Nyhed
Læsetid: 3 min.

Chavez taler igen med Colombia

Hugo Chávez mødtes i går med den nye colombianske præsident Juan Manuel Santos for at tage et første skridt i retning af at genoprette gode naboforbindelser
Udland
11. august 2010

CARACAS - Hugo Chávez og hans nye kollega i Colombia, Juan Manuel Santos, mødtes i går i et forsøg på at afdramatisere en optrækkende diplomatisk krise, der er blevet udløst af beskyldninger om, at Venezuela giver ly til colombianske guerillaer.

De to ledere førte dagen igennem samtaler om at sætte punktum for en betændt konflikt, som har forgiftet forholdet mellem deres respektive lande og rystet det øvrige Sydamerika.

Tilnærmelsen kommer efter, at Santos blev indsvoret som ny præsident i lørdags, og håbet er, at de diplomatiske forbindelser vil blive genoptaget, og at der atter vil blive åbnet op for handel over den fælles grænse, selv om det vigtigste spørgsmål - om Caracas vitterlig har bistået Colombias oprørere - tilsyneladende ikke blev afklaret i går. Det var ved redaktionens slutning uklart, hvad der konkret er kommet ud af mødet.

Ramt af hjerteanfald

Det tilsyneladende gennembrud blev for en stund overskygget, da den nye colombianske vicepræsident blev ramt af et hjerteanfald blot to dage inde i jobbet. Læger oplyser, at den 64-årige Angelino Garzóns tilstand er stabil. Vicepræsidenten er ved bevidsthed og afventer nu akut kirurgi.

Venezuelas udenrigsminister, Nicolas Maduro, og hans kollega i Colombia, Maria Angela Holguin, mæglede præsidentens møde i stand i forbindelse med indsværgelsesceremonien i Bogotá.

Santos, der er tidligere forsvarsminister og vandt en jordskredssejr ved Colombias præsidentvalg, erklærede, at han håbede, at mødet vil normalisere forbindelserne. Også Chávez udtalte, at han glæder sig over de perspektiver, som er rejst: »Vi kommer til at tage hul på et nyt forhold til gavn for begge lande.«

Beslutningen om at sende Maduro til Bogotá kom som en overraskelse, for forud var gået ugers udvekslinger af fornærmelser mellem Chávez og Colombias afgående præsident, Alvaro Uribe. Den konservative høg, der i årenes løb ofte er stødt sammen med Venezuelas socialistiske leder, udløste den seneste strid, da han i sidste måned beskyldte sin nabo for at beskytte terrorister.

På et ekstraordinært møde i Organisationen af Amerikanske Stater fremlagde Colombia videooptagelser, foto og kort, som angiveligt skulle bevise, at 1.500 krigere fra Colombias Revolutionære Væbnede Styrker (FARC) og en mindre venstreorienteret gruppe, ELN, havde lejre umiddelbart inde i Venezuela.

En rasende Chávez benægtede disse påstande og afbrød prompte de diplomatiske forbindelser med Bogotá. Der kan dog ikke herske tvivl om, at væbnede colombianske grupper opererer fra Venezuela: Kvægfarmere, præster, borgmestre og officerer er blandt mange vidner, som beretter om, hvorledes guerillabevægelser, militser og kriminelle bander i grænseområdet mellem de to stater gennemfører bortførelser og bedriver afpresninger. Spørgsmålet er, hvor mange der er tale om, og om dele af Venezuelas regering støtte nogle af dem.

Chávez har tidligere udtalt sin beundring for FARC, som han kalder for en legitim hær. USA og EU betegner derimod gruppen som 'narkosmuglere' og 'terrorister'.

Uribe vil vidne i retssag

Søndag gentog Chávez dog tidligere opfordringer til oprørerne om at løslade deres gidsler og forhandle om en afslutning på deres årtier lange oprør.

»På samme måde som vi anbefaler Colombias regering at søge vejen til fred, må også guerillaen gøre det ... De har ingen fremtid ved at fastholde væbnet kamp.«

Uribe var dog ikke imponeret og erklærede, at han var villig til at vidne mod Chavez i en sag, der vil blive indbragt for Den Internationale Straffedomstol af colombianske ofre for guerrillavold. En talsmand siger, at den tidligere præsident ville vidne i egenskab af privatperson, men trække på privilegeret information fra sine otte år i præsidentembedet.

Men hans efterfølger er tydeligvis opsat på at afslutte en strid, der har ramt den handelsforbindelserne mellem de to lande, bremset Colombias økonomiske opsving og givet yderligere næring til Venezuelas galopperende inflation.

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her