Læsetid: 2 min.

Bagsiden: Al-Qaeda går online og af igen

Den islamistiske bevægelse udgiver nyt webtidsskrift, der byder på simple tips om fremstilling af bomber og avancerede udlægninger af Koranen - men det meste af tidsskriftet er ulæseligt, muligvis som følge af fjendtlige efterretningstjenesters cybermanipulationer
Hvad laver al-Qaeda kokken mon til aftensmad?

Hvad laver al-Qaeda kokken mon til aftensmad?

14. juli 2010

Som så mange andre nye publikationer er mikset livligt: Her er nyheder, her er features, her er celebritystof, og helt i den digitale æras ånd er der også et manifest, om at man bekender sig til interaktivitet og vil tilstræbe at holde sig i intim kontakt med læserne. Hvad indholdet angår, skal det nok få håret til at rejse sig på hovedet af tilfældige netsurfere, der browser forbi al-Qaedas nye engelsksprogede onlinemagasin.

Inspire hedder det, og målgruppen er aspirerende jihadister, der ikke kan læse arabisk, men interesserer sig levende for at få tips om fremstilling af bomber og kryptering for begyndere eller føler sig draget mod sværvægtsudlægninger af Koranen og rå propaganda.

Al-Qaeda-kokken

Inspire synes udtænkt af Anwar al-Awlaki - en amerikansk født radikal prædikant, som, efter at han måtte søge i eksil, er blevet en slags nøgleperson i al-Qaeda på Den Arabiske Halvø (AQAP), som har til huse i Yemen afsides liggende stammeområder - som instrument til at rekruttere nye terroristlærlinge.

Men lanceringen af sommernummeret for 2010 er blevet ramt af tekniske problemer, der gør det vanskeligt at nå nogen større læserskare. Kun de første tre af magasinets hele 67 sider er læselige. På resten af PDF-filen, der er uploadet til flere al-Qaeda-venlige hjemmesider, er der kun meningsløs computerkode.

Blandt de manglende elementer - det fremgår af den intakte indholdsfortegnelse - er »en detaljeret, men letlæselig manual« i bombefremstilling, der har fået den vittige rubrik: »Lav en bombe i din mors køkken« og den ikke mindre vittige byline: »Af AQ-kokken«. En anden artikel, signeret »terroristen«, handler om »at sende og modtage krypterede beskeder«. Også et lovet »eksklusivt interview« med Sheikh Abu Basir, alias Nasser al-Wahayshi, AQAP's leder, må man kigge forgæves efter.

De eksterne skribenter skulle have været repræsenteret af en Osama bin Laden-klumme med overskriften »Vejen til at redde jorden«.

Inspires delvise udgivelse ser imidlertid ud til at have fået mistanken til at brede sig i jihadmiljøer. Al-Qimmah, et website knyttet til den al-Qaeda-allierede bevægelse i Somalia, al-Shabab, advarer og tilråder alle, der ser webmagasinet om straks at slette det - uden forklaring.

Samme site advarer også læserne om, at al-Falluja, et populær jihadi-forum skal være »blevet overtaget« - tilsyneladende en henvisning til fjendtlige efterretningstjenesters cybermanipulation. Tilsvarende kan Inspires problemer meget vel have været forårsaget af en forsætlig forstyrrelse såsom smitte med en computervirus.

© The Guardian og Infor-mation. Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu