Kommentar
Læsetid: 3 min.

De røde og hvide

Danmarks VM-hold er symbolet på et fremmedfjendtligt land, som ikke udnytter indvandrebefolkningens potentiale, skriver den norske forfatter Aslak Nore i avisen VG
Danmarks VM-hold er symbolet på et fremmedfjendtligt land, skriver den norske forfatter Aslak Nore
Udland
15. juni 2010

Den første VM-slutrunde jeg husker fandt sted i Mexico. Året var 1986. Danmarks gyldne generation med spillere som Michael Laudrup, Preben Elkjær og Jesper Olsen - som to år tidligere havde spillet Danmark i semi-finalerne ved EM - begyndte slutrunden strålende. Først blev Skotland slået 1-0, derefter blev Uruguay fejet af banen med tenniscifrene 6-1. I den afsluttende puljekamp mødte holdet Vesttyskland. De rutinerede tyskere havde set, at den videre færd i turneringen ville være betydelig nemmere hvis de tabte. Danmark vandt 2-0.

Resten af historien er velkendt. Danmark led et traumatiserende nederlag i næste kamp mod Spanien. Og Vesttyskland? Anført af Lothar Matthäus fedtede de sig vej gennem playoff-kampene, og blev kun i sidste ende stoppet af Maradonas Argentina i finalen.

På dette tidspunkt var der kun få fodboldhold, jeg elskede mere end det danske, og tilsvarende få hold jeg brød mig mindre om end tyskerne. Det var som om, at det danske frisind havde rodfæstet sig i den måde landsholdet spillede på; en teknisk og kunstnerisk form for totalfodbold, der i skønhed kun blev matchet af Holland. Vesttysklands mekaniske kynisme og gennemført usympatisk nøglespillere gav derimod associationer til helt andre politiske ideologier

Et nordisk hold uden X-faktor

Men ved VM i Sydafrika er rollerne byttet om. Danmark stiller op med et velorganiseret og ordinært nordisk hold uden X-faktor. Omvendt har Tyskland en fantastisk ny generation af fodboldspillere i støbeskeen, og holdets talentmasse er massiv. Og begge hold afspejler de politiske forhold i deres respektive lande.

Selv for dem af os der kan føle en vis sympati for danskernes kamp mod ekspertvældet, er det ikke til at benægte at vores naboer mod syd har oplevet en ubehagelig bølge af fremmedfjendskhed i løbet af 00'erne. I store dele af det danske samfund hersker en provinsiel og snæversynet forestilling om, at arabere og muslimer simpelthen ikke kan integreres. En holdning der er lige så defensiv som den er fatalistisk.

Hvor er Zlatan?

Mere overraskende er det, at samme holdning afspejles i den danske fodbold. I de seneste år er det samme spørgsmål flere gange blevet stillet i de danske medier: Hvorfor har vi ingen Zlatan? I 2007 viste en undersøgelse, at blot 6% af spillerne på de danske ungdomslandhold havde en minoritetsbaggrund. Siden da er antallet steget lidt, og enkelte "nydanske" topspillere er da også set . De tilsvarende tal for de svenske landshold var 28%, mens tallet i Norge var 40% - i årene 1995-1996 . Danskernes forklaring? Nydanskerne mangler taktiske færdigheder og disciplin.

At netop nydanske spillere - modsat erfaringerne i Sverige, Schweiz, Norge og de gamle kolonimagter - systematisk mangler sådanne færdigheder, er så absurd en påstand at det ikke fortjener yderligere diskussion. I stedet kunne danskerne gentage spørgsmålet: Hvorfor er det kun Danmark, der ikke er i stand til at opfostre spillere med indvandrerbaggrund? Er det dansk kultur og danske holdninger, der er problemet?

Det velorganiserede og monokulturelle landshold

Danskernes velorganiserede og monokulturelle landshold er et symptom. Danmark er i dag karakteriseret af fremmedfrygt og en offer-baseret nationalisme, ikke ulig Serbien, i stedet for det frisind landet tidligere var berømt for. På hver sin måde har det sikkert glædet både Drillo og Pia Kjærsgaard, men heller ikke mange flere end dem.

