Læsetid: 6 min.

'Amerika har vandret i mørket, men nu er det slut'

Således en ekstatisk Glenn Beck, da den magtfulde teaparty-bevægelse demonstrerede i hovedstaden på trapperne af Lincoln Memorial - samme sted og samme dato som Martin Luther Kings 'I have a Dream'-tale
Tv-værten Glenn Beck og teaparty-bevægelsen havde valgt samme sted og samme dato som Martin Luther Kings berømte 'I have a Dream'-tale til at samle deres tilhængere i Washington. En ide,  ikke alle var tilhængere af - i den anden ende af byen blev der bl.a. arrangeret en modmarch.

Tv-værten Glenn Beck og teaparty-bevægelsen havde valgt samme sted og samme dato som Martin Luther Kings berømte 'I have a Dream'-tale til at samle deres tilhængere i Washington. En ide, ikke alle var tilhængere af - i den anden ende af byen blev der bl.a. arrangeret en modmarch.

Chip Somodevilla

30. august 2010

Var der en million. eller var der 50.000? Som sædvanlig skændtes arrangørerne og deltagerne med politiet og medierne om antallet af demonstranter, da den populære studievært Glenn Beck holdt sin kontroversielle og længe ventede 'Restore America Rally' i Washington DC i weekenden.

Dato og sted var omhyggeligt valgt; den 28. august er årsdagen for den tale, borgerrettighedsforkæmper Martin Luther King holdt i 1963 med titlen, 'I have a Dream', hvor han forudså, at USA en dag ville blive et samfund, hvor sorte og hvide havde lige rettigheder.

King holdt sin tale på trapperne af Lincoln Memorial i Washington DC, og her stod også Beck foran en begejstret hundredetusindtallig menneskemængde, der var kørt ind siden fredag for ikke bare at høre Beck, men også den tidligere republikanske vicepræsident kandidat Sarah Palin tale.

En sandsæk fra Gud

Forud for talen havde Beck erklæret, at han egentlig havde valgt datoen og stedet helt tilfældigt, men at han efterfølgende havde haft en religiøs oplevelse »som om Gud smed en sandsæk i hovedet på mig«, og at han var kommet til den erkendelse, at nutidens amerikanske borgerrettighedsorganisationer havde »forvredet Kings idealer«, og at han selv og hans beundrere i den vildtvoksende teparty-bevægelse i virkeligheden er de moderne forkæmpere for borgernes rettigheder.

Ikke uventet førte Becks provokation til raseri på venstrefløjen og i det etablerede amerikanske ngo-miljø, men blandt deltagerne i lørdagens kæmpe-rally, der strakte sig fra Lincoln Memorial og langt forbi the Washington Monument trods bagende varme temperaturer over 30 grader, var der ingen tvivl om, at Beck havde ret.

»Jeg er her, fordi vi, borgerne, vil have Amerika tilbage. Det Amerika, som tilhører os, og som regeringen har stjålet fra os. Hvis ikke det handler om borgerrettigheder, så ved jeg ikke, hvad det handler om,« siger 59-årige John Ross fra Kansas til Information.

Lastbilchaufføren er selv kørt hele vejen til hovedstaden, fordi han gerne vil se og høre ikke bare Beck, men også demonstrationens anden hovedtaler, Sarah Palin, som han kalder »den eneste politiker, som har forståelse for sådan nogle som mig.«

Og Ross har til fulde fået sine forventninger indfriet, erklærer han senere, da Information møder ham igen. »Det var hjertegribende,« når han at sige, inden han bliver trukket med af den gruppe mennesker fra Kansas, som han har kørt til Washington.

Gribende er det helt sikkert, da både Beck og Palin taler.

At finde Gud

Den populære studievært lægger ikke bånd på sig selv, da han i bedste prædikantstil lægger ud med at erklære, at »hvad der sker i dag er hinsides fantasien. Alt for længe har dette stolte land vandret i mørket ..... vi har haft brillante øjeblikke, og vi har haft perioder i mørke. Men vi har brugt alt for meget tid på at bekymre os om vore ar og tænke over vores ar og koncentrere os om vore ar. I dag vil vi koncentrere os om det gode ved Amerika, alle de ting, vi har opnået og alt det, vi kan gøre i morgen. Amerikas historie er menneskehedens historie, det er det Amerika, som er ved at finde Gud igen.«

Før Becks tale har mængden været forsamlet i bøn, og i det hele taget minder rallyet i lange perioder om en stor udendørs religiøs højtidelighed med flere folkesange og salmer som »America The Beautiful«. Et fast tema handlede om at ære det amerikanske militær, sørge for at landet vendte hjem til Gud og beskytte de traditionelle værdier, som gør USA til et særligt land i verden.

Militærets helte

Som den anden hovedtaler, Alaskas tidligere guvernør Sarah Palin, sagde, da hun holdt sin tale:

»Vi skal ikke forandre Amerika, som nogen vil« - en slet skjult henvisning til Obama. »Vi skal genoprette USA og genskabe hendes ære.«

Palin indledte sin tale med at sige, at hun i øvrigt ikke var kommet til demonstrationen som politiker, men som »noget meget større. Som mor til en kampsoldat. Det kan ingen tage fra mig«.

