Læsetid: 1 min.

Overklassen: 'Her er et enormt braindrain'

Det er svært at finde kvalificeret arbejdskraft eller låne penge til at sætte ting i gang, fortæller direktøren Claudine Auguste
'Mange af de folk, jeg har brug for eller kender er taget af sted fra Haiti,' fortæller Claudine Auguste, der ejer et byggefirma.

'Mange af de folk, jeg har brug for eller kender er taget af sted fra Haiti,' fortæller Claudine Auguste, der ejer et byggefirma.

Tobias Havmand

15. juni 2010

»Jeg kunne skrive en hel bog om, hvad der er galt med Haiti,« konstaterer Claudine Auguste og tænder endnu en Marlboro Light i enden af den forrige.

»Før jordskælvet var det svært at se det store billede, visionen. Allerede dengang var det ekstremt svært at være investor, fordi man aldrig ved, hvad der sker i morgen, og fordi alle tænker ekstremt kortsigtet.«

Den nogleogfyrreårige direktør og ejer af byggefirmaet Prefab slap selv fra jordskælvet uden skrammer, som de fleste i Haitis elite. I hendes kvarter i bakkerne over Port-au-Prince var der næsten ikke nogen huse, der styrtede sammen. Men derfor er hun alligevel bekymret.

»Folk lever jo under forfærdelige vilkår i teltlejrene, og jeg kan godt være bange for, at de stadig står der om tre, fire eller fem år. Og på et eller andet tidspunkt vil folk ikke finde sig i det længere.«

Claudine Auguste har svært ved at hyre kvalificeret arbejdskraft, og den haitianske diaspora vokser hele tiden.

»Der er et enormt braindrain fra Haiti, og mange af de folk, jeg har brug for eller kender, er taget af sted fra Haiti. Mange folk med uddannelse og ressourcer. Det er enhver haitianers drøm at vende hjem, men du er nødt til at have muligheder for job, mulighed for uddannelse, bolig.«

»Det er specielt svært for middelklassen, som har relativt gode uddannelser, men der er ikke plads til dem. Mange bor i slummen, fordi de ikke kan ikke låne penge til et hus, eller til andre ting. De har ingen muligheder. Derfor er det også svært at starte et firma, og det er ellers det, der er brug for,« siger Auguste.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu