Læsetid: 2 min.

Nødhjælpsorganisationer: Søren Pind modsiger regeringens egen strategi

Søren Pind sendte onsdag 10 mio. kr. af sted til nødhjælpsarbejde i Pakistan med den begrundelse, at Taleban vandt frem i området. Men sammenblandingen af sikkerhedspolitik og nødhjælp kan gøre arbejdet usikkert for hjælpeorganisationerne
6. august 2010

Det var den værste monsunregn i 80 år, og ifølge FN er fire millioner mennesker nu berørt af oversvømmelserne i Pakistan, mens 1,8 millioner er i akut behov for mad og rent vand.

Det fik onsdag Danmark til at give en akutbevilling på 10 millioner kroner til nødhjælpsarbejde i landet.

Men ifølge de danske nødhjælpsorganisationer kan udviklingsminister Søren Pind (V) faktisk ende med gøre arbejdet sværere for nødhjælpsarbejderne i Pakistan.

Det kan ministeren, fordi han blandt andet begrundede bevillingen med, at Taleban var begyndt at tage del i nødhjælpsarbejdet i området.

Skal agere neutralt

Jesper Jørgensen, formand for den danske afdeling af Læger uden Grænser, problematiserer Søren Pinds argument for at sende penge til Pakistan:

»Søren Pind sender politik med de penge, der skal bruges det pågældende sted. I et område med konflikt kan det være essentielt, at de humanitære organisationer kan agere neutralt for ikke at repræsentere en bestemt side i konflikten. Ellers kan det forhindre dem i at udføre deres arbejde,« advarer Jesper Jørgensen.

Og Søren Pind skal bare læse sine egne retningslinjer. Begrundelsen for bevillingen strider nemlig imod regeringens politik, mener Jesper Jørgensen. I regeringens strategi for Danmarks humanitære indsats kan man nemlig læse, at »humanitær bistand skal være uafhængig af politiske, økonomiske, militære eller andre hensyn«.

Også generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Henrik Stubkjær, er overrasket over begrundelsen for Søren Pinds bevilling:

»Det er nyt, hvis vi nu skal til at politisere og ideologisere vores nødhjælp i situationer, hvor det drejer sig om at hjælpe mennesker i en meget udsat og ofte livstruende situation,« siger han til Ritzau.

Kan ikke gradbøjes

Læger uden Grænser mener ikke, at man kan gradbøje principperne bag nødhjælpsstrategien for at sende et signal til Taleban:

»Jeg er ret sikker på, at befolkningen i det pågældende område er ligeglad med, hvem de får hjælp fra, hvis bare de får hjælp,« siger Jesper Jørgensen og slutter:

»Jeg vil råde ministeren til en skarp adskillelse mellem humanitære midler og sikkerhedspolitik, sådan som det også står i regeringsgrundlaget.«

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Søren Pind.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Pind er bedøvende ligeglad med, hvad han sender af signaler til Taleban, de nødlidende og hjælpeorganisationener - Søren Pinds signaler er rettet til det indrigspolitiske vælgersegment, som ser Pinden som deres liberalistiske orakel.

Heinrich R. Jørgensen

Der er næppe tvivl om, at mange tænker netop hvad Søren Pind har sagt højt -- og det skal de selvfølgelig have lov til. Det er helt legitimt, at give nødhjælp i egeninteresse, hvad man end mener at egne interesser består i.

Det debile består alene i at sige det højt. For en højt begavet person som Søren Pind, er det ganske enkelt for dumt -- navnligt idet han har ministeransvaret for området.