Nyhed
Læsetid: 2 min.

Fransk roma-politik får hård kritik

Sarkozy vil sende romaer fra Østeuropa hjem til deres oprindelseslande. Et tidligere medlem præsidentens parti beskylder regeringen for Gestapo-metoder
Udland
19. august 2010

Størstedelen af de anslået 400.000 romaer i Frankrig er franske statsborgere. Men siden EU's seneste østudvidelse i 2007 er 15-20.000 romaer fra især Rumænien og Bulgarien kommet til landet. Efter optøjer i Grenoble og 400 romaers angreb på en politistation syd for Paris har præsident Nicolas Sarkozy beordret ulovlige sigøjnerlejre lukket og romaerne hjemsendt til deres oprindelseslande: »Regeringens magtdemonstration er på ingen måde effektiv og har kun ét politisk motiv: At berolige vælgerne på den yderste højrefløj, som er skuffede over Sarkozy, med henblik på præsidentvalget (i 2012, red.),« vurderer formanden for venstrefløjspartiet Parti de gauche, Jean-Luc Mélenchon, der betegner regeringens initiativer som en »barbarisk praksis« og en »diskriminatorisk politik«.

Også FN's højkommissariat for bekæmpelse af racediskrimination (Cerd) kritiserer den franske regering: »Hvordan kan romaerne udvises, som om de ikke var EU-borgere? Jeg vidste ikke, at man i det samme europæiske land kan skelne mellem europæiske borgere af første og anden klasse,« udtaler Algeriets medlem af Cerd, Nourredine Amir, som reaktion på meddelelsen om, at den franske regering i løbet af de næste uger vil opløse 40 illegale sigøjnerlejre.

Stimatisering

Ligesom det allerede er praksis i Italien, er de franske myndigheder nu begyndt at registrere romaernes fingeraftryk. Den franske stat har siden 2009 udbetalt omkring 18 millioner euro (135 millioner kroner) til romaer fra de nye EU-lande, der indgår frivillige hjemsendelsesaftaler. Registreringen af børn og voksnes fingeraftryk skal sikre, at romaerne ikke vender tilbage efter hjemsendelsen. Rumæniens udenrigsminister, Teodor Baconchi, advarer om risikoen for, at den franske regerings politik kan skabe en fremmedfjendsk reaktion på den økonomiske krise: »Hvis vi fremsætter beskydninger, som kriminaliserer hele etniske grupper, fremkalder vi de mest ubehagelige minder og skaber spændinger i stedet for løsninger,« udtaler Teodor Baconchi til avisen Le Monde.

Frankrigs indenrigsminister Brice Hortefeux afviser kritikken og hævder, at regeringens initiativer ikke »stigmatiserer en befolkningsgruppe, men handler om at skabe respekt for loven«.

Gestapo-metoder

Et tidligere medlem af regeringspartiet UMP, Jean-Pierre Grand, har sammenlignet fremgangsmåden med Gestapos fremfærd mod franske jøder under Anden Verdenskrig. Immigrationsminister Eric Besson protesterer mod denne sammenligning: »De pågældende personer bliver standset politiet, deres identitet bliver tjekket, og de bliver tilbudt penge for at vende tilbage deres hjemlande. Jeg kunne godt tænke at få forklaret, hvad det har med razziaerne under Anden Verdenskrig at gøre,« spørger Eric Besson.

Webavisen Rue89 har besøgt en sigøjnerlejr i Lyon, som myndighederne vil lukke i begyndelsen af september. Romaernes talsmand, Mircea, udtaler: »Det er Sarkozy, som ikke vil have, at vi bliver integreret. Med ham er der hverken frihed, lighed eller broderskab.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik Eismark

Øst, Vest, Hjemme Bedst. Måske skal Rumænien give deres etniske folk Romaer et eget hjemland, som Jøderne fik af Vesten og Palæstinenserne er ved at blive enige med alle sine kamp-fraktioner om. Det kan ikke være rigtigt, at romaerne skal være nødtvungen til at flakke omkring uden uddannelse, fast arbejde og mulighed for at betale skat, så deres familie kan benytte de sociale sundhedstilbud. Måske kan EU hjælpe til, så centraleuropæiske Rumæniens etniske minoritetsproblem ikke skyller over til uskyldige lande i yderkanten af Europa, der ikke forstår og har noget tilfælles med romerne, som de kaldes i dag.

@Henrik Eismark

Hvis du endelig skal komme med tåbelige sammenligninger, burde du have valgt Liberia til de frigivne US slaver.
Det er nemlig hvad Romaerne er, tidligere slaver. Fanget i Indien og fragtet til Europa. Og som ideen med Liberia var en racistisk forsøg på at fjerne de sorte, er dit forslag også et racistisk forsøg på at fjerne beviserne.
Så de aktioner vi ser mod romaerne for tiden adskiller sig ikke fra KKK i USA, det er racisme.

Jens Hvolbæk

Rakkere, sigøjnere, udstødte eller romaer. Det er da endelig en opgave for EU. Sørg for, at den europæiske familier bliver så rummelig, at diskusionen om hvilke lande der modtog dem hører op. De er her og burde være her med alle de rettigheder og pligter et statsborgerskab indebærer, så de bør måske kaldes europæere.