Baggrund
Læsetid: 4 min.

Talebans rekrutter bliver stadig yngre

Børn helt ned til fem-års-alderen bliver brugt af Taleban til at lægge bomber ud, mens 14-15-årige drenge sendes i kamp. Det er et tegn på, at Taleban har lidt store tab, mener ekspert
Taleban og andre væbnede grupper rekrutterer nu børn og bruger dem som vagter og selvmordsbombere. Fattigdom tvinger mange familier til at sende deres børn i krig.

Taleban og andre væbnede grupper rekrutterer nu børn og bruger dem som vagter og selvmordsbombere. Fattigdom tvinger mange familier til at sende deres børn i krig.

tauseef mustafa

Udland
14. juli 2010

Han er ikke mere end ni-ti år, den lille dreng i den brune, støvede shalwar khamis. Men han bliver omgående stoppet, da han nærmer sig den danske lejr. En soldat går hen til ham og løfter hurtigt det ene øjenlåg for at tjekke, om drengen er påvirket af opium. Det er han ikke, og få minutter efter får han lov at komme ind i lejren.

Talebans vilje til at bruge børn som selvmordsbombere er et velkendt fænomen i det sydlige Afghanistan, men nu er børnesoldater også begyndt at indfinde sig på slagmarken, rapporterer nyhedsbureauet Reuters og flere andre britiske medier. I Kandahar-provinsen er gennemsnitsalderen for Talebans soldater faldet drastisk og tæller efterhånden børn ned til 14-års-alderen.

»Jeg har taget så mange teenagere til fange,« fortæller sergent Aaron Best fra de amerikanske styrker i Kandahar til Reuters i forbindelse med arrestationen af endnu to formodede oprørere på 14 og 15 år.

»Talebanerne bliver bare yngre og yngre.«

Og chefen for 2-508. Faldskærmsregiment, 82. Luftbårne division, Guy Jones, bekræfter tendensen.

Da krigen mod Taleban begyndte i 2002, var de fleste Taleban-kommandanter mellem 30 og 40 år, mens fodsoldaterne typisk var mellem 22-30. I dag er kommandanterne 10 år yngre, og stadig flere fodsoldater er rene børn på mellem 14 og 16 år, fortæller Jones, der er udsendt til Afghanistan for fjerde gang.

En presset fjende

Militæranalytiker Peter Dahl Truelsen fra Forsvarsakademiet mener kun, der kan være én forklaring på den udvikling.

»Det skyldes helt givet, at Taleban har lidt store tab det seneste år. Siden den amerikanske general McChrystal overtog kommandoen over ISAF-styrken sidste sommer er flere hundrede Taleban-ledere på mellemniveau blevet dræbt eller taget til fange i det sydlige Afghanistan og masser af almindelige fodsoldater dræbt. Det betyder selvfølgelig, at Taleban er nødt til at erstatte dem med nye, yngre folk,« siger han.

»Jo større tab, jo yngre gennemsnitsalder vil vi se,« understreger han.

Samme konklusion kommer den internationale ngo Red Barnet til. I en ny rapport, bekræfter organisationen det voksende problem med børnesoldater og advarer om, at rekrutteringen af børn og unge til krigen vil tage til i takt med, at det militære pres på Taleban øges.

»Taleban og andre væbnede grupper rekrutterer allerede nu børn og bruger dem som vagter og selvmordsbombere,« hedder det i en kommentar fra Red Barnets hovedkvarter i London.

I rapporten, der er udarbejdet sammen med organisationen Watchlist on Children and Armed Conflict, fortæller Red Barnet om børn ned til 12-års alderen, som bliver rekrutteret til Taleban og andre oprørsgrupper.

Der findes ikke nogen opgørelser over problemets omfang, men Red Barnet slår fast, at rekrutteringen af børnesoldater er mest udbredt i det sydlige og sydøstlige Afghanistan, hvor mange fattige familier lever som interne flygtninge og er ekstra sårbare over for hvervningsforsøg.

Trusler og tvang

TV-journalisten Sharmeen Obaid-Chinoy har netop lavet dokumentarfilmen Children of the Taliban, hvor hun fortæller om, hvordan rekrutteringen af børnesoldater foregår bl.a. i fattige nabolag, hvordan børnene hjernevaskes, og deres forældre får løfter om penge og kompensation, hvis deres sønner bliver dræbt.

Peter Dahl Truelsen fortæller også om, hvordan Taleban ofte truer landsbyernes ældste til at levere et vist antal rekrutter per landsby, og mange familier derfor er tvunget til at aflevere en søn til Taleban for at beskytte familien og landsbyen. Nogle familier vælger også at helgardere sig og giver en søn til Taleban og en anden til politiet.

»Så har de et ben i hver lejr,« tilføjer Peter Dahl Truelsen.

Trusler og fattigdom er de helt store rekrutteringsfaktorer, understreger han.

»For mange fattige familier i det sydlige Afghanistan er en månedlig indtægt fra Taleban eneste alternativ, hvis børnene skal ud og tjene penge. Det gælder ikke mindst i de familier, hvor familieforsørgeren er blevet dræbt,« siger han.

En del af de børn og unge, der nu kæmper for Taleban, kan derfor sagtens være sønner af Taleban-krigere, som har mistet livet i krigens første år, mener han.

Fattigdomsfænomen

Rekruttering af børnesoldater i Afghanistan er ikke noget nyt fænomen. Både under Talebanstyret fra 1996-2001 og tidligere var de afghanske militser kendt for at bruge børnesoldater.

Efter Talebans fald var FN med til at rehabilitere mere end 8.000 tidligere børnesoldater, give dem uddannelse og en fremtid uden våben. Også under mujahedinernes krig mod Sovjetunionen i 80'erne og den efterfølgende borgerkrig i 90'erne blev børn og unge rekrutteret til de forskellige militsgrupper, der brugte dem som soldater, tjenere eller sexobjekter. I sommeren 2009 forsøgte Talebans ledelse i den pakistanske grænseby Quetta at bremse rekrutteringen af mindreårige. I en håndbog, der opregner mere end 30 regler for, hvordan kampen mod den afghanske regering og de udenlandske styrker skal føres, forbyder Taleban bl.a. kommandanter at sende drenge i kamp, som endnu ikke har skæg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Mosbak

Nå, så de der vil "gøre en forskel" kæmper nu mod børn - hvad bliver det næste?

Det store stygge Taliban, der skulle ville indføre det Islamiskefacistoide Kalifat, og erobre Pakistans atomvåben, har kun en børnehær tilbage!!!

Så må vi da snart have vundet det krig....

Niels Mosbak

ups. den krig...

Per Jongberg

Ah, vores allesammens Rasmussen (II) har set klart, da han under besøget derovre så, at det går i den rigtige retning, på trods af, at ... ja, hvad var det nu det var. Nå skidt..

Sejren er hjemme, ikke at jeg ved, hvad målet derovre er, måske at slå alle voksne Talebaner ihjel, men vundet må vi da ha' nu ...

Terrorkrigen er ovre. Tegneren kan ånde lettet op,

Niels østergård

Og her gik jeg glad rundt og bildte mig selv ind at "vi" er i Afghanistan for at sørge for at børnene kunne gå i skole.
Men det gælder måske "kun" pige-børnene?

Overskrift:
””Talebans rekrutter bliver stadig yngre.”

Brødtekst:
”Rekruttering af børnesoldater i Afghanistan er ikke noget nyt fænomen. Både under Talebanstyret fra 1996-2001 og tidligere var de afghanske militser kendt for at bruge børnesoldater.”

Niels-Holger Nielsen

Lidt imponerende, at disse børnesoldater er i stand til at presse besættelseshæren ud i de vanskeligheder, som den befinder sig i.

Helt forudsigeligt tager den faste garde af politisk enøjet debattører ikke afstand til det i artiklen belyste, nemlig at børn bliver tvunget til våben som kanonføde. De samme debatører hævder at tale afganernes sag, men i bund og grund vil de skide dem et langt stykke.

Slettet Profil

"Børn helt ned til fem-års-alderen bliver brugt af Taleban til at lægge bomber ud, mens 14-15-årige drenge sendes i kamp. Det er et tegn på, at Taleban har lidt store tab, mener ekspert"

De er lige så meget vores børn, som Talabans børn, fordi de ikke betyder noget for nogen af os, som børn, men kun som redskaber - Det er børnene, der har lidt store tab, fordi de er få unge til at vide, at de har mistet.

Han mener nok noget andet, men hvis ikke "store tab" betyder, større sandsynlighed for a fred - Så siger "eksperten" bare det går ad helvede til.

"Det betyder selvfølgelig, at Taleban er nødt til at erstatte dem med nye, yngre folk"

Det er derfor det er en uendelig meningløs krig. Hvor unge skal de være, før at de ikke er bevidste nok om hvorfor de slås, til at det giver mening at vi slås mod dem?

Slettet Profil

"Helt forudsigeligt tager den faste garde af politisk enøjet debattører ikke afstand til det i artiklen belyste, nemlig at børn bliver tvunget til våben som kanonføde. De samme debatører hævder at tale afganernes sag, men i bund og grund vil de skide dem et langt stykke."

Det er måske fordi den mest indlysne måde, at fjerne børnesoldaterne på, er ved at fjerne den hær de er nødt til at slås mod.

Det her er klassisk rekruttering, som vi har set op igennem hele historien. Det har igennem historien været typisk, at en invaderende hær med tvang har rekrutteret, hvor man kom frem.

Hvis man kigger på Nazi-tyskland's sidste dage, så kunne man godt forledes til at tro, at Taleban også er slidt ned, når de nu sender så unge mennesker på slagmarken.
Men dette er en anderledes type krig. Med den taktik, som talebanerne bruger, behøver man ikke fysisk styrke.
Det kan godt være, at Taleban er slidt til sokkeholderne, men det kan også tænkes, at de har skiftet taktik, og nu bruger kanonføde, istedet for deres "værdifulde" soldater.

Denee sætning falder i øjnene, og modsiger andre af artiklens påstande:
"Rekruttering af børnesoldater i Afghanistan er ikke noget nyt fænomen. Både under Talebanstyret fra 1996-2001 og tidligere var de afghanske militser kendt for at bruge børnesoldater."

Vi må bare vente og se hvad der sker. Hvis Taleban virkelig er slidt ned, så ser vi nok snart resultatet i form af et kollaps.

@Martin Lund

Well spoken..... det er pinagtigt, at sådan en voldsomt usympatisk ageren af Taleban facisternerne endnu engang af de sædvanlige grædekoner skal gøres til et problem, om vi er i Afghanistan ------ det kan man ikke være bekendt !

Problemet for mig som civilist er at jeg har meget svært ved at skelne børnesoldater og talebanbørn fra børnecivilister, samt danne mig et billede af hvor mange børn - og civilister i øvrigt - der bliver dræbt i Afghanistankrigen.

Er estimater over civile tabstal noget den danske hær måske kan levere?

Eigil Thomassen

Så mangler vi bare lige den der med at Teliban spiser deres egne små børn til aftensmad. Fantastisk at Information kritikløst gengiver den britisk/amerikanske/danske krigspropaganda.

Mette Hansen

Hvad er værst: at være dansedreng for en miitærleder eller soldat?

Hård opgave vore soldater har i Afghanistan!

Børnesoldater findes mange steder i verden ex. Somalia. ..og det er forkasteligt og forfærdeligt.

Kristian Jensen

Artiklens konklusion forekommer nærmest som en selvfølgelighed. Sejr = barnemord.

Gad vide om denne konklusion var ligeså "selvfølgelig" i overvejelserne for krigen..., I så fald må drap på børn være et naturligt succeskriterie.

Jeg stoler naivt på at konklusionerne er udtryk for bagklogskab. Men det gør os ikke klogere på om det går fremad eller bagud for krigen i Afgh.

