Baggrund
Læsetid: 2 min.

Sarkozy går til modangreb

I dag fejrer franskmændene årsdagen for stormen på Bastillen i 1789, og der er oprør i luften. Præsident Nicolas Sarkozy er den mest upopulære leder i landets nyere historie og beskyldes for at have privatiseret demokratiet
Udland
14. juli 2010

Aldrig har en fransk præsident været mere upopulær end Nicolas Sarkozy. Ifølge de seneste meningsmålinger ville han tabe til Socialistpartiets forkvinde, Martine Aubry, hvis der var valg i morgen. Men heldigvis for Sarkozy er der to år til præsidentvalget, og nu forsøger han at lægge låg på sagen om ulovlig finansiering af valgkampen i 2007, som er ved at udvikle sig til en alvorlig belastning for præsidenten og regeringspartiet UMP:

»Frankrig er ikke et korrupt land,« forsikrede præsidenten i et tv-interview tirsdag aften og betegnede beskyldningerne som »bagvaskelse og løgne«.

I tre uger har de franske aviser skrevet om Liliane Bettencourt, L'Oréal-dynastiets millionarving, der angiveligt har uddelt store kontantbeløb til arbejdsminister Eric Woerth, som også er UMP's kasserer. Det er tyendets hævn mod borgerskabet, for beskyldningerne stammer fra Bettencourts tidligere kammertjener og regnskabsdame, som begge har følt sig dårligt behandlet af millionøsen. Eric Woerth beskyldes for at have modtaget 150.000 euro i kontanter inden valget i 2007.

»Eric Woerth er en fuldstændig ærlig person, som har opført sig med stor værdighed i de seneste uger. Han har min og de øvrige ministres fulde tillid, jeg har ikke nogen grund til at skille mig af med ham,« sagde Sarkozy i interviewet med France 2.

Præsidenten erklærede, at Woerth er blevet »renset for enhver beskyldning«, men har dog bedt ministeren om at trække sig fra hvervet som partiets kasserer. Som arbejdsminister får Woerth til opgave at gennemføre en kontroversiel reform af det franske pensionssystem, som vil medføre, at den gennemsnitlige pensionsalder hæves fra 60 til 62 år.

»Jeg blev valgt for at løse Frankrigs og franskmændenes problemer. Problemer, der ikke er blevet løst i mange år, fordi det er meget svære problemer, navnlig spørgsmålet om pensionerne. Hvis man gør det, irriterer man visse personer,« sagde Sarkozy, som beskylder webavisen Mediapart for at stå bag en smædekampagne.

Demokratisk blindhed

For Mediapart var Sarkozys tv-optræden derimod et eksempel på »hyperpræsidentens farlighed«:

»Kvasi-privatiseringen af statslige tjenstydelser (skattevæsnet, politiet, retsvæsnet og sågar det offentlige tv!) tillader Nicolas Sarkozy at hæve sig over kravet om at give begrundede svar,« skriver webavisen og påpeger, at Sarkozy undlod at svare på de konkrete beskyldninger i Bettencourt-affæren:

»Den demokratiske blindhed, som tillader præsidenten at feje tre ugers alvorlige politisk krise af bordet med en håndbevægelse, øger afstanden mellem vælgerne og den politiske elite, som mener at leve i en tilstand af absolut straffrihed, når der ikke lige er valg. For at holde medierne i kort snor havde UMP i dagevis fordømt pressen som populistfabrik. Men det er tværtimod denne strategi, som går ud på at nægte at deltage i en pluralistisk og demokratisk debat, der giver yderfløjene næring og smider kul på Front Nationals kedler,« vurderer Mediapart.

Trods Sarkozys benægtelser fastholder Bettencourts tidligere regnskabsdame sine beskyldninger. Kort inden præsidentens tv-optræden foretog politiet en ransagning af Liliane Bettencourts villa i velhaverforstaden Neuilly-sur-Seine. Således fortsætter sagen om ulovlig partifinansiering, og ifølge avisen Libération lykkedes det ikke præsidenten at overbevise sine landsmænd om, at de er borgere i en »uangribelig republik«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her