Nyhed
Læsetid: 3 min.

Pia Kjærsgaard til tysk tv: Jeg har større indflydelse end flere af ministrene

Tysk tv-indslag fremstiller Pia Kjærsgaard som dronningen af dansk politik og Danmark som et udlændingefjendsk land med en forrået offentlig debat
Rydningen af Brorsons Kirke, der sidste år var besat af irakiske asylsøgere, nævnes   i det tyske tv-program som et eksempel på en 'streng håndhævelse af de danske indvandringsregler'.

Rydningen af Brorsons Kirke, der sidste år var besat af irakiske asylsøgere, nævnes i det tyske tv-program som et eksempel på en 'streng håndhævelse af de danske indvandringsregler'.

Simon Kjove Bohr

Udland
27. august 2010

BERLIN - I et fem minutter langt indslag på den tyske tv-kanal ARD peger Pia Kjærsgaard (DF) på sig selv som »Danmarks mest magtfulde kvinde«. Samtidig fortæller Dansk Folkepartis leder, at hun ikke har travlt med at komme i regering. Rollen som regeringens støtteparti har nemlig skaffet hende og partiet en række fine resultater. Og endelig sender Kjærsgaard en pæn hilsen til flere af VK-regeringens ministre med budskabet om, at hendes indflydelse langt overstiger deres:

»Masser af ministre ligger langt under mig«.

Dermed har tyske tv-seere fået et indblik i den politiske virkelighed, som har præget Danmark siden Anders Fogh Rasmussens (V) magtovertagelse i 2001.

Kynisk kalkule

Ifølge tv-indslaget, der blev sendt i lørdags, er dansk politik styret af en kalkule, der er lige så simpel, som den er kynisk: VK får lov at føre økonomisk politik, mens Dansk Folkeparti undlader at vælte mindretalsregeringen til gengæld for indrømmelser på udlændingeområdet. Resultatet er en udlændingefjendsk indvandringspolitik, der ikke blot forsøger at holde flygtninge og indvandrere ude af landet, men også påvirker integrationen af udlændinge i det danske samfund.

De tyske journalister fra ARD, der er en af Tysklands største offentlige tv-stationer, besøger blandt andet et ungdomscenter på Nørrebro, hvor en række unge mennesker fortæller, hvordan holdningen til udlændinge har forandret sig i Danmark. Pædagogen Anoir Hassouni, der er leder af centeret, forklarer, at den forråede tone i den danske debat har været med til øge distancen mellem danskere og udlændinge. Især islam fremstilles som et »uhyre« og som »noget farligt«, siger Hassouni, der har marrokanske rødder, og det får danskerne til at se mere skeptisk på islam. Hassouni beklager også, at Dansk Folkepartis holdninger er blevet konsensus, og at der dermed ikke findes nogen reel opposition i Danmark. Socialdemokraterne adskiller sig nemlig ikke synderligt fra Dansk Folkeparti i den henseende, siger Hassouni til de tyske journalister.

Har nået bunden

Ud over Pia Kjærsgaard, der portrætteres som en selv- bevidst og magtfuld politiker, taler de tyske journalister med integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V), der kommenterer regeringens samarbejde med Dansk Folkeparti med en henvisning til tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussens (S) historiske dom over Dansk Folkeparti: »At sige, at et parti aldrig bliver stuerent, hører ikke hjemme i min opfattelse af demokrati«, forklarer Rønn Hornbech. »Det er en stigmatisering af flere hundredtusinde vælgere«.

I ARD's tv-indslag illustreres den danske stats udlændingepolitik med billeder af politiets rydning af Brorsons Kirke, der nævnes som et eksempel på en »streng håndhævelse af indvandringsreglerne«. Det tyske tv-hold har også besøgt et dansk-afrikansk ægtepar i Sverige, der har måttet forlade Danmark på grund af 24-års-reglen. På Nørrebro var lokale muslimer ikke meget for at tale med det tyske tv-hold, men i Blågårdsgade forklarer en indvandrer, hvordan hverdagen ser ud for danske muslimer: »Vi behandles som skidt. Som andenrangsmennesker«.

Også et par yngre danskere på en fortovscafé forklarer, hvordan budskabet om den stramme danske udlændingepolitik er nået ud over landets grænser: »Man skammer sig over det. Når man er i udlandet, især Sverige og Norge, spørger folk til Dansk Folkeparti. Hvad der sker.«

Ifølge Hassouni fra ungdomscenteret har den negative udvikling snart nået bunden, og han håber, at det danske frisind vil få et comeback.

Nyhedsindslaget på ARD kommer i kølvandet på en række lignende udenlandske indslag om dansk udlændingepolitik. I fjor blev den dansk-palæstinensiske journalist Awaad Joumaas kritiske dokumentarfilm Konfrontation i København sendt på tv-stationen al-Jazeera. Filmen fokuserer på fejlslagne aspekter af den danske integrationsindsats i form af bandekrig og racisme. Også den svenske forfatter Lena Sundström, der flyttede til Nørrebro for at undersøge den danske udlændingedebat, skabte sidste år debat med sin dokumentarfilm Verdens lykkeligste folk, der stiller skarpt på Dansk Folkepartis negative indflydelse på integrationen i Danmark.

Og siden det tyske tv-indslag blev til, har den svenske demokratiambassadør Maria Leissner kritiseret den danske stat for udvisningen af en gruppe romaer fra København.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Erwin Maria Jöhnk

Jeg spørger mig selv hvornår smider vi skyklapperne og overvinder vores berøringsangst?

Eller skal vi have mere vold og kiminalitet fordi der er en del mennesker som bliver undertrykt, presset ud til til det yderste.
DF kan desværre ikke sige og lovgive som de gerne vil (et racerent land) så der ryger sørme også hvide danske med i svinget og bliver kullet ned. Denne hetz mod udlændinge med anden hudfarve er forkastelig. Det er mennesker lige som du og jeg. Der findes ballade magere og kriminelle i alle hudfarver og samfundslag. Dette berettiger en ikke til at at stemple alle som det.
Der er mennesker som snylter på systemet uanset hudfarve, der skal det gribes ind med direkte kontakt og ikke blot med skjulte tiltag mod dem, fordi man ik tør sige det direkte til dem.
Denne tv udsendelse af ARD kan jeg desværre ikke se, men omtalen burde være nok til at vække nogle dorske danskere op ,som lapper DF's ord i sig, fordi ikke tør tænke selvstændig er bange for forandringer, bange for udviklingen.
Jeg har igennem flere år ment at Pia K. er landets uofficielle statsminister, dette siger hun jo næsten selv udsendelsen fra ARD.

Tysk tv-indslag fremstiller Pia Kjærsgaard som dronningen af dansk politik og Danmark som et udlændingefjendsk land med en forrået offentlig debat.

Godt at se at der findes medier der toer tage bladet fra munden og sige tingene som de er. Bare aergerligt at man skal til udlandet for at finde dem.

I øvrigt mener jeg, at Birthe Rønn Hornbechs kommentar om stuerenhed er skudt lidt forbi skydeskiven:
Der har været mindst ét politisk parti i europæisk historie, som har været endnu mindre stuerent, men som har haft flere millioner vælgere bag sig. Ville det så være en endnu større stigmatisering af disse vælgere at kalde dette parti for ikke-stuerent?
Nå, men BRH læser vel ikke læserdebatten på Informations hjemmeside, så den bemærkning fører vel ingen vejne?

...øh, intet ny her. Overhovedet.

Uden Pias stemmer falder regeringen, så selvfølgelig bestemmer hun mindst lige så meget som Lille LARS.

nyt*

Marianne Mandoe

Så kan det forhåbentligt være at udlandet endeligt får øjnene op for hvad der sker i lille Danmark.

ja jeg må nok sige at Tyskland har overrasket på en positiv måde et par gange, jeg flytter helt klart derned hvis VKo af nogle uforklarlige årsager skulle blive stemt ind igen, det her er ved at være for pinligt og når manden sige:
"Hassouni beklager også, at Dansk Folkepartis holdninger er blevet konsensus"