Peter Pedersen

Atkins

Jeg aner naturligvis ikke, hvad "den danske Hær" kan - eller vil - levere af tal, men på nettet kan man bla. finde :

http://www.afghanconflictmonitor.org/civilian.html

...ligesom den britiske NGO, Oxfams rapport "Afghanistan - The cost of War" er god til at give et overblik over afghanernes lidelser siden 1979, samt giver rimeligt fornuftigt overblik over den nyere afghanske historie:

http://www.oxfam.org/sites/www.oxfam.org/files/afghanistan-the-cost-of-w...

Der findes dog næppe tal, der direkte udskiller civile børn fra civile voksne.

Hvervning og brug af børnesoldater er derimod bla. iht. Statutterne for ICC - den Internationale Straffedomstol, Artikel 8, en klar krigsforbrydelse.

I den Humanitære folkeret eller "krigens love" om man vil, sondres der ikke mellem børnesoldater og voksensoldater - når de først er blevet soldater -,
bortset fra at børn og kvinder som fanger mv. har krav på særlig beskyttelse mod overgreb fra medfanger mv., -
men derudover er børnesoldater kombattanter på lige fod, og efter samme regler som voksne, og har således samme pligter og rettigheder -
m.a.o : de udgør ligeledes et fuldt legitimt mål, på lige fod med voksne, der finder på at rette våben mod militære enheder.

Thomas H. Pedersen

Jeg mener at i Afghanistan er du myndig når du er 7 åt gammel og i en alder af 12 lærer de at betjene våben... det er også normalt at have mange børn (har hørt op til 20!) for så har man "soldater" til at bekæmpe nabostammerne og kan sagtens miste et par stykker uden det går udover høsten.

Det er heller ikke første gange at taliban bruger børn og kvinder til beskidt arbejde, har oplevet flere gange hvor "diggers" sætter børn på deres motorcykel når de holde øje med os eller når de fjerner de IED som ikke går af sender de børn, kvinder og unge over som skjold, da de ved vi ikke skyder når de er i nærheden.

Niels Mosbak

Martin Lund

"Helt forudsigeligt tager den faste garde af politisk enøjet debattører ikke afstand til det i artiklen belyste, nemlig at børn bliver tvunget til våben som kanonføde. De samme debatører hævder at tale afganernes sag, men i bund og grund vil de skide dem et langt stykke."

Det er imidlertid ikke "den faste garde" der slår afghanere ihjel - hverken børn eller voksne.
I øvrigt er median alderen i Afghanistan i øjeblikket 18 år, og forventet middellevetid 44 år.

Hvis forargelsen eller kan holdes i tømme et øjeblik, uddannes 47.000 britisk børn i "the Army Cadet Force" i bl.a. våbenbetjening.
De hverves i alderen 12-18 år.
Og nej - det er ikke Det Danske Spejderkorps...

Peter Pedersen

En tanke- og gruvækkende dokumentar af den pakistansk-fødte Sharmeen Obaid-Chinoy
(vistnok fra 2007) om bla. Talibans indtog i Swat-området,
Om talibans rekruttering af børn som selvmordsbombere,
hvor det tillige ses at Taliban i Pakistan, angiveligt iflg. rekrutterings-Talib'en rekrutterer børn ned til 5-7 års alderen -
og hvor man bla. kan høre en ung knægt fra en madrassa-skole, - hvor de udelukkende lærer at citere Koranen på arabisk - med overbevisning proklamere, at regeringen straks skal forbyde kvinder at gå frit omkring - "det er ligesom når man kan forbyde brugen af plastic-poser..." :

http://www.pbs.org/frontlineworld/stories/pakistan802/video/video_index....

Mosbak

Det er jo direkte noget disproportionelt vås - de britiske børn, der uddannes der, sendes jo ikke i kamp, førend tidligst når de er fyldt 18 år.

Niels Mosbak

Peter Pedersen

Der er intet disproportionalt vås i det - de bliver uddannet, for senere at være nemme ofre for hvervekampagner til militæret.
Fakta er at børn uddannes i våbenbrug, forsynes med uniformer og militære grader.

Jeg kender adskillige briter, der lod sig hverve med henblik på senere militær karriere.

I fattige engelske kvarterer har du få muligheder - fodboldspiller, bokser, militær - eller kriminel.

