Læsetid: 3 min.

De fattige kan kendes på fedtet

Engang var lidt ekstra flæsk i taljen et tegn på status og velstand. I nutidens USA er det lige omvendt: Alle bliver federe, men de fattige, de sorte og de dårligst uddannede er allerfedest
Udland
9. august 2010

New York- Der er tv-programmer om tykke børn på slankelejr. Der er tromlefede damer, som forsøger at danse sig slanke i den bedste sendetid. Der er stjernekokken Jamie Oliver, som har været på turné i USA's sydstater for at lave bedre, sundere skolemad. Der er byer som New York City, hvor alle fast food- og restaurantkæder har fået pålagt at angive kalorieindholdet på skilte og menukort - med mindst lige så store bogstaver som burgeren, pizzaen eller chokoladekagen selv. Og der er præsidentfruen Michelle Obama, velmenende embedsmænd og læger og alle mulige andre, som har forsøgt at gøre USA lidt slankere de seneste år.

Lige lidt har det imidlertid hjulpet. For USA bliver fortsat federe, viser nye tal. I 2007 havde tre delstater over 30 pct. overvægtige blandt sine voksne indbyggere. I 2009 delte ni stater den samme tvivlsomme ære. På landsplan er kun en pct. flere blevet overvægtige, men i faktiske tal trådte 2,4 mio. amerikanere ind i de overvægtiges rækker i perioden 2007-09. I alt er 26,7 pct. eller 72 mio. amerikanere nu overvægtige, og dertil kan man så lægge et ukendt antal, nemlig dem, der ikke talte helt sandt om deres højde og vægt, da de blev ringet op og spurgt.

Skønt de har forsøgt at slanke nationen, er USA stadig i fedmeepidemiens greb. Og dertil kommer, at overvægten har en klar social slagside. Alle bliver federe, men de fedeste bor i syden, og de mange ekstra kilo sidder langt oftere på de fattige, de sorte og de lavest uddannede end på deres velhavende, hvide og bedre uddannede naboer.

Massiv trussel

Blandt USA's afroamerikanere er 36,8 pct. overvægtige, dvs. at deres såkaldte BMI ligger over 30, beregnet ud fra højde og vægt. For sorte kvinder er tallet af overvægtige 41,9 pct., og blandt de amerikanske med latinamerikansk baggrund, de såkaldte hispanics, er antallet af overvægtige voksne over 30 pct.

Også de ældre, forstået som amerikanere over 50, er typisk federe end deres yngre medborgere.

Mens de taler om statsgælden, arbejdsløsheden og krigene i Afghanistan og Irak, så har den fede mad og dellerne på sidebenene udviklet sig til et af de alvorligste problemer i staterne.

Udgifterne til at behandle følgesygdommene vurderes allerede nu at løbe op i ca. 147 mia. dollar hvert år - og de bliver helt givet ikke mindre fremover. I snit vurderes en overvægtig amerikaner at have sundhedsudgifter for godt 1400 dollar mere hvert år end en person med normal vægt. Overvægt er en »massiv trussel mod folkesundheden,« meddelte USA's såkaldte centre for sygdomsbekæmpelse og forebyggelse (CDC) sammen med de nye tal:

»Vi har brug for intensive og løbende tiltag, der bekæmper fedmen,« tilføjede Dr. Thomas Frieden fra CDC:

»Sker det ikke, vil flere blive syge og dø af fedmerelaterede sygdomme som hjertelidelser, sukkersyge og forskellige kræftformer.«

CDC har benyttet data fra et system, der via telefoninterview overvåger 400.000 personers sundhed og blandt andet registrerer deres højde og vægt.

Nu anbefaler centrene at tage skrappere midler i brug - ikke bare gulerod, men også pisk i form af lovgivning, der kan give borgerne mere motion og bedre adgang til sundere mad.

Bliver ved snakken

I en del indvandrer- og lavindkomstkvarterer er der typisk ikke andet at få end friturestegte fristelser og færdigretter. Ofte er det billigere for en familie at lave af fedtet fastfood end af sundere alternativer.

Men indtil videre er det blevet ved snakken om forslag som f.eks. at indføre højere skat på sodavand. En anden synder er formentlig skolerne, der serverer usund frokost og ikke har nok motion og idræt på skemaet.

Og en tredje er bilens udbredelse, og mange byers og staters dårlige vilkår for fodgængere, løbere og cyklister.

For 10 år siden havde 28 stater et fedmetal på under 20 pct. af den voksne befolkning.

I dag er der kun to tilbage: Colorado og Washington DC.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Se filmen "Food Inc." og bliv klogere på hvorfor det er så hulens svært at vende udviklingen i USA. Og i DK for den sags skyld for vi følger som sædvanlig i storebrors fodspor.

Sune Frederiksen

Når der bare skrives overvægt i artiklen, blandes der sammen på let overvægt (BMI 25-30) og svær overvægt eller fed (BMI over 30). Så vidt jeg husker er det ca. 60% af amerikanerne der er overvægtige og ca. 30% der er fede.