Dette synes jeg er rigtig uhyggeligt og meget pinligt, at der er blevet kørt så meget hetz på muslimer at de tror alle danskere er ligeså fremmedfjendske som DF. Derfor ser jeg hellere ikke andre muligheder end at flytte hvis de bliver på magten, jeg vil ikke kendes ved denne regering eller den måde de behandler folk på, som jeg synes er generelt en skidt måde, f.eks deres behandling af de arbejdsløse, men det er gået specielt hårdt ud over muslimer som er forkasteligt. Og folk som råber "ud med dem" er som regel nogen som ikke tænker særlig dybt over hvad det er de siger, de fatter ikke at hvis muslimernes rettigheder kan tages fra dem, vil det evt. blive deres egen tur lidt senere, vi danskere har også fået pillet ved vores rettigheder under den her regering, der skal være lige rettigheder for alle borgere i landet og ikke den her apartheid lignende politik med at nogle skal hedde at være bedre end nogle andre.

Erwin Maria Jöhnk

Ja Helge Berg.
Jeg har selv tanker om at flytte fra Danmark af samme grund som de skriver. Jeg har valgt Gent Belgien. Jeg har dog givet mig selv en frist på 5 år dvs nu er det kun 4 år 10½ måned. Imens vil jeg gøre mit til at forbedre forholdene på den måde som jeg kan. Skrive og debattere, med folk jeg møder og politikere inden for mit eget parti. Et parti er ikke bedre end medlemmerne gøre det til. Man skal tør sige sin personlige mening selv om den måske ikke stemmer helt overens med toppen, det kunne være toppen ikke er opmærksom på tingene og stirrer sig blindt på noget.

Martin Kristensen

Det er da ikke overraskende at hun ligger over flere ministre...det er vel reelt kun Lars Løkke, Lene Espersen og muligvis Claus Hjort Frederiksen der har mere indflydelse i dag.

Angående udsendelsen er det vel ikke anderledes end når DR besøger for eksempel Frankrig og rapporterer om hvor skrækkeligt racistiske de er...

Jeg opholder mig ganske ofte forskellige steder i Tyskland, og selv om jeg godt tør oplyse folk om, at jeg kommer fra Danmark, har jeg aldrig nogen sinde fået spørgsmålet om den danske udlændingeholdning.
Jeg har faktisk selv set mig nødsaget til at bringe det på bane, når folk snakkede om Jörg Haider i Østrig.

Godt at vi alle ved hvad der følger på hubris...

Hans Jørgen Lassen

Erwin skriver om:

vores berøringsangst

Nu ved jeg ikke, om "berøringsangst" er en kendt psykiatrisk diagnose, men hvis Erwin lider af denne sygdom, synes jeg da afgjort, at han bør opsøge den nærmeste psykiater.

Erwin Maria Jöhnk

Hans Jørgen Lassen: næ jeg har ikke nogen berørings angst, selv om jeg skrev vores :-)

Gorm Petersen

Fruen er alt for beskeden. Alle kender Pia men hvor mange kan nævne blot antallet af ministre ?

Jeg spørger ikke om navne - blot om antallet.

Hvor meget indflydelse har en minister i et spindoktor-krati hvis ingen kender ministeren ?

Hans Jørgen Lassen

Petersen,

det er vel ikke kvantiteten, men kvaliteten, der tæller?

Har dine hjerneforskere ikke fortalt dig det?

Gorm Petersen

Jo - det er kvaliteten. Alle vælgervandringer var indtil 2001 interne blodtransfusioner inden for blokkene.

Kronjuvelerne i borgerlig optik er de 20% af S vælgerne, der skiftede til DF og er blevet der. De muliggjorde en ren højre-regering uden deltagelse af midterpartier.

For at fastholde kronjuvelerne er f.ex. K politikere villige til med mellemrum, at lade sig kujonere af DF. Lene E kampagnen skal ses som endnu et middel til at fastholde kronjuvelerne:

"Hvornår har S kujoneret kapitalisternes parti (K) så godt som DF gør jævnligt ? I 9 år har K kørt rundt i ministerbiler uden mindste indflydelse på den førte politik - jeg får simpelthen mere underholdning for pengene ved at stemme DF end ved at stemme S"

Og så længe BT og Ekstrabladet "glemmer" at fortælle kronjuvelerne, at DF solgte halvdelen af dagpengeretten kan cirkusset fortsætte.