Nyhed
Læsetid: 2 min.

EU-landene forsømmer integration af romaer

I forbindelse med Fran-krigs hjemsendelse af rumænske og bulgarske romaer tilskynder EU sine medlemslande til at respektere reglerne om fri bevægelighed, men indrømmer, at reglerne er tvetydige
Udland
21. august 2010

Frankrig iværksatte torsdag hjemsendelsen af omkring 700 romaer fra Rumænien og Bulgarien. Den franske roma-politik får nu Rumæniens præsident, Traian Basescu, til at kritisere EU's håndtering af problemet:

»Det, der foregår i Paris, beviser, at vi er nødt til at have et integrationsprogram for romaer på europæisk niveau. Jeg opfordrer EU-kommissionen til at investere sin energi og troværdighed i en holdbar og effektiv integration af romaerne,« udtaler Traian Basescu og tilføjer: »Desværre er der lande, som ikke mener, at det er nødvendigt.«

EU's kommissær for retlige anliggender, grundlæggende rettigheder og EU-borgerskab, Viviane Reding fra Luxembourg, anerkender, at medlemslandene under visse omstændigheder har ret til at indskrænke borgernes bevægelsesfrihed.

Presset ud?

Borgere fra de nye medlemslande Rumænien og Bulgarien, som huser de største roma-mindretal i Europa, er indtil 2014 underlagt undtagelsesbestemmelser. Efter tre måneder kan borgere fra de nye medlemslande udvises, hvis de ikke har opnået arbejdstilladelse eller kan demonstrere, at de har midler til at forsørge sig selv. Franske menneskerettighedsorganisationer kritiserer regeringen for at pålægge de arbejdsgivere, der beskæftiger rumænere og bulgarere, en særlig afgift for arbejdstilladelser til de nye EU-borgere. Endvidere kritiseres Frankrig for at forhindre journalister og menneskerettighedsorganisationer i at overvåge politiets rydninger af roma-lejre.

Ifølge de franske myndigheder har de rumænske og bulgarske romaer indgået frivillige hjemsendelsesaftaler. Men ved ankomsten til Bukarest udtalte en af de hjemsendte romaer til tv-stationen France 24, at de blev presset til at forlade Frankrig.

Officiel racisme

Oppositionen i Frankrig kritiserer regeringens roma-politik:

»Vi er på vej mod en form for officiel racisme, som består i at sige: 'Det er dem, der er skyld i vores problemer,'« siger Arnaud Montebourg fra Socialistpartiet og tilføjer: »Således glemmer vi vores egen uformåenhed i kampen mod kriminalitet, som er et voksende problem i vores land.«

Viviane Reding udtaler, at kommissionen følger situationen i Frankrig nøje for at verificere, om reglerne bliver overholdt. Samtidig indrømmer EU-kommissæren, at reglerne »i visse tilfælde er tvetydige«.

I 2008 vedtog EU-parlamentet en resolution om integration af romaer. Det skete som reaktion på en bølge af voldelige overfald mod romaer i Italien. Romano Prodis centrumvenstre-regering vedtog i slutningen af 2007 en særlov, der tillod myndighederne at udvise EU-borgere, som blev skønnet at være til fare for den offentlige orden:

»Før Rumænien blev medlem af EU, var Rom den tryggeste by i verden,« hævdede Roms daværende borgmester, Walter Veltroni fra venstrefløjspartiet Partito Democratico.

EU-parlamentet opfordrede kommissionen til at udarbejde en detaljeret handlingsplan for at gøre noget ved den »alvorlige strukturelle diskrimination« mod romaerne, som ifølge parlamentets resolution »er en del af og har bidraget til samfundet i mange lande«.

Kommissionen har identificeret fire indsatsområder, som skal afhjælpe diskriminationen af romaer: uddannelse, beskæftigelse, sundhed og boligforhold. Men ved det seneste EU-møde om problemet, som blev afholdt i april i Spanien, konkluderede kommissionen, at romaernes »konkrete situation« ikke er blevet forbedret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her