Kommentar
Læsetid: 2 min.

Bagsiden: Officiel statsguide om dansk mentalitet for fremmede

På statens officielle hjemmeside for udlændinge, der overvejer at arbejde i Danmark, kan man læse om 'den danske mentalitet'. Det er svært at oversætte ordet 'hygge', står der på engelsk. Ellers er vi danskere glade for lighed, demokrati og ikke mindst ironi
Hygge er svært at definere, mener danskerne. Det kunne også være en måde at holde andre uden for på. Hygge kan f.eks. være dyrelægens natmad med snaps og øl.

Hygge er svært at definere, mener danskerne. Det kunne også være en måde at holde andre uden for på. Hygge kan f.eks. være dyrelægens natmad med snaps og øl.

lars witrock

Udland
13. august 2010

»De fleste danskere værdsætter lighed, hygge, individualisme og demokrati«.

Så ved vi det - og det er ikke taget ud af den blå luft, men derimod fra statens officielle hjemmeside, workinddenmark.dk, hvor udlændinge, der overvejer at søge job i Danmark, kan læse om landet - herunder om 'den danske mentalitet'.

Man har på hjemmesiden en nærmest antropologisk tilgang til begrebet 'dansk mentalitet', og det er næppe ikke for meget sagt, at man kan læse teksten som et udtryk for statens syn på os alle sammen, når det skal præsenteres for udenforstående. Det med hyggen er tilsyneladende helt centralt. Det har fået sit helt eget afsnit:

»Hygge er en meget vigtig del, af det, man kan kalde den danske mentalitet. Det er svært at oversætte det danske koncept 'hygge',« står der. Alligevel er det konsekvent oversat til cosiness på hjemmesiden, som selvsagt er på engelsk. Vi kommer dog hyggen lidt nærmere, i følgende beskrivelse:

»Du vil hurtigt erfare, at det er tæt relateret til at have det rart med hinanden, og at mad og drikke ofte er involveret«.

Ironi

Vi danskere er tilsyneladende også meget afslappede:

»Danskernes omgangstone er uformel sammenlignet med andre lande. Venner, familiemedlemmer og kolleger tiltales med et uformelt du eller med fornavn. Det er også normalt at tiltale chefer ved deres fornavn. Den uformelle tone findes også i uddannelsessystemet, hvor elever tiltaler deres lærere ved fornavn.«

Og så har vi naturligvis en lang og stolt tradition for debat: »Diskussion og debat er en fundamental del af danskernes opdragelse, både i samfundet og i familierne. Det betyder, at mange danskere har en grundlæggende bevidsthed om, at det er muligt at sige sin mening højt og have indflydelse.«

Det lyder jo alt sammen vældig positivt. Men man skal også passe på med danskerne, står der på workindenmark.dk. For humor er en mindst lige så central del af den danske mentalitet, og den danske variant kan være drilsk:

»Humor er et vigtigt element, og for mange danskere, involverer humor en stor portion ironi. Det kan være svært at forstå denne ironi i begyndelsen, men den er vigtig at forstå, hvis man vil forstå danskernes mentalitet.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Tager mig til hovedet over som borger at blive sat i bås under overskriften "Dansk mentalitet", men danskeriet vil åbenbart ingen ende tage i disse år. Eller her er måske endog tale om branding af danskerne over for udlændinge? I den engelske versions (læs den endelig!) sidste underrrubrik om "Social individualisme" hævdes det, at danskere er individualister. Sociale individualister! Nok ikke decideret forkert, men så er det da sært, at der samtidig offentliggøres en tekst ,der nærmer sig en stærkt forenklet, næsten stereotyp beskrivelse af danskere og deres såkaldte mentalitet? Og nu må jeg så grine, for længere nede hedder det sig, at danskere generelt har høj selvtillid. Det tør siges, og der føres bevis herfor. Ellers ville man / staten vel have følt behovet for, at den danske tekst - uanset dennes kvalitet i øvrigt - ved oversættelse til engelsk blev af højere sproglig / grammatisk kvalitet, end det er tilfældet.

Touhami Bennour

Hvad er det sociale I den danske mentalitet? Når automatiske sætter en udlændig udenfor, sende ham så lang af alt hvad det er dansk , som restaurant, kvarter,alt hvor danske menneske er samlet, som muligt, eller skal det være kun for hygge, der kan en fremmed muligvis introdiceres indenfor. Man taler at danskere er "centripete" modsat "centrifugal".Altså de selv destemmer hvem de skal have indenfor.Det stemmer ikke med at tage mennesket som et individ men en del af stammen. Og stammen er modsat alt så som demokrati, frihed. individualist, social. I stammen er lige gyldigt hvem taler eller fører, de andre kan bare deltage med "grin".