Baggrund
Læsetid: 4 min.

Kosovo-afgørelse kan skubbe Serbien væk fra Vesten

Kosovos uafhængighedserklæring var ikke ulovlig, vurderede Den Internationale Domstol i Haag i går i en afgørelse, som er et svidende nederlag for Serbien og kan skubbe landet længere væk fra både EU og USA
I februar 2008 gik omkring 200.000 serbere på gaden i Beograd for at markere deres utilfredshed med, at USA og mange europæiske lande havde anerkendt Kosovos selvstændighed. I går vurderede Den Internationale Domstol i Haag så, at Kosovos uafhængighedserklæring ikke var ulovlig.

I februar 2008 gik omkring 200.000 serbere på gaden i Beograd for at markere deres utilfredshed med, at USA og mange europæiske lande havde anerkendt Kosovos selvstændighed. I går vurderede Den Internationale Domstol i Haag så, at Kosovos uafhængighedserklæring ikke var ulovlig.

DIMITAR DILKOFF

Udland
23. juli 2010

Et svidende og uventet nederlag for Serbiens EU-venlige regering og en afgørelse, der kan give uafhængighedsbevægelser vind i sejlene fra Bosniens serbiske delstat til Sudans sydlige provins.

Sådan lyder reaktionen fra Balkaneksperter oven på Den Internationale Domstols længe ventede, ikkebindende afgørelse: Da Kosovo, som indtil videre kun er et land ifølge 69 andre lande, erklærede sig uafhængigt i 2008, var det ikke i strid med international lov.

»Det var helt uventet for Serbien, som havde håbet at vinde støtte til sin position, nemlig at Kosovos uafhængighedserklæring bør annulleres af FN's Sikkerhedsråd,« siger professor i international ret og politik Marc Weller fra Oxford University, forfatter til bogen Contested Statehood om Kosovos uafhængighedskamp.

Ifølge ham vil serberne nu være under stærkt pres for at skifte diplomatisk spor - til at afklare sit forhold til Kosovos regering og ikke mindst til den nordlige del af Kosovo, som er befolket af serbere og stort set uden for Pristina-regeringens kontrol.

Serbisk brøler

FN-domstolens afgørelse beror ifølge Marc Weller til dels på en »meget stor taktisk fejl« fra serberne, som snævert har bedt domstolen om at afgøre, om uafhængighedserklæringen var ulovlig - frem for at rejse bredere spørgsmål om selvstændighed.

»Det er ikke overraskende, at retten har begrænset sin afgørelse til det meget begrænsede spørgsmål, Serbien stillede. Domstolen er en meget konservativ institution, som gerne ville undgå en afgørelse, der taler for løsrivelse andre steder ved f.eks. at indikere, at der findes en bredere ret til selvbestemmelse,« siger han.

I dommen er der lagt meget stor vægt på, at Kosovo er et helt særligt tilfælde bl.a. på grund af sin forhistorie inden for det tidligere Jugoslavien og FN's involvering i uafhængighedsprocessen, forklarer Marc Weller. »Teknisk set er det en troværdig afgørelse, fordi retten ikke har udtalt sig om retten til løsrivelse generelt, men i mindre teknisk forstand tror jeg bestemt, at f.eks. etniske grupper rundt om i verden vil lade sig opmuntre af Kosovos eksempel og anse uafhængighed for en reel mulighed,« siger han og fremhæver som eksempel Sydsudan.

Også lokalt på Balkan kan gårsdagens dom give fortalere for uafhængighed vind i sejlene, mener Balkaneksperten Dusan Reljic, tidligere journalist i Serbien og nu ansat ved Stiftung Wissenschaft und Politik, der rådgiver det tyske parlament om udenrigspolitik.

»Den politiske situation er nu blevet mindre stabil. Mange vil sige: 'Hvis Kosovo kan løsrive sig fra Serbien, hvorfor skal vi så blive inden for de grænser, som vi er blevet påtvunget?' Det gælder f.eks. de bosniske serbere i Bosniens serbiske delstat og de makedonske albanerne i det nordlige Makedonien,« siger han.»Ser man på Serbien, er det et hårdt slag for Boris Tadic' proeuropæiske regering, og det vil have implikationer for dens forhold til Vesten og til EU.«

Serberne vil nu opgive at nærme sig NATO, som i praksis var med til at sikre Kosovos uafhængighed, mener Dusan Reljic. Samtidig påpeger han, at 22 af EU's 27 medlemslande har støttet USA i at anerkende Kosovo.

»Hvis de 22 lande nu kræver, at Serbien skal opgive sit krav på Kosovo for at blive medlem af EU, vil Serbien afvise. Det betyder, at Serbiens vej mod medlemskab kan blive sat på pause i en periode, måske for altid,« siger Dusan Reljic. Han har svært ved at forestille sig, at nogen serbisk regering det næste lange stykke tid vil acceptere et tab af Kosovo.

Ændrer ikke Kosovo

I selve Kosovo er der ikke tegn på, at afgørelsen vil ændre meget: Kosovos politikere mener fortsat, at uafhængigheden er et faktum, mens det serbiske mindretal især i Nordkosovo insisterer på at bo i Serbien. Op til dommen har der været spekulationer om både en uafhængighedserklæring fra serberne i nord og en genforhandling af grænsen - men ingen af delene er ifølge Marc Weller eller Dusan Reljic realistisk. Marc Weller mener, at en form for magtdeling i Nordkosovo mellem Serbien og Kosovo nu er det mest sandsynlige.

Ifølge den danske Balkan-kender Tue Magnussen udspringer den mest interessante udvikling i Kosovo ikke af dommen, men af en nystiftet politisk bevægelse, som kræver uafhængighed af det internationale samfund, som i praksis udøver stor magt i landet.

»Med en ny generation af kosovoalbanere og fortsat udbredt korruption og stor arbejdsløshed er der chance for, at en uafhængighedsbevægelse kan få større opbakning,« siger han.

Fra den delte by Mitrovica lyder da også det budskab, at domstolen ikke står øverst på den lokale dagsorden:

»Almindelige borgere både i nord og syd er optaget af andre problemer - at finde et job, at brødføde deres familier og at opnå en ordentlig levestandard,« siger Naim Gashi fra den lille ngo Community Building Mitrovica, som fra sin placering tæt ved broen over Ibar-floden, der deler det nordlige og sydlige Kosovo, forsøger at skabe fredelige bånd mellem parterne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Lauritzen

International ret som garant for etnisk udrensning og ødelæggelse af kulturværdier.
Det overrasker mig ikke.

Vel, nu er vejen banet for, at Californien kan forlade de forenede stater. Det skulle more mig, hvis det sker.

Søren Kristensen

Jeg forstår ikke alt denne hype omkring selvstændighed og løsrivelse, i en tid hvor centralisering og store enheder er løsningen på alt. EU er bare ét eksempel på stordrift og hvis selvstændighed var så godt, hvorfor har Bornholm så ikke søgt om det for længst? Svaret er selvfølgelig at der er fordele ved alliancer og stordrift. Selv Christiania er ved at indse det: Man klarer den ikke alene og at lige præcis Californien, som er så økonomisk på røven, skulle have gavn af yderligere selvstændighed lyder usandsynligt. Tvært imod tror jeg Schwartezenegger og undersåtter godt tilfreds med at have Obama i baghånden.

De vestlige landes domstol i Haag frikender hermed Vesten. Hvilken overraskelse.

Nu har domstolen vel næppe taget stilling til legitimitet eller lovlighed. Man kunne levende forestille, hvad der ville ske, hvis dommen var gået imod USA og de vigtigste europæiske lande. Holder Rusland og Kina og flertallet af lande fast i deres position, at erklæringen var lovstridig, så er Kosovo vel uden mulighed for at komme ind i FN? Og hvad er det hele så værd?

Roger Hansen

Peter Lauritzen skriver følgende:
"International ret som garant for etnisk udrensning og ødelæggelse af kulturværdier.
Det overrasker mig ikke." i sin kommentar til artiklen.

Jeg er ikke helt med - og måske misforstår jeg, men mener Peter Lauritzen helt seriøst, at det er synd for serberne? ... Peter Lauritzen nævner serbere som ofre for etnisk udrensning og ødelæggelse af kulturværdier?

Nu spørger jeg Peter Lauritzen om, hvem der stod bag de værste massakrer og forsøg på folkemord og etniske udrensninger siden Hitlers Tyskland? - Ja, nemlig - Serbien ... Så førend man beskylder andre for noget, så skal man se på den man beskytter først.

Domstolen i Haag har ikke frikendt Vesten, men har givet en juridisk bedømmelse af sagen og om denne har forbrudt sig mod international lov. Det har den ikke - Husk på hvem der bad om denne retsag - Serbien. Men sjovt nok anerkender de ikke afgørelsen, fordi den ikke går deres vej. Meget sjov form for retssystem serberne ønsker sig.

Niels Mosbak

Roger Hansen

"Peter Lauritzen nævner serbere som ofre for etnisk udrensning og ødelæggelse af kulturværdier?"

Og deri har Peter Lauritzen ganske ret - serbere og andre etniske mindretal, herunder romaer blev fordrevet, og religiøse monomenter - kirker og klostre fra middelalderen, blev ødelagt - under Natos auspicier.

Roger Hansen

@ Niels Mosbak

Peter Lauritzen nævner det, som noget der var almindeligt. Det var og er ikke almindeligt, at serbere eller andre etniske minoriteter bliver behandlet dårligt.

De begivenheder du nævner, er fra marts 2004 - Kan du fortælle mig hvor mange ofre der var, og hvad deres etnicitet var? - Nemlig. De var albanere.

3 små drenge blev jaget ned i en flod, af serbere med hunde, og døde. Derefter demonstrerede mange mennesker mod denne barbariske handling - Nogle af dem brændte alt, hvad de forbandt med serbere, ned. Ligesom serberne brændte moskéer og lign. ned, i Serbien.

Selv i Københavns gader bliver der brændt ting og sager af - Derfor gør det det ikke til en almen handling blandt den gængse befolkning.

Hvorfor nævner du ikke bomber, ildspåsættelse og andre ting, som foregår i den nordlige del af Mitrovica, hvor indbyggerne er serbere. Som brænder grænseposter af og skyder mod NATO-soldater? ...

Men når man ser tingene så unuanceret som jer, så kan man kun se den serbiske nuance.

Celia Laugesen

Roger Hansen skriver følgende i sin kommentar
" hvem der stod bag de værste massakrer og forsøg på folkemord og etniske udrensninger siden Hitlers Tyskland? - Ja, nemlig - Serbien … Så førend man beskylder andre for noget, så skal man se på den man beskytter først."

Hvis jeg tolker din mening rigtigt mellem linjerne... så mener du at det er Albanerne der har været udsat for etnisk udrensning Ikke sandt??

men sjovt nok når du kigger på befolkningstallet i Kosovo er det Serberne der er i undertal.. så hvem er det lige der har lavet udrensning?? Nemt svar.. Albernerne... de gik fra hus til hus om natten, og kidnappede serbere fra deres senge, for så at myrde dem.. det er den Albanske uafhænigheds bevægelse der står bag de masakre...

Så spørger jeg dig så også... Hvorfor er det lige du mener at Albanerne er sin gode ret til at komme og sig at det er vores land nu??

Kosovo har tilhørt serbien siden 1800 tallet, vel om mærket.. Alle Serbien / Jugoslaviens skatte fra det var et monaki ligger på kosovo... Og hvorfor skal et folkefærd som albanerne have Serbien, når de har deres eget land til at starte med, som der grænser op mod kosovo??
Jeg forstår ikke hvordan i et moderne samfund som idag, at dette kan ske.. at man kan gå ind og fratage et andet land, dele af deres land, og samtidig lave et billede af kold blodige mordere...

Jeg skammer mig over at man kan behandle og være så uretfærdig overfor et andet land... Og bare lade tingene ske....

Så burde Kurderne i Tyrkiet, Iran jo også få deres eget land, eller dele af tyrkiet og iran som de kunne sige nu var uafhænigt i forhold til resten af tyrkiet og iran, og nu tilhørte det Kurderne... Ikke sandt?

Peter Lauritzen

Roger Hansen er åbenbart uvidende om, hvad der forgår i Kosovo. Kirker og klostre nedbrændt og ødelagt . Et serbisk mindretal, der ikke kan bevæge sig frit og uden beskyttelse bliver myrdet af albanere, og det gælder ikke bare mænd, men også kvinder og børn.

Roger Hansen

De begivenheder jeg nævner, begyndte så såre Nato havde besat Kosovo, hvilket jo var længe før 2004.

Du vil, hvis du kontakter patriarkatet, kunne få udleveret billedmateriale og skriftlige vidnesbyrd om, hvilke Nato-tropper der skulle beskytte helligdommene, da disse helligdomme blev angrebet af albanske separatister og enten sprængt væk, eller brændt ned.

Over 200.000 serbere og andre nationale mindretal blev fordrevet af albanske separatister - det man i fagsproget kalder "ethnic cleansing".

Det var, for at opfriske din hukommelse, i øvrigt første gang Danmark deltog i en ulovlig angrebskrig, under regeringen Nyrup.

Peter Lauritzen

Og en angrebskrig, som størstedelen af den prominente europæiske venstrefløj priser som en succes(J. Fischer og D.k. Bendit).
Sidenhen har de kigget den anden vej.
Pinligt.

Jeg vil tage alle jeres påstande én for én, så I kan se, at I tager fejl – Jeg vil først starte med ”Celia Laugesen”
Celia Laugesen skriver i sit indlæg: ” men sjovt nok når du kigger på befolkningstallet i Kosovo er det Serberne der er i undertal.. så hvem er det lige der har lavet udrensning?? Nemt svar.. Albernerne… de gik fra hus til hus om natten, og kidnappede serbere fra deres senge, for så at myrde dem.. det er den Albanske uafhænigheds bevægelse der står bag de masakre…”
(Du behøver for resten ikke at tolke min meningen mellem linjerne – den er meget klar – Ja, serberne massakrerede albanerne og ikke omvendt. Ikke kun albanere, men også bosniere og kroater.)
Jeg ved ikke hvor Celia Laugesen får fra, at befolkningstallet har noget med massakrer at gøre? Jeg mener, der har altid været albansk flertal i Kosova, på trods af serbernes evindelige forsøg på at uddrive dem derfra. Nu påstår Celia Laugesen, at albanere gik fra hus til hus, kidnappede serbere og slog dem ihjel, men undskyld mig, hvor har du disse forrykte informationer fra? Måske røverhistorier fra din serbiske bedstefar?  Det står klart for ethvert vidende menneske, med bare lidt logik, at massakrer, forsøg på folkemord, fordrivelse af et helt folk og lign. forbrydelser kun blev udført af serberne og ingen andre.
Beviserne for deportationen af albanere fra netop Kosova er åbenlyse og der findes utallige beviser. Så inden folk herinde kommer med fordummende udtalelser vædet med serbisk propaganda, så vil jeg bede folk om at læse disse ting – Alle fra troværdige kilder.
http://www.historycommons.org/context.jsp?item=kosovar_self-determinatio...

"Turkey agrees to accept 200,000 Albanians, Turks, and Muslims from Kosovo and Macedonia, though the 1921 census counted only 50,000 Turkish speakers in Yugoslavia. Turkey wants to use them to increase the population of parts of Anatolia and around Kurdistan, especially Diyarbakir, Elazig, and Yozgat, which are worse for agriculture than the areas the deportees left. Some settle in Bursa, Istanbul, Tekirdag, Izmir, Kocaeli, and Ekisehir. Most are deported on the Skopje-Thessaloniki railroad, then by another train or ship to eastern Turkey."

"Subsequently, from the 1950s to the 1970s, Yugoslav Albanians will be encouraged to identify as Turkish, through the establishment of Turkish language schools and media. The Albanian population will also be intimidated by the security forces. An agreement will be concluded with Turkey in 1953 under which Turkey will accept deported Yugoslav Albanians"
Da jeg ikke kender engelskkundskaberne af mine meddebatører, så vil jeg gerne oversætte: ”Tyrkiet accepterede at modtage 200.000 albanere, tyrkere og muslimer fra Kosova, selvom antallet af tyrkisktalende i HELE JUGOSLAVIEN i 1921 kun var 50.000…”
”Fra 1950’erne til 1970’erne blev albanere i Jugoslavien opfordret til at identificere sig selv som tyrkere, gennem etableringen af tyrkiske sprogskoler, medier og lign. Den albanske befolkning blev skræmt af sikkerhedsstyrker. En aftale blev indgået med Tyrkiet i 1953 som accepterer de deporterede albanere fra Jugoslavien.”

Hele fremgangsmåden blev allerede forklaret 1937 – Se bare her:
http://www.ess.uwe.ac.uk/kosovo/chap3.htm

På trods af alle forsøg på at deportere, terrorisere, slå ihjel, massakrere og fordrive albanerne, så er serbernes mission ikke lykkeds. Heldigvis er det kun få mennesker, som dig og et par stykker herinde, som ikke prøver at læse forbi den serbiske propaganda og faktisk selv undersøger sagerne lidt nærmere.
Celia Laugesen fortsætter:
”Kosovo har tilhørt serbien siden 1800 tallet, vel om mærket.. Alle Serbien / Jugoslaviens skatte fra det var et monaki ligger på kosovo… Og hvorfor skal et folkefærd som albanerne have Serbien, når de har deres eget land til at starte med, som der grænser op mod kosovo??
Jeg forstår ikke hvordan i et moderne samfund som idag, at dette kan ske.. at man kan gå ind og fratage et andet land, dele af deres land, og samtidig lave et billede af kold blodige mordere…”

Kosova har aldrig været serbisk – Serberne annekterede albansk land, og da serberne var stærkest, så kunne albanerne ikke gøre noget ved det. Albanerne levede i Kosova længe før serberne overhovedet var kommet til Balkan, da albanerne er et autochtont folk, nemlig efterkommere af illyrerne. Nu, efter flere hundrede år, så sker retfærdigheden endelig fyldest. Det er netop fordi vi lever i et moderne samfund, at retfærdigheden kan ske fyldest – Hvis vi derimod havde levet i fortiden, hvor det at være stærkest var nok til at få ret, så ville retfærdigheden ikke eksistere. Desuden så har ingen skabt billedet af serberne som blodige mordere, det har de selv skabt, uden hjælp fra omverdenen.

Næste påstand jeg vil beskæftige mig med er kommentaren af Peter Lauritzen, som skriver følgende:
”Roger Hansen er åbenbart uvidende om, hvad der forgår i Kosovo. Kirker og klostre nedbrændt og ødelagt . Et serbisk mindretal, der ikke kan bevæge sig frit og uden beskyttelse bliver myrdet af albanere, og det gælder ikke bare mænd, men også kvinder og børn.”
Peter Lauritzen skulle vide, hvor vidende jeg er om netop dette område – Jeg tror Peter Lauritzen mangler viden og taler derfor udfra brudstykker af hvad han husker eller har fået fortalt.
Kirker og klostre blev nedbrændt, ja – Men det gjorde moskéer og andre ting også i Serbien. Og både politikere og størstedelen af befolkningen er også imod disse ting. Men det er jo på ingen måde noget som dagligt sker – Ikke engang årligt. Det er sket én gang siden 1999, nemlig i 2004, da serbere slog 3 små drenge ihjel – Små grupper reagerede i afmagt ved at brænde det eneste serbiske de kunne, nemlig deres kirker. De albanske myndigheder gør alt for det serbiske mindretal, men serberne vil ikke samarbejde, og prøve at drive deres eget parallelsamfund styret fra Beograd. Så nej, igen er serberne selv skyld i deres situation.

Og sidst men ikke mindst, så har vi Niels Mosbak, som påstår, at kirkeafbrændinger og lign. fandt sted før 2004 – Hvilket jeg ved ikke passer. Partriarkatet kan kun udlevere dokumenter fra 2004, og henvis endelig til kilder, hvis jeg tager fejl, Hr. Mosbak. Disse lokationer blev ikke angrebet af seperatister, men af en ophidset gruppe mennesker, som lod deres sorg over drabene af 3 små drenge gå udover serbiske bygninger.
Desuden, så blev de såkaldte 200.000 ikke jaget på flugt – kun få af dem, de andre rejste af frygt for, at de ville blive udsat for hævnangreb – så mange serbere forlod landet sammen med de serbiske soldater, da NATO rykkede ind. Albanerne kan ikke anklages for at have fordrevet nogen, da de selv rejste tilbage til Serbien.
Ps. Hvem har nogensinde fastslået om NATOs redning af et helt folk var ulovlig? .. Just sayin’ ..

Alexander Jørgensen

Til Celia Laugesen.. You gotta be kiding me?

Jeg er virkelig træt af de her falske anklager mod Kosova, er det virkelig så svært for serbere at acceptere Kosova som en selvstændigt stat? Ikke nok med det, kommer de med en masse falske anklager, som man virkelig ikke kan tage seriøst. I stedet for at acceptere Kosova og være en del Europa, skubber Serbien sig selv længere væk og isolere sig. Hvis den virkelig var helt gal, så havde stormagterne ikke accepteret Kosova som selvstændigt stat, så langt burde man kunne tænke. Der må være noget galt siden albanerne ikke vil være en del af Serbien.

Desuden så må være en joke, at du siger albanerne udrenser serberne fra Kosova, og du kan på ingen måder sammenligne albanernes massakrer mod serberne og serbernes massakrer mod albanerne. Og for den sags skyld kan vi også nævne de andre massakrer Serbien har begået, tænk de har dræbt 8000 på en nat, jeg vil meget gerne høre en forklaring på denne begivenhed? Jeg vil virkelig gerne høre hvordan du vil forsvare denne handling. Og lad være med at komme og sige til mig denne begivenhed ikke fandt sted, tak.

Du skriver følgende:

”Roger Hansen skriver følgende i sin kommentar
” hvem der stod bag de værste massakrer og forsøg på folkemord og etniske udrensninger siden Hitlers Tyskland? - Ja, nemlig - Serbien … Så førend man beskylder andre for noget, så skal man se på den man beskytter først.”
Hvis jeg tolker din mening rigtigt mellem linjerne… så mener du at det er Albanerne der har været udsat for etnisk udrensning Ikke sandt??

men sjovt nok når du kigger på befolkningstallet i Kosovo er det Serberne der er i undertal.. så hvem er det lige der har lavet udrensning?? Nemt svar.. Albernerne… de gik fra hus til hus om natten, og kidnappede serbere fra deres senge, for så at myrde dem.. det er den Albanske uafhænigheds bevægelse der står bag de masakre…”

Celina, ja, albanerne har været udsat for etnisk udrensning, såvel som bosniere og kroatere har på Balkan. Kom ikke og prøv at forsvare Serbiens grusomme handlinger, hvordan vil du egentlig forsvarer at de dræbte 8000 bosniere på en nat i Srebrenica? Ikke kom at sige at albanerne er de koldblodige mordere på Balkan. Når dødstallene snakker for sig selv.

Over 200.000 bosnier blev dræbt under krigen, 20.000 kroater blev dræbt og mellem 10.000 15.000 albaner blev dræbt under Kosovakonflikten. Disse forfærdelige mord blev begået af det serbiske militær.

Tallene snakker for sig selv: Jeg vil gerne se den kilde du har med at albanerne gik fra hus til hus om natten, og kidnappede serber og myrdede dem?

Du skriver følgende:

”Så spørger jeg dig så også… Hvorfor er det lige du mener at Albanerne er sin gode ret til at komme og sig at det er vores land nu??

Kosovo har tilhørt serbien siden 1800 tallet, vel om mærket.. Alle Serbien / Jugoslaviens skatte fra det var et monaki ligger på kosovo… Og hvorfor skal et folkefærd som albanerne have Serbien, når de har deres eget land til at starte med, som der grænser op mod kosovo??
Jeg forstår ikke hvordan i et moderne samfund som idag, at dette kan ske.. at man kan gå ind og fratage et andet land, dele af deres land, og samtidig lave et billede af kold blodige mordere…”

Kosova har ikke tilhørt Serbien siden 1800 tallet, det er mere kompliceret end dette, men nu når du er så uvidende omkring historien på Balkan, vil jeg da med glæde belyse dig med dette. Albanere er efterkommer af illyrerne og som du nok ikke ved, så har Illryien været på Balkan længe før invasionen af slavere i 6. århundrede og osmannerne i 14 århundrede. Du siger sjovt nok, at Kosova har tilhørt Serbien siden 1800 tallet, men du tager gevaldigt fejl her. Hvor har du dog denne information fra? I 1878 samlede man alle albanske provinser og man udråbte sig selv til Albanien, og det dækkede både Kosova og dele af Makedonien. I 1909-1912 havde den albanske nationalistiske bevægelse GENerobret hele Kosova, samt Skopje som er Makedoniens nuværende hovedstad. Her udråbte man i Vlora sig som selvstændigt. Men i 1913 i London Konferencen er det kun hvor Albanien ligger i dag at det blev anerkendt som et land, det som albanerne ellers havde erobret blev ikke anerkendt. Også har der været oprør siden da mellem serbere og albanere. I 1918 erobrer Serbien Kosova, og her fastlår man kongedømmet over Kosova. Siden da har der været oprør mellem serbere og albanere.. Men i 1989 begynder det for alvor mellem serbere og albanere. Albanerne fik frataget deres mulighed for at lære albansk i skolerne og var under serbisk diktatur og blev uretfærdig behandlet. Herefter har der været en del oprør og frem til 1997, oprettede albanerne en befrielseshær, ja en hær, som sjovt nok serberne kalder for terrorister.. Selvom deres mål var serbiske soldater og ikke civile serbere. Da albanerne havde en langt mindre hær end serberne, havde de selvfølgelige ingen chance, men de ville på ingen måde leve under serbisk diktatur længere. Herefter kender du historien forhåbentligt, ellers vil jeg med glæde fortælle dig den hvordan det gik til.

Du skriver følgende:

”Jeg skammer mig over at man kan behandle og være så uretfærdig overfor et andet land… Og bare lade tingene ske…. ”

Ja man burde virkelige skamme sig over serbernes uforståelige og grusomme handlinger.
Du skriver følgende:

”Så burde Kurderne i Tyrkiet, Iran jo også få deres eget land, eller dele af tyrkiet og iran som de kunne sige nu var uafhænigt i forhold til resten af tyrkiet og iran, og nu tilhørte det Kurderne… Ikke sandt?”

Kurdernes historie er irrelevant i denne sag og en helt anden historie.:-)

Desuden er jeg træt af disse kommentar der kommer fra uvidende personer der ikke ved noget om Balkans historie. Jeg vil bede jer læse lidt litteratur før i begynder at kommenter på noget, tak.

Celia Laugesen

Til Roger Hansen

1) Har ingen serbisk morfar, da jeg IKKE er serber! Kig på mit navn.. hvor mange serbere hedder Laugesen til efternavn til at starte med....

2) Jeg har studeret Jugoslaviens historie siden 2005, og læst og læst.. Så nej ingen røverhistorier herfra.. men eftersom i 2 ( Roger Hansen OG Aleksander Jørgensen ) er så glade for at dele link.. så skal jeg da med glæde gøre det samme....

http://www.forsvaret.dk/DANILOG/Documents/DANILOG/PIO/Publikationer/I_Fr...

"I 1000-tallet opstod det serbiske kongerige nord for Kosovo.
Kristendommen – den ortodokse tro – kom fra det byzantinske kejserrige.
Kirken blev en samlende faktor og fik såvel stor national som kulturel
betydning for serberne.
På dette tidspunkt var Kosovo det nordlige grænseland i det byzantinske rige,
der bl.a. omfattede Grækenland og Lilleasien.
I løbet af det 12. og 13. århundrede kom Kosovo under serbisk herredømme og
blev snart et politisk knudepunkt. I middelalderen var Kosovo også Serbiens
økonomiske basis med korn, vin, silke og uld samt miner med guld, sølv, bly og
jern. Under kejser Stefan Dusan (1331-1355) nåede Serbien sin største udstrækning,
og Kosovo udgjorde kernelandet i Serbien."

det 13. århundrede blev Kosovo religiøst midtpunkt for serberne under det
ortodokse overhoved, patriarken. I løbet af 1200- og 1300-tallet blev pragtfulde
klostre grundlagt i det vestlige Kosovo, og området blev døbt Mitohija (= kirkegods).
Fra denne storhedstid stammer myten om Kosovo som serbernes hjemegn
og ”hjerteland”.

I 1683 blev tyrkerne imidlertid slået uden for Wien, og den habsburgske kejser
indledte en modoffensiv. Kejseren opfordrede de kristne på Balkan til at rejse
sig mod tyrkerne. Både albanere og serbere gjorde oprør og blev befriet af
kejserens hær, der nåede helt frem til Makedonien. Imidlertid blev hæren trukket
tilbage, og oprørerne blev overladt til tyrkernes hævn.
På dette tidspunkt skiftede albanerne side og – ifølge serberne – forrådte den
kristne sag. Dette skabte grundlag for en ny serbisk myte: Albanerne som
”landsforrædere”.

Albanerne blev regnet blandt tyrkernes mest trofaste støtter – også da det
tyrkiske rige begyndte at gå i opløsning. De tilbageblevne serbere blev en
underklasse, der blev undertrykt af tyrkerne og deres villige hjælpere, albanerne.
Den serbiske myte om albanernes forræderi fik ny næring.

Så hvordan i kan sidde og forsvare at Albanerne brænder kirker ned, som der stammer tilbage fra 1300 tallet forstår jeg faktisk ikke??
Så jeres påstand om at Albanerne har været der hele tiden hænger ikke helt sammen....

Nu skal vi kigge på befolkningstallet:

88% af befolkningen er af etnisk albansk oprindelse. 7% er serbokroater, 3% bosniakker 2% romaer og 1% tyrkere. Befolkningstallet er 1.970.000
(iflg. seneste opgørelse fra 2000).

Så nu hvor man kan se på befolkningstallet, at albanerne er dem der er kommet flest af... hvordan kan de så blive udrenset?
Der er 7% serber, og 88% Etniske Albanere... Så hvem har udrenset hvem?

Og hvorfor er det Lige at serber må bo i små lejre nu, fordi ellers bliver de dræbt af Albanere???

Hmm.. Albanerne stjæler noget der ikke var deres til at begynde med.... Så jeg kan ikke forstå hvorfor i vil forsvare deres handlinger...

Selv Kina og Rusland vil ikke anerkende KOSOVO som uafhængigt... Og det er da ellers store og respekteret lande....

Og hvis i IKKE tror på de har ødelagt kirkerne fra 1300 tallet.. så se med jeres egne øjne...

http://www.youtube.com/watch?v=bWCF6JFYzuo

http://www.youtube.com/watch?v=usHvM_tEnoE

Så nu syntes i vel også det ville være ok at smadre kirker i DK???

Tjaaa... jeg spørger bar... fordi i bruger alle jeres link og fine ord... så taler de her billeder for sig SELV!!!

Så ligner det for jer at albanerne har været udsat for udrensning og at de er undertrykte??? Når de river fredet kirker ned???

Alexander Jørgensen

Jeg har ikke bedt dig om kilder om Kosova-området fra 1000 tallet til det 1600 tallet, hvilket er en helt anden sag og selvfølgelige med to sider af historien. Jeg spurgte dig om kilder til dit udsagn med at du påstod at albaner kidnappede serber og myrdede dem fra deres eget hjem. Jeg citere gerne: ” Albernerne… de gik fra hus til hus om natten, og kidnappede serbere fra deres senge, for så at myrde dem.. det er den Albanske uafhænigheds bevægelse der står bag de masakre…”

Det er det jeg gerne vil have kilde på tak.

Nu inddrager du noget nyt, som har at gøre med tidligere end 1800 tallet som du selv nævnte at Kosova tilhørte Serbien siden 1800 tallet. Men nu springer du 800 år tilbage. Men som jeg tidligere sagde så har Kosova-området været en del mere kompliceret end at det var serbernes, siden 1800 tallet, der har været en del krige hvor albanerne har generobret deres område og hvor serberne så også har erobret det. Nu når bringer en kilde fra 1000 tallet, kan du også bare gå 500 år længere tilbage så ser du at Kosovaområdet hed Dardania og tilhørte Illyrien, som er der hvor albanerne stammer fra, hvis du vil tilbage i historien.

Du skriver følgende:

"http://www.forsvaret.dk/DANILOG/Documents/DANILOG/
“I 1000-tallet opstod det serbiske kongerige nord for Kosovo.
Kristendommen – den ortodokse tro – kom fra det byzantinske kejserrige.
Kirken blev en samlende faktor og fik såvel stor national som kulturel
betydning for serberne.
På dette tidspunkt var Kosovo det nordlige grænseland i det byzantinske rige,
der bl.a. omfattede Grækenland og Lilleasien.
I løbet af det 12. og 13. århundrede kom Kosovo under serbisk herredømme og
blev snart et politisk knudepunkt. I middelalderen var Kosovo også Serbiens
økonomiske basis med korn, vin, silke og uld samt miner med guld, sølv, bly og
jern. Under kejser Stefan Dusan (1331-1355) nåede Serbien sin største udstrækning,
og Kosovo udgjorde kernelandet i Serbien.”
det 13. århundrede blev Kosovo religiøst midtpunkt for serberne under det
ortodokse overhoved, patriarken. I løbet af 1200- og 1300-tallet blev pragtfulde
klostre grundlagt i det vestlige Kosovo, og området blev døbt Mitohija (= kirkegods).
Fra denne storhedstid stammer myten om Kosovo som serbernes hjemegn
og ”hjerteland”.
”I 1683 blev tyrkerne imidlertid slået uden for Wien, og den habsburgske kejser
indledte en modoffensiv. Kejseren opfordrede de kristne på Balkan til at rejse
sig mod tyrkerne. Både albanere og serbere gjorde oprør og blev befriet af
kejserens hær, der nåede helt frem til Makedonien. Imidlertid blev hæren trukket
tilbage, og oprørerne blev overladt til tyrkernes hævn.
På dette tidspunkt skiftede albanerne side og – ifølge serberne – forrådte den
kristne sag. Dette skabte grundlag for en ny serbisk myte: Albanerne som
”landsforrædere”.
Albanerne blev regnet blandt tyrkernes mest trofaste støtter – også da det
tyrkiske rige begyndte at gå i opløsning. De tilbageblevne serbere blev en
underklasse, der blev undertrykt af tyrkerne og deres villige hjælpere, albanerne.
Den serbiske myte om albanernes forræderi fik ny næring.” "

Hvordan kan man kalde albaner for landsforræder? Er vi enig om at albaner stammer fra Albanien? Ja ik’? Hvis de ikke kæmper med serberne, er de så landforræder? Nej vel? Tak.

Albanerne var ikke tyrkernes mest trofaste støtter, hvad er det for noget vrøvl. Albanerne har været okkuperet af det osmanske rige, det betyder ikke de har støttet dem. Desuden har albanerne kæmpet mod tyrkerne i ca. 500 år. Jeg synes bare du skal gå ind og google om følgende personer: Ali Pasha (1740 – 1822), Gjeorg Kastrit Skenderbeu (1405 – 1468) og Isa Bolitini (1864 – 1916). Disse er bare nogen af de albanske helte som har kæmpet for deres land mod det osmanske rige, og som du kan se har de alle været fra forskellige århundrede. Så ikke kom her og sige albanerne har været deres trofaste hjælper. Desuden kan jeg ikke tage din kilde seriøs på nogen måder, der står allerede på første side. ”Det Danske Internationale Logistikcenter (DANILOG) modtager gerne relevante ændringsforslag af denne udgave af ”I Fredens Tjeneste”. Dette viser bare en usikkerhed omkring det de har skrevet.

Men jeg synes det sjovt du siger du har studeret Jugoslaviens historie siden 2005. Det er altså 5 år du har læst, også kommer du med sådan noget volapyk? Hvordan kan du komme med en kilde, der allerede på første side viser usikkerhed og bruger den når du har studeret i 5 år? Være lidt mere kritisk omkring dine kilder. Men jeg synes du skal læse om de kendte albanske helte og se hvordan de kæmpede mod osmanerne.

Du skriver følgende:

"Så hvordan i kan sidde og forsvare at Albanerne brænder kirker ned, som der stammer tilbage fra 1300 tallet forstår jeg faktisk ikke??
Så jeres påstand om at Albanerne har været der hele tiden hænger ikke helt sammen…. "

Der er ikke nogen der har forsvaret at albanerne brænder kirker ned, der har været et tilfælde og som Roger Hansen skriver. Han har ikke forsvaret, men forklaret og fortalt hvordan og hvorfor det gik til. Jeg citere gerne hvad han skrev:

” Kirker og klostre blev nedbrændt, ja – Men det gjorde moskéer og andre ting også i Serbien. Og både politikere og størstedelen af befolkningen er også imod disse ting. Men det er jo på ingen måde noget som dagligt sker – Ikke engang årligt. Det er sket én gang siden 1999, nemlig i 2004, da serbere slog 3 små drenge ihjel – Små grupper reagerede i afmagt ved at brænde det eneste serbiske de kunne, nemlig deres kirker. De albanske myndigheder gør alt for det serbiske mindretal, men serberne vil ikke samarbejde, og prøve at drive deres eget parallelsamfund styret fra Beograd. Så nej, igen er serberne selv skyld i deres situation.”

Som du nok ser, så tager han afstand fra at albanerne forsvare denne handling. ”både politikere og størstedelen af befolkningen er også imod disse ting”. Jeg kan ikke se nogen som har forsvaret dette, måske har jeg overset noget? Du må hvert fald gerne vise mig hvor du mener der nogen der forsvarer at albaner brænder kirker ned.

Du skriver følgende:

”Nu skal vi kigge på befolkningstallet:
88% af befolkningen er af etnisk albansk oprindelse. 7% er serbokroater, 3% bosniakker 2% romaer og 1% tyrkere. Befolkningstallet er 1.970.000
(iflg. seneste opgørelse fra 2000).
Så nu hvor man kan se på befolkningstallet, at albanerne er dem der er kommet flest af… hvordan kan de så blive udrenset?
Der er 7% serber, og 88% Etniske Albanere… Så hvem har udrenset hvem?”"

Ja lad os dog kigge på befolkningstallet. Ca. 7.400.000 (estimeret 2009) Befolkning Ca. 83 % serbere, 4 % ungarere og 12 % andre etniske grupper, herunder albanere, bosniakker, kroater, slovakker, rumænere, og roma.

Det serbiske befolkningstal er næsten 4 gange så stort som Kovova’s , så ja, hvem har udrenset hvem?

Men jeg vil gerne se kilder på at albanerne har udrenset serber fra Kosova? Jeg har ikke kunne finde noget på nettet udover serbisk propoganda, men du må meget gerne vise mig det.

Du skriver følgende:

”Og hvorfor er det Lige at serber må bo i små lejre nu, fordi ellers bliver de dræbt af Albanere???”

Kilde tak?

Du skriver følgende:

”Hmm.. Albanerne stjæler noget der ikke var deres til at begynde med…. Så jeg kan ikke forstå hvorfor i vil forsvare deres handlinger…”
Selv Kina og Rusland vil ikke anerkende KOSOVO som uafhængigt… Og det er da ellers store og respekteret lande….”

Hvad har albanerne stjålet? Ja Kina og Rusland er store respekteret lande. Men det er to lande du nævner, hvad med de andre respekterede lande såsom: Tyskland, Danmark, Italien, Schweiz, Sverige, Japan, Canada, USA, Portugal, USA og Frankrig?

Men jeg kan da godt give dig mit bud til hvorfor Kina og Rusland ikke har accepteret Kosova som et selvstændigt stat. Rusland er det indlysende nok, da serberne stammer fra samme folkefærd, så har de altid støttet serberne. Kina er selv blevet kritiseret gevaldigt af omverden for at undertrykke befolkningen i Tibet, som gerne vil være en selvstændig stat. Derfor kan du nok se lidt dumt ud for Kina at acceptere et selvstændigt land i Europa og ikke acceptere Tibet som en selvstændigt stat.

Du skriver følgende:

”Og hvis i IKKE tror på de har ødelagt kirkerne fra 1300 tallet.. så se med jeres egne øjne…

http://www.youtube.com/watch?v=bWCF6JFYzuo
http://www.youtube.com/watch?v=usHvM_tEnoE

”Så nu syntes i vel også det ville være ok at smadre kirker i DK???”

Hvorfor begynder du at blande Danmark ind i det pludselig? Selvfølgelige er det ikke ok at smadre kirker, det er da ingen der har sagt. Læs grundigt før du kommer med nogen udtalelser.

Tjaaa… jeg spørger bar… fordi i bruger alle jeres link og fine ord… så taler de her billeder for sig SELV!!!
Så ligner det for jer at albanerne har været udsat for udrensning og at de er undertrykte??? Når de river fredet kirker ned???

Kommer du virkelige og bruger et eksempel med en kirke for serbisk udrensning i Kosova?

Desuden var disse handlinger ikke begået af den albanske regering. Men derimod de grusomme krige og handlinger som serberne har begået har den serbiske regering stået for.

Men hvis du vil se videoer, så vil jeg da med glæde vise dig et par stykker :)

Serbs attack USA Slovenia Embassy after Kosovo Independence:
http://www.youtube.com/watch?v=uvL3GCOGguU

Belgrade, Serbia : Serbs Mob burn USA Embassy - One Dead:
http://www.youtube.com/watch?v=LwF1ApXDa5M

Serbian extremists shout: Burn the mosque down!: http://www.youtube.com/watch?v=la28958HWBg

Og den sidste video kan du se hvad nogle serber ville gør, hvis de fik muligheden for det.

Så spørger jeg dig, synes du så nu at det er i orden at brænde moskeer og ambassader ned i DK???

Tja… Jeg spørger bare, billederne taler jo for sig selv.

Pashtrik Lushaj

Har lige læst denne debat igennem, og er virkelig imponeret af den uvidenhed en masse danskere har omkring Kosova,,, Men intet slår Celia Laugesens mærkelig og meget ukorrekte vrøvl om Kosova.. Unge kvinde/dame 5 års læsning og du prøver at diskutere og rette på folk hvad der rigtig og forkert gjort af albanerne ?? Læs lidt mere og undgå at bruge serbisk propaganda når du "diskutere" Kosova..

HER kommer en gennemgang af Kosovas historie´, lige for at følge op på Alexander Jørgensens glimrende fakta omkring landet og dets historie.. Det er virkelig imponerende hvor meget Hr. Jørgensen ved om KS.. Til Jørgensen: ER de historiker eller anden slags Balkan-forsker ??

Kosova har altid været hjertet af Balkan, et område der rummer en stor historie for et multikulturelt folkefærd. En region med en beskeden størrelse på 10.912 km² og en befolkning på 2.2 mio. mest dominerende af etniske albaner. Kosova handler om historie, om hvordan serberne og albanerne bruger deres historie til argument for regionen. Men for et bedre indblik skal vi tilbage i historien, før vi kigger på hvordan netop krigen startede. Både de kulturelle, religiøse og sprogmæssige forskelle er til at spore blandt albanerne og serberne. For det første er størstedelen af historieforskere enige om at albanerne (som de også selv hævder) nedstammer fra de gamle Dardanere i det gamle Illyrien i modsætning til serberne der nedstammer fra det slaviske folk. For det andet er islam den dominerende religion for albanerne, i modsætning til serberne hvor de fleste er græsk-ortodokse. Det tredje punkt der adskiller er sproget: Albansk er beslægtet i den latinske sprogstamme, mens serbisk er i den slaviske.

Albanerne hævder, at de nedstammer fra illyrerne, der ligesom grækerne var et af de ældste folkeslag på Balkan, og at de boede i Kosova, da de slaviske stammer – serbernes forfædre – indvandrede fra nord i det 6. og 7. århundrede . Serberne derimod påstår, at der ikke var fastboende albanere, da slaverne slog sig ned i Kosova, men at disse sivede ind fra det nuværende Albanien i det 15. og 16. århundrede. Allerede her finder man store forskelle mellem disse to folkeslag, og deres kamp for Kosova området. Kosova var i perioden frem til omkring år 1400 et centralt område i det daværende serbiske rige, og det er netop fra denne tid en masse ortodokse kirker og klostre blev opført rundt omkring i Kosova. Man skal dog tilbage til år 1389 hvor det mest afgørende slag har fundet sted i Kosova. Det var nemlig slaget på Solsortesletten (på serbisk: Kosovo Polje, på albansk: Fushë Kosovë) den 28. juni 1389 hvor både slavere og albanere kæmpede mod det osmanniske rige. Der var også en del albanske klaner der kæmpede for osmannerne. Det Osmanniske Imperium voksede sig stærkt, og både albaner men hovedsageligt serbere følte sig truede og flygtede mod nord for at undgå døden og ikke blive en af sultanens vasaller.
Kosova området var nu under sultanens kontrol, og mest befolket af albaner hvor de fleste underkastede sig til islam. Dog var der en mand ved navn Gjergj Kastriot Skanderbeg (1405 - 1468) som blev ved med at bekæmpe osmannerne lige til sin død. Albanerne betragter ham som nationalhelt, da det lykkedes ham at samle stort set alle de albanske klaner og udfør væbnet oprør mod sultanens hær, som også talte albanske medlemmer. Skenderbeg ville befri de albanere der modvilligt skulle lade sig konverter fra romersk-katolsk til islam og tjene sultanen, og overordnet ville han skabe et Storalbanien for alle albansk-talende albanere. Da Skenderbeg døde, gjord det samme for albanernes håb også om et Storalbanien, og de begyndte at bekrige hinanden samtidig konverterede flere albanere til islam og tjente sultanen. Kosova området var nu igen under osmannisk herredømme, efter det kort tid havde været under ”Skenderbegs kontrol”, og både serbere og albanere blev anset som andenrangsborger af osmannerne.

1,4 Den albanske drøm:
Fra slutningen af 1800-tallet begyndte det Osmanniske Imperium dog at blive svækket, især efter de led et nederlag mod russerne som serberne havde støttet, imens foretog albanerne sig intet, udover at de i 1878 havde oprettet ”Ligaen til forsvar af det albanske folks rettigheder ”. Albanernes udefrakommende trussel var det stærke slaviske herredømme som man ikke ønskede at blive en del af. Ligaen som de havde oprettet i 1878 forlangte derimod uafhængighed for alle albanere i det nuværende Albanien, Kosova, Makedonien, Montenegro, Serbien og Grækenland: det var drømmen om et etnisk Storalbanien . Efterhånden begyndte andre europæiske stormagter at blande sig i hvordan grænserne skulle dannes. Imidlertid genopstod Serbien, (i 1800-tallet var Serbien en krigsskueplads mellem osmannerne og Østrig-Ungarn), som uafhængig stat i 1878 efter have vundet et slag mod osmannerne. Dette var præcis hvad Østrig-Ungarn og Det Osmanniske Imperium ikke ønskede, da man frygtede et Storserbien. Albanernes drøm om et Storalbanien syntes nu at være endnu længere væk. En ny albansk liga blev dannet og nu var deres krav ”blot” selvstyre, og de fleste kosova-albanere holdte sig stadig gode venner med osmannerne, da man vidste at uden osmannisk beskyttelse ville de være et nemt offer for Serbien. Alt imens faldt osmannernes styrke i Balkan drastisk, samtidig med at serberne blev stærkere, lykkedes det dog alligevel i 1912 egentligt for albanerne at vinde det eftertragtede selvstyre i en tid hvor serberne nu kom til at sidde på magten i Balkan området, dog kom en del Kosovo-serbere i klemme eftersom albanerne fik deres selvstyre i 1912. Det medførte til uroligheder mellem kosova-albanere og kosovo-serberne, hvor sidstnævnte blev forfulgt og som resultat udvandrede flere kosovo-serbere ud af Kosova hvor der nu kun var en ganske lille procentvis af serbere tilbage.

Albanerne i det nuværende Albanien reagerede hurtigt og erklærede sig selvstændige, som blev støttet af en del stormagter i Europa. Udenfor Albaniens grænser var der ca. 800.000 albanere fra både Kosova og Makedonien der havnede i en klemme, og de blev underlagt serbisk og græsk (Chameria) herredømme. Serbernes magt efter 1912 blev stadig større, og de lugtede blodhævn overfor de albanere, som de anså som forræder, pga. de ikke havde deltaget i krigen mod at fordrive osmannerne væk fra Balkan. Da første verdenskrig brød ud i 1914 fik albanerne støtte fra både Tyskland og Østrig-Ungarn til deres modstand mod serberne, og ikke nok med støtten besatte Østrig-Ungarn også Serbien og den nordvestlige del af Kosova. Da både Østrig-Ungarn, Tyskland og osmannerne tabte krigen i Balkan, kom albanerne atter i klemme om hvor de skulle høre til – og ingen lyttede til deres ønske. Løsningen blev at Kosova området og Makedonien igen blev indlemmet i Serbien som var blevet til kongedømmet Serbien, Kroatien og Slovenien – som senere blev Jugoslavien. Albanernes egentlige ønske var forsoning med Albanien som igen genvandt deres selvstændighed i 1918, med dette kom ikke til at ske, og nu kunne de se frem til flere årtier med undertrykkelse, diskrimination, og status som andenrangsborger. Samtidig blev alt albansk skoleundervisning, avis – og bogudgivelser forbudt. Resultatet af undertrykkelse blev at Kosova blev koloniseret med serbere, mens albanerne blev fordrevet væk eller gik under jorden, hvor mange albanere oprettede små underjordiske bander der angreb serberne med grusom brutalitet.

Pashtrik Lushaj

Da Kosova-parlamentet den 7.september 1990 erklærede Kosova sig for selvstændigt efter en albansk folkeafstemning. Erklæringen blev boykottet af serbiske myndigheder og militærvæsen. De kommende år blev mange albanere fyret fra vigtige stillinger indenfor det offentlige væsen og man blev nødt til at oprette primitive sundhedskliniker, lægehuse og privatskoler så de ludfattige albanere stadig kunne leve et ”normalt liv”. Segregationen var også synlig indenfor undervisningssystemet hvor serbiske og albanske elvere blev adskilt, samtidig skulle alt undervisning nu foregå på serbisk. Albanernes rettigheder fortsatte med at blive formindsket da flere albansk aviser, radio – og Tv-stationer blev lukket og censuret. Som resultat steg fattigdommen og arbejdsløsheden naturligvis, men det skabte også et øget sammenhold blandt albanerne. I 1992 blev Ibrahim Rugova fra partiet LDK valgt som præsident, eftersom albanerne dette år havde valgt et nyt parlament – som serberne selvfølgelig ikke godkendte. Albanerne deltog ikke i de serbiske organiserede valg, hvilket medførte til at ”Kosova kun var repræsenteret” af serbere i det serbiske parlament i Beograd. Rugova, som var inspireret af Ghandi, gik ind for en ikke-voldelig kamp mod Serbien, men det albanske folk var rastløse og utilfredsheden voksede. I 1996 begyndte den albanske modstandsbevægelse UCK (KLA på english) at træde frem og tage ansvar for en del aktioner og sabotager. Nu begyndte en regulær krig mellem det serbiske militær og UCK. Serberne viste ingen nåde og afbrændte landsbyer, voldtog kvinder og gik målrettet efter mænd og unge. UCK overtrådte også ”krigens love” med gidseltagninger og henrettelser. Situationen var uholdbar og op mod 300.000 albanere blev flygtninge i eller uden for Kosova da konflikten i 1999 var på sit højeste.

Celia Laugesen

Jeg kan høre på denne debat at der er få der er faldet for den Albanske propaganda..... Og det er da fint hvis de vælger at tro på det...... Men som sagt er der altid to sider af en sag, og jeg holder på mit synspunkt i denne sag... KOSOVO har tilhørt serbien igennem flere årtier, det kan der ikke løbes fra, der er masser af hellig serbisk historie på KOSOVO.. samt kirker og klostre, og gravsteder.. Men jeg kan så se hvor meget helligdom betyder for nogle mennesker.... Og hvor blinde folk kan være....

Men bar vent... I finder en dag ud af hvorfor USA især har så meget interesse har i at KOSOVO kommer til at blive "selvstændig" bar et pænere ord for at de giver det til Albanien...

Det i kommer med der er Albansk propaganda.....

Artiklens konklusion er virkelig trist. Vi har meget mere brug for Serbien end Kosovo, hvis provenukilde er organiseret kriminalitet.

Det er da dejligt at Roger Hansen kan få det til at passe, at det alene var serbernes jagt på tre drenge der udløste, at størstedelen af klostre og kirker blev nedbrændt.
Men at det ikke skete førend 2004 er selvfølgelig albansk propaganda.
Og uanset hvornår det skete - er der tale om etnisk udrensning.

At 200.000 serbere og andre nationaliteter - herunder romaer blev fordrevet fra Kosovo, af den amerikansk støttede albanske oprørsbevægelse, er der tilsyneladende heller ingen forklaring på.

Men det har været en interessant oplevelse at møde Albanske Nationalister.

Jeg vil først starte med Celia Laugesen – Du citerer en kilde, som beskriver serbernes fordomme.
En kilde, som er skrevet af mennesker, som er usikre på det de skriver, at de rent faktisk i selve kilden beder om hjælp med information omkring emnet.

Jeg har givet dig flere troværdige kilder, men du har intet givet mig, som modsiger de ting, jeg har sagt indtil nu?

Alexander Jørgensen kommer med historisk fakta og lign., så jeg orker ikke at gentage hans, meget rigtige, ord.

Serberne annekterede Kosova – Det var aldrig deres. Først i 2008 skete retfærdigheden fyldest og Kosova fik den frihed, de var blevet nægtet af det serbiske regime.
Du skriver, at store og respekterede lande som Kina og Rusland nægter at anerkende Kosova – Men ved du, at Rusland har taget et stykke af Georgien og anerkendt deres selvstændighed, men samtidig nægter at anerkende Kosovas selvstændighed, og også nægter at lade tjetjenerne få deres selvstændighed. Jeg ville, som land, hellere støttes af verdens frie lande i stedet for lande som Rusland og Kina.

Mht. kirker, klostre og lign., så har ingen nægtet at det har fundet sted. Det fandt sted i marts 2004 – Efter 3 små albanske drenge blev dræbt i en flod af serbere. Dette var en lille gruppe mennesker, som desværre lod deres vrede gå udover de første ting, som de forbandt med serbere – Deres klostre, kirker og lign. Ingen har forsvaret ødelæggelsen af kirker.
Men som Alexander Jørgensen også nævner – Har du set moskéafbrændingerne i Serbien? ..

Hvordan kan du kun pege fingre af den ene part?
Du fortsætter, og mener at vi er faldet for albansk propaganda, men har indtil videre kun givet dig troværdige, vestlige kilder? ..

Det er ikke propaganda, når det er alment kendt faktum. Kosova er ikke blevet givet til Albanien – Men hvad ville problemet være, hvis befolkningen gerne ville indgå i en union, som Serbien og Montenegro gjorde? .. Det er som at sige, at en kvinde kun må gifte sig med ÉN mand, som har udsat hende for hustruvold – Og efter hun får hjælp fra politiet med at forlade denne voldelige mand, så vil hun giftes med en anden, men det vil hendes eks-mand ikke tillade, da han mener, at hun tilhører ham…

Roar Tiim fortsætter med sit evindelige vrøvl og skriver, at Europa har mere brug for Serbien end Kosova – Det Serbien som har vist os den mest barbariske side af mennesket. Det Serbien som har slagtet og massakreret 3 forskellige befolkninger..

Og sidst men ikke mindst, så har vi Niels Mosbak, som mener, at jeg er kommet med albansk propaganda – Men hvis dette er tilfældet, kan Niels Mosbak så forsyne mig med kilder, som beviser de påstande, som han kommer med? … Eller er det endnu en gang en gang skriftligt diarré fra Niels’ side, som vi i denne diskussion skal udsættes for?

Jeg, bosiddende i Odsherred og født på Langeland, skulle eftersigende også være albansk nationalist. Jamen dog .. sikke hårde beskyldninger af en mand, som endnu ikke har kunnet underbygge sine påstande … Men ja, name-calling skal nok hjælpe… Eller?
Hilsen den såkaldte albanske nationalist, Roger (over)

Alexander Jørgensen

Kære Celia
Kan du uddybe hvad du mener som er albansk propaganda i denne debat? Jeg kan ikke se nogen kilder fra som skulle være fra ”albansk propaganda”.

Du skriver følgende:

” Men som sagt er der altid to sider af en sag, og jeg holder på mit synspunkt i denne sag… KOSOVO har tilhørt serbien igennem flere årtier, det kan der ikke løbes fra, der er masser af hellig serbisk historie på KOSOVO.. samt kirker og klostre, og gravsteder..”

Jeg behøver vel ikke kommenter dette igen, du læser bare længere oppe og får dit svar :)

Du skriver følgende:

”Men bar vent… I finder en dag ud af hvorfor USA især har så meget interesse har i at KOSOVO kommer til at blive “selvstændig” bar et pænere ord for at de giver det til Albanien… ”

Hmm det var da noget mærkeligt at sige, da Kosova selv har udråbt sig selvstændigt, USA har anerkendt Kosova som selvstændigt stat, det samme har Albanien. Så kan ikke se hvad du mener med at USA har givet dem til Albanien.

Men uddyb venligst din interessante udtalelse med at det er albansk propaganda? :)

Til Roar Tiim
Det var da en interessant påstand du kommer med, ”provenukilde er organiseret kriminalitet”, hvor har du dog denne kilde fra?

Til Niels Mosbak
Undskyld mig, men hvem er det herinde du beskylder for at være albanske nationalister? Fordi man kommer med fakta og kilder om hvad der er sket i Kosova. Er man så albansk nationalist? Er det din definition på nationalisme? Jeg kan ikke se nogle kilder som kommer fra albansk propaganda?
Jeg synes det bare er sjovt at se at man ikke har mere at sige og kan argumentere for Serbien, at man begynder at beskylder folk for nationalister og albansk propaganda.

Er bare glad for at de danskere der læser dette kan få et godt billede af hvad der egentlig foregår. Uden noget "albansk propaganda" og har set hvordan man prøver at forsvare Serbien uden nogle troværdige kilder, men kommer med sin egen idé og dumme udtalelser om hvad der er sket. Det bare ynkeligt.

Desuden er jeg født svensk, men har boet i Danmark stort set hele mit liv, hvis De er interesseret i at vide det. Så kan ikke se hvordan det kan gøre mig til en albansk nationalist? Måske kan De give mig en forklaring på dette?

til Aleksander Jørgensen Og Roger Hansen......

Det er ikke en fis fakta i kommer med... I har VALGT at holde med Albanerne.... Og lad vær med at modsige.. for man kan lugte det langt væk i det som i skriver...Og det væreste er at i ikke ser tingene fra 2 sider, i ser ikke det som der er foran næsen på jer... Og ærligt.. jeg gider ikke at gentage mig selv flere gange... det bliver jeg skam træt af i længden...

Til Alkesandar Jørgensen: du siger og jeg citere

"Er bare glad for at de danskere der læser dette kan få et godt billede af hvad der egentlig foregår. Uden noget “albansk propaganda” og har set hvordan man prøver at forsvare Serbien uden nogle troværdige kilder, men kommer med sin egen idé og dumme udtalelser om hvad der er sket. Det bare ynkeligt."

Øhmmmm tror du virkelig at alt den ballade er der fordi at der er et folkefærd der vil bare lave problemer?? Hmm Nej vel?? der er vel en grund til at Serberne reagere som de gør... Og en anden ting.. Alle de soldater der befinder sig i Kosovo der fortæller hvordan Albanerne opføre sig.. Er de Soldater bare blinde måske?? Hmm nej vel..
Og alt det man kan finde via ganske normalt internet forbindelse så som Albanere der brænder kirker ned, osv. det er bare i standsat ALT sammen?? Nej vel...
Det der er Ynkeligt er din binde vinkel i alt det her.. Dig og Roger Hansen.. Taler Konstant og heletiden om Albernene var der først.. bla bla bla.... Når i får beviser på det modsatte.. skynder i jer at sige det ikke er ordenlige kilder....
det er da ynkeligt.....

I må kunne lide når tingene går uretfærdigt til... det er da tydeligt at se....
Hold da helt op... hvilken uvidenhed ;)

Og det der er med at Usa har deres egen interesse i at Kosovo kommer til at tilhøre Albanerne... kender i det begreb der hedder Den nye verden og Bilderbear gruppen ? :)

Og en helt anden ting er... Albanerne på Kosovo kan ikke klare sig uden serbien....

Drin er 35 år og har heller ikke et arbejde at stå op til. Det er han efterhånden blevet træt af.

»De officielle arbejdsløshedstal siger omkring 50 procent arbejdsløse, men det er snarere op imod 80 procent. Det er helt umuligt at finde et arbejde i dag. Livet var nemmere i det gamle Jugoslavien. Nu har vi selvstændighed, men ingen jobs og ingen fremtidsudsigter,« siger han.

Drin er ikke den eneste, der er desillusioneret over situationen i Kosovo. Flere og flere kosovoalbanere er blevet trætte af den usikre politiske og økonomiske situation i landet. Ifølge en for nyligt offentligtgjort opinionsundersøgelse foretaget af Gallup Balkan er Kosovo-albanerne ved at miste troen på landets selvstændighed. Tallene er indsamlet i 2009 og viser, at kun 75 procent af Kosovo-albanerne støtter Kosovos selvstændighed. I 2008, hvor Kosovo erklærede sig selvstændigt, var det hele 93 procent.

Kosovo Har altid tilhørt serbien.... Og Kosovo delen kan ikke klare sig uden Serbien...

Og hvis i kigger ORDENLIGT, ser i ( Roger Hansen Og Aleksandar Jørgensen ) At jeres udtagelser falder fra hinanden lige så stille og roligt...

Til Celia Laugesens kommentar ovenfor: Amerikanerne er ikke i Kosovo, fordi de elsker kosovoalbanerne eller kerer sig synderligt om deres ve og vel (det samme kan siges om Bosnien). De er der heller ikke for at assistere Europa. De er der af den ene og simple egocentriske grund, at de kan demonstrere for den arabiske verden, at de ikke er anti-muslimske.
En ting, vi burde holde os klart er, at US og Europa ofte ikke har sammenfaldende interesser. Og at nok er vi gode venner, men US skaber sandelig problemer for os. Som deres handling af situationen i Kosovo (og Bosnien) - deres overdimensionerede straf af Serbien. Det sker i deres egen interesse only. Men Europa har problemerne, de laver, i baghaven.
Kosovo er intet andet end et protektorat. Og det vil det blive ved med. Kosovo kan takke amerikanerne for det, og Us har en base, Bondsteel, der kan forsyne dets aktiviteter i orienten. Dette er real politik, som ikke gavner EU.

Celia Laugesen skriver;

"Det er ikke en fis fakta i kommer med… I har VALGT at holde med Albanerne…. Og lad vær med at modsige.. for man kan lugte det langt væk i det som i skriver…Og det væreste er at i ikke ser tingene fra 2 sider, i ser ikke det som der er foran næsen på jer… Og ærligt.. jeg gider ikke at gentage mig selv flere gange… det bliver jeg skam træt af i længden…"

Kan du vise mig, hvor de ting, jeg skriver ikke er begrundet med fakta, eller er det bare endnu en af dine ubegrundede påstande og beskyldninger?

Jeg holder med albanerne, det har jeg på intet tidspunkt benægtet - ikke fordi jeg er født til at holde med dem, men fordi de har ret og serberne tager fejl. Serberne prøvede at udrydde albanerne, ikke omvendt.

Du er endnu ikke kommet med noget, som du har haft troværdige kilder på - du sagde, at albanere bortførte serbere osv, men kom ikke med noget, som bekræftede dine påstande. Det har ikke kun været med den éne påstand, men med alle de andre - Intet af det du har sagt har været begrundet.

Mht. kirkeafbrændinger osv., så har du faktisk fået svar. Hvis du tog dig tid til at læse og FORSTÅ de ting, som bliver skrevet, så ville du også se det.

Og angående dine konspirationer, så har jeg ikke rigtig noget at sige. DÉT kaldes uvidenhed og at gribe efter halmstrå - For ja, USA har helt sikkert geopolitiske interesser i Kosova, men hellere det end nedslagtning af albanerne.

Kosova klarer sig fint uden Serbien - Hvis så Serbien ikke hele tiden ville prøve at destabillisere landet, så ville de klare sig meget bedre. Det er jo klart, at når Serbien prøver at forhindre anerkendelsen af Kosova som stat, så er det lidt svært at føre forretninger og lign. Men det kommer forhåbentlig snart, hvor et stort flertal forhåbentlig indlemmer Kosova i FN, og så kan Serbien sidde tilbage med en lang næse.

Serbien skulle hellere bekymre sig om deres eget land og ikke om albanernes. Med den energi, som de lægger for dagen mht. lobbyvirksomhed hos andre lande for ikke at anerkende Kosova, så ville de faktisk nå langt, hvis det var noget andet, som de propaganderede for.

Mht. de ting, som Roar Tiim skriver, så mener jeg, at det er forkert at sige, at USA gik i krig i 1999, fordi de kendte den anti-amerikanisme, som finder sted idag. For jo, også den gang var der stærke anti-amerikanske følelser i Mellemøsten, men ikke i ligeså høj grad som nu. Og hvis de skulle have spillet 'vi-hjælper-muslimerne'-kortet, så havde nok bombet Serbien under krigen i Bosnien. Bosniakkerne er mere troende muslimer end den almene albaner, som iøvrigt ikke altid er muslim, men har et stærkt katolsk og albansk-ortodoks mindretal.

Nu kan jeg så fortælle dig at den del som jeg skrev omkring at Kosovo ikke kan klare sig UDEN serbien er taget herfra informationen, for div. Balkan eksperter har udtalt sig, plus de har været i Kosovo og snakke med de albanere der bor der, som der selv har udtalt sig omkring det... Så dit " Albaner proagandaog" kan du så godt pille fra igen i denne sammenhæng....

Og ang. Krigen i Serbien i mellem Bosnierene og Serbere... Der blev serbien faktisk bombet af nato over flere gange... de ramt B.la et hospital osv.

Så på de to konti tager du fejl igen.....

Så det du siger til mig er at Albanerne er engle i sig selv eller hva??? Prøv at tag dig sammen Roger Hansen... Hvorfor er der et mindre tal af serber og ikke af Albaner?? Øhmm... Serberne prøver at udryde albanerne... Øhmmm nej.... det er så omvendt... For det er Serber, Romaer der blev fordrevet væk af Albanere...

Og Roger Hansen... Hvornår forstår du at Kosovo IKKE er albansk?? det er en del af Serbien... Det har det ALTID været og det skal du FORBLIVE med at være....

Derudover er Albanerne ikke engle selv de havde UCK til at gøre deres beskidte arbejde for dem...
Derudover har albanerne været smarte nok at provokere serberne så groft at de tilsidst gav igen, og albanerne tog deres offer rolle til sig og har jo spillet den smukt.. for du holder jo så meget med dem.. at du ikke kan se tingene fra andre sider....

men det hænger måske sammen med at det ikke er dine kirker, dit hjem din historie der bliver ødelagt mens omverden bare kigger på! Nej det er serbernes.....

