Læsetid: 4 min.

Storbritannien ude af Afghanistan i 2014

Storbritannien vil øge sin indflydelse i EU og resten af Verden, sagde udenrigsminister William Hague i en stor udenrigspolitisk tale i går. Forinden forudså han, at britiske kamptropper er ude af Afghanistan inden 2014
Storbritannien vil øge sin indflydelse i EU og resten af Verden, sagde udenrigsminister William Hague i en stor udenrigspolitisk tale i går. Forinden forudså han, at britiske kamptropper er  ude af Afghanistan inden 2014
2. juli 2010

LONDON - Den britiske koalitionsregering vil øge Storbritanniens indflydelse i EU over de kommende fem år gennem en ny »udtrykkeligt britisk« udenrigspolitik, sagde udenrigsminister William Hague i den første af fire taler, der skal opridse regeringens visioner og planer på det udenrigspolitiske område.

»Det er mystificerende for os, at den forrige regering ikke prioriterede øget britisk indflydelse i EU. Den forsømte at sikre ansættelsen af et tilstrækkeligt stort antal kloge, britiske embedsmænd i EU's institutioner, så vi nu står over for en generationskløft i de dele af EU, hvor tidlige beslutninger og udkast udarbejdes,« sagde udenrigsministeren.

Han pointerede, at antallet af briter i højtstående stillinger inden for den europæiske administration er faldet med en tredjedel, og at briterne kun indtager 1,8 procent af stillingerne i EU-Kommissionen, på trods af at landet udgør 12 procent af Europas befolkning.

»Så ideen om, at den forrige regering var seriøs i forhold til at fremme Storbritanniens indflydelse i Europa, viser sig at være uholdbar fiktion. Som ny regering er vi fast besluttede på at ændre dette,« sagde Hague på trods af, at det ifølge EU's regler ikke er lovligt at fremme egne nationale interesser gennem ansættelser.

Bilaterale bånd

At den nye regering ikke kun søger en øget rolle i Europa, blev klart i løbet af den lange tale, hvor William Hague sagde, at Storbritanniens mål vil være at »inspirere andre med vores værdier baseret på politisk frihed og økonomisk liberalisme«. Store dele af talen bestod af udenrigsministerens analyse af Verden anno 2010. Dette er ifølge ham en verden, der over det seneste årtier har forandret sig meget, men »mest markant af alt er fremkomsten af en netværksverden«.

Dette - sagde udenrigsministeren - nødvendiggør »en ny tilgang til britisk udenrigspolitik«.

»For selv om verden er blevet mere multilateral, som jeg har beskrevet, er den også blevet mere bilateral. Relationer mellem individuelle stater har betydning,« sagde han.

Storbritannien vil derfor søge at bygge stærkere bånd til de voksende økonomier i Sydøstasien, Sydamerika, Gulfen og Afrika - især Indien og Kina - sagde han, men slog samtidig fast, at Storbritannien har en »ubrydelig alliance med USA«.

»Verden har forandret sig, og hvis vi ikke forandrer os med den, vil Storbritanniens rolle hensvinde, med alt hvad det betyder for vores indflydelse i verden, vores nationale sikkerhed og vores økonomi. At opnå vores udenrigspolitiske mål er blevet sværere og vil blive endnu sværere, med mindre vi er parate til at handle anderledes,« sagde han og beskyldte den forrige regering for at have »forsømt at løfte blikket mod landets bredere strategiske behov, at vurdere Storbritanniens interesser og afgøre på systematisk vis, hvad vi som nation må gøre, hvis vi skal sikre vores internationale indflydelse og overleve i en verden under hastig forandring.«

Ingen lytter

Udover at opbygge tættere bilaterale alliancer, samt at oprette et Nationalt Sikkerhedsråd efter amerikansk forbillede, var der imidlertid ikke mange konkrete svar på, hvordan den nye britiske regering vil sikre sig mere indflydelse for færre penge. Især fordi mange lande rundt om i verden kun lytter til Storbritannien, når landet handler i samspil med USA eller Europa, påpegede flere iagttagere i går. Nogle af disse stillede også spørgsmålstegn ved, om Hagues vision overhovedet var ny, og hvorvidt britisk udenrigspolitik kan ændres i det nuværende økonomiske klima.

»Problemet med at holde taler om udenrigspolitik er, at man ofte bare modellerer luft. I den nuværende situation, hvor den økonomiske luft er meget tynd, kan talerne blive endnu tyndere« sagde George Walden, en tidligere diplomat og parlamentsmedlem for det konservative parti, til BBC.

Andre påpeger, at krigen i Afghanistan - som Hague kaldte for Storbritanniens »førsteprioritet« - vil stjæle tid og fokus fra alle de fine målsætninger. Et interview med BBC's Radio 4 forud for talen fungerede som et fint eksempel på, hvad briterne er interesserede i: Nemlig hvornår de britiske tropper kommer hjem. Efter tilsyneladende modstridende meldinger fra premierminister David Cameron og hans forsvarsminister Liam Fox, sagde Hague, at han vil være »meget overrasket«, hvis de afghanske styrker ikke har ansvaret for deres egen sikkerhed i 2014.

»Vi er forpligtede, indtil afghanerne selv skal kan gennemføre deres militære operationer og stå for egen sikkerhed, og det tager tid. Men jeg vil blive meget overrasket, hvis det tager længere end til 2014,« sagde han og understregede, at han kun talte om tilstedeværelsen af »kamptropper«.

»Selvfølgelig håber han (Cameron, red.) - alle håber - at britiske kamptropper inden næste valg vil være hjemme. Men (Cameron) understregede også, at det ikke er det samme som at sætte en tidsplan for, hvad der sker de næste fem år.«

De britiske styrker har mistet over 300 mænd i løbet af krigen i Afghanistan .

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu