Baggrund
Læsetid: 5 min.

Brande sætter gang i den russiske klimadebat

Den kvælende røg fra skovbrande er ikke blot en farlig plage for moskovitterne. Den har også været katalysator for en debat, der kan fremme miljøbevidstheden i landet, mener iagttagere
Folk er helt klart blevet mere miljøbevidste, og regeringen og præsidenten vil komme til at stå til ansvar, det er jeg slet ikke i tvivl om, lyder det fra Greenpeace. Rusland og især Moskva lider for tiden under hundredvis af brande.

Folk er helt klart blevet mere miljøbevidste, og regeringen og præsidenten vil komme til at stå til ansvar, det er jeg slet ikke i tvivl om, lyder det fra Greenpeace. Rusland og især Moskva lider for tiden under hundredvis af brande.

YURI KOCHETKOV

Udland
10. august 2010

I snart en måned har det centrale Rusland oplevet ekstreme temperaturer.

Der er for første gang målt 42 grader i Moskva i august, hvor gennemsnitstemperaturen normalt er 23 grader. Søndag var der 774 dokumenterede brande, hvoraf 369 var opstået inden for et døgn.

128.000 hektar var i brand i regionerne Moskva, Voronezj, Nizinyi Novgorod og Rjazan.

Tusindvis af hektarer skovområder og moser står således i flammer og sender en kvælende røg ind over byer i en række regioner i bagende hede. Moskva med sine op mod 15 millioner indbyggere er værst ramt af den værste hede og røg nogensinde. Luftforureningen i Moskva svarer ifølge en russisk lungespecialist til en pakke cigaretter i timen. Og i går nåede røgen også frem til to andre storbyer Sankt Petersborg og Jekaterinburg i Ural.

En af Ruslands førende miljøeksperter, professor Aleksej Jablokov, der tidligere var præsident Jeltsins miljørådgiver og nu leder af Ruslands Grønne Parti, siger i en kommentar til radio Moskvas Ekko, at røgkatastrofen er menneskeskabt og vil medføre hundredvis af døde.

»Det eneste positive er, at den givne situation vil presse en fornyet miljøbevidsthed frem, hvilket er stærkt tiltrængt,« hævder Jablokov.

I de russiske medier peger flere andre eksperter også på, at denne sommers katastrofe, som rammer både rig og fattig, kan blive en banebryder for en fornyet russisk miljøbevidsthed.

De hævder, at den rige russiske elite nu har fået øjnene op for, at klimaændringerne er et faktum, og at den hidtidige russiske, ensidige satsning på en økonomi baseret på eksport af fossile brændstoffer er medskyldig i klimaændringerne og katastroferne.

Det er, siger de samme kommentatorer, skæbnens ironi, at Rusland, der lever af olie og gas, nu bliver ramt ekstremt hårdt af konsekvenserne af verdens forbrug af netop olie og gas.

Varmt eller koldt

Det er dog ikke alle, som køber dette argument. En af Ruslands førende meteorologer Lev Karlin fra Sankt Petersborg siger til en avis, at den nuværende vejrkatastrofe på ingen måde er et bevis på den globale opvarmning.

»Tilsvarende situationer havde vi i 1941, 1972 og i 1998.«

Karlin mener tværtimod, at opvarmningsperioden er ved at være forbi, og at vi i stedet er på vej ind i en global nedkøling.

»Det er det rene vås,« siger en af lederne af Greenpeace Russia, Ilona Zjuravljova, imidlertid til Information.

»Det her er en klar konsekvens af den globale opvarmning, som Rusland bærer sin del af skylden for. Det har myndighederne i Rusland svært ved at indrømme, men den nuværende situation tvinger en større åbenhed og en ny bevidsthed frem hos både eliten og befolkningen. Myndighederne har bevidst forsøgt at nedtone katastrofens omfang, farlighed og det faktum, at myndighederne var meget dårligt forberedte. Først da tågen nåede til Moskva og Kreml, begyndte der at ske noget,« siger Zjuravljova.

Hun mener i øvrigt, at katastrofen i lighed med Tjernobyl-katastrofen får og allerede har fået den positive side-effekt, at befolkningen får en øget miljøbevidsthed, som myndighederne bliver nødt til at tage hensyn til.

»Her ser folk for alvor effekten af forureningen og overforbruget af fossile brændstoffer. Folk er helt klart blevet mere miljøbevidste, og regeringen og præsidenten vil komme til at stå til ansvar, det er jeg slet ikke i tvivl om. Vreden er udbredt her i Moskva, og den kommer eliten til at føle, om de så har fuldstændig kontrol med medierne eller ej. Hele internettet er fyldt med krav om handling her og nu,« siger Greenpeace-aktivisten Ilona Zjuravljova. Og der er god grund til dette krav. Røgen er trængt ned i selv den dybe moskovitiske metro.

Myndighederne advarer derfor imod at bevæge sig udenfor. Virksomhederne er blevet opfordret til at holde lukket, så medarbejderne kan blive hjemme, millioner har købt masker, som nu er udsolgt i butikkerne, og man er begyndt at evakuere børn, gamle og folk med luftvejssygdomme fra de hårdest ramte bydele i Moskva. Mange borgere er begyndt at flygte ud af Moskva, hvis de overhovedet har mulighed for det, men mange steder er situationen ikke stort bedre. Samtidig advarer en række lande nu deres borgere imod at rejse til Moskva.

Op mod en kvart million medarbejdere ved civilforsvaret kæmper imod brandene i de forskellige regioner, og i går meddelte myndighederne, at det var lykkedes at stabilisere situationen bl.a. omkring Moskva. Og det er lykkedes at stoppe brandene i et område tæt på en af Ruslands hemmelige atomcentre. Men vejrudsigten lover fortsatte høje temperaturer, så der dukker hele tiden nye brande op.

Den ortodokse kirke er begyndt at bede om regn under de daglige gudstjenester, og overtroen er udbredt. August måned anses i Rusland for at være en typisk katastrofemåned. Russerne, som er vant til lidt af hvert, venter simpelthen nye katastrofer i august. Kupforsøget mod Gorbatjov og Jeltsin foregik i august. Det samme gjorde katastrofen med ubåden Kursk, hvor 118 matroser omkom. Branden i tv-tårnet Ostankino foregik ligeledes i august.

Jagt på skyldige

Nogle russiske kommentatorer hævder, at de mange brande kunne have været undgået, hvis man som i sovjettiden havde haft et aktivt brandværn i alle små landsbyer med brandbiler, vandreserver og et fungerende brandkorps.

Endnu andre hævder, at der hele tiden har været afsat et milliardbeløb til at forudsige og bekæmpe brandkatastrofer, men at pengene simpelthen er forsvundet ned i det dybt korrumperede russiske embedsmandsvældes bundløse lommer, så der hverken er midler, personale eller udstyr til at bekæmpe ilden i tide.

Forleden fremkom der samtidig en voldsom offentlig kritik af Moskvas magtfulde og ustyrligt rige borgmester Jurij Lusjkov, der var taget på ferie i udlandet midt under katastrofen. Lusjkov vendte derfor hurtigt tilbage til Moskva, men hans hoved kan meget vel blive det første, der ruller ud i tågerne, for Kreml har længe pønset på en måde at skaffe sig af med den stærke, men dybt korrumperede borgmester.

Slag mod det moderne

Brandene og tørken er samtidig et slag imod præsident Dmitrij Medvedevs planer om at modernisere Rusland, både fordi det koster milliarder af rubler at bekæmpe brandene, og fordi tørken betyder et stop for den indbringende eksport af korn.

Premierminister Vladimir Putin meddelte forleden, at Rusland midlertidigt vil stoppe for korneksport, fordi tørke og brande vil reducere kornhøsten voldsomt. Det betyder, at kornpriserne hurtigt er vokset kraftigt på verdensmarkedet, hvilket kan få stor negativ indflydelse både i Rusland og i en række fattige lande, hvor den almindelige befolkning får svært ved at få råd til brød og andre varer, som er baseret på korn.

Hvedepriserne er steget med 25 procent i denne uge siden Putins meddelelse om eksportstop.

Men lige nu er det næppe kornpriser, der bekymrer de titusindvis af passagerer, der i dagevis sidder i røg og hede og venter på afgange fra russiske lufthavne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Karsten Johansen

God og interessant artikkel.

Husk nå å følge tråden opp - hold fast temaet, og innse at situasjonen i Russland nå er en del av et globalt værmønster som er helt ekstremt. FN har allerede slått fast at hundreårflommen i Pakistan er verre enn tsunamien (den rammer minst dobbelt så mange mennesker, foreløpig opp mot femten millioner mot fem i tsunamien), men det er også denne ekstreme hetebølgen (som i følge forskere er den verste i Russlands lange historie, jordsmonnet er tørrere enn på femhundre år minst), den rammer jo opp mot hundre millioneer mennesker i Russland, Ukraina og Sentralasia.
Og verre er også flommen i Kina, som rammer millioner og atter millioner over enorme områder dette landet.

Og disse forholdene står ikke alene, de henger sammen med ekstrem varme i Nordamerika, flom i Sentraleuropa, tørke i Spania og England, ekstremhete i Midtøsten, snøstormer i Latinamerika osv. osv.

Har lukningen af 1622 drikkevandsboringer, hvoraf lukningen af mindst 685 boringer skyldes forurening fra primært landbruget, fået danskerne til at begrænse brugen af pesticider?

http://ing.dk/artikel/102181-graadige-landmaend-poeser-pesticider-paa-jo...

Vi - danskerne, russerne og alle andre - er parat til at ofre alt på 'det frie initiativs' hellige alter

Niels-Holger Nielsen

"Kan 774 brande gøre russerne klimabevidste?"
Kan det gøre danskerne klimabevidste?

Niels-Holger Nielsen

Eller svenskerne?

Niels-Holger Nielsen

Eller.......................

