Nyhed
Læsetid: 2 min.

'Vesten kan ikke komme til Cancun, uden at pengene er leveret'

Det er ikke nogen mulighed at komme til klimatopmøde i Cancun uden at de klimapenge, der blev lovet i København, er både leveret og i brug, siger EU's klimakommissær Connie Hedegaard
Udland
5. juni 2010

DHAKA - Størstedelen af de 30 milliarder dollar i klimastøtte, der blev lovet til COP15 København, skal være bevilget, og klimaprojekter sat i gang for pengene inden COP16-topmødet i Cancun i december. Sådan lød beskeden fra eksperter og en række af Asiens fattigste lande til en konference tidligere på ugen i Dhaka.

Pengene blev bevilget som såkaldte fast start money, men her et halvt år efter topmødet er der stadig ikke sket særlig meget. Ifølge EU's klimakommissær, Connie Hedegaard, er man godt klar over, at det haster med at få pengene ud i systemet hurtigst muligt.

»Én ting er jo, at de står på budgetterne, men de skal jo også ud at arbejde. Der er jo en grund til at de hedder fast start money. Samtidig er det sådan, at propper du store beløb ind i et system, så kan der godt gå noget tid. Man skal ikke have helt urealistiske forventninger, fordi de nationale parlamenter i sidste ende skal kunne redegøre detaljeret for det,« siger hun og henviser til, at der i den kommende uge til et klimamøde i Bonn vil blive gjort status over, hvor langt man er nået med pengene.

Ifølge Connie Hedegaard har man allerede et overblik over hovedparten af bevillingen fra EU's medlemslande. Alligevel er det ikke nok:

»Normalt vil vi jo bare nøjes med at se, om EU har leveret og så slut. Men her er det bare ikke nok, at EU leverer sin del, fordi vi bliver vurderet som en del af en større i-landsgruppe,« siger Connie Hedegaard.

- Hvad kan i gøre for at få USA med?

»Vi har meget dialog med amerikanerne, og de siger, at de er opmærksomme på, at der skal leveres inden Cancun. Jeg siger i alle de sammenhænge, jeg kan, at det, der er lovet, skal leveres. Vesten kan ikke komme til Cancun med besked om, at man ikke lige har fået leveret, og det er uanset, hvor meget økonomisk krise der er. U-landene har fået lovet penge af i-landene så mange gange på forskellige konferencer, at nu skal det altså være den gang, hvor de rent faktisk kommer.«

- Hvilket signal sender det, når man beskærer udviklingsbistanden, samtidig med at man er ved at finde klimapenge?

»Det er da en enormt besværlig situation i mange lande. Men i-landene skal være opmærksomme på, at deres troværdighed bliver målt på, om de leverer det, de har lovet i København.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her