Baggrund
Læsetid: 4 min.

Pakistans stormflod af elendighed

13,8 millioner mennesker er nu ramt af de voldsomme oversvømmelser i Pakistan, og tabstallet forventes at stige drastisk. »Vores skæbne er i Guds hænder«, fortæller en overlevende
13,8 millioner mennesker er nu ramt af de voldsomme oversvømmelser i Pakistan, og tabstallet forventes at stige drastisk. »Vores skæbne er i Guds hænder«, fortæller en overlevende
Udland
11. august 2010

Habiba ankom til Sukkur i de tidlige morgentimer, efter at have rejst uafbrudt i tre dage for at finde et sted, der ikke var skyllet væk af oversvømmelserne. Hun forlod sin landsby, Marakh Bijarani, og flygtede sammen med 60 naboer og slægtninge på en traktor og trailer, med et minimum af tøj, gryder og sengetøj stablet sammen nedenunder dem.

Kun halvdelen af landsbyens indbyggere nåede at tage flugten. Resten havde søgt tilflugt på en hævet banke, da et dige pludseligt kollapsede og vandet skyllede ind over dem. Habiba reddede sig selv og to af hendes små børn, men hun har ingen idé om hvad der er sket med hendes mand og fem andre børn.

"Jeg har ikke været i stand til at kontakte min mand. Vi har ingen nyheder om de andre," fortæller 40-årige Habiba, der forlod hendes afsides hjemdistrikt for første gang i sit liv, da oversvømmelserne kom. "Vores skæbne er i Guds hænder nu."

"Vandet kom pludseligt, og der var tale om enorme vandmasser. Vores huse er skyllet væk," fortæller Abdul Sattar, der er en del af gruppen af overlevende fra Habibas landsby.

Synet af sultne og desillusionerede flygtninge er efterhånden almindeligt i Sukkur, hvor titusinder af pludseligt subsistensløse mennesker er ankommet fra landdistrikterne.

13,8 millioner er ramt

Det fulde omfang af tragedien i Pakistan er enormt, og FN har vurderet, at oversvømmelserne nu har ramt 13,8 millioner mennesker. Det er flere end det samlede antal ofre for de seneste tre store naturkatastrofer verden har set – jordskælvet på Haiti i januar, jordskælvet i det nordlige Pakistan i 2005 og tsunamien der ramte sydøstasiens kyster i 2004. Selv om dødstallet fra oversvømmelserne indtil videre er væsentligt lavere, foreløbigt vurderes det at 1.600 mennesker har mistet livet, så frygtes det at vokse voldsomt, da store dele af landet er utilgængeligt på nuværende tidspunkt.

I Sukkur bor mange flygtninge nu i vejkanter, under broer og på banegården. Varmen og luftfugtigheden er uudholdelig, og moskitoer gør det umuligt at sove om natten. Habiba og hendes gruppe af landsbyboere er blandt de relativt heldige - de har slået lejr i en skolebygning i nærheden af lufthavnen, efter at skolelederen forbarmede sig over dem. Men de har ingen mad og ingen penge, og forholdene er elendige.

Lastbiler og traktorer ankommer konstant til byen, lastet med sække, senge og madrasser stablet højt på ladene. Den menneskelige last, sædvanligvis kvinder og børn, sidder usikkert på toppen af læsset. Andre vandrer ind i udkanten af byen med deres flokke af bøfler, deres mest værdifulde besiddelse, efter flere dages flugt fra vandmaserne. Hyrderne bærer haglgeværer spændt på deres nøgne rygge, for at afskrække mulige røvere.

Intet at leve af

Sindh-provinsen er det sidste område der er blevet ramt af oversvømmelserne, da vandmasserne i weekenden væltede igennem det sydlige Pakistan. Situationen i Sindh, hvor et stort netværk af dæmninger nu er truet af oversvømmelserne, har vakt stor bekymring i både nødhjælpsorganisationer og i den pakistanske regeringen.

Under en motorvejsbro ved Arain banegården i Sukkur lever flere hundrede mennesker i mudderet ved siden af vejen. De har ingen adgang til rent drikkevand eller mad, og lever udelukkende af de almisser som indbyggerne i byen deler ud. Flere fortæller, at de forgæves har søgt hjælp i regeringens nødhjælpslejre, men at der slet ikke er kapacitet til at imødekomme flygtningestrømmen.

Ifølge en af flygtningene, døde en nyfødt baby ved siden af vejen i går.

"Ministrene og deres embedsmænd passerer forbi os i korteger, men de stopper aldrig," fortæller Shaukat Ali, der er ankommet sammen med omkring 200 andre flygtninge fra en landsby i nærheden af Ghouspur i Kashmore distriktet. De lever nu under motorvejsbroen, som trods alt tilbyder en smule ly for regnen.

"Hvis de ikke har tænkt sig at give os andet, så må i det mindste give os rent drikkevand."

Konspirationsteorierne vinder frem

Ifølge Ali er oversvømmelserne i Kashmore distriktet en direkte konsekvens af, at myndighederne bevidst har ødelagt de bærende diger. Formålet, hævder han, er at redde en af regeringens ministres jord fra oversvømmelserne. Uanset om anklagen er sand eller ej, så har konspirationsteorierne vundet bred opbakning i den pakistanske befolkning.

"De (regeringen, red) rager nødhjælp og donorpenge til sig. Der er stort set intet der kommer videre til de nødlidende," fortæller Mukhtiar Ali, Shaukats bror.

"Regeringen har intet gjort for os. Ingen medicin, ingen mad, ingen vand, ingen telte, ingen tæpper."

I en af de officielle nødhjælpslejre, der er oprettet i de bygninger der til daglig udgør Sukkurs universitet, har omkring 1.500 mennesker fundet husly. Store familier har slået lejr i undervisningslokalerne, hvor op til 100 flygtninge sidder klemt sammen i et enkelt værelse. Nødhjælpsarbejdere i lejren indrømmer at der langt fra er mad og vand nok til alle, og at saniteten i lejren er under al kritik.

"Men vi forsøger alle at gøre vores bedste," fortæller lederen af universitet, Bashir Ahmed Ranejo.

Sindh er den største bekymring

Der er kun 20 statslige nødhjælpslejre i Sukkur, og de skal forsøge at imødekomme presset fra de op i mod 300.000 flygtninge der har oversvømmet byen.

I alt er omkring 300.000 husstande i alle fire provinser blevet vasket væk af de voldsomme oversvømmelser, der har ramt 10.663 landsbyer - herunder 2.500 landsbyer i Sindh provinsen.

"I øjeblikket er Sindh provinsen den største bekymring, da situationen stadig udvikler sig. Andre områder har stabiliseret sig, som vi bl.a. har set i dele af KPK (Khyber Pakhtunkhwa i det nordvestlige Pakistan, red)," fortæller Maurizio Giuliano, der er talsmand for FN's nødhjælpsprogram.

Her er det lykkedes redningsfolk at få mad og drikkevand frem til de ca. 600.000 mennesker i Swat-dalen. Befolkning i Swat-dalen har været særligt hårdt ramt, efter at området sidste år var skueplads for voldsomme kampe mellem Taleban og Pakistans hær.

Copyright: Guardian News & Media 2010. Oversat af Mikkel Marienlund

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her