Claus Oreskov

Under kommunismen holdt man tørvemoserne våde om sommeren for, at forbygge brande; men det er, set fra et kapitalistisk standpunkt, spild af penge. Kapitalismen investerer kun, når der er udsigt til direkte profit.
Bortset fra det har der nu altid eksisterede en miljøbevidsthed både i Sovjetunionen og Rusland. I Sovjetunionen organiserede civilsamfundet sig i ”unge naturvogtere”, som tog sig af illegal handel med skovprodukter, og anden naturbeskyttelse. Se mere herom i artiklen: ”Opbygning af civilsamfundet i Rusland gennem miljøbeskyttelse”: http://www.infonor.dk/pdf/Infonor_2__2003.pdf

Niels-Holger Nielsen

Claus Oreskov

"Under kommunismen holdt man tørvemoserne......"

SUKP kaldte sig et kommunistisk parti, som det fremgår af forkortelsen, men har der nogensinde hersket et samfundssystem i USSR, som man med nogen ret kunne kalde kommunistisk? I givet fald, hvornår præcis? Hvilke hovedkarakteristika havde det, igen i givet fald.

Niels-Holger Nielsen

Angående klimabevidsthed, så har Joe Romms blog Climate progress just bragt denne interessante artikel:

Stanford poll: The vast majority of Americans know global warming is real
Florida, Maine, and Massachusetts residents agree: Global warming is here and we're causing it.
August 11, 2010

By Kalen Pruss of CAP’s executive team.

Bare for at dementere de hårdnakkede rygter om, at bla. den kolde vinter og "Climategate" har ført til totalt kollaps af folks klimabevidsthed. Meget tyder på, at folk er meget desillusionerede over politikere, som ikke holder deres løfter og/eller forhaler en effektiv klimapolitik. Mon det står værre til i Rusland eller i resten af verden? Jeg tror det ikke og vil gerne henvise til mine indlæg på denne tråd: http://www.information.dk/240072 hvor jeg argumenterer for at bevidstheden om klimakatastrofens rette sammenhænge er stabilt voksende.

Læs artiklen på Climate Progress - den er meget interessant.

Claus Oreskov

@Niels-Holger Nielsen. Hvis du hele tiden leder efter det ideelle, ender du i en blindgyde. I stedet må du acceptere, at der er mange forskellige definitioner på kommunisme, og at din kun er en ud af mange! I Sovjetunionen skete der det, at man gjorde op med det intellektuelle flue knepperi, og tag fat på de praktiske problemer. Som Lenin skrev i et efterskrift til ”Staten og Revolutionen”:
”.. det er mere tiltalende og nyttigt at gøre revolutionære erfaringer end at skrive om dem”.
PS: Det Sovjetunionen jeg besøgte i 1963, ville jeg gerne leve i, men jeg er jo også proletar!

Slettet Profil

Vi tvinges til at bruge de mest primitive teknologier, fordi de gode ikke er til at tjene penge på.
Havde vi alle de teknologier, der er, til rådighed; altså havde adgang til blueprints, og ikke skulle tænke på patenter og profit, kunne vi udvikle os ud af det værste; altså bruge teknologier der ikke belastede planeten og os(, og helst ikke var grid-baseret, og måske oven i købet tilførte noget energi) - Hvordan tjener man penge på energi, hvis det er i overflod; det kan man ikke.
Vi er moneyholikere; det er vores afhængihed af penge, der tvinger os til at bruge teknologier der koster penge og energi.

Tesla, som alle vel forhåbenligt kender, er et eks. på en af de fantastiske videnskabsmand, hvis opfindelser stadig mangler at blive realiseret - Der er et hav af andre derude.
Spørgsmålet er ikke hvad vi kan, men hvorfor vi ikke får lov til det vi kan, ved hvad vi kan, og hvorfor vi ikke bare går igang seelv, istedet for at bruge tid på de nyttige idioter inde i regeringskontorene.

Der er ikke brug for regulering af os, fordi energiforsynerne vil holde os afhængige, med penge, af den energi, som de ejer; men udvikling(, ikke at forveksle med vækst,) og en adaption til nye forhold, hvor man erkender, at profit skaber mangel og derfor modarbejder den transformation, for ikke at sige evolution, der er nødvendig for at vi kan overleve planetens vejr.

Niels-Holger Nielsen

Claus Oreskov

1963 er en ret præcis tidsangivelse, omend du jo ikke siger, at her var der kommunisme i Sovjetunionen. Det var godt under Lenin, dårligt under Stalin og sidenhen godt på et eller andet tidspunkt inden det gik helt galt med Breshnev og hans senile efterfølgere. Hvordan hænger det sammen?

Niels-Holger Nielsen

Claus Oreskov

"men jeg er jo også proletar!"

Hvad tror du egentlig jeg er? I denne her sammenhæng har det vel ingen betydning hvad du og jeg er i den forstand? Jeg kunne bedre lide at leve i halvfjerdserne (jeg var ung! og håbefuld kommunist) og hvad så?

Det er i dag og her vi lever.

Niels-Holger Nielsen

I øvrigt er jeg stadig kommunist. Med småt, om jeg må be!
Med alderen står det sgu værre til.