Nyhed
Læsetid: 3 min.

Sikkerheden bliver ikke overdraget til afghanerne i 2010

Mens donorkonferencen i Kabul udnævnte 2014 til exit-år, gik landene diskret den modsatte vej i forhandlingerne ved at slække på tidsplanerne for at overgive sikkerhedsansvaret til afghanerne. Anders Fogh har ifølge NATO-kilder protesteret heftig mod ændringen
Mens donorkonferencen i Kabul udnævnte 2014 til exit-år, gik landene diskret den modsatte vej i forhandlingerne ved at slække på tidsplanerne for at overgive sikkerhedsansvaret til afghanerne. Anders Fogh har ifølge NATO-kilder protesteret heftig mod ændringen
Udland
22. juli 2010

Planerne om at begynde at give de afghanske sikkerhedsstyrker ansvaret i nogle af landets provinser sidst på året, er diskret blevet skrottet, hvilket skaber frygt blandt de europæiske lande for, at general David Petraeus, USA's nye øverstkommanderende i landet, er mindre indstillet på hurtigt at afgive magten. Den nye kurs, som blev afsløret i det afsluttende dokument fra gårsdagens internationale konference i Kabul, er ifølge en NATO-kilde et udtryk for Petraeus' bekymring for, at sikkerhedssituationen i Afghanistan er for prekær til, at magtoverdragelsen kan begynde så hurtigt som oprindeligt planlagt.

Selvom deltagerne på konferencen blev enige om, at Afghanistans hær og politi skal stå for sikkerheden i hele landet i 2014, havde de europæiske lande, som bidrager med tropper, set frem til hurtigere fremskridt i de relativt stabile nordlige og vestlige dele af landet, hvor bl.a. Tyskland, Italien og Spanien har soldater udstationeret.

USA's tidsplan

Vanskelighederne i forbindelse med overdragelsen blev tydelige i forgårs, da en afghansk soldat dræbte to amerikanske civile og en af sine egne kammerater i Mazar-i-Sharif, som er en af de mest stabile byer i den nordlige del af landet. Hændelsen skæmmede en ellers vellykket afslutning på den internationale konference om Afghanistan, der blev ledet af FN's generalsekretær Ban ki-Moon og den amerikanske udenrigsminister, Hillary Clinton.

Trods diplomatiske floskler blev det klart, at de planer, som blev vedtaget af NATO's ministre på et møde i Estland i april, i stilhed er blevet skrinlagt. NATO havde håbet, at overdragelsen til den afghanske hær og politistyrke ville begynde i en klynge af provinser i den nordvestlige del af landet i slutningen af året. Men i den endelige aftale er henvisningen til, at overdragelsen skal foregå »provins for provins«, som det hed i et tidligere udkast, blevet fjernet. En embedsmand fra NATO siger, at ændringen var udtryk for Petraeus' ønske om at sænke tempoet i magtoverdragelsen.

»For Petraeus er Lissabon ikke noget problem. Hans største bekymring er at overholde den amerikanske tidsplan og at kunne fremvise blivende fremskridt næste sommer,« forklarer NATO-embedsmanden.

Tilbage står de europæiske lande, som gerne ville kunne meddele, hvilke provinser, som først skal overdrages til afghanerne, på et udenrigsministertopmøde i Lissabon senere på året.

Mere støtte

Ifølge embedsmanden udløste den langsommere tidsplan en heftig meningsudveksling mellem Petraeus og NATO's danske generalsekretær Anders Fogh Rasmussen under en videokonference i sidste uge. Før denne uges konference sagde en højtstående europæisk diplomat desuden, at Petraeus' strategi var langt mindre velset end forgængerens.

»Petraeus forsøger at bremse det hele og skubbe meddelelsen om overdragelsen til 2011,« siger han.

Selvom overgangen fra kampe ved fronten til en mere støttende rolle bliver langsommere under Petraeus, var der fuld enighed om det ambitiøse mål om, at hele landet bør være under af-ghansk kontrol i 2014. På trods af at de afghanske sikkerhedsstyrker stadig er svage og korrupte, sagde præsident Hamid Karzai således, at han fortsat er fast besluttet på, at Afghanistan bør overtage ansvaret for landets sikkerhed inden 2014.

Verdens regeringsledere ved godt, at støtten til den efterhånden ni år lange krig er hastigt aftagende i offentligheden, og Hillary Clinton erkendte, at der aldrig har været mere tvivl om missionen.

»Borgerne i mange lande, herunder mit eget, spekulerer på, om det overhovedet er muligt at opnå succes,« sagde hun.

Afghanistan har bedt om langt mere international økonomisk støtte, der skal gives direkte til den afghanske regering, og Karzai lovede at gennemføre tiltag mod korruption, som skal forebygges med »hurtig retsforfølgelse af lovovertrædere«.

Mødet, som var det første af sin slags i Afghanistan, skulle symbolisere den afghanske regerings øgede evne til at styre egne anliggender. Sikkerheden var i top, men alligevel blev hovedstaden mandag ramt af mindst fem raketter.

© Guardian og Information 2010 Oversat af Mads Frese

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her