Nyhed
Læsetid: 1 min.

Putin: Hvilken ø skal vi flygte til?

Vladimir Putin besøger en forskningsstation i det nordlige Rusland for at se på klimaforandringer, efter at landet blev ramt af hedebølge og skovbrande
Vladimir Putin besøger en forskningsstation i det nordlige Rusland for at se på klimaforandringer, efter at landet blev ramt af hedebølge og skovbrande
Udland
24. august 2010

Den russiske premerminister, Vladimir Putin, har tidligere haft et afslappet pelsfrakker, når det bliver varmere. Nu synes en anden alvor at have ramt regeringschefen.

Mandag krydsede han den arktiske cirkel i det nordlige Rusland for at se beviser på klimaforandringer, efter at Rusland har haft en historisk hedebølge og voldsomme skovbrande, der har kostet mindst 54 menneskeliv, ødelagt en fjerdedel af korndafgrøderne og skåret milliarder af dollar af Ruslands økonomi.

»Klimaet ændrer sig. Det kom vi til at forstå i år, da vi stod over for konsekvenserne af brandene,« sagde Putin under besøget på en forskningsstation på øen Samojlovskij, hvor videnskabsmænd siden 1998 har studeret, hvor meget permafrosten smelter.

Putin sagde, at han stadig venter på et svar om, hvorvidt det er mennesket, som skaber klimaforandringer, eller om »Jorden lever sit eget liv og trækker vejret«.

Premerministeren påpegede, at mennesket ikke havde nogen indflydelse på, at istiden sluttede for 10.000 år siden og tvang de nu uddøde mammutelefanter og andre dyr til at søge ly på Samojlovskij og i andre arktiske egne.

Flygte?

Putin søgte råd om, hvad der skal gøres.

»Hvilken ø skal vi flygte til?« spurgte han.

Videnskabsfolk og klimaforskere har givet menneskets udslip af drivhusgasser skylden for den globale opvarmning. Men Putin, der arbejder på at bevare Rusland som en af de førende eksportører af olie og gas, har afvist alternative energiformer.---- Permafrosten i det allernordligste Rusland er halvanden kilometer dyb, og videnskabsfolk siger, at efterhånden, som den begynder at smelte, vil den globale opvarmning tage til, da den smeltede permafrost vil frigive store mængder metangas. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her