Kontrasten bliver særligt tydelig, hvis vi sammenligner med udviklingen i Tyskland, der længe var den sidste fodboldstormagt uden mørkhudede spillere. I 1999 vedtog Bundestagen en stærk opblødning af loven om statsborgerskab, og resultaterne kom prompte. De sidste to år har tyske ungdomslandshold vundet EM for U-17, U-19 og U-21 - med et utal af spillere, som ifølge danskerne bør mangle både taktik og disciplin. I VM-trup i Sydafrika har 11 spillere rødder i andre lande, heriblandt den unge stjernespiller Mesut Özil.

Danmark har valgt de reaktionæres side.

Lad der ikke herske tvivl: En Özil, Zlatan eller Zidane løser ikke Europas integrationsproblemer. Ghettoerne i Malmø, Berlin eller Paris forsvinder ikke med deres præstationer. Undertrykkelse af kvinders rettigheder finder stadig sted, religiøse ekstremister eksisterer stadig. Men signalværdien kan ikke undervurderes, og Danmark halter voldsomt efter. Så bare se frem til dagen hvor Mohammed Fellah, Abdi Ibrahim, Joshua King og andre lovende nynorske spillere fejer et leverpostejsfarvet og blegt dansk landshold af banen.

Læs også artiklen om, hvordan et nyt speciale konkluder, at den særlige kultur i dansk elitefodbold kan være grunden til, at vi endnu ikke har fået elitefodboldspillere af anden etnisk herkomst end dansk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Johannes Nielsen

Måske man som nordmand skulle passe lidt på med at kritisere Danmark for at være provinsielt og for at spille kedeligt fodbold...

...og når man så drister sig til at kæde de to ting sammen, så falder kæden da helt af...

Til Information: Skynd jer at pille den her artikel af og bed Aslak Nore om at lade være at skrive igen...

Martin Kristensen

Hmm...6% på diverse ungdomslandshold etc. Passer det egentlig ikke meget godt med andelen af befolkningen som helhed?

At Norge har 40% (!) Nynordmænd (?) på ders ungdomslandshold' tyder mere på at etniske nordmænd ikke kan spille fodbold - og det var vi jo sådan set klar over ;-)

Giacomo Matteotti

Desuden har Norge hele 3(!!!) spillere med ikke-norsk baggrund hos begge forældre. John Carew er halvt gambiansk men har boet hele sit liv i Norge. Abdellaoue er andengenerationsindvandrer fra Marokko og Demidov er af russisk afstamning.

Hvor fantastisk, hvis de har 40 % indvandrere på ungdomslandsholdene.

Hans Jørgen Lassen

Er Norge med til VM?

Peter Lauritzen

Svaret på, hvorfor vi ingen Zlatan har, er vel også indlysende. Der findes kun en Zlatan.

Werner Laden

Som tidligere fast bestanddel af besætningen på båden København-Oslo var dette humor på absolut højeste plan.

De eneste norske invandrere jeg har set sejle med tur-retur fra Oslo var folk, der skulle stemme til valget i Irak...

http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/04-03-10/irakere-bosat-i-danmark-kan-stemme

Hvor er det Norske storsind i denne sammenhæng?

Dette er en patriotisk klaphat, der har skrevet et litterært værk der hedder "Gud er norsk", helt ærligt Information!

Hans Jørgen Lassen

Hvorfor har Norge ingen Michael Laudrup?

Hans Jørgen Lassen

Nore skriver:

De rutinerede tyskere havde set, at den videre færd i turneringen ville være betydelig nemmere hvis de tabte. Danmark vandt 2-0.

Tjah, Danmark vandt jo altså også 2-0 over de rutinerede tyskere i finalen ved EM i 1992.

Så, det ....

Caspar Christiansen

Det kunne være en interessant diskussion, men Aslak Nore gør jo i virkeligheden alt for at undgå den, og forfalder i stedet til en art hetz, der oven i købet ikke har empirien med sig.

På samme måde som man kan have succes med indvandre på holdet, er det samtidig ikke en garant for succes - det burde være åbenlyst.

Man kan i den forbindelse synes hvad man vil om det danske landshold, men hverken det svenske eller det norske spiller bedre eller mere offensivt, og de er heller ikke med ved VM.
På den baggrund bliver Aslak Nores artikel jo lidt tynd. Og hvor mange indvandre ud over Zlatan er det lige der starter inde for Sverige? Og hvornår har Norges sidst præsteret noget i fodboldsammenhæng?
Så hvis vi skal blive bedre til at integrere fordi det er godt for fodboldholdet, så holder argumentationen ikke.

Øjj... dét kunne ellers få nogle danske sofaspillere op af stolen, kan jeg se.
Kritik af Danmark, og så endda blandet sammen med fodbold... du er godtnok modig, Aslak.

Hans Jørgen Lassen

Hvor er Zlatan?

spørges der i artiklen.

Han er vel i Sydafrika for at spille VM?

Caspar Christiansen

@ Marie

ja for pokker, især når det er midt under VM! ;-)

Der er masser af ting man kan kritisere os for, men så skal det sgu gøres ordentligt

Hans Jørgen Lassen

Marie,

hvis du kan finde nogen substans, fornuft eller mening i mandens artikel, så trænger du bestemt ikke til briller.

Jacob Hornemann

Jeg er bestemt ikke tilhænger af DF og den fremmedfjendske atmosfære, der har bredt sig i Danmark, men helt ærlig, har forfatteren overhovedet styr på, hvad der sker i Norge?
http://jp.dk/udland/europa/article1616668.ece

Fremskridtspartiet står til næsten 30% af stemmerne ved næste valg - det har DF dog aldrig stået til.

Martin Hornsleth

Hvor banalt. Artiklen her er jo en ren perlerække af banaliteter, som ikke engang når sit topniveau med hovedpåstanden: At det faktum at Danmark spiller uden indvandrere til VM, afspejler en fremmedhadende nation. Om Danmark er xenofobisk, er en længere diskussion, som jeg ikke gider at gå ind i her.

Men jeg synes, det er påfaldende, at Aslak Nore lægger ud med at postulere, at DK er fremmedfjendsk, hvorefter han sætter trumf på ved at pege på, at "se!, det samme gælder også for fodboldlandsholdet". Det er jo ikke et gyldigt argument -- hvor er korrelationen mellem at være en fremmedfjendsk nation og have et fodbold uden indvandrere? Folkestemningen i Tyskland før 1999 var formentlig ikke mere fremmedfjendsk, end den er nu, blot fordi lempelser af restriktioner har gjort det muligt at få klassespillere som Özil på holdet.

DK mangler en Özil og en Zlatan, men jeg tror ikke, forklaringen er det nationalistiske klima her i landet.

Og det her:
"På dette tidspunkt var der kun få fodboldhold, jeg elskede mere end det danske, og tilsvarende få hold jeg brød mig mindre om end tyskerne. Det var som om, at det danske frisind havde rodfæstet sig i den måde landsholdet spillede på; en teknisk og kunstnerisk form for totalfodbold, der i skønhed kun blev matchet af Holland. Vesttysklands mekaniske kynisme og gennemført usympatisk nøglespillere gav derimod associationer til helt andre politiske ideologier."
er simpelthen også for banalt, til at man kan placere på det forsiden af information.dk. Som om frisind rodfæster sig i spillestilen. Der kan måske nok være noget om snakken i visse tilfælde, men jeg har svært ved at forestille mig, at danskerne var nævneværdigt mere tolerante i 80'erne, og at det var derfor, holdet spillede, som de gjorde. Det værste er dog næsten, at Tysklands spillestil dengang åbenbart mindede Nore om nazismen. Fodbold er nu engang et taktisk spil, og det er altså noget "over the top" at brede fodboldideologier ud til noget generelt politisk i landet. Ligesom det er ganske unfair over for et hold, der vælger en defensiv eller kynisk afventende spillestil. Hvad skulle man så mene om Drillos notorisk defensive norske landshold i 90'erne?. Og Argentina spillede som bekendt også udmærket fodbold i 1978...

Christian Larsen

Danmark har haft en Peter Schmeichel. Det er mange år siden.

Pinlig artikel.