Til Roger Hansen
Og nu hvor du har brug for noget håndgribeligt..... Kan jeg fortælle dig at de såkaldte massakra osv. af albanske civile ikke fandt sted.... beviset.... En dokumentar lavet af tyske jounalister der har fundet noget frem som der har været skjult for omverden... Igen Albansk propaganda for at få vestens medlidenhed, og hjælp i krigen om at stjæle et land der slet ikke var deres til at begynde med.....

http://www.youtube.com/watch?v=oeRXLw4nUhI

http://www.youtube.com/watch?v=3kuhfyd6bJs

Så der var ingen masakra af civil befolkningen, det var militær mod militær... eller Albaniens frihedsbevægelse......

Og til sidst og ikke mindst.... Hvordan kan du retfærdiggøre det som Albanerne har gjort mod serberne? Hvordan kan du retfærdiggøre Albanernes ligefremme umenskelige måde at sørge for at Kosovo blev deres, eftersom det var rent grådighed der drev dem... Kosovo har altid været en del af serbien.... Og jeg forstår udemærket at serberne ikke givet det fra sig, men at de kæmper for at beholde hvad der har været deres til at starte med!
Hvordan kan du retfærdiggøre at Albanerne kidnappede serbere, dræbte dem for derefter at tage deres organer fra dem? Og nej det er ikke noget jeg finder på...... Dette er noget som Carla Del Ponte, (chefanklager ved Det internationale tribunal til pådømmelse af krigsforbrydelser i det tidligere Jugoslavien i Haag.) der har fortalt i hendes nye bog, hvor der også er beviser til at bakke hende op...

Hvordan kan du som menneske retfærdiggøre det næste som jeg viser dig på følgene video:

http://www.youtube.com/watch?v=EYNO31_qkkA&feature=fvw

Hvordan kan du Roger Hansen sidde i din varme stol i DK og holde med et albansk folkefærd der myrder, lyver og tisser ( MILDT ORD ) på en den kristne religion som du faktisk selv lever i her i DK... Hvordan...

Og Albaniens frihedsbevægelse ( KLA ) Som der under krigen og efter stod for at alle disse mænd forsvandt har været på verdens liste over terorist grupper, men men... under krigen i Kosovo var der ingen fra vesten der sagde noget, de støttet op om det, Lederen af KLA er nu præsident i Kosovo....

Hvordan Roger Hansen kan du sidde og retfærdiggøre at et land stjæler et andet land på den måde.....

Celia Laugesen skriver;

"Nu kan jeg så fortælle dig at den del som jeg skrev omkring at Kosovo ikke kan klare sig UDEN serbien er taget herfra informationen, for div. Balkan eksperter har udtalt sig, plus de har været i

Kosovo og snakke med de albanere der bor der, som der selv har udtalt sig omkring det… Så dit ” Albaner proagandaog” kan du så godt pille fra igen i denne sammenhæng….

Og ang. Krigen i Serbien i mellem Bosnierene og Serbere… Der blev serbien faktisk bombet af nato over flere gange… de ramt B.la et hospital osv.

Så på de to konti tager du fejl igen….."

Hvad er det præcis, som jeg tager fejl i?

Jeg giver dig en forklaring på, hvorfor den økonomiske situation er, som den er. Der står ingen steder, at Kosova har brug for Serbien - Men du læser vist ting, som du helst vil forstå dem.

Yderligere, så bombede NATO aldrig SERBIEN under krigen i Bosnien - De bombede de bosnisk-serbiske militære stillinger i BOSNIEN og ikke i SERBIEN, Så jeg tager ikke fejl - Det gør du .. IGEN. Sjovt, at du påstår at have læst om Balkan i 5 år og ikke ved så elementære ting ...

Du fortsætter;

"Så det du siger til mig er at Albanerne er engle i sig selv eller hva??? Prøv at tag dig sammen Roger Hansen… Hvorfor er der et mindre tal af serber og ikke af Albaner?? Øhmm… Serberne prøver at udryde albanerne… Øhmmm nej…. det er så omvendt… For det er Serber, Romaer der blev fordrevet væk af Albanere…

Og Roger Hansen… Hvornår forstår du at Kosovo IKKE er albansk?? det er en del af Serbien… Det har det ALTID været og det skal du FORBLIVE med at være…."

Celia Laugesen - Hvad i alverden er det, du ikke forstår? .. Der har ALDRIG været et flertal af serbere i Kosova - Så jeg forstår ikke, hvad du fabler om, når du påstår, at albanerne er i overtal, fordi serberne er blevet jaget væk?

Jeg mener ikke, at Kosova nogensinde har været en del af Serbien. Kosova blev annekteret - Et tvungent ægteskab. Og nu har Kosova den internationale domstols ord for, at deres selvstændighedserklæring var i orden jf. international lov - Jeg tror de dommere, som foretog den bedømmelse er en del klogere end Celia Laugesen. Yderligere, så har 70 lande anerkendt Kosova - 25 af dem er EU-lande. Så vi er mange, som er uenige med dig, Celia Laugesen. Måske skulle DU begynde at indse realiteterne og ikke leve med dine våde drømme om et Storserbien på Balkan.

Og vanviddet fortsætter;

"Derudover er Albanerne ikke engle selv de havde UCK til at gøre deres beskidte arbejde for dem…
Derudover har albanerne været smarte nok at provokere serberne så groft at de tilsidst gav igen, og albanerne tog deres offer rolle til sig og har jo spillet den smukt.. for du holder jo så meget med dem.. at du ikke kan se tingene fra andre sider….

men det hænger måske sammen med at det ikke er dine kirker, dit hjem din historie der bliver ødelagt mens omverden bare kigger på! Nej det er serbernes….."

Og du kan se det fra serbernes side, fordi det er dine kirker, som bliver brændt af? ... Sikke et argument..

Måske skulle du begynde at forstå, at kun FÅ UCK-medlemmer er blevet dømt i Haag for krigsforbrydelser - De kan faktisk tælles på to hænder - Derimod er krigsforbrydertribunalets fængsler fyldt med serbere fra krigene på Balkan - Ikke albanere, men serbere.

Nu begynder det for alvor at blive fordummende at læse;

"Til Roger Hansen
Og nu hvor du har brug for noget håndgribeligt….. Kan jeg fortælle dig at de såkaldte massakra osv. af albanske civile ikke fandt sted…. beviset…. En dokumentar lavet af tyske jounalister der har fundet noget frem som der har været skjult for omverden… Igen Albansk propaganda for at få vestens medlidenhed, og hjælp i krigen om at stjæle et land der slet ikke var deres til at begynde med…..
Så der var ingen masakra af civil befolkningen, det var militær mod militær… eller Albaniens frihedsbevægelse……"

Hvis Celia Laugesen forstod engelsk eller tysk i bedre grad end hun skriver dansk, så ville hun forstå, at der på intet tidspunkt bliver sagt, at der ikke fandt massakrer sted, men at politikkernes informationer var for overdrevne - De troede, at der var flere døde og de havde hørt rædselshistorier fra traumatiserede mennesker, som af gode grunde ikke havde kunnet være helt præcise.

Den 'propaganda' som bliver tilbagevist er ikke lavet af albanere, men af tyskere, så jeg forstår ikke hvorfor det er albansk propaganda?

Her har du fx beviser for massakrerne;

http://www.ess.uwe.ac.uk/kosovo/kosovo-massacres.htm

Og det bliver værre;

"Og til sidst og ikke mindst…. Hvordan kan du retfærdiggøre det som Albanerne har gjort mod serberne? Hvordan kan du retfærdiggøre Albanernes ligefremme umenskelige måde at sørge for at Kosovo blev deres, eftersom det var rent grådighed der drev dem… Kosovo har altid været en del af serbien…. Og jeg forstår udemærket at serberne ikke givet det fra sig, men at de kæmper for at beholde hvad der har været deres til at starte med!
Hvordan kan du retfærdiggøre at Albanerne kidnappede serbere, dræbte dem for derefter at tage deres organer fra dem? Og nej det er ikke noget jeg finder på…… Dette er noget som Carla Del Ponte, (chefanklager ved Det internationale tribunal til pådømmelse af krigsforbrydelser i det tidligere Jugoslavien i Haag.) der har fortalt i hendes nye bog, hvor der også er beviser til at bakke hende op…"

Hvad fanden har albanerne gjort? - De har ikke lagt sig ned for at dø, fordi serberne ønskede dem døde - Er det det, som Celia Laugesen gerne ville have set at albanerne gjorde? - Carla Del Pontes bog er noget forbandet løgn og selv hendes tidligere arbejdsplads afviste hendes beskyldninger efter at have foretaget en undersøgelse af dem. Måske skulle Celia Laugesen rent faktisk læse bogen, inden hun påstår, at der er beviser i den ;)

Læs selv;
http://www.newkosovareport.com/20080416884/Society/ICTY-rejects-Del-Pont...

Det er alment accepteret, at der blev slået 10.000 mennesker ihjel under krigen i Kosova og at tallet af voldtagne kvinder er omkring det dobbelte. Så hvordan kan du, Celia Laugesen prøve at forsvare en så brutal behandling af andre mennesker?

Og man skulle tro, at nok gylle var spredt ud på nuværende tidspunkt, men hun bliver ved;

"Hvordan kan du Roger Hansen sidde i din varme stol i DK og holde med et albansk folkefærd der myrder, lyver og tisser ( MILDT ORD ) på en den kristne religion som du faktisk selv lever i her i DK… Hvordan…

Og Albaniens frihedsbevægelse ( KLA ) Som der under krigen og efter stod for at alle disse mænd forsvandt har været på verdens liste over terorist grupper, men men… under krigen i Kosovo var der ingen fra vesten der sagde noget, de støttet op om det, Lederen af KLA er nu præsident i Kosovo….

Hvordan Roger Hansen kan du sidde og retfærdiggøre at et land stjæler et andet land på den måde….."

Måske skulle Celia Laugesen kravle ud fra den grotte, som hun tilsyneladende befinder sig i og indse, at denne krig intet havde med religion at gøre. Jeg ved godt, at serberne prøver at pådutte albanerne ekstrem islamiske idéer, men det er anklager som ikke har hold på sig. Balkans største katedral er lige blevet gjort færdig midt i Prishtina, Kosovas hovedstad. De to største albanske folkehelte/idoler er begge katolikker, så jeg forstår ikke hvordan albanerne pisser på kristendommen? mindst 10% af alle albanere er katolikker. 20% er albansk-ortodokse. Så hvad er det Celia Laugesen prøver at sige?

Måske skulle serberne ikke være ligeså yderligtgående kristen, som Al-qaeda er yderligtgående muslimer. Måske skulle de serbisk-ortodokse præster ikke velsigne sebiske soldater, før de skulle ud og massakrere muslimer, som der er videodokumentation på, at de gjorde i fx Bosnien.

Tjek din elskede serbisk-ortodokse præst;

http://www.pbs.org/frontlineworld/blog/2005/07/srebrenica_the_1.html

Jeg vil helst ikke forbindes med den slags. Tjek yderligere kommentarerne fra dem, som gerne skulle prædike fred, igen dine elskede serbisk-ortodokse præster;

http://www.alertnet.org/thenews/newsdesk/L04637033.htm

De kristne, som du hylder, Celia - Er en skamplet for dem, som kalder sig selv kristne. Gud ske tak og lov for, at den fremherskende tro i Danmark ikke er så yderligtgående, som i Serbien.

Celia Laugesen går endda så langt, som at sige, at albanerne er dem, som har dræbt, løjet osv. Men er Celia Laugsen ikke klar over, at det er serberne, som er kendt som Balkans slagtere?

Jeg har gjort alt for at oplyse Celia Laugsen, som påstår, at hun har læst om Balkan i 5 år, men ikke har den fjerneste idé om emnet. Jeg tror, at Celia Laugsen er serber og skriver under pseudonym. Jeg vil, hvis jeg er så stærk, ikke gå ned på hendes niveau, da jeg af princip ikke diskuterer med idioter.

Celia Laugesen

Til Roger Hansen....
Åhhh hvor er du bare god til at tage fejl.. det er jo så man nærmest bliver helt vred af at høre hvor meget en torsk du er... Jeg er Dansker... Og jeg er gift med en muslimsk mand... dvs. jeg er muslim....

Jeg har fundet flere beviser frem for dig igen og igen... jeg har været flere gange på balkan.. og min fætter er udstaioneret over flere gange i KOSOVO....

Men igen.. som altid kaster du et par fine ord ind, og fylder omverden med hvad du forstiller dig der er sket... eftersom det er dig der lever i en grotte!

Se filmen Savior.... med Dennis Quade... så kan du se hvordan det forgik under krigen mellem serbien og bosinen... Flere soldater der har været der har udtalt at det er en perfekt skildring af hvad der skete dernede...

Tilbage til Kosovo.... Du sidder jo inddirekte og siger at serbien gjorde alt det forfærdelige og Albanerne gjorde intet.. Øhmm hvilken planet lever du på... Jorden kalder dig....

Man kan ikke føre en krig uden at to parter føre den mod hinanden, det er da umuligelig.. forskellen ligger så i hvorfor man hver især ligger i krig...

Serberne gjorde det fordi at KOSOVO tilhøre dem
og albanerne fordi de MENTE det var deres.....

Og du har da ret... jeg princip hellere ikke diskutere med idioter... Så jeg har faktisk ikke mere at sige til dig...

jeg ved hvad Albanerne bød serberne, og hvor groteske og umenneskelige de var, jeg ved at serberne har fået lorten i denne krig... Og jeg har set at i det moderne samfund findes der ikke retfærdighed.... Og det er en da en skam at vores verden at blevet sådan....

men en dag bliver du jo nok også klogere Roger hansen....

Mike Krogsgaard

jeg faldt lige over denne debat, og nøj en god griner jeg fik over celias indlæg hahahahahahaha
Jeg har ik nogle holdninger til denne Debat men begyndte at læse kommentarene og synes det var spændende. men hold kæft en go griner jeg fik.
celia hvorn kan du blive ved med at komme med indlæg når hvergang du har sagt noget så er det blevet modbevist og du bliver ved med at ignore og ikk at svar tilbage? altså jeg er bar nysgerrig !!

Celia Laugesen

Jeg har skam svaret tilbage... Du burde måske læse bedre efter.... det er den unge mand der bliver ved med ikke at lytte... hvis du altså har læs ordenligt...

Og din humor er da lidt underlig.. at du finder andre menneskers ulykkelige skæbne sjov... meget mærkelige humor....

Jeg morer mig over hvor meget mennesker kan snakke om noget, de overhovedet ikke aner noget om.
Kosovo er Serbiens hjerte. det er det sted folket stammer fra, og det har en stor betydning. dem, der siger, at det i lang tid før serberne kom dertil har tilhørt albanien, tager fejl. albanerne, der bor på Kosovo, er hvad man kalder for immigranter.
Kosovos uafhængighed betyder at USA (der har støttet løsrivelsen fra starten) kan få adgang til en af Europas største, hvis ikke den største, militærbase.

Jovana Zoric morer sig simpelthen over, at mennesker snakker om ting, de ikke aner noget om - Jeg formoder, at Jovana Zoric taler om Celia Laugesen? ..

Kosova er ikke Serbiens hjerte og det har det aldrig været - Hvis det nogensinde har forholdt sig sådan, så burde Serbien have været død siden 1999...

Jovana Zoric kan måske forsyne mig med kilder, som rent faktisk beviser hendes påstande om, at serberne stammer fra Kosova? ...

Jeg kan fx sagtens bevise, at albanerne var der flere tusinde år før serberne - Bare kræv beviser, så skal du få dem. Du kan jo læse på de forrige indlæg i debatten, hvor jeg har argumenteret for det - Sammen med Alexander Jørgensen og andre. Men det er måske for meget at kræve af Jovana Zoric?

Serberne som bor på Balkan er immigranter fra Karpaterne i Ukraine, som de oprindeligt stammer fra. Måske skulle Jovana Zoric læse lidt mere objektive bøger end dem, som hun tilsyneladende er blevet så misinformeret af. Albanerne derimod er det man kalder indfødte :)

Kosovas uafhængighed betyder, at albanerne endelig får deres frihed. USA støttede løsrivelsen, da det var det eneste RIGTIGE at gøre. Som Finlands tidligere præsident og nobelpristager, Ahtisaari sagde da han modtog sin fredsnobelpris;

"Min rolle var at forklare serberne, at de skulle give Kosova tilbage - Ligesom man ikke beder en lommetyv om at give lidt af de penge, han har stjålet, tilbage - man beder ham om at give pungen og alt hvad den indeholdte tilbage + han også får en straf oven i det"

USA er inviteret af albanerne, da serberne sagtens kunne finde på at angribe og bekrige albanerne igen, hvis NATO forlod landet. Derfor er der en base i Kosova. De får ikke adgang til den, for den var der ikke før krigen, altså den omtalte base Bondsteel. Den blev lavet efter krigen var slut. De danske soldater har også baser i Kosova - Men da majoriteten af de soldater som er i Kosova er amerikanere, så skal de også have en base af tilsvarende størrelse. Logik for burhøns og forhåbentlig også for hjernevaskede serbere og støttere af disse.

Vedrørende tonen i debatten

Debattørerne bedes føre diskussionen i et lødigt sprog, og med respekt for uenighed, og undgå personangreb og groft sprogbrug.

Debatvært
Espen Fyhrie

Roger Hansen, Er DU nu sikker på, at du ikke er albaner? Du skal ikke fortælle mig, at du ikke ville gøre alt for at beskytte Danmark? Beskytte din familie og dine nærmeste. Det samme gjorde serberne. Under det Osmanniske Rige, besatte osmannerne Balkan, og det vi i dag kalder Ex-Jugoslavien i 350 år. Det var under muslimsk styre, men alligevel formåede det, at beholde deres kristne tro og kultur. Jeg ved ikke hvad der sker med vores kære Danmark om bare 50 år, allerede er der flere danskere, der konverterer til Islam. Siden krigen på Sortesletten d. 28. juni 1389, har Kosovo tilhørt Serbien, selvom det slaviske folk havde været bosat der, længe før osmannerne kom. Grunden til bosniere er muslimer, stammer fra den tid. Derfor siger man også at "rigtige" (kristne slavere) serbere, stammer fra Kosovo og Montenegro.
Jeg mener, at serberne dengang beskyttede resten af Europa. Hvis det serbiske folk dengang ikke havde stoppet muslimerne, hvem ville så have gjort det?
Mht. krigen i 90'erne, var alle lige gode om det. Man hørte jo kun om serberne, men jeg har tilfældigvis en fætter, der var udstationeret i Bosnien. Inden han fortalte mig hans oplevelser, havde jeg et helt andet syn på serberne. De omstændigheder han var under, håber jeg ingen oplever. Jeg gav dem også skylden og gav dem lorten. Da han var kommet hjem, og fortalte om det, var jeg flov over mine udtagelser. Lige siden da, har jeg set det fra en anden vinkel. Bosniere, kroatere og serbere, er af samme folkeslag. Det var religion der splittede Jugoslavien, da de muslimske bosniere, katolske kroatere og ortodokse serbere ville splittes ad.
Hvad vedrøre Kosov'O' (og ikke Kosov'A'), tilhøre det helt og aldeles Serbien. Albanerne har deres eget land, Albanien. Igen, som det serbiske folk opnåede frihed i 1939, er de klar til igen at gøre det. Et meget stolt folk, der beskytter deres religion, familie og frihed. Det er noget som vi danskere måske skulle lære lidt af..
Det ville heller ikke være ok, hvis de danske udlændinge krævede en del af Danmark, selvstændigt.. eller det ville det måske være i dine øjne?

Endnu en detalje du overså, var Roger? http://www.pbs.org/frontlineworld/blog/2005/07/sre… dit eget link..
J Frankovich - Tampa, FL
"Having parents and all of my family from the former-Yugoslavia, it is extremely painful to know that there is such deep divides among them that would lead to such atrocious crimes.My father is half Croatian, half Bosnian Muslim; lots of his family and friends were generals, soldiers and even politicians to this day. My mother is a Bosnian-Serb with close family members within Milosevic's administration. Of course they divorced a long time ago; still, the two sides of my family want nothing to do with the other. I heard my very own grandfather say that he wanted to cut my mother's head off. I've heard the horrible things done to both sides. No one is safe during war; no one. Snipers in Sarajevo killed randomly, one hit my Bosnian-Serb cousin in the chest (she survived), and nevertheless the sniper was probably Serb. Bosniaks killed Serbs with equal viciousness. Ever heard of the Mujahadeen or Holy Warriors? Pictures of them can be found on the internet of Muslim soldiers with the heads of recently decapitated Serbs, including children. Two of my first cousins on my mother's side were executed by Muslims, but almost the same can be said for those Muslims on my father's side. Serbs are just as guilty as Muslims and Croats (what about the Ustase in Croatia during WWII who slaughtered hundreds of thousands of Serbs)"
.. det siger en del, synes du ikke? Alle parter, var lige gode om det. Den drengs familie blev splittet pga. krigen. Måske burde du ikke prædike, om hvor dårlige mennesker alle serbere er!

Celia Laugesen

Til Roger Hansen:
Det er ikke mig Jovana Zoric hentyder til.... Jeg tror faktisk det er dig... Hvis du læser igennem hva der står skrevet ved hende
Jovana Zoric Og Marco Larsen sir jo det samme til dig som jeg har forklaret dig om og om igen...

Du beder om kilder, men når du får nogle læser du dem ikke... som jeg opfatter det...

Og derudover... bliver jeg nødtil at rette dig i nogle ting... det hedder KOSOVO og IKKE kosova... på forhånd tak....

Og en sidste ting... Hvad har jørderne fra anden verdens krig med dette emne at gøre??? Det kan jo slet ikke sammenlignes.. eftersom kosovo heletiden har tilhørt serbien.... og aldrig albanerne...
Og det er albanerne der har begået de grove handlinger mod serberne og ikke omvendt...

Og en sidste ting... kosovo er serbiens hjerte, deres hellige jord.... den del der har så ufattelig meget betydning for dem....

Men Roger Hansen.. du har fået fremlagt beviser om og om igen... ikke kun af mig....

Det er helt deja-vu i forhold til Balkan før, under og efter krigene.

Denne stædige insisteren på ens egen version af historien som den absolutte sandhed var og er, selve drivkraften bag de etniske konflikter på Balkan og fik manipulationen af folkeslagene i området til at ske.

I dag forhindrer det enhver form for healingsproces på Balkan - til skade for alle.

hold nu op med jeres vræl krigen i Jugo var den mest beskidte siden 2. verdenskrig, vi troede det moderne menneske var blevet klogere,.. men nej,.. sandheden er at der var ikke noget offer og gerningsmand,.. de var ALLE ofre og gerningsmænd, også serbere, hvis nogen kalder det at fordrive 250.000 serbere fra Kosovo under en storoffensiv småting, ja så er det fordi de har taget de andres parti, og kan ikke diskutere emnet ud fra en neutral synsvinkel.