Nyhed
Læsetid: 3 min.

Berlin vil integrere byens romaer

Omstrejfende romaer i Europa lader sig ikke bremse af hjemsendelse med penge. I stedet skal de tilbydes aktiv og lokal rådgivning, siger socialarbejderen Pavao Hudik, der med myndighedernes opbakning hjælper tilrejsende romaer med at finde på plads i Berlin
Omstrejfende romaer i Europa lader sig ikke bremse af hjemsendelse med penge. I stedet skal de tilbydes aktiv og lokal rådgivning, siger socialarbejderen Pavao Hudik, der med myndighedernes opbakning hjælper tilrejsende romaer med at finde på plads i Berlin
Udland
25. august 2010

BERLIN – I løbet af sommeren har flere europæiske lande reageret på tilrejsende romaerne fra Sydøsteuropa med et ensartet budskab: Rejs tilbage, hvor I kommer fra. Herhjemme skabte det overskrifter i aviser og tiltrak sig international kritik, da danske myndigheder udviste en gruppe romaer for ulovlig campering på Amager Fælled.

Også i Frankrig har den franske præsident, Nicolas Sarkozy, iværksat en hård­hændet romapolitik, der har udløst kritik fra den rumænske præsident, vakt bekymring hos FN’s højkommissariat for racisme­bekæmpelse og andre officielle instanser.

Men det er ikke kun sydøsteuropæiske statsledere og FN-medarbejdere, der betvivler hjemsendelsesstrategiens effektivitet. Tyske erfaringer antyder nemlig, at der skal mere til end kontante pengebeløb og returbilletter til, hvis problemet med omrejsende romaer skal løses på længere sigt. For strømningerne af vandrende arbejdere fra Østeuropa lader sig ikke umiddelbart stoppe, siger Pavao Hudik, der er gadearbejder i Berlin og forsøger at hjælpe romaer fra Østeuropa med at falde bedst muligt til i det tyske samfund.

Ifølge Hudik er hjemsendelse i grove træk en forfejlet og kortsigtet strategi, og det bør de vesteuropæiske samfund indstille sig på: »Grundlæggende kan man ikke forbyde romaerne at rejse omkring i Europa, da de som ofte kommer fra lande, der er omfattet af EU’s regler om arbejdskraftens fri bevægelighed. De er europæiske borgere, der er fri til at rejse.

Dog under visse omstændigheder, som for tiden indskrænkes,« siger den 58-årige Hudik med henvisning til de danske og franske hjemsendelsesforsøg.

Som at komme til Japan

Hver sommer kommer talrige omrejsende romaer til den tyske hovedstad. Sidste år førte den uønskede indvandring til en ophedet debat om grupper af romaer, der ligesom i Danmark slog sig ned i byens centrale parker. Bystyret håndterede problemerne ved at sende en større gruppe romaer tilbage til Sydøsteuropa med et kontant beløb på 250 euro.

I år har man imidlertid valgt en anden taktik i samarbejde med Sydøsteuropa-centeret, hvor Pavao Hudik arbejder til daglig. Det nye initiativ, hvis officielle navn er ’Mobilt kontaktcenter for europæiske vandrearbejdere og romaer’, tilbyder aktiv rådgivning til både tilrejsende og i Tyskland bosatte romaer.

Den bagvedliggende tanke med rådgivningen, der oftest finder sted på gadeplan, er at undgå konflikter mellem tilrejsende romaer og de tyske myndigheder.

For langt hen ad vejen skyldes mange af problemerne med de tilrejsende romaer en række grundlæggende misforståelser omkring det samfund, de er ankommet til, og som de ofte ikke kender særlig meget til, siger den ungarskfødte Hudik, der ikke selv er roma. Han sammenligner situationen for romaer i Berlin med at ankomme til Japan for en vesterlænding.

Det drejer sig om de helt små ting. »Vi tilbyder dem en form for orienteringshjælp. Det handler om at vise dem gaderne, hvordan man betjener en automat og køber en billet til U-bahn og alle den slags basale ting,« siger Pavao Hudik.

Selvom Hudik hjælper folk med konkrete dagligdagsspørgsmål, omhandler rådgivningen oftest retten til at arbejde i Tyskland:

»Ofte drejer det sig om retshjælp: Hvad kan jeg gøre, og hvordan kan jeg arbejde. Her gælder det folks erhverv eller profession, og det skal forstås meget bredt, da der ofte er tale om analfabeter.«

Hudik fornemmer også, at strømningerne fra oprindelseslandene er ved ændre sig: »Tidligere har det været folk fra Jugoslavien, men i den sidste tid er der også i højere grad tale om folk fra Rumænien og Bulgarien. Men vi har også haft folk fra Slovakiet, som eksempelvis en kvinde, der har opholdt sig i Tyskland i mange år og for nylig henvendte sig for at komme ud af prostitution.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Rart at høre at det ikke er alle der har tabt forstanden i disse højrerabiate tider.

Sådan handler man i et land, der har lært af sin
fortid. Rart at der findes politikere, der kan tænke sig om og handle intelligent.