Nyhed
Læsetid: 4 min.

Hizbollah ønsker enighed om afvisning af Hariri-tribunalets dom

Ved at beskylde Israel for meddelagtighed i mordet på sunni-leder Rafik Hariri i 2005 søger Hizbollah at skabe libanesisk konsensus om afvisning af FN's særlige Hariri-tribunal, der ventes at udpege Hizbollah som gerningsmænd
Hassan Nasrallah og Hizbollah har stadig opbakning fra store dele af befolkningen på trods af interne libanesiske opgør og beskyldninger om, at bevægel-sen stod bag mordet på ekspremierminster Rafik Hairiri i 2005.

Hassan Nasrallah og Hizbollah har stadig opbakning fra store dele af befolkningen på trods af interne libanesiske opgør og beskyldninger om, at bevægel-sen stod bag mordet på ekspremierminster Rafik Hairiri i 2005.

NABIL MOUNZER

Udland
11. august 2010

BEURUT - Hizbollah-leder Hassan Nasrallahs med spænding og nervøsitet imødesete tv-tale mandag aften blev en fuser - men udløste også et lettelsens suk hos mange, der havde frygtet, at talen ville munde ud i konfrontation. Talens anledning var rygter om, at det såkaldte 'Special Tribunal for Lebanon' (STL), nedsat af FN, vil pege på Hizbollah som skyldig i mordet på sunni-lederen Rafik Hariri i 2005. Det har medført frygt for en konflikt som den i maj 2008, der førte til 63 dræbte efter Hizbollah-angreb på drusiske og sunni-muslimske støttepunkter efter den daværende regerings forsøg på at nedlægge militsens private kommunikations-system.

Kampene blev signalet til dannelse af en samlingsregering med den vest-orienterede 14. marts-bevægelse under Saad Hariri, søn af Rafik Hariri og 8.marts-grupperingen, støttet af Syrien og Iran.

STL-tribunalet ventes at udsende en endelig rapport i løbet af de kommende måneder - nogen præcis dato er ikke angivet - og i juli tog Nasrallah initiativ til på forhånd at imødegå den forventede kendelse - at hans parti og milits står bag Hariri-mordet. Han kaldte i to tv-taler tribunalet 'et israelsk projekt' og bebudede, at han ville føre bevis for Israels meddelagtighed i mordet i en tale mandag.

Ingen konkrete beviser

Det skete ikke, da han efter nyhederne i 'Al Manar' - den næstmest sete satellitkanal i den arabiske verden - tog hul på sin sag.

Efter en redegørelse for den israelske infiltration i Libanon - mere end 100 er anholdt de sidste måneder, sigtet for at være israelske spioner - afspilledes videobånd, tappet fra israelske overvågnings-droner i perioden 1997-2010. Optagelserne viste udsnit af Beiruts Hamra-bydel, hvor Hariri havde (og hvor nuværende premierminister, Saad Hariri, stadig har) politisk hovedkvarter.

Nasrallah sagde videre, at en israelsk agent var set på gerningsstedet ud for Saint George Hotel på Libanons kystpromenade 13. februar, altså dagen før attentatet fandt sted 14. februar i 2005. Dog blev hverken videobåndenes Hariri-relatering eller den israelske agents angivelige ophold på stedet dokumenteret. Videobåndene viste kort over ruter, Hariri plejede at bevæge sig ad, og som en pointe anførte Nasrallah, at Hizbollah ikke har kontorer og institutioner i nærheden. Hertil siger libanesiske politikere, at Israel holder øje med alle partier og deres ledere, og altså ikke kun Hizbollah.

Nasrallah afviste at fremlægge beviser for agentens ophold i attentat-området, men sagde, at de fandtes. Han medgav dog, at der ikke var tale om »konkrete beviser«, men om stærke indicier, der bør indgå i tribunalets efterforskning. At han ikke selv har overladt materialet til tribunalet, skyldes, at han, som han sagde »ikke stoler på de folk«.

'Rolig nu'

Når Nasrallah udfordrer tribunalets kendelse, endnu før den er afgivet, skyldes det ifølge iagttagere, Information har talt med, at han vil udnytte en generel utilfredshed med, at Hariri-efterforskningen konsekvent har set bort fra mulig israelsk meddelagtighed, og dermed give hans politiske modstandere mulighed for at lande på et kompromis. Nasrallah tror ikke, at tribunalet vil tage 'det israelske spor' alvorligt, men håber på, at konklusionen kan sparkes ud 'til et langt hjørne', som druser-leder Walid Jumblatt har udtrykt det.

Indenrigspolitisk er sagen penibel. Hizbollah har to medlemmer i den samlings-regering, Saad Hariri er leder af, og hvis tribunalets rapport medfører tiltaler mod Hizbollah-medlemmer, vil regeringen gå i opløsning med risiko for væbnede opgør, måske ligefrem borgerkrig.

Premierminister Saad Hariri har hjulpet tribunalet med at udpege de fire libanesiske jurister i tribunalet - hvis identitet hemmeligholdes - og har tidligere sagt, at mordet på hans far »ikke er til politisk forhandling«.

De ulmende spændinger fik for to uger siden Syriens præsident, Bashar al-Assad, og Saudi-Arabiens kong Abdallah til at indfinde sig i Beirut med et budskab, der kan koges ned til: 'Rolig nu'. Også emiren af Qatar, der tidligere har mæglet mellem de stridende libanesiske partier, har været inde over - og det vurderes, at styret i Iran, som kontrollerer Hizbollahs bevæbning og kassebeholdning, ikke har interesse i en intern libanesisk krise.

»Det syrisk-saudiske besøg betyder, at de ikke vil tillade væbnede sammenstød eller en ny borgerkrig på grund af denne sag, men at partierne må lande på en eller anden form for fælles fodslag, når tribunalets rapport kommer,« siger den politiske journalist Zeinab Charafadein, som Information samarbejder med.

Udstrakt hånd?

Men hvad var så hensigten med Nasrallahs tale? Var han ude med en advarsel mod at tiltale medlemmer af Hizbollah? Var den et forsøg på at dæmpe den nervøsitet, der har grebet libaneserne? Var den et udspil til Hariri-siden efter rygter om, at Hizbollah udpeges som skyldig i mordet på Rafik Hariri af det særlige FN-tribunal?

Iagttagere har noteret sig, at Hassan Nasrallah var afdæmpet og saglig, da han talte i tv, og undlod at komme med trusler om repressalier, hvis hans politiske modstandere ikke rettede ind.

»Det er et godt tegn,« som en diplomat udtrykte det, »for det viser, at at også Hizbollah er klar over, at det kan få politiske omkostninger, hvis der bliver ny uro.«

Israel har afvist Hiszbollahs beskyldninger som »latterlige«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her