Steffen Dickhudt Christensen

Blande det danske fodboldhold sammen med integration af indvandrere i danmark ?

Man kan sgu få penge for de underligste ting !

Ham aslak kunne nemt overtage rollen som den bjørn der bliver interviewet om en leverpostej i en reklamefilm

Jacob Hornemann

Ups, det var 30% af stemmerne op til sidste valg...jeg fik ikke lige tjekket datoen på artiklen. I dag nøjes de bare med 22-26% af stemmerne i målingerne ;-)

Kurt Svennevig Christensen

Jeg ved ikke så meget om hvad det sker i Norge og Sverige, men jeg ved hvad der er sket i Danmark de sidste 10 år - det ved Aslak Nore helt tydeligt også.

Han skal have mange tak for bruge sin tid på sit broderfolk, der i denne sammenhæng kun har to muligheder, enten at se og forstå Nores indlæg som et kærligt spark, eller som foragt.

Selv vil jeg ikke miste noget for Nore, hvis det er det sidste, men jeg tager det som det kærlige spark.

For som observatør og en enkelt gang da også deltager i de offentlige debatter, herunder webdebatten på bl.a. information. dk, er jeg blevet forvisset om, at Nore har alt for meget ret.

Slettet Bruger

Det er da muntert med en sådan analyse, men også sjovt som den åbenbart kan samle folk med klaphatte og vuvuzelaer.

Uanset hvad har jeg dog sjældent set så fantasiforladt kedeligt maskinfodbold som det nuværende danske, der imidlertid under kvalifikationen slog nye rekorder i held og medvind i begge halvlege.

Iført nationale briller kan man selvfølgelig håbe på mirakler, som dengang de vandt EM uden at have kvalificeret sig. Man kunne også håbe, at man i den danske fodboldskole gav noget rum til teknisk fodbold og det lidt utraditionelle for hvor ville superligaen dog være trist, hvis der ikke var udlændinge og kun det jævne skoleopdræt.

Niles Whitman

Nej Aslak (tidl. Klassekampen), ikke engang kommunisterne her på debatten bider på den hundestejle du har sat på som madding.

Og de er der ellers inden for 10 minutter hver gang der er optræk til en god diskussion om de racistiske danskere (og hvor meget vi skulle skamme os).

Det er iøvrigt sjovt at bemærke hvor svært indvandrerne i Norge har det med at få skiene spændt ordentligt på. Se bare den etniske spredning på det norske langrends landshold...

Travis Malmzon

Til gengæld har vi en Rene Redzepi !!!

Og hvis den klaphat som har skrevet artiklen vidste lidt om damefodbold, ville han vide at der her er en Zlatan på vej:
Nemlig Zenab El-Khatib fra OB's superhold.

http://www.dr.dk/Sporten/Fodbold/2008/06/02/123729.htm

Man skal i hvert fald ikke turde ktitisere danskerne, for så samles de om deres elskede jantelov:
Du skal ikke tro du er bedre end os, Aslak Nore! Din klaphat! (;

Hans Jørgen Lassen

I øvrigt har jeg bemærket, at der er påfaldende få kvinder på landsholdet. Det er pinligt. Når der nu findes så mange fremragende kvindelige fodboldspillere.

Frej Klem Thomsen

"I store dele af det danske samfund hersker en provinsiel og snæversynet forestilling om, at arabere og muslimer simpelthen ikke kan integreres. En holdning der er lige så defensiv som den er fatalistisk."

Det kan vel stort set ikke siges mere koncist. Den eneste anke herfra er at artiklens fokus måske nok er lidt ude af proportioner. Xenofobien i DK har langt værre konsekvenser end de som angår fodbold.

Loke Bisbjerg Nielsen

Okay: det danske landshold som et udtryk for dansk fremmedfjendtlighed faldt ikke i god jord.
Men kan vi så ikke have en debat om den fucking stupide apolitiske holdning til fodbold i stedet? Det kan virkelig pisse mig af at der ligges den holdning for dagen, at 'fodbold ikke skal blandes sammen med politik'. Sig det til FIFA's 'oprydningens dekreter, til interneringen af uønskede elementer i lejr, vilkårlige arrestationer af gadesælgere, som i samme vending får frataget deres levebrød, nedrivningen af slumkvarter som sætter folk endnu mere på gaden, end de var i forvejen.
Fodbold er blevet kaldt en for for moderne krigsførelse. Det er her nationerne viser, hvem der har den største pik (ikke for at sige, at kvinderne ikke er med - blot for at sige at mændene synes som klaphattene i front;), og det synes ovenstående reaktioner, som overvejende er ad hominem (eller 'ad landshold'?) udbrud om det norske landsholds utilstrækkelighed at bekræfte. Men kunne det så ikke være fedt at vise, at ikke nok med at vi kan spille bold, så kan vi sgu også have holdninger til umenneskelighed!

Peter Lauritzen

Fifa arresterer sgu da ikke nogen, og de river heller ikke huse ned.

Hans Jørgen Lassen

Og det hele handler om Aslak er pissemisundelig over, at Danmark er til VM, mens Norge ikke er.

Skulle man endelige bruge det fortærskede og latterlige begreb jantelov, så måtte det da være over for Aslak.

Men jeg ville foretrække, at det så misbrugte begreb bliver kastet på historiens mødding.

Aslak Nore, har skrevet noget der minder om et dårligt kunstværk-
alt for relevant og alt for banalt for en "sofistikeret progressiv venstrefløj" der stadig(2010) ikke har forstået at den reproducerer nationalismens ideologier: Mere Nation, mere statsborgerskab og mere territorium.

VM i fodbold er i den grad mere end sport, og meget politik,- se bare alle flagene der bliver viftet med.
Hvis du ikke har et pas kan du ikke være med!

I en globaliseret kapitalisme er der mere Nation-branding end fodbold til VM

Robert Kroll

Jeg ser næsten aldrig fodbold - jeg synes , at det at være fodboldstilskuer , er en hjernedød affære( jeg ved dette er en meget farlig indrømmelse, men jeg løber risikoen).

Sport er kun sjovt, hvis man selv deltager aktivt ( det er lidt det samme med sex ?)

Det undrer mig derfor egentlig ikke spor, at nordmænd interesserer sig for dansk fodbold og danske fodboldspillere ( nordmænd er fødte tilskuere i alle måder ).

John Houbo Pedersen

Fodbold er ok, så kan man slippe for at stå i kø under VM ,DM og hvad fanden det hedder!!!

ASLAK NORE har ret, hvorfor er der kun grisefarvede på det danske landshold?
I øvrigt så gider jeg ikke bruge min tid på noget så tåbeligt som en fodbold kamp. I går døde en dansk soldat i Afghanistan men nyhederne syntes historien om at John Dahl måske var skadet var en større nyhed....
Det er sgu sørgeligt...

Niels Mosbak

Aslak Nore

Fodbold er et spil med elleve spillere på hvert hold - og desværre kun en bold - og som regel vinder tyskerne til sidst.

Undervejs kan der opstå øjeblikke af storhed - hvem husker ikke hvad en "Jesper Olsen" er?
Eller Elkjærs bare røv?

Og Norge er ikke med, fordi de spiller for kedeligt...

Hans Jørgen Lassen

Per Jensen skriver:

ASLAK NORE har ret, hvorfor er der kun grisefarvede på det danske landshold?

Det kniber vist, som bemærket af en kommentator ovenfor, med empirien.

En "grisene", nemlig Simon Poulsen er da temmelig solbrændt, af en gris at være.

Slettet Bruger

Mosbak,
Apropos destruktivt og kedeligt så har ikke afholdt andre for at vinde EM, vistnok i 2004 ;)

Niels Mosbak

Henrik Wagner

Da kunne vi ikke få armene ned - sikke en fest - og jeg måtte ned på den lokale dagen efter og betale for 10 ouzu, som jeg glemte at afregne i kampens hede.
Dejligt at man har mere end en enkelt nation, man kan holde med;-)

Hans Jørgen Lassen

Samme Simon Poulsen har netop scoret - for Holland!

Niels Mosbak

Det kan man vist kalde målfarlighed!

