Læsetid: 3 min.

Politifolk risikerer dødsstraf for Katrina-skuddrab

USA's justitsministerium tiltaler fire New Orleans-betjente for drabet på en teenager og en mand - begge var angiveligt ubevæbnede. Drabene fandt sted under det kaos, der herskede i byen efter orkanen Katrinas hærgen
16. juli 2010

Fire politifolk fra New Orleans risikerer nu dødsstraf, efter at FBI har kulegravet den såkaldte Danzig Bridge-episode - et berygtet skuddrama, der fandt sted i det kaos, der fulgte efter orkanen Katrinas hærgen i 2005.

Det amerikanske justitsministerium har nu tiltalt de fire for drabet på henholdsvis en teenager og på en mand med svære mentale handicap - begge var angiveligt ubevæbnede, da de blev skudt og dræbt af politifolkene.

Anklageskriftet, som det amerikanske justitsministerium offentliggjorde onsdag, giver et rystende indblik i et hændelsesforløb, hvor politiet tilsyneladende valgte at åbne ild imod først en familie, der var på vej over broen for at skaffe sig mad og andre forsyninger fra et supermarked. Og herefter imod to mænd, der også var på vej over broen for at undersøge, om orkanen havde anrettet skader på en tandlægeklinik, som var ejet af den ene mands bror.

De retslige tiltaler kommer oven på en lang liste af lignende dystre begivenheder, som igennem de sidste to årtier har involveret New Orleans' politi i belastende sager - en stor del af dem med forbindelse til korruption.

»Som vores undersøgelse af Danziger Bridge-hændelsen viser, vil Justitsministeriet energisk forfølge enhver, der måtte have overtrådt loven. Vi vil kort sagt ikke tolerere lovovertrædelser begået af dem, som har svoret at ville beskytte offentligheden,« siger den amerikanske justitsminister, Eric Holder, i en kommentar.

Anarki efter orkan

New Orleans sank ned i rent anarki efter orkanen, og politiets ressourcer var strakt til det yderste. De fire betjente, som tiltales for at have begået skuddrab den 4. september 2005, er Kenneth Bowen, Robert Gisevius, Robert Faulcon og Anthony Villavaso. De er sammen med to andre politifolk, Arthur Kaufman og Gerard Dugue, endvidere anklaget for at hindre rettens gang.

New Orleans' Politi har hele tiden fastholdt, at de betjente, som anklages for skyderiet og den efterfølgende mørklægning af dette, handlede korrekt og blot reagerede på et telefonopkald om skyderier. Men ifølge anklageskriftet, skød de fire officerer på en ubevæbnet familie på broen, dræbte den 17-årige James Brissette og sårede fire andre.

Den anden skudepisode fandt sted få minutter senere på anden side af broen. Her skød politiet på de to brødre og dræbte den ene af dem, Roland Madison, der led af svære mentale handicap.

Faulcon er tiltalt for have skudt sidstnævnte i ryggen, mens Bowen er tiltalt for at have sparket ham, mens han var døende. Anklageskriftet beskylder Kaufman og Dugue for at have bistået de øvrige fire i forsøget på at dække over skyderierne.

Justitsministeriet oplyser, at Kaufman er tiltalt for at have medbragt en pistol fra sit eget hjem og derefter hævde, at have fundet den på broen samt for at have konstrueret falske vidneudsagn fra fiktive vidner. Kaufman og Dugue er endvidere anklaget for at have holdt et møde, hvor betjente, der var involveret i episoden, fik instrukser om at koordinere deres historier, før de skulle afgive de formelle vidneudsagn over for efterforskere.

Kaufman står til maksimalt 120 års fængsel, mens Dugue står til højst 70 år. Fem andre politifolk har erkendt deres medskyld i at hindre rettens gang og afventer også at få dom.

Syv politifolk blev anklaget for drabene på broen tilbage i december 2006, men en dommer valgte at frafalde sagen i august 2008. Herefter iværksatte det amerikanske justitsministerium sin egen undersøgelse.

Sagen om brodrabene er bare én af flere undersøgelser i New Orleans om politiets adfærd efter Katrina. Fem betjente blev i sidste måned sigtet for drabet på en 31-årig mand.

© The Guardian og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu