling til vedvarende energi sammen med at man fortsætter med at udvinde så meget olie og gas som muligt:

»Vi er ikke imod alternative energikilder, det er godt på lang sigt. Men mere indtjening på olie og gas kan jo også være med til at finansiere forskning i grøn teknologi.«

- Er det ikke lidt ironisk?

»Jo, men olien forsvinder jo på et tidspunkt, og det ved alle. Det er bare alt for tidligt at fjerne fokus fra olie og gas.«

- Har I et kommunikationsproblem?

»Vi har været alt for dårlige til at forklare, hvad olie og gasbranchen står for. Bare navnet lyder jo beskidt, og det bliver heller ikke bedre af, hvad der for tiden sker i Den Mexicanske Golf. Vores udfordring er nu at gøre olie og gas stuerent,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg er ved at falde ned af stolen. Olieindustrien beklager sig at de har et dårligt rygte? Ikke alene har de langt det største lobby budget på planeten men de er direkte involveret i ødelæggelse af miljø, Irakkrigen og brutal undertrykkelse af lokalbefolkninger verden over. Det er direkte ulækkert at de nu spiller offer.

Olieindustrien har ikke et kommunikationsproblem, de har et moralsk og etisk problem. Skal vi blive ved med at tjene penge på at ødelægge naturen og manipulere markedet eller skal vi lade være? .....

Niels Mosbak

"Vores udfordring er nu at gøre olie og gas stuerent"

Måske man skulle starte i det små, og gøre de ovenfor afbildede pelikaner rene, inden man kaster sig over mere ambitiøse mål...

Søren Gath Jensen:

- »En af mine medarbejdere har en planche hængende på sin væg, hvor der står: ‘Fortæl ikke til min mor, at jeg arbejder på en olieplatform, hun tror jeg spiller klaver på et bordel’,«

Til olieforbryderne: Begynd dog for helvede at spille klaver i stedet for.

Mit råd til olieindustrien - brug det nuværende overskud (og der er masser af det) til at investere i vindmøller og anden vedvarende energi. Det er ikke for sent at komme med der.... og elbiler + nedsatte hastighedsgrænser. Høj fart og specielle biler må ses som en hobby, som folk må dyrke på lukkede baner og betale ekstra for, incl CO2 afgift.

martin sørensen

Vi vil altid ha et had/kærligheds forehold til den energi som vi er så dybt afhængelige af indtil at der er alternativer til at overtage fra olien og naturgassen, nej olie er og bliver et beskidt erhverg, uanset hvad så har det milliø mæssige koncekvenser når man bore ned i undergrunden for at hente det sorte guld op, både lokal milliøet og det globale milliø tager permanent skade for hver tønde olie der pumpes op. for ganske som det er umuligt at undgå co2 forueningen med olie så er det umuligt at undgå at produktionen foruener med små/store udslip

»Det vil være et fejlskud af historiske dimensioner, på linje med da Nordsøen blev opdelt... «

Der har været visse rygter...De er blevet tilbagevist. - Er rygterne hermed bekræftet?
Per Hækkerup var altså beruset og Mærsk blev snydt for Ekofeltet?

....eller er John Sørensen, der er administrerende direktør i Rambøll Oil & Gas, bare totalt rundforvirret?

Smøre pelikaner ind i olie og gøre enorme havområder ubeboelige for deres beboere.
Jo, helt sikkert, det er olieindustrien der er ofrene her. Undskyld, jeg glemte det lige....

Erik Karlsen

Jeg tror snarere, at oliindustriens kommunikationsproblemer består i, at de ikke kan formidle deres åben erkendte viden om, at olien slipper op en dag, videre til politkere og økonomer, der jo altid har ekstrapoleret ind i fremtiden efter en teori om, at man altid kan hente noget mere i køleskabet, når man ikke har mere at spise.

»Det er vigtigt, at vi får kommunikeret til befolkningen, at der skal produceres så meget, som overhovedet muligt med henblik på at få støttet vores velfærd« siger koncerndirektør i Dong E&P, Søren Gath Jensen.