Thomas H. Pedersen

Ja og i bla. USA og England får du valget mellem f.eks. 4 år i hæren eller 4 år i fængsel.
de har jo ikke værnepligige derover.
men der er ingen af dem som bliver sendt ud før de er 18, så man kan ikke kalde dem børnesoldater, ellers kan man også kalde spejder for børnesoldater, de går med kniv! :)

Thomas H. Pedersen

Og du får valget mellen 4 år i hæren eller fængsel hvis du har lavet noget kriminelt..

Peter Pedersen

Tjah, Thomas H.
men gad vide, om ikke spejderne med dagens gældende våbenlov nu er begrænset til kun at "gå med reb" ;-)

Peter Pedersen

Mosbak

Hvis virkelig fortsat ikke kan se det disproportionelle i at sammenligne 15-18 årige briters spejdertræning,
med Taliban rekruttering af små børn til at gå direkte kamp samt til selvmordsbombere, har du endnu mindre realitetsfornemmelse, -
eller også har du vist taget endnu mere skade af at være i politiet, end jeg ellers antog.

Lars R. Hansen

Det er vel lidt for tidliget at sige om det øget antal mindreårige i talibans rækker er udtryk for en substantiel svækkelse eller ej - altså viljemæssigt - men selvfølgelig må mandefaldet - evnemæssigt - kunne mærkes i bevægelsen.

P.S.

Hvordan kan man helt seriøst mene, at Army Cadet Force - som ikke er en militær organisation - kan sidestilles med talibans rekruttering af børnesoldater/selvmordsbombere!?

Tue Fredholm

Det er da fremragende nyt. Med lidt held og fremskrivning af tabstallene vil Taleban-krigerne til sidst være så unge, at de ikke kan løfte et gevær, endsige have motorisk overskud til at grave bomber ned. Sejren er nær!

Per Jongberg

Ja, sejren er nær, som vores allesammens lille mand har sagt det ... hvor er han dog klog.

Niels Mosbak

Peter Pedersen

Mig bekendt lærer man ikke at skyde med rifler i Spejderkorpset.

Lars R. Hansen

Børn får også lov til at skyde i danske skytteforening - ja, selv i Tivoli kan børn skyde. Det gør nu ikke Tivoli og Taliban ens.

Thomas H. Pedersen

Spejder må gerne gå med kniv som nogen af de eneste. (håndværkere og jægere/fiskere må vist også)
Soldater må f.eks. ikke.

Peter Pedersen

Thomas H.

OK - Du har ret - spejdere er direkte nævnt i våbenlovens forarbejder som fritidsaktiviteter, hvor det er berettiget at bære kniv.

@Peter Pedersen,
Tak for svaret og links...

Martin Vindum

Mon ikke dette er et led i den exit strategi, man så desperat søger efter, har personligt talt med en del amerikanske Vietnamveteraner ( og de boede i store skove, ikke Rold skov eller lign. ) og samtlige var enige om at det at blive angrebet af små børn, som de ofte dagen før havde klappet på hovedet, var deres største krigstraume, herregud mange af dem havde jo børn derhjemme.
Så at få dette listet ind af bagvejen, kan jo blive en del af begrundelsen for tilbagetrækning.

VH
Martin Vindum

Henrik Andersen

Er dette nyheder? Det er forudsigeligt hvis man ser på historien. Forældrene er stolte af deres børn,
Kulturforskelle eller hvad?
Jeg kan da huske at jeg læste børnebøger hvor Jan hjalp i Frihedskampen under den tyske besættelse.
Hvornår holder vi op med at følge de amerikanske politikeres ønsker og har en selvstændig mening.
Krig er noget skidt udanset hvorfor, og der er aldrig nogle som er forkert indstillet med hensyn til deres indsats.

Ikke spor overraskene. hvad denne artikel beskriver. Iran brugte drenge, som de sendte ind over minefelterne i krigen mod Irak. Det er en del af kulturen og traditionen i denne del af verden, hvor fremskridt, udvikling og menneskerettigheder despekteres. Menneskeliv er dyrebare i den vestlige kultur, men der hersker andre normer i andre kulturer. When do we start grasping it?