Nyhed
Læsetid: 2 min.

Mexicos kardinal trues af sagsanlæg efter debat om homoseksuelle

Den mexicanske kardinal Sandoval har gentagne gange sagt, at landets højesteret er blevet bestukket til at give homoseksuelle rettigheder. Nu lægger Mexicos Citys borgmester sag an mod den magtfulde kardinal
Udland
23. august 2010

I Mexico City kan homoseksuelle par både blive gift og adoptere børn. Det har været lov siden marts i år, hvor politikerne i Mexico City vedtog, at alle par uanset kønsmæssig sammensætning skal have lige rettigheder.

Dermed udgør Mexicos autonome, føderale distrikt omkring Mexico City en nærmest utænkelig liberal oase midt i det strikse og katolske Latinamerika.

Det er derfor ikke overraskende, at loven om ligestilling har vakt stor opstandelse blandt Mexicos konservative politikere, herunder hos præsident Felipe Calderón og hans regerende konservative parti, der sammen med Mexicos magtfulde katolske kirke har krævet, at loven bliver kigget efter i sømmene.

Den katolske kirke har således advaret landets politikere mod, at »lade sig friste af djævlen og sætte sig imod Guds ideer med livet«, og præsident Calderón har sat Mexicos øverste statsanklager på sagen, der efterfølgende er endt hos landets højesteret.

Men angrebene har givet bagslag. For ikke nok med at Mexicos højesteret i sidste uge kendte lovgivningen for gyldig med ni stemmer imod to. Ydermere har højesteret samtidig meddelt, at det er diskriminerende og derfor direkte forfatningsstridigt ikke at anerkende samme rettigheder til homoseksuelle i alle Mexicos 31 delstater.

Og dermed burde den sag være slut.

Kardinal til angreb

Men for Mexicos kardinal og tidligere pave-kandidat, Juan Sandoval Iniguez, er højesterets ord tilsyneladende ikke lige sådan at sluge. I ugen efter højesterets afgørelse har kardinal Sandoval under gudstjenester og i tv-interviews gentagne gange sagt, at landets højesteretsdommere er blevet bestukket, for at kunne komme frem til en så »absurd kendelse«.

Højesterets 11 dommere tager samlet skarpt afstand fra kardinalens beskyldninger, som de advarer om kan få konskvenser. Og Mexico Citys borgmester har i flere interviews mindet kardinal Sandoval om, at »Mexico er et sekulært land, hvor landets love skal respekteres af alle borgere og institutioner.«

Men kardinal Sandoval er kun blevet endnu mere ond i sulet, som sagen er rullet frem i løbet af ugen. Og nu hævder kardinalen at have beviser for, at der rent faktisk har fundet en bestikkelse sted. At »venstreorienterede politikere og organisationer har fodret landets dommere«, som kardinalen siger.

Sagsanlæg

Den påstand kan kardinalen nu ende med at skulle bevise i retten.

Mexico Citys borgmester, Marcelo Ebrard, har i hvert fald givet kardinal Sandoval en frist til i morgen til at dokumentere, at højesteret skulle have været bestukket.

Fra den katolske kirke og kardinal Sandoval - der nu ytrer sig igennem sin talsmand - lyder det, at beviserne vil blive fremlagt, når og hvis en sag mod kardinalen bliver en realitet. Til det mexicanske dagblad La Jornada forklarer kirken sig:

»På grund af det niveau, som debatten har nået (i medierne, red.), vil vi først fremlægge beviser, når vi præsenteres for et sagsanlæg, for at sikre os at dette spørgsmål bliver behandlet juridisk korrekt og ikke bare af medierne,« siger Antonio Gutiérrez Montaño, der er talsmand for den katolske kirke i Guadalajara, hvor kardinalen også er ærkebiskop.

- Men har i beviser for, at dommerne er blevet bestukket?

»Ja, naturligvis. Når kardinalen taler, så er det ikke bare for at tale.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her