Sludder. Det her handler om mere end velfærd. Folk tror, at vi bare skal udvikle lidt på batteri-, vind-, hydro- og måske (for de vidtgående) atom-teknologi, så ligger en omstilling fra olie lige om hjørnet. I dag er der olie i ALT. Hvis ikke i selve det producerede, så i produktionen. Omstilling på globalt plan er en tvivlsom affære - og DERFOR bores der på livet løs, onshore, offshore, tjæresand etc. - til sidste (rentable) dråbe.
Interesserede kan google konceptet peak oil.

Verden valgte at tage en 30 års powernap i lommen på oliebranchen i stedet for at lytte til advarsler, der kom allerede under Carter i 70'erne.

Søren Kristensen

Det er med olieindustrien lidt ligesom når Forsvaret skal sælge sig selv, så ser man heller ikke bagsiden af medaljen: krigens gru. Sådan er det bare med mange af de ting vi bilder os ind vi ikke kan leve foruden - og det kan vi måske heller ikke. Jeg finder det i hvert fals svært at forestille mig en verden uden biler, oliefyr og krig. På den anden side har jeg ikke noget imod vindmøller, cykler og kollektiv trafik. Og jeg har heller ikke noget imod forandring, bare det ikke sker alt for hurtigt.

Ifølge denne artikel har olieindustrien kun overskud og kan kun udbetale dividender til aktionærerne fordi de tørrer de reelle omkostninger af på naturen og samfundet.

Skulle de betale de virkelige omkostninger ved deres aktiviteter, var det ikke sikkert, at det kunne løbe rundt.

Se venligst: http://www.monbiot.com/archives/2010/06/07/the-money-gusher/

Johannes Jensen

Det flot, at se alle de rigtige meninger, hvis det kunne blive fulgt lidt op med lidt mindre bilkørsel?

Tom W. Petersen

Det drejer sig om, at et (blandt flere) oliefirma med profit som formål søger at tilfredsstille vore behov for stadig mere energi, og som muligvis, og for profittens skyld, har sjusket med den nødvendige sikkerhed, hvis en sådan overhovedet gives.
Af samme årsager vil lignende katastrofer ske igen. Vi ved bare ikke lige hvor og hvornår.
COP 15 viste bl.a., at der ikke er seriøs vilje til at standse det. Dertil giver det os for mange goder, vi ikke vil undvære.

Professor Michael T. Klare, der blandt andet har skrevet bøgerne ”Resource Wars” og ”Blood and Oil: The Dangers and Consequences of America's Growing Petroleum Dependency”, oplyser i en artikel om oliekatastrofen i det amerikanske tidsskrift The Nation, at uheldet skyldtes, at man så stort på sikkerheden for at spare penge.

PB havde travlt med at få forseglet hullet, sådan at de kunne få flyttet riggen, som de lejede af Transocean for 500.000 dollars om dagen, til et andet borested. For at speede processen op godkendte de BP-ansvarlige tilsyneladende de risikable exit-procedurer, der førte til katastrofen.

For disse mennesker kommer profit før sikkerhed.
Nogle af resultaterne har vi allerede set. Flere vil følge. Læs Klares artikel her:

http://www.thenation.com/print/article/oil-catastrophe

Nu skal man jo nok ikke kun skyde hele skylden på BP. Når præsident Obama har været lidt langsom i optrækket med hensyn til at foretage sig noget i oliekatastrofen kan det det hænge sammen med, at han så at sige er på selskabets lønningsliste.

Det anfører Shamus Cooke i en kommentar på www.counterpunch.com i dag. Han citerer Reuters for følgende udsagn: ”I sin tid i Senatet og mens han førte præsident-valgkamp modtog Obama i alt 77.051 dollars fra oliegiganten og er hovedmodtager af BP PAC [Political action committee]og individuelle penge gennem de sidste 20 år … ” (5. maj 2010).

