Nyhed
Læsetid: 3 min.

Sarkozy vil smide kriminelle indvandrere ud

Nicolas Sarkozy giver indvandrere og sigøjnere skylden for, at der er kriminalitet i det franske samfund. Men regeringens forslag til en hårdere kurs mod kriminelle indvandrere er i strid med republikkens forfatning, påpeger oppositionen
Udland
3. august 2010

Frankrigs præsident skærper tonen over for landets minoriteter. Fredag annoncerede Nicolas Sarkozy en række nye tiltag over for indvandrere og kriminelle: »Statsborgerskabet bør fratages enhver af udenlandsk oprindelse, som bevidst bringer en politibetjents, en soldats, en gendarms eller en anden offentlig myndighedspersons liv i fare,« sagde >Sarkozy i en tale i Grenoble, hvor der i de seneste uger har været sammenstød mellem politi og bevæbnede demonstranter.

Forinden havde præsidenten også bragt sigøjnerproblematikken øverst på dagsordenen. Det skete efter optøjerne i den midtfranske landsby Saint Aignan, hvor beboerne i en sigøjnerlejr satte ild til biler og gik til angreb på den lokale politistation. Optøjerne opstod som reaktion på, at politiet skød og dræbte en 22-årig mand, der var mistænkt for røveri. Sarkozy har efterfølgende lovet, at ulovligt opførte sigøjnerlejre bliver fjernet, og at Frankrigs anslået 400.000 sigøjneres identitet jævnligt tjekkes af politiet med henblik på udvisning af de 15.000-20.000 romaer, der efter EU's østudvidelse i 2007 er kommet til landet fra især Bulgarien og Rumænien. Menneskerettighedsorganisationer og oppositionspolitikere beskylder Sarkozy for at gøre sigøjnerne til syndebukke for landets problemer: »Sarkozy surfer på velkendte fordomme om rejsende folk - f.eks. at de stjæler, tigger og lever af at snyde andre - som formodes at true almindelige menneskers sikkerhed,« skriver webavisen Rue89 og tilføjer: »'Lad os blive blandt gode franskmænd.' Bliver det morgendagens slogan? Det er en køn utopi i hybridernes og den fri cirkulations tidsalder, hvad enten det drejer sig om mænd og kvinder eller blot om oplysninger og kultur. Raceteorierne skabte undermennesker, og nu har vi så pludselig underfranskmænd i Frankrig.«

Valgkamp

Skandalen om L'Oréal-arvingen Liliane Bettencourts ulovlige bidrag til Sarkozys valgkampagne i 2007 har været medvirkende til, at tilliden til den siddende præsident ifølge de seneste meningsmålinger er historisk lav. De fleste politiske iagttagere vurderer, at den hårde tone i udlændingedebatten er et tegn på, at Sarkozy er ved at køre sig i stilling til den kommende valgkamp: »Med blikket rettet mod præsidentvalget i 2012 udpegede Sarkozy den dårlige håndtering af indvandringen gennem de seneste 50 år som en af årsagerne til, at der er kriminalitet i Frankrig. Han bragte en række muskuløse forslag til torvs, f.eks. obligatorisk afsoning af den fulde straf for alvorlige voldsforbrydelser og fratagelsen af fransk statsborgerskab for udenlandsk fødte lovovertrædere, der bringer et medlem af ordensmagten i livsfare samt stop for automatisk tildeling af fransk statsborgerskab til mindreårige forbrydere af anden etnisk herkomst,« skriver den konservative avis Le Figaro om talen i Grenoble.

Efterfølgende har indenrigsminister Brice Hortefeux udtalt til avisen Le Parisien, at også indvandrere, der gør sig skyldige i »polygami, menneskehandel og lignende alvorlige forbrydelser«, skal kunne fradømmes deres franske statsborgerskab. Desuden skal forældre til kriminelle indvandrerunge, som ikke respekterer pålagte sanktioner, kunne idømmes bøde- og fængselsstraffe. Regeringens nye lovforslag, der af indenrigsministeren betegnes som »retfærdige, forventede og effektive«, bliver fremlagt i Nationalforsamlingen i begyndelsen af september.

Forfatningsændringer

Venstrefløjen beskylder regeringspartiet UMP for at forsøge at overgå Front National med rabiate lovforslag på udlændingeområdet. De seneste forslag bringer endda republikkens grundværdier i fare, mener den tidligere justitsminister Robert Badinter fra Socialistpartiet: »Den første paragraf i forfatningen siger, at Frankrig sikrer, at alle borgere, uanset deres oprindelse, er lige for loven,« siger Robert Badinter til radiostationen France-Inter og tilføjer, at regeringens lovforslag er »i modstrid med den republikanske ånd«. Badinters partifælle, den tidligere kulturminister Jack Lang, påpeger, at regeringens lovforslag vil kræve forfatningsændringer: »Det er svært at forestille sig, at man i denne periode vil ændre forfatningen for at vedtage en lov, der åbenlyst er i strid med det forfatningssikrede princip om lighed for loven.« Også Front National har præsidentens brandtale mistænkt for at være tom snak: »Med Nicolas Sarkozy er det altid bare ord, ord og atter ord,« udtaler partiets formand Jean-Marie Le Pen.

Flere iagttagere vurderer, at konkurrencen mellem UMP og Front National om vælgerne på den yderste højrefløj kan føre til valgnederlag for de borgerlige partier, fordi regeringens udlændingepolitik »banaliserer spørgsmålet om fransk statsborgerskab«, som historikeren Patrick Weil udtrykker det: »Nicolas Sarkozy sætter den republikanske højrefløjs værdier over styr,« mener Weil.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Som tidligere kolonimagt, er det jo det rene galskab at manden peger fingre af andre, samtidigt med, han siger de snyder og bedrager. Det er næsten morsomt.

Indtil, man kommer til at tænke på Rwanda.

Bernhard Dragsbjerg

"Cut the tall trees" lød det fra radioen i Rwanda, et signal til en modbydelig massakre og Frankrigs exit. Det er længe siden de har duet til noget, de frankere.