»Vi skal genskabe vore oprindelige værdier .... militæret er en kraft i vort samfund, som vi ikke behøver at undskylde for,« lød det efter, at hun havde omfavnet tre krigsveteraner, som befandt sig på trapperne sammen med hende.

»Disse mænd er helte, de er en inspiration og et eksempel til efterfølgelse, når denne nations vanskeligheder synes uoverkommelige,« sagde hun og mindede befolkningen om, at de »står ved en historisk skillevej, og må denne dag blive dagen, hvor vi beslutter os for at gå en anden vej. Se dig omkring, du er sammen med andre amerikanere, du er ikke alene. Du har den samme rygrad af stål og moralske mod som Washington og Lincoln og King. Det findes i dig, og det vil holde dig oppe, som det holdt dem oppe.«

Som sædvanligt svarede mængden igen ved at synge både »USA-USA-USA« og Palins og Becks navne.

Men den vrede, som teparty-bevægelsen er blevet kendt for, var yderst dæmpet under demonstrationen. Beck havde udtrykkeligt frabedt sig plakater og igen og igen mindet om, at demonstrationen først og fremmest skulle handle om »tro, ære og traditionelle værdier.«

Stemningen mindede mere om en blanding af en skovtur med amerikanske flag ad libitum og en højmesse, og mange deltagere, som Information talte med, sagde, at de ikke havde lyst til at blive karikeret som 'vrede freaks':

»Jeg ser Glenn Beck hver eneste dag. Og han har fat i noget af det rigtige. Han bekymrer sig om os, og han får os til at ranke ryggen. Da jeg hørte ham fortælle om marchen i dag, bad jeg min søn køre mig til Washington, og det har han gjort. Han er en god dreng, og der er ingen i min familie, der er yderligtgående eller ekstreme. Vi synes bare, at regeringen er gået alt, alt for langt, når det gælder om at bruge vores penge,« siger den 72-årige pensionerede syerske Glenys Thomas fra New Jersey til Information.

»Det er ikke vrede. Det er mere en frustration over den ledende klasse, at de ikke lytter til os, når vi forsøger at råbe dem om og advare dem om, at de tager fejl,« siger Lottie og Robert Sawyers, et par i fyrrerne, der er fløjet ind samme morgen fra Colorado. »Vi så det i tv, og vi syntes det var på tide, at vi gjorde noget. At vi ikke bare vedblev med at være en del af den tavse majoritet.«

Det er vores drøm

Samtidig med Beck og Palin, havde borgerrettighedsforkæmperen Al Sharpton organiseret en moddemonstration i det nordvestlige Washington uden for Dunbar High School med deltagelse af en række borgerretsledere og politikere, herunder undervisningsminister Arne Duncan.

»The March on Washington forandrede Amerika,« sagde den folkevalgte demokrat Eleanor Holmes Norton til omkring 2000 mennesker, som var mødt op for at protestere mod Beck - med en reference til Kings tale i 1963.

»Vort land valgte at komme ud over det laveste punkt i vores historie, når det gælder forskelsbehandling af racer. Glenn Becks march vil ikke forandre noget ... men en ting er, at Beck er misundelig på King, det er mest synd for ham, at han ikke ejer et budskab, som er den plads, han står på, værdig.«

Og Avis Jones DeWeever, direktør for the National Council of Negro Women sagde ifølge Washington Post: »Lad ingen få lov til at overbevise dig om, at det er deres ret at kræve dette land tilbage. Det er også vores land. Og det er os, der skal have vor drøm tilbage. Det land var vores fra starten.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

USA på vrangen eller vrangen i hovedet på amerikanerne.

1. Giv skattelettelser til de rigeste: Pris $1,7 trillion

2. Start to krige og undlad at afslut dem: Pris $1 trillion

3. Skab en myte om den store stat og demokraterne som dem der bruger mange penge via. højreorienterede medierdemagoger som Beck, Limbaugh og lign.

4. Revolution? Borgerkrig? Fascistisk magtovertagelse?

Morten Kjeldgaard

Ja, man kan rynke på næsen af Beck og Palin, men de taler yderst effektivt -- og udelukkende -- til folks følelser.

Her er så en lille opgave til debatforums læsere og debattører: Nævn tre andre politikere og/eller politiske bevægelser, der ligeledes har talt til følelserne frem for forstanden.

Bag alle disse apolitiske paroler, angrebene på abortpolitik, på islamister og bøsser, bakket op af krigsveteranerne med paradeuniformer, de frustrerede arbejdsløse, præsternes ordflom, og al deres ævl om intelligent design - bag alt det står en iskold politiks/økonomisk bevægelse - de neo-konservative - som skubber dette optog af gøglerier og stupid nationalisme foran sig i vished om, at deres dygtige gruppepsykologer og journalister fra Fox-news, nok skal klippe billeder og tekst sammen på en måde, så det hele fremstår som en - i stupiditetens optik - velartikuleret folkebevægelse mod Obama og al hans væsen...

Det er ikke kun et amerikansk fænomen - denne bevægelses politiske budskaber også rækker langt ind på den europæiske højrefløj, hvilket afsløres af en fælles demagogisk retorik, som fremføres overalt, med de samme fraser om: kampen mod statens dominans, genopretning, privatisering af sundhedssystem og socialunderstøttelse - og frihed til overforbrug, overforbrug, overforbrug...