Det er nok også noget, vi kommer til at høre mere til i den kommende tid. Der er politikere, der sidder og udtænker bortforklaringer på de penge, de har modtaget gennem tiden fra bl.a. BP.

PERVERS OLIEGIGANT

BP køber førsteplads hos Google:

http://politiken.dk/udland/article990857.ece

Det er tit fremført som et stratetisk problem, at vestens energiforsyning er afhængig af olie, eller afhængig af de olieproducerende lande. Men det virkelige problem er at hele verdens økonomi lagt i hændrne på nogle få globale monopolvirksomheder, som kun har et mål: At plyndre alt og alle så hurtigt som muligt.

Thomas Meinert Larsen

Har netop købt - og er i gang med at læse Peter Maass "En Rå Verden - oliens storhed og forfald".

Selv hvis man valgte at ignorere fossil-afbrændingens påvirkning af det globale klima og ønsket om ikke at være afhængige af forsyninger fra ustabile regimer, så er der rigtig gode grunde til at planlægge omlægningen til 100% vedvarende energi nu.

Hele vores samfund (alt fra landbrug, opvarmning, transport, produktion af forbrugsvarer) er dybt afhængig af olie.

Med den fortsatte store usikkerhed om, hvor meget
olie der endnu resterer (og OPEC landene har stædigt fastholdt at de har til mange år endnu, dog uden at ville dokumentere det), så kan "peak oil" indtræffe med ganske kort varsel, men gevaldige stigninger i olieprisen ....og de rigtig mange følgevirkninger det vil få for samfundet.

For vores egen sikkerhed, lad os starte omstillingen nu, uanset hvad vores egne Olie-virksomheder måtte have af sær-interesser.

Thomas Meinert Larsen
Klimabevægelsen i Danmark
www.klimabevaegelsen.dk

Jeg vil foreslå: boykot olie- og benzinselskaberne. Nu!

Enig, lad os starte omstillingen, for uanset hvad, så bliver der tale om en større omstilling, end de fleste forestiller sig - og det er naivt at tro, at der er tale om et valg. Olie er en finit ressource.

Se venligst her, hvorfor omstillingen bliver ganske vanskelig:

http://www.theoildrum.com/node/6561

Erik Nissen: Tak for et interessant link.

Jeg vil kvittere med et link til et indlæg af professor i Geologi Minik Rosing, Naturhistorisk Museum: http://www.youtube.com/watch?v=O4YuCgA84fw. Han fortæller meget interessant bla at menneskets energiforbrug svarer til 25 mW/m2. Og at jorden konstant modtager 340 W/m2 - altså 13600 gange så meget som vi forbruger. Han ironiserer herefter over den særdeles besværlige måde vi henter den fossile energi op og forarbejder den til noget brugbart - når vi har et enormt resservoir til rådighed lige uden for døren.

Det må være muligt at udnytte denne enorme energitilgang bedre end i dag. Og det er nærliggende at tænke at NOGEN af al magt prøver at forhindre, at det sker. Fordi disse nogen har store økonomiske interesser i den besværlige måde.

Og det vil være lige så nærliggende at skubbe disse private interesser væk og kollektivt komme igang med at udnytte solens energitilgang. Og få udviklet måder at gøre dette på, samt måder at opbevare denne energi over tid.

Om 50 år vil man se tilbage på vores tid som primitiv hvad angår energiudnyttelse, som man nu ser tilbage på hestevognen som primitivt transportmiddel.

Niels-Holger Nielsen

Jeg vil gerne bidrage til den almindelige udveksling af links om peak oil med følgende om CIA og IEA af Lionel Badal - en graverjournalists synspunkt:

How The Global Oil Watchdog Failed Its Mission

Imminent Oil Shortages Ahead

Ellers er der masser at finde på Oil Drums, Energy Bulletins og Post Carbon Institutes og masser af andre hjemmesider. Stoffet er meget alsidigt og afsøgningen af debatten er uden skyklapper og specielle ideologiske præferencer. Must read.

Venlig hilsen