Hvis DK's spillestil er et udtryk for vores samfundssind, hvordan fanden vil du så karakterisere Norge? Verdens mest hjernelamme og destruktive spil nogensinde.

Hans Jørgen Lassen

Det forlyder, at Ældresagen nu forlanger at nominere mindst én deltager på fremtidige landshold. Vedkommende skal, ud over at være kvalificeret i kraft af sin alder, også helst være rødhåret.

Der er en markant undervægt af 70-årige og rødhårede på det danske landshold.

Jesper Wendt

Man kan vælge at fokusere på landsholdet, eller det mellem linierne, som han jo har ret i.

Danmark er fremmedfjendsk, og selvfølgelig afspejler det sig på landsholdet, det kan ikke diskuteres.

Det der kan diskuteres er om vi havde fået en Zlatan, det er ren spekulation, og meget tvivlsomt.

Til dem der ikke mener at det er afspejlet i dansk fodbold, ved ikke meget om DBU's tiltag og fx Brøndbys for at fremme integrationen af udlændinge i dansk fodbold. Det er minsandten et problem, dog vil jeg sige at det bliver blæst lidt rigeligt op.

Nu til lidt humor, der blevet scoret selvmål, og det var vel lidt "sort" :P

Han spillede dog en fremragende kamp, og jeg er virkeligt ondt af ham. Jeg håber Morten Olsen kan se det, hvis idioten da kan se noget. Noget siger mig i hvert fald han ikke kan se over midterlinien.

Jesper Wendt

Om det danske defensive spil og fordommen overfor det tyske spil i 80'erne, er det dog værd at medtage, at træneren netop er opdraget i vesttyskland. I selvsamme disciplin mønster, det kunne jo nok have lidt at sige. Så spilsystemet og væksten af anden etnisk oprindelse, er taget ud af den blå luft.

Mia C. Jensen

I Danmark udgør nydanskere endnu ikke 28%, så hvorfor i alverden skulle vores fodboldlandshold så bestå af 40% minoritetsbaggrund?! Eller 28% for den sags skyld? Og hvorfor er det godt, at den oprindelige befolkning i Norge og Sverige på grund af etnisk overkvotering ikke længere udgør en repræsentativ del af fodboldholdet?

.

Sven Karlsen

Nu gider jeg grundlæggende ikke at bruge tid på at se voksne mennesker der leger - uanset om det er fodbold eller Gæt & Grimasser.

Men når det er sagt, så tror jeg at enhver debat om "etnisk repræsentation" i den ene eller anden sportsgren, (i bedste fald) er totalt ligegyldig for andre samfundsforhold, - eller er der nogen der tror at den sorte overvægt i boksning, havde nogen særligt positiv effekt på forholdet imellem sorte og hvide i USA?

Hans Jørgen Lassen

Spiller denne Poulsen ikke normalt og til dagligt i Holland?

Hans Jørgen Lassen

Som han altså i dag scorede for?

Hans Jørgen Lassen

Flere hollændere på det danske landshold!

Hans V. Madsen

Der må være tale om en vittighed. Racismen trives i bedste velgående i Norge. Faktisk er det det eneste Europæiske land jeg gennem de sidste 20 år mindes at have oplevet vaskeægte racisme fra en gruppe velstillede unge og smukke mænd til en i øvrigt også smuk sort mand, som på vej ind på en cafe blev mødt med beskeden "har du ikke en forkert farve"?. Sådan en plathed har jeg aldrig oplevet i noget andet land, så gider I ikke feje for jeres egen dør først?

Max Andersen

Norge er altid de bedste, der ikke er med til VM. Og hvis det koster en hel Rosengård for hver Zlatan, foretrækker jeg nu et middelmådigt landshold.

Anders Ejsing

Der er racisme over det meste af verden i dag. At Danmark ikke ligefrem er et foregangsland hvad angår tolerance og åbenhed, kan den gode Aslak Nore have ret i, men det virker nu noget overfladisk at bruge fodboldlandsholdet som empirisk materiale.

Der er måske ikke nogen med ikke-vestlig baggrund på landsholdet, men var det ikke i sin tid Danmark, der stillede op med Wilson Kipketer i hundredemeterløb?

Sider