Læsetid: 3 min.

'Kirurgisk præcise' angreb rammer også civile

Amerikanske special-styrkers operationer i Afghanistan har i flere tilfælde krævet civile ofre. Operationerne har været forsøgt hemmelig-holdt for offentligheden og resten af koalitionen, men efter at detaljer om operationerne er blevet lækket, skal flere europæiske regeringer nu forholde sig til specialstyrkerne
2. august 2010

De lækkede dokumenter fra krigen i Afghanistan viser nye sider ved brugen af specialstyrker til målrettede likvideringer. Specialtroppernes operationer er hidtil blevet solgt som »kirurgiske« og »præcise«, men ifølge dokumenterne har de flere gange været præget af fejltagelser og civile tab. Angrebene er samtidigt blevet forsøgt hemmeligholdt for de øvrige medlemmer af koalitionen.

De lækkede dokumenter giver detaljer om den amerikanske Task Force 373, der foretager likvideringer ud fra en liste med navngivne personer på Taleban og al-Qaeda-ledere. De såkaldte kill/ capture-missioner satte spekulationer i gang om, hvorvidt specialstyrkerne overtræder krigens konventioner. Men det er der ikke belæg for, siger orlogskaptajn og cand.jur. fra Center for Militære Studier Kenneth Øhlenschlæger Buhl:

»I en væbnet konflikt er de, der deltager aktivt i fjendtlighederne, legale mål til hver en tid og hvert et sted,« siger han.

Alligevel har afsløringen af specialstyrkernes operationer skabt debat blandt de europæiske deltagere i koalitionen, fordi det bryder med den dominerende forestilling om krigen i Afghanistan.

»Krig er altid en legitimering af mord. Men når du går ud og slår enkeltpersoner ihjel, bevæger det sig på kanten mellem krig og henrettelser. Det er ekstremt følsomt, uanset om det er folkeretligt legitimt,« siger Mikkel Vedby Rasmussen, der er mili- tæranalytiker ved Statskundskab på Københavns Universitet.

Tvivl om mandatet

I Storbritannien besluttede man i denne uge at udvide en parlamentarisk undersøgelse af Afghanistan-krigen til også at omfatte civile tab, og i Tyskland har historierne om specialtropperne skabt fornyet diskussion om landets krigsdeltagelse. De amerikanske specialstyrker har gjort brug af tyske baser til deres missioner, og de lækkede dokumenter indikerer et samarbejde mellem Task Force 373 og de tyske specialstyrker Task Force 47.

Ifølge Hans Christian-Ströbele, medlem af udenrigsudvalget for De Grønne, skaber samarbejdet tvivl om, hvorvidt det tyske mandat overholdes, da det kun har et vagt formuleret formål om at skabe stabilitet.

»Dokumenterne viser, at den tyske regering aldrig har været klar til at fortælle sandheden om Afghanistan. Særligt omkring de civile dødsofre og brugen af specialstyrker til at ramme oprørere. Det her var ikke mandatet for vores tropper,« siger han til New York Times.

Siden krigen i Afghanistan begyndte i 2001, er det i stigende grad blevet en offentlig hemmelighed, at specialstyrkerne målrettet har forsøgt at dræbe ledende medlemmer af Taleban og al-Qaeda. Den daværende leder af Helmand-styrkerne, Mark Carleton-Smith, forklarede således i 2008, at »kirurgisk præcise« angreb på Talebans ledelse, herunder drabet på Taleban-lederen Mullah Dadullah, var ved at knække oprøret i området.

Risikabel strategi

De nye dokumenter gør imidlertid op med forestillingen om specialstyrkernes 'kirurgi'. I et dokument fra 2007 kan man læse, hvordan fem raketter i forbindelse med en Task Force 373-aktion rammer forbi al-Qaeda-terroristen Abu Laith al-Libi og dræber syv børn. Og i et andet dokument kan man læse om, hvordan styrkerne ved en fejltagelse dræber syv af- ghanske politifolk i jagten på en højtstående Taleban-leder.

Angreb, der får SF's forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, til at kritisere strategien.

»Det er dybt problematisk. Vi har at gøre med amerikanske specialstyrker, der får besked på at skyde en eller anden mand ned, men hvor de ret beset ikke ved, om de rammer den rigtige. Det er en risikabel metier,« siger han.

Operationen, der dræbte de syv civile børn, er i dokumentet markeret med ordene NOFORN. En betegnelse, der betyder, at indholdet af dokumentet skal holdes skjult for resten af koalitionen.

Almindelig praksis

Og det er helt almindelig praksis, mener Karsten Marrup, major og chef for Institut for Militære Operationer ved Forsvarsakademiet:

»Der er intet unormalt i, at man holder nogle ting hemmelige. Det kan selvfølgelig være et problem, men nogle lande er bare bedre til at holde på hemmeligheder end andre,« siger han.

At holde operationerne skjult internt i koalitionen kan da også gavne alle parter, forklarer Mikkel Vedby Rasmussen.

»Det har ikke været nogen hemmelighed for de europæiske regeringer, at det er foregået, men der er sikkert nogen af dem, der synes, det er fint, at de ikke har behøvet at fortælle deres vælgere om det,« siger han.

At skjule den slags operationer for andre lande i koalitionen er dog ifølge Holger K. Nielsen »uholdbart«:

»Koalitionen har et fælles ansvar. Reaktionerne fra af- ghanerne på specialstyrkernes angreb rammer jo både amerikanere, tyskere og danskere. Det holder ikke, at der udkæmpes flere forskellige krige, og amerikanerne kører deres eget show,« siger han.

Lækagen fra Wikileaks kommer i den værste måned for de amerikanske tropper i den ni år lange krig. Foreløbigt har 63 amerikanske soldater mistet livet, og det overgår sidste måneds rekord på 60 dræbte.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Aksel Gasbjerg

Den amerikanske snigmordsbande Task Force 373 har haft samarbejde med den tyske specialgruppe Task Force 47.

Har de danske Jægere også haft et samarbejde med Task Force 373?

I følge Julien Assange fra Wikileaks er der i de lækkede dokumenter rigeligt materiale til at stille Task Force 373 for en krigsforbryderdomstol.

Niklas Monrad

Det er utroligt så mange mennesker der overraskes af at krig er en beskidt affære og som tror på eller fantaserer om hollywood mediets mytologi om den perfekte aktion der går efter planen uden uskyldige ofre. Selv Holger K har fået øjnene op for at krig er en "risikabel metier" - det var vel egentlig på tide, kunne man mene.

Disse specialstyrkers opgaver kommer kun bag på de som udelukkende får deres information fra aviser, tv og ugeblade.

Det er dog fristende at tro, at ganske mange af de som nu forfærdes over at høre sandheden måske ikke alle har været ubevidste om den, men nu blot har endnu en mulighed for at lufte deres generelle indignation over at krig overhovedet finder sted.

Verden er ikke begrænset til den danske kolonihave, lærerværelse, studiekreds og lokale svømmeklub.

Tænk hvis det kommer frem hvad de har gjort i Irak. Alene det man allerede ved om Amerikanernes brug af hvid fosfor i Basra burde være nok til en tur til Haag.
Eller hvad med Vietnamkrigen hvor de sprøjtede agent orange (ddt) over det hele.
Der er nok af eksempler.
At bevisbyrden nogensinde bliver tilstrækkelig til at dømme højtstående Amerikanere er langt fra sikkert. International fordømmelse? Næppe. Krigsforbryder-domstol? Næppe. Det er jo guds eget land, der er tale om.
Man må tage hatten af for den Amerikanske propaganda-indsats siden 2 Verdenskrig.
Den har bestemt ikke været forgæves.

Søren Blaabjerg

Endnu nogle gode grunde til at Danmark snarest muligt bør melde fra som krigsdeltager i Afghanistan på amerikansk side.