Læsetid: 3 min.

Aids-kurven er knækket

Der er sket et dramatisk fald i udbredelsen af hiv og aids i de 15 værst ramte lande. Det skyldes ifølge UNAIDS en ny præventionsrevolution blandt de 15-24-årige
15. juli 2010

Kampen mod aids står over for et stort gennembrud med offentliggørelsen af nye tal, som viser, at forekomsten af hiv er faldet dramatisk blandt unge i 15 af de hårdest ramte lande i verden.

Nyheden er ikke mindst blevet mødt med begejstring i de 12 lande, hvor hiv-smittens udbredelse er faldet med 25 procent blandt personer i alderen 15-24 år - en succes, som ifølge FN's agentur for bekæmpelse af hiv og aids, UNAIDS, skal tilskrives vedholdende forebyggelseskampagner, der har advaret om farerne ved hiv og aids og om behovet for, at folk ændrer deres seksuelle adfærd.

Michel Sidibé, leder af UNAIDS, der netop har udgivet rapporten om fremskridtene i aids-bekæmpelse forud for næste uges internationale aids-konference i Wien, understreger, at det er de unge, som er gået i spidsen for en hårdt tiltrængt revolution inden for prævention af sygdommen. Dog tilføjer han også, at de lokale og internationale myndigheder er nødt til at ændre deres kurs i kampen mod hiv og aids.

»For mig er det meget vigtigt at sige til verden, at vi lige nu befinder os i en afgørende fase, hvor vi er nødt til at reformere indsatsen mod aids,« siger han på baggrund af stigende udgifter til behandling af hiv i en situation, hvor der stadig hersker global økonomisk krise.

»Verden kræver forandring. Vi kan ikke fortsætte med de samme metoder. Det vil ikke være bæredygtigt. Det afspejler sig meget klart i offentligheden i de enkelte regioner, at aids fortsat er en topprioritet, men alle steder lyder der krav om et paradigmeskift.«

Omkostningerne til den nødvendige medicin er skudt til himmels, siger han. Også lande som Brasilien, som har formået at stille billig aidsmedicin til rådighed for alle, bliver nu ramt af økonomiske problemer, fordi førstegenerationsmedicinen ikke længere er effektiv nok - hiv bliver resistent over tid.

Tredjegenerationsmedicin i Brasilien koster nu 19.000 dollar per person årligt.

Men medicin alene, selv hvis den er billig, vil ikke være nok.

»Mens vi har forsøgt at presse på for behandling, har vi set, at nye infektioner har vundet frem. Desuden var vi slet ikke overbevist om, at vi gjorde fremskridt med de unge,« siger Sidibé.

Så den rapport, som nu foreligger fra UNAIDS, giver et sjældent håb om succes for en ny strategi, der baserer sig på forebyggende forholdsregler, herunder en senere seksuel debut og øget anvendelse af prævention - også selv om indsatsen for at skaffe en enklere og billigere behandling skal fortsætte.

»For første gang er der er en sammenhæng mellem faldende smitteforekomster og adfærd, og det er for mig at se en meget vigtig nyhed for vores håndtering af epidemien,« siger Sidibé.

Adfærdsændring

Den største nedgang er sket i Kenya, hvor hiv-smittens udbredelse blandt de 15-24-årige faldt med 60 procent mellem 2000 og 2005. I Etiopien viser rapporten et 47 procents fald blandt unge gravide kvinder i byområderne og 29 procent i landdistrikterne. I Malawi og Elfenbenskysten faldt andelen af unge gravide kvinder i byer med 56 procent, mens det tilsvarende tal i Burundi og Haiti begge steder var på næsten 50 procent. Reduktioner med over en tredjedel skete i Namibia, Zimbabwe, Botswana, Rwanda og Lesotho.

De fleste af tallene stammer fra fødselsforberedelsesklinikker, hvor unge gravide kvinder er blevet testet. Systematiske befolkningsundersøgelser er dog bedre og var til rådighed for syv lande.

UNAIDS er overbevist om, at fremskridtene skyldes succes i bestræbelserne på at overtale unge til at ændre deres seksuelle adfærd. I de 13 lande, hvor forskningen blev udført, blev de unge opfordret til at vente længere med deres seksuelle debut. De fleste steder slog dette dog igennem for unge kvinder snarere end for unge mænd, men i Cameroun, Etiopien, Malawi og Zambia var det dog både unge mænd og kvinder, der ventede længere.

Undersøgelsen fandt også, at både unge mænd og kvinder fik færre seksuelle partnere, og at brugen af kondom generelt har været stigende, både takket være unge mænd og unge kvinder.

Sarah Boseley er sundhedsredaktør for The Guardian © The Guardian og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu